Skocz do zawartości
IGNORED

auta amerykanskie sa.......

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

Firebird,

co do tego pierszego zdjęcia, które zgadywaliśmy - ten czerwony Chev. z otwarta maska i widokiem na silnik - no nadal sie upieram ze to Bel Air...... zwróc uwage na masywniejsze kola, i niżej osadzona karoserie, niż ta 210 na dole...... inna sprawa ze Bel Air to było o ile pamiertam wlasnie rozwiniecie 210ki

A tu Panie... nowiótki Nomad.... latoś go pokazywali .... dla całej hamerykańskiej rodziny.... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Walery>

ha,ha, pewnie masz rację, straszne g..., przynajmniej na "wschodzie" zupełnie się nieprzyjął, KIA, Hyundai, "Misiupisi" pokrywaja ten sektor wiele atrakcyjniejszymi modelami wiec nie miał szans.

lolo>

fajny wynalazek, podobny jest do nowego Dodga Magnum, ciekawe czy go wprowadza do produkcji.

Arek>

nareszcie miałem troche czasu i pogrzebałem w sieci, wszedłem w kontakt z jednym z klubowiczów starych aut, i wyjasniłem zagadkę. Wszystkie tzry modele mogą bycć odnowione w dowolny sposób, o tym pod jaka nazwa bedzie dane auto wystawione decyduje rama samochodu (oryginału).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam za zamieszanie (w głowach) sam zgłupiałem, ale tak wynikało z moich zapisków zrobionych tam na miejscu.

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-236914_1.gif]

post-3666-100000718 1170263017_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

No dobra

Czas przewrócic ten watek.

Okazja niemała, gdyz Chevy pokazał prototyp nowego CAMARO - 2008.

Podoba się Wam? Widziałem wczesniejsze pomysły i były dużo fajniejsze (bardziej w kierunku Corvetty).

Ukryta Zawartość

post-3666-100006612 1170285181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie teztrochę zmian

Sprzedałem swojego Birda i szykuje się do zakupu czegos nowego.

Do wyboru kilka aut, pomózcie. Co wybrać :-?Co wybrać:-?

Ukryta Zawartość

post-3666-100006607 1170285188_thumb.jpg

post-3666-100006608 1170285187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mojej Żonce natomiast, MB-ML juz sie nudzi ;-) i upatrzyła sobie to cudeńko (no dobra, mnie tez sie podoba)

Ukryta Zawartość

post-3666-100006602 1170285195_thumb.jpg

post-3666-100006603 1170285193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze jeden wpis

Faworytem narazie jest nowy Pontiac. Trochę z sentymentu, ale bardziej z powodu "przepięknej sylwetki".

pozdr.

F:)

Ukryta Zawartość

post-3666-100006599 1170285198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

auta amerykańskie są.......

Fatalnie wykonane!

Ale co ja bym dał aby w polsce można było kupić auto o takich miękkich nastawach zawieszenia.....

...a tak samymi taboretami trzeba jeździć :-(

>firebird

Od tego Pontiaca wolałbym pierwowzór, czyli Lotusa Elise. Choć zdaje sobie sprawę, że jego bezkompromisowy charakter nie kazdemu bedzie odpowiadał. W wątku obok zamiesciłem link do filmiku co potrafi jego zadaszony brat, czyli Exige.

americano, 17 Lut 2006, 19:34

>Firebird

>Ten prototyp Camaro wyglada swietnie! Oby tylko nie zmieniali...

>Mialem kiedys w Polsce pontiaka Firebird ;) Jakosc wykonania jak na standardy japonskie - slaba.

No, tak nie do końca.

Niemozna chyba tak bezposrednio porównywać amerykańskich "muscular cars" i jap[ońskich zabawek. Służa zupełnie innym celom i przeznaczone są dla zupełnie innej klienteli.

Co prawda dwa pierwsze FB jakie miałem '78 -442 i '88 -350 były awaryjne, nietrzymały sie drogi i miały braki w wykończeniu. Ostatni jednak '95 -3.4 V6 byl o wiele lepiej wykonany, Jeżdziłem nim 6 lat, nie miałem zadnych problemów. Własnie go sprzedałem, ma 189k milles i jedyne co potrzebuje to zmiany oleju co 5k. i nowe opony co 20K ;-) Bardzo go lubiłem.

