Skocz do zawartości
IGNORED

auta amerykanskie sa.......

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr

najwazniejsze dla przedmiotow uzytkowych sa ich walory uzytkowe, walory estetyczne nie sa w tym wypadku najistotniejsze, sa drugorzedne (choc tez istotne). Nie chcialbym pieknego wozu, ktory ma niewygodne, zle wyprofilowane siedzenia, jest zawodny, za glosny w srodku itd... Nie zaspokaja moich potrzeb estetycznych widok pieknego samochodu na brudnym i zniszczonym chodniku czy nawet calej grupy pieknych samochodow na tle kosciolu przy ktorym zebra staruszka. Wrecz przeciwnie, wywoluje to we mnie pewien dysonans i nieprzyjemne odczucia. Tym wiekszy im drozszy jest to samochod w takiej sytuacji. Nadal podtrzymuje ze przypisywanie samochodowi tak schizofrenicznych cech jak "połączenie ostentacji i umiaru, agresji i kultury, naturalności i sztuczności" to tekst marketingowy typowy dla magazynow motoryzacyjnych, ktore przegladam tylko jak mam wolne 10 min czekajac u fryzjera ;)

americano, 19 Lut 2006, 07:59

>Firebird

>z niepokojem spojrzalem na swe przyrodzenie, ufff, wszystko na miejscu ;)))

>Czyli co facet powiniem miec HAMMERA H3? ;) Zabawne, ale ilekroc spojrze na przejezdzajacego Hammera

>to jedzie nim jakas mala, drobna kobitka. A ponoc to przedluzenie...

Qbric

>Firebird - popatrz na auto które pokazał americano powyżej. Z boku to żywcem Mercedes SLK. Więc jednak coś >się w gustach amerykańskich zmienia.

>Muscle cars to auta nie dla "prawdziwych mężczyzn" tylko dla zakompleksionych dresiarzy w amerykańskim >stylu. Handlarzy narkotyków i mniejszości narodowych z getta. Na częście - jak widac po nowych autach >amerykańskich - oni też się cywilizują ;)

Spokojnie Panowie, tylko żartowałem przecież.

Musze jednak przyznac że jest dla mnie coś magnetyzujacego w tych amerykańskich brykach. Cos czego niemożna wytłumaczyć. Patrząc na wnątzre Toyoty Avalon, widze że jest piękne, patrząc na sylwetkę Nissana Morano przyznaje że jest innowacyjna, zdaję sobie sprawę że Honda może przejechac 1000000 mill bezawaryjnie, ale co ztego? JA CHCĘ NOWEGO CHRGERA!

Wielu Włascicieli Forda ma śmieszny "sticker" na tylniej szybie :

"Wolę pchać mojego FORDA niż jezdzić CHEVROLETEM". Jest Takie "COŚ" w kazdym z nas, "coś" co prowadzi nas do podięcia takich, a nie innych wyborów, zakochania się w tej, a nie innej dziewczynie, zakupia tygo, anie innego samochodu...itd itd. Wszystkie te wybory i wyniki naszych decyzji obrazuja nas samych, to jakimi jesteśmy. Taka więc dyskusja, który samochód (czy też rynek ) jest lepszy nie ma zupełnego sensu, bo wszystko to jest zależne od tego kto to będzie oceniał. Gdyz kazdy z nas patrzy na to przez pryzmat swojego własnego "CZEGOŚ".

Proszę się wiec niekłucić.

I nie zasmiecać tego wątku wpisami o Kia. Jęśli kto lubi Kia to niech założy watek "samochody koreańskie są...";-)))))

Jeszcze soś.

Qbric napisał : "Więc jednak coś się w gustach amerykańskich zmienia...Na częście - jak widac po nowych autach amerykańskich - oni też się cywilizują ;)"

Raczej na nieszczescie.

Rynek amerykański zawsze był inny nizpozostałe. Oryginalny, niepowtarzalny, jedyny w sobie. Szkoda że nowe trądy upodobniją samochody ameryk. do japońskich i europ.

