Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

skoro słuchasz muzy z kompa (bez DACa i dobrej karty dzwiekowej) to same kolumny i wzmak nie pomogą, dalej bedzie kicha bez basu. źródło jest bardzo wazne

im lepszy wzmak tym bardziej prawdziwy, neutralny. jesli podasz mu kiepski sygnał to sam to upiększy go w sensie że doda basu bo niby z jakiej racji miałby przekłamywać. wzmak wzmacnia podany sygnał.

Witam wszystkich, jestem w posiadaniu wzmacniacza DENON PMA-320A i szukam do niego w miarę dobrych kolumn do pokoiku jak na razie około 7-8m2. Myślę nad MISSION M71 tylko teraz pytanie jak będą się sprawować z tym wzmacniaczem? Słucham wiele gatunków muzyki (rock,pop,house,klasyczna... zależy od nastroju i czy jest na czym) wiem, że kolumienki te są uniwersalne pod tym względem i dynamiczne. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tymi wynalazkami to proszę o wypowiedz. Pozdrawiam.

Witam Proszę o doradzenie chcę ulepszyć trochę mój zestaw i postanowiłem zacząć od wymiany głośników (interesują mnie głównie podstawkowe). Obecnie posiadam : Pioneera sa-508, Wharfedale Diamond 10.1 i Wharfedale ws-208. Wiem że zarówno wzmacniacz a już w ogóle subowoofer nie jest wysokiej jakości ale myślę że najpierw "zajmę" się głośnikami.Wzmacniacz w przyszłości planuje arcam, cambridge audio lub hk. Słucham różnorodnej muzyki od elektroniki po klasykę. Mam do wydania 1000zł

Myślałem nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (MR2,M2,BX1 są w podobnej cenie)

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Julli

Witam.

Moglibyście doradzić w wyborze sprzętu do ~1600zł. Pokój do nagłośnienia jest na prawdę nie duży (w bloku). Zastanawiałem się nad Denonem M38 lub Pianocraft 730. Ale może macie inne propozycje, np. jakieś osobne pełnowymiarowe "klocki". Dobrze by było jakby była możliwość podłączenia gramofonu, lecz nie koniecznie (jakoś bym sobie poradził z podłączeniem). Czytałem również o DAC, lecz czy to nadaje się tylko do laptopów itp.?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Justas,Kolega naimad napisał''pokój do nagłośnienia jest naprawdę nieduży,blok''

Więc będzie to między 8-12m górrrra.

Możesz śmiało doradzać,pozostaje aspekt odsłuchiwanego repertuaru:)))

Ja bym celował tak :

Kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za propozycje.

Rozważę poważnie te propozycje z Allegro, szczególnie monitory B&W.

A czy ten Denon M38 będzie dużo gorszy od podanych przykładów? Bo cenowo wychodzi prawie na to samo.

Znajomy dał mi do przetestowania starszą wieżę Technicsa z kolumnami Technics, nie jestem z niej zadowolony z racji jej wieku, co chwila znajdowałem jakieś niedociągnięcia. Nie chciałbym aby tak samo było z używanymi sprzętami z Allegro. Chociaż wiem że to chyba z winy marki (Technics), wiem jakie opinie krążą o tym sprzęcie :)

I jeszcze jedno pytanie. Czy do tego Denona można podłączyć bezpośrednio gramofon, czy potrzeba będzie oddzielnego przedwzmacniacza gramofonowego?

Do Pianocrafta nie jestem już przekonany po przeczytaniu opinii (długie oczekiwanie na przełączenie DVD-radio, konieczność włączenia TV chcąc skorzystać z USB itp.)

Witam.

Probuje poskladac w miare tanie stereo, ktore za zrodlo bedzie mialo komputer PC.

Mysle nad zakupem monitorow Magnat Quantum 653, do tego bede potrzebowal jeszcze DAC oraz wzmancniacz stereo.

Z jakimi kosztami trzeba sie liczyc na zakup DAC, ktory polecacie?

To samo ze wzamcniaczem, po zakupie kolumn zostanie na ten cel ~500zl. Moge liczyc na kilka propozycji pod te Quantumy?

Ostatnie kwestia, troche przyszlosciowa. Moje upodobania muzyczne to rock/metal, z tego wzgledu pewnie bede dazyl do dolozenia subwoofera. Ktory bedzie dobrze uzupelnial w/w podstawki?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie w przedświątecznym czasie!

Mój ojciec z 25 lat temu wymienił aparat Zenit na zestaw wzmacniacz tuner i magnetofon UNITRA z kolumny. Śmiał się że aparat był już mocno zużyty a unitra gra do dziś! Część tego zestawu zostawiłem na strychu.

Używam w tej chwili UNITRA TRAWIATA 311D

Ukryta Zawartość

86_1174186825.jpg

Kupiłem dziwne przejściówki i po kablu jack daję sygnał z komputera.

