Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo w cenie do 3000zł.

hugger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem. Przeczytałem pobieżnie podobne tematy na forum. Mam parę wątpliwości które chciał bym rozwiać.

Liczę, że mi w tym pomożecie.

Mogę przeznaczyć do 2500 zł - 3000zł, sprzęt ma być nowy (warunek konieczny), potrzebuję amplitunera kolumn. Póki co źródłem będzie komp ze zintegrowaną kartą muzyczną, grać będzie w pokoju około 10m2 (póki co, ale nie wykluczone, że niedługo zmienię mieszkanie, dlatego szukam czegoś uniwersalnego). Sprzęt ma być uniwersalny i brzmieć ciepło. Będzie używany do muzyki (każdy gatunek) i filmów. Głównie chcę skupić się na doborze sprzętu pod muzykę. Chciał bym kupić dobry sprzęt raz i mieć go parę lat.

Czy możecie coś zaproponować w/w przedziale cenowym?

Póki co odsłuchałem zestawów:

Denon 720AE + Dali ikon mk6 który nie zrobił na mnie praktycznie żadnego większego wrażenie. Słuchałem też tego samego wzmacniacza pod Dali Zensor 1 i 3. Zensor 1 odpada bo miał zero basu, zensor 3 praktycznie tak samo. Źródłem był odtwarzacz dedykowany do w/w denona (również firmy denon).

Następny odsłuch do Wharfedale 10.7 + Denon 720AE - tu już zrobiło się dla mnie zdecydowanie ciekawiej. Bardzo ładna, szeroka scena - to mnie satysfakcjonuje. Niezła separacja instrumentów - gdyby takiemu zestawowi dodać dolnych nisko schodzących pasm to by był dla mnie zestaw idealny.

Póki co najbardziej interesuje mnie amplituner Onkyo TX-8020 ze względu na moc i wejście optyczne.

Problem leży głównie po stronie kolumn. Nie wiem co wybrać. Póki co słuchałem tych dwóch zestawów i jeżeli znalazł bym kolumny które będą grały na podobnym poziomie wyrafinowania co 10.7 ale będą grały obszerniej dołem wówczas mój gust zostanie w 100% zaspokojony :) Dlatego proszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/110085-zestaw-stereo-w-cenie-do-3000z%C5%82/

wharfedale 10.7 lepsze od dali ikon??? ciekawe stwierdzenie. Akurat porównywałem podstawkowe dali ikon i wharfedale z serii 10 . Dali są o wiele lepsze w kategorii przestrzeni, kreowania wysokich i ogólnej jakośći brzmienia

.

wyrafinowania co 10.7

Wharfedale sorry ale wyrafinowania nie mają

Dodam jeszcze to co póki co mam na oku:

monitor auio mr4 - podobno grają mniej dokładnie od wharfedale 10.6

Wharfedale 10.6

Mission mx4

Tannoy V4

STX FS-250n

//poproszę o scalenie z poprzednim postem ponieważ nie widzę możliwości edycji.

Być może patrzymy na inne aspekty dźwięku. Dla mnie Ikon 6 nie zrobiły praktycznie żadnego wrażenia. Grały ładnie ale... nie porwały. Co innego własnie wharfedale 10.7. Dla mnie wykreowały ładną, szeroką scenę, poczułem się otoczony dźwiękiem. Pojawiły się nawet fajne rejestry basu. Jednak cenowo stoją dla mnie trochę zbyt wysoko a w dodatku brakuje mi własnie niskich rejestrów. Pomijam, że te ikon były ze 3x droższe... Słuchałem ich z ciekawości.

Słuchasz bardzo marnego sprzętu, budżetówki. Nie możesz oczekiwać w tej cenie cudów bo ich nie znajdziesz. Co innego sprzęt używany - tam w tej cenie jest co wybierać. Ale nowy musi słabo zagrać bo to te rejony jakościowe.

Przez analogię do samochodów - jak masz 25.000 zł na nowy, to nie możesz oczekiwać limuzyny - tylko żeby w ogóle jeździł ...

Być może patrzymy na inne aspekty dźwięku. Dla mnie Ikon 6 nie zrobiły praktycznie żadnego wrażenia. Grały ładnie ale... nie porwały. Co innego własnie wharfedale 10.7.

