Skocz do zawartości
IGNORED

Układ opóźnienia załączenia głośników NE085

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Witajcie, znalazłem taki układ:

http://wwww.elstat.pl/pdf/10235.pdf

I moje pytanie jest takie czy w moim wzmacniaczu należy dac wersję z rezystorem czy bez? Wzmacniacz jaki posiadam to Crimson 620C i przy obencyh głośnikach 'strzał' przy załączaniu jest wyjątkowo mało przyjemny. Czy na podstawię zdjęć wnętrza wzmacniacza dałoby się to ustalić?

Znalazłem też taki opis:

"Jeżeli układ wzmacniacza nie posiada włączonych szeregowo z wyjściem głośnikowym kondensatorów elektrolitycznych co występuje w układach zasilanych symetrycznym napięciem i rozwiązaniach mostkowych, wtedy nie montujemy rezystorów oznaczonych na rysunku(15kb) gwiazdką. Jeżeli jednak takie kondensatory występują to musimy je zamontować. Pozwolą one naładować się kondensatorom po włączeniu zasilania. Rezystory powinny posiadać wartość 50R/1W.

Mówiąc prościej rezystory te stosujemy tylko wtedy gdy wzmacniacz posiada na wyjściu głośnikowym kondensator sprzęgający , co występuje w układach zasilanych pojedynczym napięciem.

W przeciwnym wypadku nie stosujemy tych rezystorów a wyjście R pozostaje niepodłączone . Czyli jeden zacisk głośnika jest podłączony do GL a drugi zacisk bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza."

Dziękuję Wam za pomoc

jeśli to niezbędne mogę opstrykać swój egzemplarz.

post-23388-0-44535000-1395044936_thumb.jpg

post-23388-0-55634500-1395044966_thumb.jpg

post-23388-0-08195600-1395045235_thumb.jpg

Nie potrzebujesz rezystorów...

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Szukaj może masz coś takiego, zobacz też ew co on zasila.

W ostatecznosci polecam mały transformatorek ok 2VA 12V koszt ok 10zł i będzie wszystko niezależne.

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

• 3 tygodnie później...

Możesz podłączyć. W najgorszym razie 7812 się przegrzeje i wyłączy. Wtedy spróbuj do 7812 podpiąć jakiś mały radiatorek. Choćby taki FK231.

"W najgorszym razie 7812 się przegrzeje i wyłączy"

Prędzej spali niż wyłączy.

Prędzej spali niż wyłączy

Nie wiem czy kolega tak pisze aby pisać, czy czytał kiedyś notę 78xx i czy stosował ten że popularny układ.

"Each type employs internal current limiting,

thermal shut-down, and safe operating area protection"

Proponuję zakład o dowolną kwotę. Przyjadę do kolegi, podłączymy 7812, zewrzemy wyjście do masy na 5 minut. Jeśli po tej operacji układ będzie spalony ja wypłacam fanta, jeśli nie kolega.

Tylko uprzedzam, po jakąś tam stówkę jechał nie będę. Proponuję 1000. Zgoda?

Można lekko przerobić układ i te 36V też da radę. Teraz patrzę , przecież masz 26V zmiennego. Ten układ powinien działać, pewnie będzie trzeba dobrać rezystor przed zenerką ( 4,7k)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak, ale... NE podaje 24V AC, ponieważ powyżej dochodzisz do maksymalnego Uwe dla 7812 (różnie z tym jest u różnych producentów) a z 26V będziesz miał za mostkiem i elektrolitem ok 35V DC. Rozwiązań jest kilka, możesz zamienić 7812 na 7824 i przekaźniki na 24V. Jeśli nie masz tam we wzmacniaczu innego Uac to nie jest taki zły pomysł. Bo można dać rezystor obniżający napięcie za mostkiem, można też próbować zostawić jak jest i grzać atmosferę :P

No tak, ale... NE podaje 24V AC, ponieważ powyżej dochodzisz do maksymalnego Uwe dla 7812 (różnie z tym jest u różnych producentów) a z 26V będziesz miał za mostkiem i elektrolitem ok 35V DC. Rozwiązań jest kilka, możesz zamienić 7812 na 7824 i przekaźniki na 24V. Jeśli nie masz tam we wzmacniaczu innego Uac to nie jest taki zły pomysł. Bo można dać rezystor obniżający napięcie za mostkiem, można też próbować zostawić jak jest i grzać atmosferę :P

... albo za mostkiem i przed stabem 12V włączyć kilka diod prostowniczych w szeregu, obniżając na każdej napięcie o 0,6V

Sposobów jest wiele, można zamiast robić mostek dać te 4 diody szeregowo, ale tu nie chodzi o robienie kol. Synthaxowi "bałaganu" w głowie, a o optymalne rozwiązanie :)

można zamiast robić mostek dać te 4 diody szeregowo

????