Do tego kolumny LG Fe-299E

2.jpg

Do tego w serwisie mam drugą zabawkę po ojcu czyli YAMAHA r-300

s_p_31744_1__10678_zoom.jpg

Dodatkowo stoją na strychu dwie kolumny Unitra Tonsil ZG25C

8333cc2762f50418.jpg

Ukryta Zawartość

Podłączyłem je do Trawiaty ale charczały i nie podobał mi się dźwięk, mam wrażenie że są starożytne, trzeba pewnie w nich wymienić wszystko.

Pytanie otwarte, jeżeli uda się naprawić Yamahę to wybrać R-300 czy Trawiatę na wzmacniacz? No i co zrobić z kolumnami? Czy ma sens inwestowanie w naprawę Tonsili? Zastanawiam się też nad sprzedaniem całego tego rabanu i kupieniem zewnętrznej karty muzycznej a do tego zestaw 5.1. Chciałbym poprawić sobie komfort słuchania, wolę gdy muzyka "sączy" się z głośnika niż grać jakoś bardzo głośno. Słucham około 5-6h dziennie pracując przy komputerze. Do wydania mam powiedzmy 3-4 stówki.

Znalazłem na początek ALTONY 80 za 180zł

Alton 80

ZgB-80-8-684

Moc znamionowa: 80W

Impedancja: 8Ω

Pasmo przenoszenia:45÷18.000Hz

Efektywność: 91dB

Wymiary: 330×650×320

Waga: 19kg

Niksotonowy: GDN 25/60/1 8Ω

Średniotonowy: GDM 12/60 8Ω

Wysokotonowy: GDWT 9/70/1 8Ω

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno,żeby nie charczały, jak nie mają zawieszeń - jeśli to te ze zdjęcia. Trzeba zregenerować głośniki i jak wtedy dźwięk nie będzie satysfakcjonujący, to sprzedać i kupić coś lepszego.

Ta Trawiata to prosty wzmacniacz, ale nie najgorszy jaki w tamtych czasach były produkowane. Trzeba by pewnie dokonać drobnej konserwacji, wymienić to co konieczne i z tymi zregenerowanymi kolumnami powinno jakoś zagrać - bez rewelacji, ale przyzwoicie na sprzęt o wartości 200-300 zł.

Podłączyłem je do Trawiaty ale charczały i nie podobał mi się dźwięk, mam wrażenie że są starożytne,

Edytowane przez r1212

Witam.

Chcę sobie sprawić zestaw do pokoju tj. wzmacniacz + 2 kolumny.

Pokój ma 14m², nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale na podłodze są panele, sufit i ściany bez żadnych kasetonów, itp.

Muzyka jakiej słucham to głównie elektroniczna jak Vocal Trance.

Zależy mi na bardzo dobrej jakości, ma grać czysto(wokal) ale też dobrze by było jak by bas był głęboki i przyjemny.

Przeglądałem trochę fora i najwięcej typów padało na głośniki Tannoy M2.

Chętnie posłucham opinii innych, no i jaki wybrać wzmacniacz(myśle o Yamaha lub Denon lub H/K).

Cały sprzęt jak najbardziej używany i do kwoty jak w temacie.

W załączniku rysunek jak wygląda rozmieszczenie rzeczy w pokoju. Mam nadzieję, że głośniki mogą być po bokach biurka z komputerem. No i podłogowe czy monitory?

I jeszcze pytanie czy będzie to jako tako grało z komputerem i kartą dźwiękową Sound Blaster . Bo na razie na tyle mnie stać.

Dzięki z góry!

8425513600_1320525809.jpg

Witam,

Dźwiękiem, inaczej jakością w dźwięku zacząłem interesować się stosunkowo niedawno. Już od 3 lat w użyciu mam głośniki Logitech Z-4 (aktualnie już chyba niedostępne) oraz dźwiękówkę X-Fi Xtreme Gamer. Co wydaje mi się, że jest stosunkowo dobrym źródłem jak na razie.

Mój pokój ma 12 metrów kwadratowych. Biurko jest usytuowane w rogu pokoju. Szerokość blatu biurka wynosi 123cm. Do ściany brakuje 27cm i tam stoi mój obecny sub z kompletu. Nim założyłem ten temat przejrzałem wiele informacji na temat systemów 2.0 i 2.1. Mało tego zacząłem nawet interesować się czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i głośnikami Wharfedale Diamond 9. wybór w znaczny sposób utrudnia mi ograniczone miejsce w pokoju. Co doradzicie?

Ukryta Zawartość

Witam

Chciałbym wymienić swój sprzęt znaczy się głosniki od wieży Sony RXD8S

bb45bd777db80bdbmed.jpg

Wzmacniacz do kina domowego Qline

JADE_QL-698_maly.jpgTo wszystko jest podłączone do komputera.Mam dobrą kartę dźwiękową ( ESI Juli@)

I nie wiem jakie głośniki kupić do komputera,jak je ustawić itp

O to jest mój pokój

34y8cgg.jpg

U mnie w pokoju jest lekki pogłos

29cqkck.jpg

Głośniki stoją na biurku (kolor oliwkowy)

Wprawdzie to nie wiem czy najpierw wymienić wzmacniacz czy głośniki

Na głośniki mam max 500 zł a na wzmacniacz do 300 zł lecz jak na razie mogę kupić tylko jedną rzecz więc pytam się was co jest ważniejsze.

