Skocz do zawartości
IGNORED

BD ASUS BDS-700

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Obsługa Video po HDMI pixel w pixel, dot to dot jest od lat martwa i pozbawiona sensowności ocen.

Tak jak 1080i czy 1080p. Ale płynność 24/1080p to już temat ...

Bo też współczesne "upłynniacze" w locie (real time) zmieniają na 60 fps/1080p.

Oczywiście, po cichu, tracimy kultową reprodukcję 24 klatek.

Ale kto to z ortodoksów VIDEO sprawdzi, bo i tak nie zobaczy w piwnicy na tanim projektorze.

Więc sens ma rozprawianie nad poprawą do 1080 linii kiepsko wydanych DVD 768 linii lub żenujący standard 480 NTSC (USA).

Rzadko który DVD upscaluje w wysokiej klasie do 1980x1080.

Ale kogo to dziś fascynuje ?

Startujący na starych PC ( bo im tata zdał zamiast na śmieci).

Jak pisałem;

zazdroszczę i OCZYWIŚCIE, że pomogę.

Nie bój ...

Będzie już miał nowy soft czy muszę go od razu aktualizować?

Jak sprawdzić jakie ma oprogramowanie?

Gdzieś jest do ściągnięcia polska instrukcja obsługi?

Kompletne nieprzygotowanie ... pała ! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 176MB (PAL)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bodex

Dzięki.

Asus uruchomiony. Wygląda naprawdę fajnie.

Udało mi się kupić odtwarzacz jak ze sklepu. Z grudnia 2013 ale miał jeszcze wszystkie folie, również na pilocie.

Wygląda jak w ogóle nie używany.

Manu działa płynnie i szybko. Odtwarzacz mediów dużo, dużo sprawniejszy niż ten co mam w VT30. A o to chodziło, więc pełny sukces.

Jakość obrazu naprawdę rewelacyjna. Nie spodziewałem się że będzie aż taka różnica przy odtwarzaniu plików. To przepaść. Bomba!

Fajna sprawa z tym wyborem i możliwością korygowania obrazu. Muszę sprawdzić jaki mam tam soft.

Jutro zapodam coś z płyty. Teraz zabawa z konfiguracją.

No i potwierdzam, że dysk 2.5'' 1TB idzie gładko. LaCie

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już mam dwa zagadnienia do rozwiązania.

Jak go włączam, a jest podłączony do Onkyo 905 tak jak poprzednik, to po włączeniu na początku amplituner go widzi, widać że się włącza, jest logo ASusa na ekranie i jak się mają wyświetlić ikony menu na ekranie to amp sygnalizuje brak sygnału i potem już jest tak cały czas. Natomiast jak najpierw włączę Asusa i to menu na nim wskoczy a potem włączę amplituner, który już ten sygnał ma to nie ma najmniejszych problemów.

Druga sprawa to zdjęcia i sposób ich wyświetlania. Jak podepnę dysk do TV to mogę w danym pliku zdjeć zapodać przegladanie, pokaz slajdów itd. Wszystko płynnie sprawnie. A tutaj muszę na każde zdjęcie kliknąć, wejść na niego ze dwa razy i chcąc obejrzeć następne, znowu z niego wyjść itd. Strzałki do przesuwania na następne zdjęcie też nie działają. Coś mam źle skonfigurowane.

W VT też mam tak,że jak wybiorę zdjęcia w menu to mi pokazuje tylko katalogi ze zdjęciami. Asus mimo wybrania zdjęcia, video owszem wchodzi na te pliki ale pokazuje też wszystkie inne zapisane na dysku.

Macie jakieś pomysły?

Sprawa pierwsza;

Mam podobne kłopoty,

sądzę, że dotyczy to ONKYO.

Także mam ONKYO PR-SC885p. Niektóre sekcje są identyczne z 905.

Podłączone kilka urządzeń po HDMI.

Ale dopiero włączenie PS3 uruchamia widzenie pozostałych urządzeń.

Nigdy tego problemu nie rozwiązałem.

Próbuj zmienić wejście ASUSa na inny port HDMI.

Fotki:

[1] poczytaj instrukcję, jest b. dobrze napisana !

[2] slide-show jest regulowany.

Próbuj działanie [PLAY] zamiast [OK].

Link do suportu BDS-700:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 - sprawdź wersję firmware

2 - zaktualizuj player jeśli nie masz najnowszej wersji

3 - ampli (procek także) można aktualizować, warto to zbadać.

4 - ONKYO już dawno miało problemy z HDMI, a to badziewne kondy, a to problemy z tablicą itp.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Sprawdzę wieczorem.

U mnie Onkyo nigdy nie wykazywało, żadnych problemów z HDMI jak do tej pory.

Tylko podczas włączenia tego Asusa. Zacznie się włączać, po czym obraz znika, słychać przekaźnik w Onkyo i napis brak sygnału na Onkyo. Tak jakby Asus miał przerwę w wysyłaniu sygnału podczas włączania. I to rozumiem. Tylko dlaczego potem już Onkyo samo się nie włączy? jak uruchomie Onkyo chwilę po włączeniu się Asusa ( czyli po tej chyba przerwie) problemu żadnego nie ma.

