Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

proponuje wystosować list do kolegi darkula z prosba o schemacik - kupą zawsze raźniej, a z drugiej strony dwóch terminatorów i McGyver to nie byle jakie grono i na taki list bedzie musiala byc przynajmniej odpowiedz :))

• 1 miesiąc później...

>newbeat

Dojdziesz szybko po schemacie co jest gdzie. Co prawda od strony ścieżek nie ma oznaczeń elementów, ale łatwo można dojsć po elementach które znajdują się obok rezystorów. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam,

Od 3 tygodni jest baaardzo szczęśliwym użytkownikiem NOS- DAC'a Petera no i mój CD6000 zaczął robić właściwie na sam napęd... a 90% tunningu poszło w część analogową i przetworniki D/A z których teraz nie korzystam... :>

Radyklane rozwiązania czyli zakup CD-PRO2 i wsadzenie go do obudowy narazie odpadają...

Więc mam pytanie, co można ewentualnie podrasować jeszcze w CD6000 aby rolę swą spełniał jeszcze lepiej...

Mam już zegar AudioAmpa i narazie na droższy nie mam gotowizny, napęd i obudowa są wytłumione matami bitumicznymi... co jeszcze można pokombinować... ?? ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie albo propozycje ??

>Buber

Jak przetwornik wypadł dźwiękowo w porównaniu z samym CD? Szkoda było trochę twojej pracy i kaski jeżeli okaże się że z przetwornikiem gra lepiej. Swoją drogą rózniez szukam jakiejs aplikacji do uruchomienia i sterowania napędu CD-PRO2. Jak byś miał jakieś rozwiązanie lub aplikacje pochwal się niezwłocznie :-).

>terminator

przetwornik gra tak że jak mi się akumulator wyładował, a jeszcze nie zdążyłem ładowarki zrobić i przepiąłem z powrotem na wyjścia analogowe z CD to tylko nadludzkim wysiłkiem woli się powstrzymałem przed wyłączeniem go wogóle... :-) przetworniczek gra pięknie (w wersji premium), polecam wszystkim zapaleńcom dłubania,

a kaski wiele się nie zmarnowało... OPA627 wysampliłem rzutem na taśmę z TI, zresztą jeszcze się przydadzą przy preampie, BG-N (100uF/16V) z wyjścia wrzucę do DAC'a, z reszta to może ze 100zł kosztowała, bo zegar nadal mi służy... a jak bym się za tunning nie zabrał to i pewnie reszty też bym nie zrobił... także było warto... :-)

a co do CD-PRO2 to jak pisałem, narazie się nie zanosi... googlałeś ? bo trochę tego przy różnych okazjach widziałem...

>Buber

Sprzedaj tego CD6000 i zajmij się CD ze starszymi napędami Philipsa od CDM9 w dół.

Porównywałem tuningowany 63mk2 z CD60 na CDM4 i przy tym samym poziomie modyfikacji róznica była

bardzo duża. Twój CD6000 nic innego jak 63mk2 tyle że w lepszej obudowie. Odradzam tylko te najstarsze produkty Philipsa i Marantza bo potrafią być kapryśne jak stare panny.

>Sprzedaj tego CD6000 i zajmij się CD ze starszymi napędami Philipsa<

Jestem tego samego zdania. Porównywałem kiedyś CD63SE i CD52SE jako transport i przewaga 52SE (CDM-4)była bezdyskusyjna nawet przy użyciu przetwornika z magnetofonu cyfrowego.

pozdrawiam

Często mam do czynienia [serwisowo] z studyjnym sprzetem Studera czy Otari innymi wynalazkami...

W tych urządzeniach cedekach bądz nagrywarkach sa zastosowanene dobrej jakości cd romy ... i czołgów typu cd2 czy cd 4 tam juz dawno niema!

90% sukcesu zalezy od softwer'u .... na dzis jest bezsensem bądz wrecz utopią[jak kogoś stać] inwestowanie w stary acz kolwiek solidny gruz.

Za rok może góra trzy znikna całkowicie z rynku wtórnego stare transporty... już pomijam fakt że sporo transportów [puszczanych jako nówki]ma juz dośc spory resurs.

Pozdrawiam.

Darkul

CDM4 i CDM9 jest w dalszym ciągu w sprzedaży , można je też odzyskać z innych odtawarzaczy.

Urządzenia z CDM2 są też niezłe ale CDeki z ty transportem dosc leciwe a czas robi swoje, łączówki sniedzieją , smary wysychają....... i dlatego mają czasami kaprysy.

Owszem elektronika jest coraz lepsza bo musi korygowac coraz tańsze transporty. 99% produkuje się pod CDrom i jakośc ma drugorzędne znaczenie . Oczywiscie jest to zabawa dla osób które potrafią samodzielnie dokonać tuningu . Chyba nie pomyliłem zakładek ? To jest DIY.

Jesli ktoś tego nie potrafi to faktycznie powinien trzymać się od tych sprzętów z daleka i pomyśleć o czymś nowszym chyba że ma zaprzyjaznionego DIYowca.

Zupełnym nonsensem jest też kupno CD do tuningu za 2000zł bo za te pieniądze można kupić całkiem przyzwoity używany transport.

Szacowna firma DPA sprzedawała kiedyś w swojej obudowie jako transport Marantza CD52mk2 .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.