Będzie mi brakowało tego czru Cadillacka z wielkim bagażnikiem (do którego tzry "ciała" mozna zmiescic, jesli wiecie o czym mówie), Tego Buicka, którym po bruku płynie się jak kajakiem po Solinie, czy (mojego faworyta) Firebirda z silnikiem 442 ci w którym felgi obracały sie w oponach gdy się go dobrze przygniotło :-)

Ach, to były samochody kiedys....

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prosze sie tez niepodniecać nowym Punto, to nic wiecej jak nowy Chevrolet Aveo

;)))))))

pozdr.

Ukryta Zawartość

post-3666-100006209 1170285816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja znowu zawsze jakos bardziej faworyzowalem Jeepa Wranglera czy Forda Mustanga, bez wzgledu na rocznik. Lykam wszystko. :)

Czy widzial ktos na amerykanskiej polkuli jezdzacego fiata? Ja jak narazie widzialem jakiegos relikta z lat "wczesnego Gierka", gdzies w garazu u pewnego Wlocha.

Pozdrawiam.

fiata nie widzialem, citroena, peugeota czy renault tez nie...

Teraz na wiosne wchodzi do sprzedazy toyotka yaris i hondka jazz. Bardzo ladna jest nowa honda civic coupe, stylistycznie ogromny postep do poprzednich, rowniez wnetrze miodzio. Widzialem u dealera wersje z wnetrzem kremowym z akcentami jasnego brazu na pulpicie i wymieklem. $20tys. wersja 1.8Vtec full wypas z GPS itd...

Juz sie dobrze przyjmuja pomimo tego sa sa w sprzedazy 2-3 miesiace. Sorry ze nie w temacie amerykanskich... ;)

Ukryta Zawartość

post-5140-100006207 1170285819_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony tylko o $2tys drozszy od wypasionej civic jest Dodge Charger 3.5L V6 24V 250hp. Prowadzi sie znakomicie, cichy, mocny, wygodny. Silnik pracuje rewelacyjnie, automatyczna skrzynia biegow ma przelaczenie na tiptronik +/-. Wnetrze troche surowe ale przestronne.

Ukryta Zawartość

post-5140-100006204 1170285824_thumb.jpg

post-5140-100006205 1170285822_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prototyp cadillaca sixteen, czyz nie piekny?

Ukryta Zawartość

post-5140-100006201 1170285828_thumb.JPG

post-5140-100006202 1170285827_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eee, nic nie zrozumiales Qubric. co moje klikanie mialo do fiata? temat fiata zakonczyl sie na stwierdzeniu, ze brzydki. a alfa sliczna, zupelnie niezaleznie od jej awaryjnosci czy powiazan z fiatem. SLICZNA, tyle.

te wszystkie hamerykanskie, ktore wklejacie sa dokladnie identyczne. jakies takie napuszone, za duze, nieporeczne. nie podoba sie i tyle. a nowe honda civic coupe ze zdjecie bardzo ladna. ciekawe jak na zywo bedzie

Firebird, 20 Lut 2006, 02:59

>Prosze sie tez niepodniecać nowym Punto, to nic wiecej jak nowy Chevrolet Aveo<

Też całkiem ładny i nie przeszkadza mi ze to Daewoo :)))

Ale jakoś nie widze podobieństwa z Grand Punto.

paulinka, 20 Lut 2006, 08:27

>ten cadillac to kolejny batmobil dla yo-yo-yo gwiazdy wykletej tu muzy<

Trafne spostrzeżenie. Te amerykańskie grzmoty trącą gotykiem. I jeszcze te ich śmieszne felgi nie do jeżdżdzenia, a do wygladania.

Odpowiedni pojazd dla Paulinki i Qubrica. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak na powaznie, to wielkosc samochodow jest odpowiednia do wielkosci drog w hameryce i dlatego moga sie wydawac zbyt duze. A napewno na polskie drogie. Mysle tez, ze punkt widzenia zmienilby sie po pobycie po drugiej stronie Atlantyku. Oczywiscie w wiekszosci zgadzam sie z waszymi opiniami, ale nie dokonca. Zwracam uwage na zbytnia skrajnosc w opiniach.

Pozdrawiam.