Doradźcie jak głośniki powinny stać.

Witam wszystkich,

Chciałbym zakupić do swojego pokoju sprzęt audio głownie do słuchania muzyki (metal, rock). Muzyka głównie z komputera jak, ale także chciałbym kupić odtwarzacz CD.

Pokój ma wielkość 12m2. Mój budżet to 600 zł, myślę że na początek powinien wystarczyć, bo trzeba od czegoś zacząć.

Prosiłbym Was o jakieś porady jaki sprzęt byłby dobry, by sprostać moim wymaganiom. Aha, posiadam głośniki JVC sp-e23, więc można rozpatrzyć też użycie ich, choć nie musi być to konieczne.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Jak pamiętam te głośniki to masz zamieniony lewy z prawym (na biurku), ale to pikuś. Na pierwszym zdjęciu jest ok.

Najtaniej i najprościej to podłącz tą wieże pod PC dobrze rozmieść głośniki i masz po problemie. Ta wieża Sony - ma wyjścia audio, ma też tyle kombinacji z basem, ze sub niepotrzebny, kieliszki kryształowe da się spokojnie zbić falą uderzeniową. Wątrąbę uszkodzić też.

A ponieważ święta, to na poważniej podpowiem: a co chcesz na tym PC robić ? oglądać filmy 5.1 ? Gry ? muzyka ? Jeśli muzyka to jaka mp3 ? flac ?

A rozmieszczenie kolumn, hmmm kto mu rąbnął wujka google oddać mu natychmiast !!!! Święta są ;) !!!

A te głośniki mimo, że Sony, mimo iż do wieży, wcale nie są złe (a zawieszenie mają niezniszczalne wręcz), nówek za 500 nie kupisz lepszych. Może coś kolumnopoodobnego w okleinie drewnopodobnej, ale nie lepsze.

Tej wieży ie ma gdzie wcisnąć + problem z potencjometrem.

Wspomniałeś coś o rozmieszczeniu głośników,możesz to rozwinąć?

Słucham głównie muzyki trance,dubstep i to co w radiu leci.Gram też na "syntezatorze" a tak dokladnie na pianinie ale jak gram to dzwięk mam tylko po prawej stronie (zerknij na mapke mojego pokoju ;) )

Słucham mp3, najczęściej 320.

To więc nie ma sensu wymieniać kolumn?Chciałem kupić używane,nie nówki.To może kupić nowy wzmacniacz bo ten do kina domowego chciałbym sprzedać z całym zestawem 5.1

Przez dłuższy czas uzywałem troszke wyzszego modelu RDX10Av głośniki śa naprawdę niczego sobie .Mają moc .

Tak nawiasem mówiąc to pewnnie wiecznie siedzisz poczochrany przy tym komputerze bo podmuch to one maja cłkiem całkiem hihi.

Poważnie mówiąc to trzeba rozsunać będzie ok.

Kurcze,całkowicie o tym zapomniałem :/ pokój 4,5m X 3m

Tak nawiasem mówiąc to pewnnie wiecznie siedzisz poczochrany przy tym komputerze bo podmuch to one maja cłkiem całkiem hihi.

Szczerze mówiąc to ja zwykle muzyki głośno nie słucham...chyba że kręcę się po pokoju lub sprzątam to włączam dubstep i jazda z mopem! :D

Jeszcze nikt się nie wypowiedział na temat wzmacniacza.Mój wzmacniacz jest bardzo czuły i mam taki mały problem.Głośniki całkowicie grają w stereo tylko od pewnego poziomu (dopiero od ok. 10 stopni przekręcenia potencjometru od poziomu minimalnego) ale już w tedy jest trochę za głośno jak dla mnie (sam w domu nie jestem ;) ),a nie chce zmniejszać silę sygnału na wejściu.I nie wiem jaki wzmacniacz kupić do moich głośników (podłączanie wieży nie w chodzi w grę.Nie mam gdzie położyć)

Edytowane przez 4Trance
Gość

(Konto usunięte)

a coś z allegro do 300zł?

przy tej cenie, gdzie większość wzmacniaczy to szrot zebrany z niemieckich śmietników przez polskich handlarzy, cóż można doradzić.. To jakby poradzić, być poszedł do lumpeksu wybrać buty.

przy tej cenie, gdzie większość wzmacniaczy to szrot zebrany z niemieckich śmietników przez polskich handlarzy, cóż można doradzić.. To jakby poradzić, być poszedł do lumpeksu wybrać buty.

Zniszczyłeś mnie xD Do 500 zł?Więcej nie bo nie mam kasy :/

Kolega wyżej bredzi, nawet do 200zł można dostać dobry wzmacniacz, do 300zł zainteresuj się pioneerem a-447, a-449, powyżej tej kwoty wyżej wspomniany sony lub pioneer a-656, denon pma-680.

• Pokaż nowe odpowiedzi