W przypadku pioneer vsx820 nie mam takich problemów. Na Twoim miejscu spróbowałbym

1- z innym kablem hdmi (1.3, 1,4, hdmi cec)

2- z innym wzmacniaczem - wyjście asusa hdmi też może być uszkodzone

3- czy oba gniazda hdmi (video, audio) dają taki sam efekt?

Plansza startowa podawana jest bez HDCP, ONKYO się do tego dostraja. Gdy włącza się mechanizm HDCP

Onkyo ma problem z interpretacją i przełączeniem. Wina leży po stronie ONKYO (wg.mnie) ale tak jak napisałem,

składniki należy zaktualizować (Onkyo ma chyba z 10 lat ). Można oczywiście próbować ze zmianą wejścia i kabla.

Onkyo 905 jest w katalogach 2006/2007, więc bardziej tej konstrukcji do 8 lat. :)

Dodając do tego czas przygotowania projektu, to otrzymamy konstrukcję z HDMI, które

było wówczas nowością, obarczoną problemami wieku dziecięcego. :) Poza tym ten moduł

wymaga precyzyjnych komponentów, a producent nawstawiał tam wszystko co najtansze

Problemy z HDMI w ONKYO to nie nowość - wklep w google : onkyo 905 hdmi problems i zobacz.

HDCP to łańcuch wzajemnie wymienianych informacji dot. pozwolenia na transmisję. Gdy włączasz

n+, to zapewne widzisz planszę o niezgodności i po chwili urządzenia się dogadują. Pamiętaj, że n+

w najwyższej wersji to 1080i , a ASUS podaje 1080p. Co by nie pisać, to przede wszystkim zaktualizuj

urządzenia. Z ciekawości podłącz ASUSa bezpośrednio pod odbiornik i zobacz jak on reaguje - to da

Ci obraz całej sytuacji ...

Ja leci do niego sygnał z N-ki też przecież zabezpieczony protokołem HDCP wszystko jest O.K.

Tak, ale leci od razu z HDCP, a ASUS podaje na planszach bez HDCP, a jak już się uruchomi, to włącza HDCP.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zakupiłem jeszcze jeden kabel HDMI i czekam na dostawę. Podłączę wtedy bezpośrednio do TV. Wieczorem sprawdzę soft w Asusie ale chyba mam dobry bo z pamięci to 1.06.03N . Zmienię też wejście w ampie.

Ciekawe czy kabel iHDMI nie byłby lekiem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A wracając do protokołu HDCP, to czy mój poprzednik czyli Sony 560 dawało od razu obraz z HDMI?

Bo tam na tym samym wejściu i kablu problemu nie miałem.

Jeszcze mam jeden pomysł. Mam N-splitter który obsługuje protokół zabezpieczeń HDCP, jest wyposażony we własne klucze HDCP. Spróbuję zapodać sygnał przez niego na 905-kę.

Pamiętaj, że n+ w najwyższej wersji to 1080i

Nieaktualne dane ;-) Ich nowy dekoder podaje już 1080p ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Doradzam wgranie fw w wersji NTSC.

Materiały 25 fps są w mniejszej ilości niż 30 fps.

Z automatu będzie słał 60Hz.

Wtedy przy materiałach 25 fps (50 Hz) trzeba ręcznie przestawić w menu ASUSa na system TV PAL.

W ten sposób unikamy ew. drgań płynności video.

Musimy mieć wiedzę jaki jest materiał, co wysyła ASUS (info) i co dostaje TV (pod info w TV).

To ma być zgodne.

24 fps zawsze się właściwie reprodukuje.

Mój ostatni wpis - porada dotyczy innych zagadnień.

Trochę na wyrost ...

Przygody z ONKYO HDMI opisał Bodex, zaś ja od lat mam podobny problem z moim ONKYO i się poddałem.

Więc włączam PS3 i wszystko gra - t.j. inne źródła HDMI działają właściwie.

Bodex mi dużo wyjaśnił.

Więc dzięki.

FW w ASUSie bez problemu można cofać do starszych wersji i zmieniać PAL lub NTSC.

W żadnej wersji nie ma cinavii i jest zachowana opcja zmiany rejonu i strefy.

Opisałem to w tym wątku.

Witam

mam pytanie zdecydowałem się na ten odtwarzacz, przesiadka z dune prime 3.

Znalazłem ofertę na ceneo

Ukryta Zawartość

Cena niska 410,30 zł czyli bardzo niska. Towar oczywiście nie pochodzi z polskiej dystrybucji ale to chyba obecnie standard, jest z EU, gwarancja oczywiście sklepu. I tu pytanie czy warto? A takze czy można zmienić jezyk na polski ?.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Raczej go za te pieniądze nie kupisz. To fake.

Język zmienisz bez problemu.

Nie trzeba długo szukać:

http://www.opineo.pl/opinie/hitech-com-pl

Czy ktoś z użytkowników tego Asusa miał okazje porównać jakość obrazu na nim na Oppo np.?

Albo porównanie z Pioneerem 450 czy Phillipsem 9600, 9700?

We wszystkich tych odtwarzaczach siedzi procesor Marwell Qdeo. Ale nieznacznie się różnią. Asus ma chyba najsłabszą Armadę, w Oppo są Marvell 88de2755-BIF 2, tak samo jak w Phillipsie 9700. Model 9600 i Pionek ma 88de2750.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.