Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice Avance Omega 509 MKII

pawelszu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna stałem się szczęsliwym/nieszczęsliwym posiadaczem kolumn Avance Omega 509 MKII.

Wiem że to nie żaden hiend ale po pewnych przeróbkach mozna je doprowadzić do pewnego stanu przyzwoitości.

Czytałem na forum że duzo daje modyfikacja fabrycznych zwrotnic.

Czy ma ktoś schemat takiej zmodyfikowanej zwrotnicy do tej kolumny?

Bardzo chetnie bym zerknął na niego.

Oprócz zwrotek bede chciał je troche usztywnic, dociązyć i moze pobawić się strojeniem basreflexu.

Jeżeli ktos ma ciekawe informacje jak poprawić te kolumny to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/110742-zwrotnice-avance-omega-509-mkii/

Zapewne o wymianie elektrolitów 4,7 uF i 12 uF na mkt czy inne poliestrowe też wiesz z postów.

Proponuję od tego zacząć, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś plus cienki solid na tweeter.

Żeby uzyskać namacalną poprawę chyba jednak należałoby wymienić go na chodzący niżej.

Możliwe, że i ten by działał, ale tu jest ryzyko braku dokładnych parametrów obecnego tweetera.

Lepiej byłoby dobrać w gabarycie obecnego głośnik, pracujący od 2 kHz lub niżej i zwrotnicę

wstawić klasyczną 12 dB/oct powiedzmy na 2,5 kHz, a nie dzielić 18 dB/ oct na 4 kHz, jak jest teraz.

Jest parę takich głośników i o ile będzie rozmiar, to cena nie powinna przekroczyć 110 - 150 zł/ szt.

Co do dołu pasma, to są różne pomysły. Vas woofera to 44 litry, więc pewnie cała kolumna tyle ma, a są dwa głośniki i jeśli BR ma z 8 cm, można ją zestroić na 37 Hz, jak Fs głośnika.

Makgajwer zmniejszał objętość, zasypywał piaskiem itd, ale ma większą wiedzę i praktykę ode mnie...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

myślałem nad wymianą całej zwrotki. Wiem że ktoś ją (Mcgyver) projektował od nowa ale nie znam schematu. a nie wiem czy jeszcze tu pisuje na forum (na wiadomosci nie odpisuje)

O wymianie tweetera raczej nie myślałem.

zaczne od wymiany elementów w zwrotnicy na te same wartości...

No i musze coś zrobic z tym buczacym basem bo strasznie drażniacy jest.

Myslałem o dodaniu granitowych podstaw (dociązy kolumnę)

Co do strojnie woofera to nie wiem za bardzo jak tu pozmieniać (słyszałem o przedłużaniu portu basreflex, wyklejaniu ścianek matą z filcem, zmniejszaniu komor) ale niestety nie mam przyrządów do mierzenia i metodą eksperymentalną moze nic nie wyjśc.

Pozatym nie chce nie wiadomo ile w nie inwestować bo mozę okazać się to nie opłacalne.

Wiec szukam raczeni niedrogich metod.

Idę tym samym tokiem myślenia włącznie z kalkulacją. Do uruchomienia tematu są potrzebne takie dane, jak litraż netto kolumny, jej ewentualny podział, tj. czy są dwie komory, czy jedna, średnica BR i jego długość i rodzaj wytłumienia; żeby go nie było za mało.

Najważniejsze jednak sprawdzić, czy głośniki są obciążone rezonansem BR w miejscu, gdzie mają tendencję do buczenia. Kondensatory elektrolity w tweeterze oczywiście do wymiany na poliestry - powinna być od razu poprawa, ale połącz to z wymianą przewodów w torze wysokich. To są zabiegi prawie bezgotówkowe, bo na początek mogą być kondensatory z Stx - a najlepiej w jednym zamówieniu. Kabelek kosztuje do 1 zł/m.

Powodzenia. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Policzyłem komorę

Są dwie takie same każda po 16.5l

Bas reflex ma średnicę 47 mm (wewnętrzna średnica plastikowej rury na końcu) długość to 87 mm (odległość od krawędzi do krawędzi)

Parametry głosnika to:

BC18WG69-08

Vas [Liters] 31

Qts 0,54

Qes 0,67

Qms 2,68

Fs [Hz] 46,9

Jaka powinna byś prawidłowa długość basreflexu?

Czy jak wykleje ścianki matą filcową o grubości 10mm to zmniejsza sie objętośc komory?

Pawels

Prawidłowa to dość szerokie pojęcie, bo nie wiadomo, co chciał osiągnąć konstruktor kolumny.

Żeby dopasować kolumnę do Fs ( moim zdaniem optymalnie ), długość powinna być ok. 11,5 cm. Gdybyś jednak dodatkowo wytłumiał np. filcem, to należy długość BR odpowiednio zwiększać, bo objętość kolumny maleje i objętość powietrza mniej obciąża głośnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.