Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Staff, Totem Mite - najlepsze modyfikacje Uzytkownikow

xtr71

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gdzieś kartę od GDN 13/40/9 jak znajdę to wkleję

a, niestety pochwaliłem się, miesiąc temu przeinstalowałem system i większość korespondencji mi uciekło. Możecie się zgłosić po katę do Tonsilu stamtąd ją miałem.

Ale o głośniku było już w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametrami był zbliżony do GDN 13/40/4 i GDN 15/40/3

Polecam też jako inspirację strone Audio Alchemy

Ukryta Zawartość

tutaj też są głośniki które mają w sprzedaży

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale karty GDN 13/40/9 nie maja tylko podmienioną z inną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest taka firma gości z internetu którzy sprzedają głośniki między innymi głośniki Tonsila, kolumny Tonsila oraz swoje własne konstrukcje i kolumny wykonane na podstawie projektów z internetu. Przede wszystkim jako projekty DIY dołączane do kompletu głośników.

Zauważ że te klony Mite mają na GDN 13/40/9 - a nie tak jak w oryginalnych produktach.

Zauważ że te klony Mite mają na GDN 13/40/9 - a nie tak jak w oryginalnych produktach.

Zauważ, że Totem Mite T mają 2 x GDN 13/40/9, czyli Audio Alchemy Myth Duo jest ich kopią w 100 procentach.

Kuzyn murzyna

Bo to central to miał ekranowanie.

nie wiesz czy w 100% czy w 90 a może w 70 ?

Rozumiem ze wątek o klonowaniu Mite na forum jest dobry, ale klony sprzedawane z Rumunii ju są be ?

Rozumiem ze wątek o klonowaniu Mite na forum jest dobry, ale klony sprzedawane z Rumunii ju są be ?

?

I po co te nerwy? W którym miejscu w jakikolwiek sposób oceniłem (be, cz też nie be), to co widziałem na stronie AA? Stwierdziłem jedynie uderzające podobieństwo do produktów Totema. To Ty mnie przekonywałeś, że to co widzę to jest zupełnie coś innego.

Kuzyn murzyna

No a jakie maja być jak to klony ? :D Muszą być podobne.

Audio Alchemy to w zasadzie blog przy sklepie sprzedającym głośniki i jakieś kolumny Tonsila, a do tego sprzedają różne produkty na tych głośnikach w tym również klony jaki części do montażu pod nazwą własną. Dokładnie to samo co robi się na wszystkich forach tego typu w Polsce, tylko oni nie udają.

Ale wątpię żeby zrobili kopie 1:1. To raczej nie możliwe, widać że tylko wkleili zdjęcia oryginalnych Totemów. Na zdjęciach ich innych wytworów widać że wykonanie jest jednak bardziej amatorskie od Totemów. Chyba ze zamówili obudowy od "forumowego stolarza" AS ;)

Nooo... A nie mówiłem?

A wracając do tematu. Poczułem się trochę rozczarowany, ze mój pomysł na użycie GDN 13/40/9 okazał się mało innowacyjny. Nie dosyć że jacyś Rumuni zastosowali ten głośnik we wszystkim co przypomina Totema, to również tutaj na forum w innym wątku o Totemie proponowano użycie tego głośnika.

Drugi pomysł na zastosowanie Seasa 22TAF także już był - znalazłem na DIyaudio.pl taka kolumnę na dwóch GDNach. Chyba wszystko już było???

No moze nie zupełnie, bo chyba lepszy byłby Seas 22TFF. A dwa GDNy to owszem ale w 2,5 drogi i najlepiej te ekranowane albo jeden GDN 13/40/2 i 13/40/4 jako nisko-średniotonowy jak w Sonatach 120. I do tego ustawienie MTM dla zmyłki ;)

A ja uważam, że ew. modyfikacje Mietków powinno się zacząć tam, gdzie jest największy potencjał czyli od modyfikacji zwrotnicy. Pomiary tych kolumn wyglądają bardzo słabo. Wykonanie dobrej zwrotnicy drugiego rzędu sporo powinno zmienić.

Dopiero w dalszej kolejności można myśleć o zmianie głośników.

Kuzyn murzyna

Też tak uważam. Jest to przydatne zwłaszcza dla kogoś kto już ma Totemy Mite i chciałby w nich coś poprawić - najpierw nowa zwrotnica.

Dla tych którzy mają obudowę albo chcieliby w dotychczasowej obudowie jeszcze bardziej ingerować w konstrukcję - wersja na GDN 13/40/9-8om i GDWK 10/80/26 (lub GDWK 11/100 jeśli na taki było podfrezowanie w obudowie) plus oczywiście pomierzona dla nich zwrotnica.

A dopiero dla tych którzy planują coś więcej, coś innego i całkowicie od nowa, wersje na wysoko-tonowych Seasach i warianty kolumn 2.5 droznych, które w zasadzie nic już nie będą miały wspólnego z konstrukcją Totema.

• 4 tygodnie później...

Mam zamiar zrobić jakieś kolumienki podstawkowe na Tonsilach GTC11/100 i GDN13/40/2, więc postanowiłem najpierw sprawdzić możliwość modyfikacji głośników. Zmodyfikowałem więc GTC11/100 kupionego w 1996 r. Na razie jest w stanie prototypa.

Poniżej pomiary jakie wykonałem w tej samej obudowie o szerokości przedniej ścianki 21cm z odległości 0,5m przy nieznanej mocy. Głośniki były połączone przez kondensator 3,3uF.

Czarny - oryginalny GTC11/100.

Czerwony - głośnik zmodyfikowany.

Niebieski - STX GDWK AWX zakupiony na początku ich produkcji (obecne sprzedawane chyba mają inne charakterysyki).

Ukryta Zawartość

post-8410-0-66820600-1422808073_thumb.jpg

post-8410-0-19130600-1422808093_thumb.jpg

post-8410-0-51602700-1422808113_thumb.jpg

post-8410-0-37549800-1422808127_thumb.jpg

post-8410-0-03384300-1422808139_thumb.jpg

post-8410-0-86857300-1422808150_thumb.jpg

post-8410-0-54484400-1422808214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę na zdjęciu, to GTC zyskał komorę rezonansową. Czyli był rozwiercany. Widzę też "nowy" front. Jakieś jeszcze modyfikacje?

Czy prócz pomiarów były jakiś porównawcze odsłuchy?

Kuzyn murzyna

• 3 tygodnie później...

Ja bede testowal te gdn 13/40/9 w konfiguracji zwrotnicy szeregowej bez kondensatorow. Nie mam tylko koncepcji jaki tweeter temu podola.

Masz już jakieś wnioski z testów?

Jeszcze nie bylo czasu na to, ale za glosniki wysokotonowe posluza tangbandy 28-847 SD. Do grania w domu na srednich poziomach glosnosci powinno dac rade. Potrzeba dwoch midwooferow aby wykonac system 2,5 drozny. W zwrotnicy szeregowej bez kondensatorowej wlasciwie nie da sie skorykowac baffle step.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.