Może słuchałeś nie tej samej muzyki porównując. Im lepszy sprzęt tym gorzej znosi słaby sygnał, a dali własnie takie są.

No dobra, ale dla mnie tak czy inaczej to już było naprawdę porządne granie. Mówię - nie jestem audiofilem. Zależy mi po prostu na czystym dźwięku, przeniesieniu jak największego pasma i tyle :) Będę zadowolony.

Dlatego oczekuję od Was pomocy w wyborze nowego sprzętu za 2500-3000zł. 3000zł to górna granica razem z okablowaniem. Na co byście wydali taką kwotę? (małe monitorki odpadają bo to nie dla mnie - chyba, że w zestawieniu 2.1 ale podobno subwoofery są do kina domowego a nie muzyki :) )

W tych budżetach wyjście jest tylko jedno - nie składaj systemu z niepowiązanych ze sobą opinii.

Udaj się do minimum 3 salonów. W każdym powiedz ile masz pieniędzy do wydania i niech ci zaproponują minimum 2 systemy w tej cenie. Weź swoje płyty. Po odsłuchu 6 systemów kup ten który spodoba Ci się najbardziej !

Jeżeli nie chcesz pokazywać się w salonach - kup nową Yamahę Pianocraft - najwyższy model. To bezpieczna propozycja !

• 3 tygodnie później...

kup nową Yamahę Pianocraft - najwyższy model. To bezpieczna propozycja

bezpieczna propozycja?

kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ampli:

Ukryta Zawartość

kupujesz wysyłkowo tym samym sklepie, posłuchaj u siebie, masz 10 dni na zwrot

proste

pozdrawiam!

ps.

potem zapraszam do zakładki "akustyka" a poradzimy w kwestii ustawienia i optymalizacji pokoju (nawet bez specjalnych "ustrojów")

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pokój to prawie, że kwadrat. 3,3 x 3,2m. Kolumny będą stały w dwóch rogach pokoju. Tak czy inaczej - innego rozwiązania nie znajdę.

Póki co - dla mnie grają bardzo przyjemnie. Szkoda tylko, że centralnie w pokoju bas jest słabszy. Ale tak czy inaczej jestem z zestawu zadowolony. :)

Pozostała mi kwestia zakupu dac'a. W kompie jest wyjście optyczne na płycie głównej.

Pomożecie? Jaki adekwatny dac do tego dobrać? Powiedzmy do 500zł.

Według mnie troche dziwnie podchodzisz do tematu.

Słuchasz Dali Ikon 6 za 6000 zł z słabym wzmacniaczem i gra gorzej od Wharfedale Diamond 10.7 - zobaczymy jak długo wytrzymasz te nieco zdeformowaną górę pasma.

Oczekujesz duzo basu a bierzesz pod uwagę Tannoy V4, według mnie świetne kolumny ale nie dla Ciebie.

Dla mnie złoty środek dla ciebie to Nad 316 lub Onkyo 8020 albo Rotel Ra 10 i do tego kolumny Klipsch Rf

Nabyte: Denon 520AE + Boston Acoustic CS226. Dla mnie to najlepsze połączenie w tej cenie

No ciekawe.

• 3 tygodnie później...

Klipsch sluchałem z denonem 710. Były to kolumny Synergy. Zero sceny, plastikowy bas, niewyraźny środek a co najgorsze płaski, nudny dźwięk bez energii. Kable akurat kosztowały 50zł :)

Ponawiam pytanie o daca. Posłuchałem swojego zestawu podpiętego póki co pod kartę dźwiękową kompa. Braknie mi sceny i chcę poprawić środek (separacja i detaliczność). Podobno warto wziąć pod uwagę Muse Dac Nos.

Miałem też okazję posłuchać tannoy v4 i spodobały mi się. Jednak dla mnie lepiej grają moje bostony. Przede wszystkim dźwięk ma energię i nie jest płaski.

Witajcie. Nie chciałbym zakładać nowego tematu, a mam jedno szybkie pytanie.

Do których gniazd podłączyć kabel głośnikowy w przypadku terminala podwójnego jeśli podłączam jednym kablem i zwieram zworami?

(kolumny B&W CDM1, wzmacniacz Marantz mcr-510 - czyli zestaw zgodny z tematem :) )

Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.