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a_men, 17 Lut 2006, 20:01

>>firebird

>Od tego Pontiaca wolałbym pierwowzór, czyli Lotusa Elise. Choć zdaje sobie sprawę, że jego

>bezkompromisowy charakter nie kazdemu bedzie odpowiadał. W wątku obok zamiesciłem link do filmiku co

>potrafi jego zadaszony brat, czyli Exige.

Aaaamen. Tez bym wolał Jaga albo Porsza z lat 60ych, o podobnej sylwetce, tylko że za cene owych mogę kupic 3 pontaki i jeszcze mi zostanie na radyjko ;-) i to nawet takie dobre.

pozdr.F:)

Tutaj jest stronka z porządnymi autami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Firebird - nie obraź się ale te amerykańskie grzmoty poza wyglądem niewiele ciekawego mają. Przemysł samochodowy w USA jest ogromny - w latach 20stych XX wieku w USA było tyle samochodów co w całej Europie w latach 60tych. Masowość ma jednak pewne konsekwencje - dokładnie takie ze auta "elitarne" w ich wydaniu to odpicowane śmiecie. Niefunkcjonalne, słabo się trzymające drogi i nibysportowe zabytki.

Przykłady??? Największy lincoln z 1998/99 roku miał układ napędowy zawieszenie jak Polonez, oraz ramę i silnik od cięzarówki.

Obecnie - Dodge Viper spawana rama i nadwozie chyba z kompozytów ale silnik to jakiś 7 czy 8 litrowy grzmot.

Corvettę wyśmiał J.Clarkcon w swoim programie TV (tak samo jak Poloneza) - w końcowej scenie strzelał do niej ze śmigłowca. Ten samochód po prostu "nie jeździ".

Popatrz na te muscle cars ich 20 calowe koła - gdzie pojedziesz na oponach o takim profilu? Może na tor, pod warunkiem że auto ważyłoby o połowę mniej i miało sportowe zawieszenie. To jest stadium produkcji picu dla społeczeństwa znudzonego samochodami. Przerost formy nad treścią.

Racja, moj chiropraktor ma Vipera, jezdzilem nim kilka razy ;) Straszny grzmot, wykonany w srodku jakby pan Heniek z Czeskiem robili go w garazu. Przy przyspieszaniu silnik ryczy jak traktor, zawieszenie twarde ale w prymitywnym znaczeniu. Tragedia. Gdybym kupowal sporty cara to wolalbym 100 razy Nissana 350Z.

Za to mile wspominam jazde nowym Jeepem Grand Cherokee limited oraz Dodge Charger (ten ma ponoc zawieszenie mercedesa, swietnie sie prowadzi, silnik chodzi jak zegarek i ma power, skrzynia automat ma mozliwosc przejscia na tipronik +/- ). Niestety nie moge sie wypowiedziec o niezawodnosci tych nowych aut bo sa zbyt nowe ;) Ale wrazenia z test drive bardzo pozytywne.

Wracajac do Pontiac to podoba mi sie ten G6 coupe, prosty, nie udziwniony, elegancki. Bylem u dealera dokladnie go obejrzec i powiem tak. NA ZDJECIACH wszystko wyglada fajnie. W rzeczywistosci czuc od razu, ze jest to samochod budzetowy (dla amerykanskich studentow, mlodych samotnych matek...), w srodku smierdzi tanim plastikiem i imitacja skory, dotykajac kierownicy czuc, ze to tani chinski (najprawdopodobniej) produkt imitujacy ten z lexusa ;), plastiki i imitacje drewna niskiej proby itd... Jednak trzeba brac pod uwage, ze ta marka jest tania, sa dosc dobrze wyposazone, nie ma problemu z serwisem w USA, dealerzy schodza z cena przy zakupie. Obok FORD (tu mowia Fix or Repair Daily) to najpopularniejsza marka dla amerykanskiego Kowalskiego.

