Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL L20 słyszał ktoś?

Krzysztof_52422

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, mam możliwość kupna monitorów JBL L20 za 400zł, ale nie mogę znaleźć praktycznie żadnych informacji na temat tych kolumn, w sensie jaka to klasa dźwięku i ile są warte obecnie. Bardzo proszę znawców o informacje. Dzięki!

takie glosniki jak z seri ti?

n_19237042475788.jpg

bierij

bo ja wezme ;)

to 4 omowki ale wiekszego problemu nie stanowi

sa warte ile dasz - 400 spokojnie (nowe w 95 -10,5 x wiecej)

klasa minimum dobra - jak na ten rozmiar nadzwyczajna

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Tak to kolumny ze zdjęcia, 400zł to było jednak tylko moje podejrzenie. Cena jaką we negocjowałem to 1200zł, stan oceniam na dobry. I tu rodzi się pytanie czy warto wziąć takie kolumny i pozbyć się B&W CDM1 SE? , pokój 8m2 , elektronika to NAD C315BEE, a słucham szeroko pojętej muzyki elektronicznej

bym w zyciu nie dal 1000 nawet

co by to nie było sa lepsze za takie pieniadze - chyba ze musisz miec mini rozmiar na biurko o jak najlepszych parametrach

ciekawe ile chciano na poczatek skoro wynegocjowałes :)

1500 :)

nie no spoko chciec mozna - nie mam nic do cudzego chcenia tyle nawet bym nie patrzył z ciekawosci

ale mnie nie ciekawia zadne "tabletki" co by nie wypisano mini nie gra jak maxi - bez wzgledu na ocene

wielbiciele "tabletek" sa sklonni tyle placic i wiecej - nic mi do ich potrzeb

moze ktos wyrazi poparcie lecz ja sie odzegnuje

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Dzięki za szybkie odpowiedzi:)

A możesz mi jeszcze powiedzieć jak oceniasz mój zestaw, który posiadam obecnie? przyznam, że od niedawna wszedłem do świata tego lepszego audio :)

niewiele wiem o nadzie c315- nie mam co tu spekulowac

zle napewno nie jest a raczej dobrze :)

Gdzieś z 13-lat temu słuchałem tych L20 u jakiegoś gościa, bezpośrednio w porównaniu z Eltax Liberty 5+, do których później dokupił L20 no i była przepaść na korzyść L20 - szczególnie na wysokich tonach dużo wyraźniej, neutralniej, dokładniej, z blaskiem i rześko. Największą różnicę robił bardzo dobry tytanowy tweeter JBL 050Ti.

Na basie i średnicy także lepsze L20 i z lepszą dynamiką w całym paśmie.

Gość wtedy zostawił sobie L20, a opier*olił nowe Liberty 5+ na vifa'ch, bo przy L20 były po prostu słabe.

Oczywiście nikt nie będzie sprzedawał L20 za 400 zł, a bliżej 1000 zł.

Kolumny na tych samych przetwornikach co w Ti1000 - mimo to obie konstrukcje/projekty odmienne o 180 stopni. Zwrotnica, obudowa, wszystko. Inaczej zestrojony bass-refle'x.

Ti1000 jeszcze trochę lepsze wysokie, jasne, bardzo wyraźne, czyste, dźwięczne, precyzyjne stereo, i lepszy bardzo mocny głęboki bas z tychże podstawkowych kolumn 16 kg/szt.

''Ti1000 muszą grać w bdb akustycznie pomieszczeniach, bo inaczej może bas się wzbudzać.'' - i potrzebują sporo przestrzeni dookoła. Najlepiej grały w Bi-ampingu wszystko się poprawiało, choć w Bi-wire także wszystko lepiej niż na singlu. Wymagające kolumny.

Przewody głośnikowe do Bi-wiringu/ampingu:

- Mid-Woofer z Kondo KSL-SPz

- Tweeter z Albedo Monolith

Także z Air II było ciekawie przy 050Ti.

Odradzam Albedo Blue, bo to był szajs, jedne z najgorszych przewodów głośnikowych – nawet na tle Albedo Air II miały wyraźnie spaprane skraje, średnica jako-tako jakoś się trzymała, ale całościowo szajs.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

eltax liberty to jest ......... - nie ma co tego porównywac do jakichkolwiek dobrych kolumn

to nie jest zaden wyznacznik jakosci

raczej nikogo nie dziwi ze L-ki je przeskoczyły na starcie - "kazdy" normalny zostawiłby sobie L-ki a pozbył sie liberty

za 1000zł (w starociach) kupuje sie o wieeeele lepsze kolumny niz liberty

tak ku sprostowaniu aby kto nie skojarzył zle ;)

L20 to b.dobre monitorki na solidnych przetwornikach ale za 400-500zł - nie więcej.

Słuchałem różnych Eltaxów i popieram przedmówców którzy piszą że to żaden wyznacznik jakości. To kolumny klasy Tonsila ale nie JBLa.

L20 to dopiero początek całej serii ''L'' z modelami: L20, L40, L60, L80, L90, L100.

Więc, jak komuś uda się kupić 3-drożne monitory L40 (708H, 704H, 050Ti), to będzie jeszcze lepiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przetwornikami mocno zbliżone do monitorów Ti2000 (708G 210mm Woofer, 705G 130mm Midrange, 050Ti 25mm Titanium Dome Tweeter). Z chęcią bym bezpośrednio porównał L40 z Ti2000 – tak z samej ciekawości. Tym bardziej, że nie było jeszcze okazji do posłuchania L40-ek, gdyż nie ma ich za wiele.

Zwrotnice w Ti & L Series pod względem zastosowanych komponentów są bardzo zbliżone do tych w Dynaudio.

W Ti rezystory Bennic'a, kondy SCR, a nawet jak potrzeba to i bi-polary. Cewki różne, ale najwięcej powietrznych.

W ciut nowszej serii L prostsze, mniej rozbudowane zwrotnice, a zamiast SCR'ów są w nich Bennic'i XPP, reszta podobnie.

W poniższym linku kilka Niemieckich testów z monitorami L90, które wygrały w bezpośrednim pojedynku z kolumnami: Audio Quasar Antares, Eton 30-3, Expolinear T-300 II, Infinity Kappa 8.2i – deklasując konkurencję w takich aspektach jak: Präzision, Lebendigkeit...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.