Skocz do zawartości
IGNORED

Firefly Media Server na FreeNAS - problem z konfiguracją

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aby uprościć działanie mojego domowego serwera danych pracującego na systememie FreeNAS 9, a przy tym zaoszczędzić nieco na poborze prądu podczas słuchania muzyki, postanowiłem ominąć komputer - transport i wyprowadzić dźwięk prosto z serwera do DACa, jako że mogę połączyć oba kablem cyfrowym coaxialnym.

Softwareowo do tego celu służy wspomniany w tytule Firefly, a sterować całością można z androidowego telefonu aplikacją DAAP.

Myślę że skonfigurowałem Firefly poprawnie, mam dostęp do panelu ustawień poprzez stronę www, DAAP bez problemu łączy się z serwerem, lecz nie widzi folderu MUZYKA w którym znajduje się cała moja kolekcja lossless, a jest tego ponad 1,5 TB.

Kiedy klikam na przycisk skanowania w panelu konfiguracyjnym Firefly, skanowanie po kilku sekundach się zatrzymuje, z zerowym wynikiem.

Czy ktoś z kolegów ma podobne doświadczenia i mógłby się podzielić swoją wiedzą, bo w necie bardzo cienko z wiadomościami w naszym ojczystym języku na ten temat.

Rozumiem, że nikt z Szanownego Grona zainteresowanego tematyką PC Audio nie zetknął się z Firefly Media Server, ani żaden z kolegów nie ma na swoim serwerze postawionego FreeNASa.

Pomocy będę musiał poszukać niestety gdzie indziej...

Ale zanim to zrobię, zapytam: jak w moim przypadku i za pomocą jakiego softu wyprowadzić dźwięk z serwera prosto do DACa kablem coax.

Uprzedzam że zmiana systemu na inny niż FreeNAS wiązałaby się z utratą 1,5TB muzyki lossless, ewentualnie wcześniejszym skopiowaniem całości na inny dysk którym akurat w chwili obecnej nie dysponuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.