Wracajac jeszcze do zywotnosci amerykanskich aut i ich niezawodnosci. Oczywiscie wszyscy twierdza, ze nie dorownuja japonskim czy europejskim. Ale z drugiej strony wielu amerykanow woli kupic nowego forda, dajmy na to FORD mustang mozna kupic za $13 tys. nowy. Jezdza 2-3 lata bezawaryjnie i zmieniaja na nowszy model rowniez nowy. To jest tez metoda ;)

Ukryta Zawartość

post-5140-100006294 1170285684_thumb.jpg

post-5140-100006295 1170285683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano

nie pie...dol,ze mozna mustanga,nowego w salonie kupic za 13tys dolarow USA

bo na tym forum pisanie glupot przechodzi bezkarnie.

podaj jakikolwiek link do takiej ceny.

juz taka jedna z krakowa za cwierc darmo kupowala subaru na Litwie.

i jakos dziwnie zamilkla w tym temacie.

tomek7776

dwa miesiace temu bylem u dealera forda w Colorado, wczesniej w Seattle widzialem clearance na Fordy. Mustang z mniejszym silnikiem kosztowal $13.400. Dealer jakby dostal $12.000 to by skakal z radosci.

oj, czy mam miec kompleksy z powodu tej roznicy? Cene zapamietalem bo wydala mi sie w porzadku za bac co bac ladny samochod i nowy. Mocniejszy mustang GT kosztowal $21tys. i to juz jest bardzo duzo, wolalbym dolozyc $2tys. na nowiotka, przesliczna Honde Accord V6 coupe.

tomek7776, 18 Lut 2006, 19:54

>juz taka jedna z krakowa za cwierc darmo kupowala subaru na Litwie.

A bo to z Krakowa :) Za centa mercedesa kupią ;)

A ten Pontiac też zgrabny. Może i chiński. Zasadniczo jesli cos tylko nie jest zbyt amerykańskie to mozna się spodzieać mniejszej dozy bezguścia. Ale jesli ktoś w niskiej cenie auta użytkowego musi mieć skórę i drewno to dostanie - ich kiepską imitację, kosztem równiez nizszej jakosci plastików.

Auto użytkowe to np. Fiat Panda - chyba najlepszy przedstawiciel aut użytkowych, przy tym posiadający znamiona cech wszystkich typów samochodów. Obecnie po drogach jeżdzą auta terenowe, które udają terenowe, sportowe, które udają sportowe, kombi, które nie są do wozenia ładunków itd. Wszystkie one sa uzytkowe, tylko coś udają. A Fiat Panda udaje je wszystkie (nawet w ten sposób jest reklamowany przez producenta).

a sa juz w Polsce SCION-y ?

Ukryta Zawartość

Ten kwadratowy XB jest nieglupi i moze byc to wlasnie auto uzytkowe. Z silnikem toyoty 1.5 DOHC VVT-i za $15tys. w USA dobrze sie sprzedaje.

Ukryta Zawartość

Dziwna nazwa "SCION" ten cupe - TC - całkiem ładny. Ale co to takiego jest??? To jakies chińskie produkcje? Wyglądają jak posklejane stylistycznie z róznych marek. Coś takiego w tylu ma Dacia Logan (przód i tył nawiązuje trójkątami do Renault, słupek przedniej szyby i przetłoczenie drzwi jak w Fiacie punto a wytłoczenie nadkoli przypomina ostanie Fordy - fiesta i fusion).

Czyli nie ma ;)

HGW gdzie to robia, jest to podobno koncern toyoty i maja to dealerzy toyoty i jest tansze. Ten coupe ma silnik 2.4 VVT-i i mozna wyrwac za ok. $16tys. Calkiem przyzwoicie wykonane jak za te pieniadze. Sporo juz ich jezdzi...

Taki jeden pieprzyl cos o dzwieku pewnego cd-playera nigdy jego nie sluchajac i widzac tylko na zdjeciu. To tylko przytyk do wpisu o "takiej jednej z Krakowa".

Dobrze by bylo americano bys i tym razem zamknal komus jadaczke udowadniajac to, ze cos takiego widziales. :)

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.