Skocz do zawartości
IGNORED

BD ASUS BDS-700

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Moje spostrzeżenia;

Sprzęt bardzo solidny. Używam prawie włącznie do muzyki jako magazyn i transport. Na funkcjach filmowych mało się znam. Menu działa sprawnie, bez opóźnień.

Trochę mi przeszkadza brak możliwości przeglądania folderów podczas odtwarzania muzyki.

Podczas odtwarzania na tv wyświetlane są dane o utworze i miejsce na okładkę płyty, ale nigdy nie jest wyświetlana-- napis no cover. Da się coś z tym zrobić?

YT po kablu działa ale nie zawsze. Niektóre filmy odtwarza, inne nie. Myślę, że mój internet nie jest szybki i to może być powodem. (4MB)

FW oryginalnie było już najnowsze; 1.06.03.P

Widzę że niektórzy mają N..... To w końcu które ma być?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

FW oryginalnie było już najnowsze; 1.06.03.P

Widzę że niektórzy mają N..... To w końcu które ma być?

P = PAL, N = NTSC. Roznica tylko w domyslnej rozdzielczosci SD, co ma znaczenie przy odtwarzaniu DVD z regionu 1. Choc pewnie nikt dokladnie tych wersji nie porownywal, moze jednak sa jeszcze jakies inne.

A, jest jeszcze problem z blednym rozpoznawaniem BD z frame rate'm 30p, wersja "P" robi kiepska konwersje do 50p (widzialem, beznadzieja), trzeba z reki wybrac TV System = NTSC, wtedy na wyjsciu jest 60p (jak telewizor wspiera). Wersja "N" pewnie radzi sobie z definicji, nie sprawdzalem.

"Obrazony" - przepraszam, moze troche przesadzilem - pisal o tym wszystkim wczesniej...

Dobrze, że napisałeś o konwersji fps (niechcianej) PAL/NTSC i odwrotnie.

Wiadomo, że nastaw musi być zgodny z cechą materiału źródłowego.

Efekt złego ustawienia będzie postrzegany jako brak płynności. Mylony z czasem z judderem ...

W nastawach jest opcja systemu TV PAL/NTSC i wtedy player wymusza wskazany fps.

Brak opcji [automatycznie]. Może być tak, że to konsekwencja opcji zmiany strefy BD.

Przy 24fps BDS-700 zawsze sobie radzi.

Sprawa błędnie rozpoznawanego fps zdarzyła mi się gdy zagrałem plik m2ts.

Kiedy zagrałem z folderu było prawidłowo.

Może więc czasem jest tak, że info o fps jest położone w strukturze BD poza plikiem m2ts ?

Przy 24fps BDS-700 zawsze sobie radzi.

Potwierdzam.

Sprawa błędnie rozpoznawanego fps zdarzyła mi się gdy zagrałem plik m2ts.

u mnie Asus nie dał rady z 48FPS

Sporo tu dyskusji o wspieranych formatach: iso, mounting, m2ts, pliki, 48fps, cokolwiek... To o fizycznych nosnikach - kupionych plytach, znaczy sie?

O problemach Asusa z audio na BD z Criterion - cisza...

Powiedzmy ze usmiechy :-)

Wesolych!

Czy ten Asus ma być widoczny w sieci jako urządzenie. Jakoś nie widzę go na innych komputerach. Asus widzi te komputery.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość cycus12

(Konto usunięte)

To może i ja coś napiszę, odtwarzacz kupiłem na prezent (wątek obok) ale musiałem sprawdzić po swojemu więc rozpakowałem. Oto co mogę powiedzieć po 3h obcowaniu z odtwarzaczem (testy na DVD, BD, mkv i divx), nie testowałem audio.

z plusów

+ CENA 569 zł z kurierem

+ bardzo czytelna lista plików multimedialnych (niestety rzadkość)

+ jak na oryginalny soft dość żwawy, mało kiedy łapał laga

+ podoba mi się jego wygląd

+ podświetlany pilot

+ bardzo szybko odczytuje media, bez różnicy czy to płyta DVD czy prawie 30GB plik podany przez USB.