Qubric, Smart jadacy z predkoscia 100km/h na autostradzie pomiedzy tymi wielkimi wydumanymi amerykancami czy tez w wiekszosci wyzszymi modelami japoncow to niezapomniany i zabawny widok. O "wielgachnych" ciezarowkach z "wielgachnymi" przyczepami nawet nie chce pisac. :)

paulinka

malutkie samochodziki maja tez to do siebie, ze przy wypadeczku masz malutka szanske na przezycie, w najlepszym wypadeczku silniczek miazdzy Ci piekne kolanka, sliczne kosteczki wychodza na zewnatrz przy zlamanku otwartym. Dlatego m.in. malutkie paulinki tutaj woja duze Hammery ;)

i wbrew pozorom H3 jest w srodku baaaardzo przytulny ;)

Ukryta Zawartość

post-5140-100006169 1170285872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I do tego nie nadaja sie na "shoppingi";), ale trzeba przyznac, ze dla 2-ch osob jest dosc przestrzennym miejscem.

Mojej drugiej polowce za to ten maluszek sie podoba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inna opcja dla amerykanskich dziewczynek (powaznie), pickup truck sa niesmiertelne w USA, oj jezdzi tego sporo...

A wszystko po to by raz w roku przewiesc drabine lub ew. szafke nocna ze sklepu meblowego ;))

Ukryta Zawartość

post-5140-100006165 1170285877_thumb.jpg

post-5140-100006166 1170285876_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americanusiu, malutkie paulinki slyszaly, ze pomiedzy malutkimi auteczkami smarcikami a wielkutkimi auteczkami suvikami jest cos pomiedzusiu, takie troszke wieksze malutkie autka, w ktorych kosteczki nie wychodza przez grillik przedni, inaczej mowiac przez zderzaczek przy wypadeczku. zreszta malutkie paulinki w malutkim smarciku wcale nie chcialy szalec po autostradkach teksasiku. a takie pikapiki tez mi sie nie podabaja. ani troszeczke, nio. ;-)

Slav, 20 Lut 2006, 16:28

>Mojej drugiej polowce za to ten maluszek sie podoba:

Mini z największym chyba 2 litrowym silnikiem został pokonany przez Skodę Fabia RS Diesel :) Strażna kompromitacja w Top Gear - znowu Clarkson miał uciechę ;)

samochodzik dla paulinki, mam nadzieje ze ten przyjmiesz ;)

amerykanki Nissan 350Z czili INFINITY G35 Coupe. Wnetrze ladniejsze jak w pierwowzorze - przytulniejszy, ladniejsze zegary, no i siedzonka siedzonka z tylu - zawsze cos, tesciowa mozna przewiezc ;))

Ukryta Zawartość

post-5140-100006162 1170285881_thumb.JPG

post-5140-100006163 1170285880_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla porownania pierwowzor, wg mnie sylwetka IDEALNA, szkoda, ze nie ma tych siedzonek z tylu jak G35 coupe ;(

Tego auta raczej nie mozna stuningowac zewnetrznie, mozna go tylko spierniczyc.

Ukryta Zawartość

post-5140-100006159 1170285885_thumb.jpg

post-5140-100006160 1170285884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 20 Lut 2006, 07:03

>Zawieszenie w nim to praktycznie mercedes, klei sie do drogi i nie slychac najmniejszych odglosow.

>Naprawde jestem przekonany ze jest wart te $22tys., czas zweryfikuje to przekonanie...

cała płyta podwoziowa oraz wał napędowy i tylni most w tym Dodge'u Charger'erze pochodzą z Mercedesa potocznie zwanego okularem - czyli starej klasy E. To samo jest też w przypadku Chryslera 300C (bo to praktycznie to samo co Charger, pod względem mechanicznym).

ps.w Chargerze jeszcze nie siadziałem, ale w Chryslerze tak i moim zdaniem jest on w środku tandetnie wykonany - plastiki są kiepskie, a sam ich design wydał mi się stary, zupełnie jak w europejskich kompaktach z początku lat 90-tych. W samochodzie za taką cenę to reczej nie do przyjęcia. Takie jest moje zdanie.

Na dole fotka Mercedesa E (dawcy "organów" dla Chryslera/Dodge'a).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.