Skoro bez bałaganu i najmniej inwazyjnie i w miarę bezpieczne będzie wrzucenie tych diod za mostkiem, trza tylko rozciąć ścieżkę. Najpierw jednak trzeba zobaczyć na napięcia elektrolitów. Układ jednak nie pobiera wiele prądu i całkiem możliwe, że z samym radiatorem i bez zmian stab się nie ugotuje

Znalazłem taki układ, kiedyś przeze mnie przetestowany i na pewno działa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zwarciu masz 100% racji. Ale przy długim obciążeniu prądem na granicy odcięcia... tu nie dałbym dolara :D

Na zwarciu zadziała najpierw ograniczenie prądu a potem wyłączy się z powodu przegrzania, na długim obciążeniu mniejszym od ograniczenia wyłączy się z powodu przegrzania. Też się chcesz założyć? :) Inna sprawa jeśli podłączy się napięcie większe jak 35V. Tu też nie dam dolara.

A ja proponuję zrobić prestabilizacje na jakimś mocniejszym NPN'nie i zenerce np 20V. Coś jak we wcześniejszym poście ale bez wzmacniacza błędu bo po co tu takie kombinacje?

.

Oczywiście masz rację.

Być może błędnie założyłem, że kolega Synthax ma już zmontowany układ (do czegoś ten radiator przykręcił), a napisał ten temat nie po to, żeby w zamian dostać kilka innych aplikacji, bo to mu nie pomaga :)

Dlatego uznałem, że najprostszym rozwiązaniem jest zmiana 7812 na 7824 i przekaźników na 24V. Nic nie musi kombinować, dorabiać jakichś stabilizatorów, dokładać rezystorów, zenerek itd. Być może nie doceniłem również determinacji niektórych do... nie wiem sam :)

A ponieważ nie chcę aby i ten temat przerodził się w kilkusetpostowego tasiemca postanowiłem jak na wstępie.

Ja w dalszym ciągu nie wiem czy mowa o 26VDC, czy o 26VAC z trafa? W pierwszym przypadku śmiało podłączaj, w drugim na swoją odpowiedzialność :)

Przy czym w drugim przypadku nie polecam też podmiany 7812 na 7824, bo te też tolerują max 35VDC.

Być może nie doceniłem również determinacji niektórych do... nie wiem sam :)

Do mnie ta szpileczka? No wiesz 4 diody w szeregu przy 26V AC na pewno nie da napięcia akceptowalnego dla LM7812, postawiłem tylko znaki zapytania.

W każdym bądź razie układ na BS170 działa na pewno i nic nie trzeba dobierać i kombinować, zbijać napięcia itp itd

OK. Chciałem pomóc i zamykam dziób, już mnie tu nie ma.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Wszystkim bardzo dziękuję za wklad merytoryczny w dyskusję. Jednak jako żółtodziób potrzebuje prostych wskazówek. Omawiany uklad wedle specyfikacj akceptuje 12-24vac. Ja mam na trafo opisane wyjście 26vac. Podłączać czy przerabiać układ? A jeśli tak to jak, jestem nowicjuszem :)

Nie wiem czy kolega tak pisze aby pisać, czy czytał kiedyś notę 78xx i czy stosował ten że popularny układ.

"Each type employs internal current limiting,

thermal shut-down, and safe operating area protection"

Proponuję zakład o dowolną kwotę. Przyjadę do kolegi, podłączymy 7812, zewrzemy wyjście do masy na 5 minut. Jeśli po tej operacji układ będzie spalony ja wypłacam fanta, jeśli nie kolega.

Tylko uprzedzam, po jakąś tam stówkę jechał nie będę. Proponuję 1000. Zgoda?

Kto mówi o zwarciu ? Mowa o pracy poza parametrami katalogowymi, ile z dzisiejszych produkcji wytrzyma takie warunki ?

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Chciałbym się jeszcze na 100% upewnić przed lutowaniem czy nie potrzebuję rezystorów pomiędzy układem opóźnienia a masą głośników?

post-23388-0-94087400-1397075429_thumb.jpg

post-23388-0-45461500-1397075443_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.