+ żadnych problemów z przewijaniem

+ REGION FREE

+ podstawowe opcje parametrów obrazu

+ nie posiadam materiału wideo którego nie odtwarza

+ napęd, wydaje się dość cichy i żwawy

minusy

- fabryczne ustawienia (brak pl, zły region), laik może mieć problem

- ociepla kolory

- obraz jest ostry.. szumy niestety też, nawet materiał 1080 dostaje gratisowe ubytki

- przedniego USB jeszcze nie znalazłem (cicho :P)

- grzeje się

- jakość skalowania wideo bardzo przeciętna, ringi (czasem bardzo wyraźne) słaby antyaliasing i duży przyrost szumów

- nie przełączał się w 24p

- nie działa CEC

Jak na niecałe 600 zł i tak uważam że ten asus jest bardzo fajny. testy wykonywałem na ustawianiu kolorów "neutralne", możliwe że suwakami da się to zrobić lepiej (nie chciało mi się bawić). Niestety nie odpowiada mi jego obraz, jest mało neutralny (darki, odcień twarzy, biały) i szumi.

Wady obrazu, skalowania etc tu na obronę napiszę że na tle innych urządzeń które miałem do dyspozycji wypada dobrze albo lepiej (zwłaszcza antyaliasing). Dla przykładu BDP-450 z custom firmware, który ma opinie dobrego generuje obraz zupełnie inny niż asus, bardziej neutralny i dość dobrze odszumiony.. ale z niższym poziomem detalu i mniejszym "WOW'em"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak go włączam, a jest podłączony do Onkyo 905 tak jak poprzednik, to po włączeniu na początku amplituner go widzi, widać że się włącza, jest logo ASusa na ekranie i jak się mają wyświetlić ikony menu na ekranie to amp sygnalizuje brak sygnału i potem już jest tak cały czas. Natomiast jak najpierw włączę Asusa i to menu na nim wskoczy a potem włączę amplituner, który już ten sygnał ma to nie ma najmniejszych problemów.

janunio

Jak podpiąłem Asusa do Onkyo poprzez N-Splitter, to ten problem nie występuje.

Czekam na kabel iHDMI.

Panowie wszyscy piszą, że taka okazja. Ja czytając wątek nadal nie wiem co ma ten BD Asusa czego nie mają inne BD do 600zł. Niech ktoś konkretnie napisze w czym jego przewaga, wyjątkowość, tak konkretnie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak dla mnie, świetna jakość obrazu z procesora Marvell Qdeo. Brak Cinavii, i bardzo dobry player HD, który radzi sobie z prawie każdym materiałem. Odtwarza przy tym napisy z plików zewnętrznych, dając możliwość wyboru ich wielkości i umiejscowienia. Daje radę plikom ISO BD nawet 3D z napisami. Szybkie menu, fajny wygląd urządzenia. No i dwa wyjścia HDMI. To główne atuty w moim przypadku.

Jak znasz jakiś inny BD do 600zł z podobnymi cechami to się nimi podziel.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

miałem styczność z kilkoma odtwarzaczami "popularnymi" do 800 zł (jeden nawet 1600) i żaden na oryginalnym sofcie nie był "tak przyjazny" jak asus. Jeśli utrata gwarancji nie jest Ci straszna a dodatkowe 300 zł na soft nie stanowi problemu to warto popatrzeć na konkurencje ale ona i tak jest droższa.

Moim zdaniem jego największą zaletą dla mnie jest, czy właściwie była, cena - wspomniane 400 parę złotych. Za taką kwotę to grzech nie kupić;) Poza tym szybkość działania i powiedzmy, że 2 hdmi.

ALE:

Niby odtwarza sporo formatów, z mkv właściwie problemów nie ma, ale takie 48 fps, jak ktoś wcześniej wspomniał, nie odtwarza. U mnie nie odtworzył mkv 59 fps.

Jeśli chodzi o odtwarzanie oryginalnych płyt BR to czytałem, bodajże na AVSForum, że użytkownicy nie są w stanie odtworzyć całego filmu bez zacięcia się dźwięku czy obrazu. Nie chciałem wierzyć, ale ostatnio oglądając "Krainę lodu" kilkanaście razy wieszał się obraz i dźwięk! Odtwarzacz BR, który nie potrafi czytać płyt! Nieźle;)

Jakość obrazu nie jest wcale rewelacyjna. Owszem jest dobrze, ale tak jak pisałem wcześniej - spore szumy, czasami podwójne kontury. No i nieszczęsne 3D... Akurat Kraina lodu wyglądała dobrze, no ale rwała...

Dlatego na próbę kupiłem Panasonica BDT500;) i po krótkich testach stwierdzam, że tu jakość obrazu można określić jako bardzo dobrą/rewelacyjną. I na pewno znacznie lepszą od Asusa i to w każdym względzie. No i jakość filmów 3D - poezja.

Dodam, że kupiłem powystawowy około 100 zł drożej niż Asus z większości naszych sklepów...

Oczywiście panas też nie jest idealny ale to nie jego temat;)

Może gdybym tak jak większość miał telewizor, a nie projektor i 120 calowy ekran, to pewnie byłbym zadowolony i części z tych wad bym po prostu nie widział...

Podsumowując: ten odtwarzacz "robi" bardzo dużo różnych rzeczy, ale jak się okazuje żadnej rewelacyjnie...

Czy może ktoś z Was sprawdzić czy asus BDS-700 współpracuje z aplikacją O!Direct od asusa HD2?

W tej chwili posiadam asusa HDP-R1 z softem od HD2 i strimuję bezpośrednio przez tą aplikację pliki FLAC z laptopa. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo nie muszę włączać TV i dostęp jest o wiele szybszy niż nawigacja przez TV i pilota jak się ma kilka tysięcy plików

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jest cos poza Oppo? Cztery tysiace to nie szesc stow.

jest. praktycznie wszystko co przyjmuje soft CFW z tańszych BPD 150 (używki wyrwać można nawet za 200 zł) a jak chcesz mieć qdeo mocniejszy brat 450, do tego PS3, bdp lx55 i kilka innych.

masz funkcjonalność większą od asusa, dużo szybszy player (start nawet w sekundę) i stabilną pracę.

Niby odtwarza sporo formatów, z mkv właściwie problemów nie ma, ale takie 48 fps, jak ktoś wcześniej wspomniał, nie odtwarza. U mnie nie odtworzył mkv 59 fps.

nie przesadzaj... to jest czepianie się :)

Jakość obrazu nie jest wcale rewelacyjna. Owszem jest dobrze, ale tak jak pisałem wcześniej - spore szumy, czasami podwójne kontury. No i nieszczęsne 3D... Akurat Kraina lodu wyglądała dobrze, no ale rwała...

obraz ma robić wow i robi, czy jest dobry ? polemizowałbym, czy jest rewelacyjny ? jasne że nie.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Doszedł do mnie kabel iHDMI. Włożyłem go do wyjścia HDMI Audio Asusa i teraz Onkyo 905 sygnalizuje całkowity brak sygnału.

Jak dam normalny kabel to są przerwy na ułamek sekundy w dźwięku.

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak to rozwiązać nie zmieniając sprzętu. Kabel chyba oddam bo nic nie dał.

jest. praktycznie wszystko co przyjmuje soft CFW

Custom firmware? Ktory robia gdzie, za wschodnia granica? To nie dla mnie.

Asusa po prostu kupilem w sklepie. Nie wiem, jak im sie upieklo z takim oficjalnym softem. Tak samo nie wiem, jak mozna oficjalnie sprzedawac "zmodyfikowane" Oppo. Moze ktos zjasni.

Przeklenstwo regionow...

" iHDMI włożyłem go do wyjścia HDMI Audio Asusa i teraz Onkyo 905 sygnalizuje całkowity brak sygnału."

Podpinałeś ASUSa do jakiegoś innego ampa ?

Czy po SPiDF są takie same problemy ?

Czy sprawdzałeś działanie ASUS - ONKYO z podpiętym równocześnie po HDMI innym źródłem (np. PS3 itp. ) ?

Może masz uszkodzone mechanicznie wyjście HDMI - Audio.

Weź latarkę i loopę.

Mam taki przypadek w jednym z moich urządzeń.

Powstało z winy wtyku HDMI VIVANCO z płaskim "taśmowym" przewodem.

Producent dał za małą tolerancję wymiarową i bardzo ciężko wchodził.

Uszkodzone gniazdo chyba nie do naprawy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podpinałeś ASUSa do jakiegoś innego ampa ?

Czy po SPiDF są takie same problemy ?

Czy sprawdzałeś działanie ASUS - ONKYO z podpiętym równocześnie po HDMI innym źródłem (np. PS3 itp. ) ?

Nie podpinałem pod innego ampa, bo nie mam u kogo niestety.

Po SPiDF jeszcze nie próbowałem. Masz rację sprawdzę, ale to mi i tak nic nie da, bo zależy mi na formatach dźwięku HD.

Co do uszkodzenia mechanicznego chyba nie ma miejsca. Przecież jak dam normalny kabel to dźwięk z wyjścia HDMI audio jest, tylko ma cyklicznie powtarzające się, trwające ułamek sekundy przerwy.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Custom firmware? Ktory robia gdzie, za wschodnia granica? To nie dla mnie.

mało kto i tak ogląda płyty, kup sobie zboxa za 400-500 zl z allegro i pozamiatane. Kasa ta sama a jakościowo i funkcjonalnie asus nie ma startu, asusa sprzedaj i kup normalnego blu (tylko do płytek) z dobrym obrazem a nie kombajn który jest tylko półśrodkiem a swój sukces zawdzięcza jedynie cenie i braku konkurencji w tym segmencie.

potem zdaj relacje jak obraz z pc miażdży asusa ;]

mało kto i tak ogląda płyty, kup sobie zboxa za 400-500 zl z allegro i pozamiatane

Dzieki za rady, pewnie komus sie przydadza.

Ale jesli do mnie, to sie nie zrozumielismy. Mnie akurat interesuja wylacznie plyty, ino z roznych regionow.

Co do uszkodzenia mechanicznego chyba nie ma miejsca

To raczej wyglada na problem w sofcie Onkyo - problemy z odczytem EDID-a, HDCP albo cos w okolicy.

Po namysle: albo problem w sofcie Asusa. Choc jesli innnym z innymi amplitunerami dziala...

Witam,

Kupiłem ten odtwarzacz kilka dni temu.

W sumie sprzęcik jest całkiem fajny, ale ma kilka wad.

Na dzień dobry okazało się, że po wifi nie widzi plików mkv. Z avi nie było problemu. Widzi i odtwarza je normalnie. No może z wyjątkiem napisów. Nie udało mi się go zmusić do odtworzenia napisów w streamingu.

Wczoraj natomiast spróbowałem z większymi plikami avi (ok. 2,55 Gb) i okazuje się, że ich też nie widzi. W tym samym folderze były sample (ok. 8 Mb) i je widział, natomiast pełnych wersji już nie.

Czy to, że jedne pliki widzi a innych nie może być zależne od wagi samego pliku?

Wspomina się na tym forum o custom romie. Gdzie go można znaleźć?

Może to by rozwiązało moje problemy?

I jeszcze jedno. Youtube nie działa. Nie jest to jakiś dramat, ale jak już jest taka funkcjonalność, to fajnie by było ją uruchomić.

Muzykę puszczam przez coaxial do DACa. HDMI jest do filmów.

Jednak muszę zawsze wyłączać dźwięk w TV żeby szło tylko na kolumny.

Da się jakoś ustawić asusa lub tv żeby podczas muzyki telewizor był jedynie wyświetlaczem menu.?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.