Skocz do zawartości
IGNORED

Budowanie zestawu do muzyki klasycznej!

mahler88

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam posłuchanie lapowca :) Właśnie jestem po odsłuchach zestawu Ayon i jestem pod dużym wrażeniem. Tym bardziej, że nigdy nie miałem okazji porównania. Słuchałem zestawu Ayon Orion plus Ayon CD 07. Mogłem posłuchać wyższych modeli, ale strach że nie będzie mnie stać, a okaże się, że brzmią dużo lepiej, to nie byłoby dobre rozwiązanie ;) Właśnie przygotowuję się do odsłuchów innych firm produkujących wzmacniacze lampowe :)

Można i tak...

Miałem lamp kilka i kilku innych słuchałem. Oprócz rosnącego uwielbienia i odkrywania muzyki klasycznej, od dłuższego czasu i niezmiennie - jestem pod wrażeniem solid state :)

Wiele zależy od tego, co z czym łączymy i czego oczekujemy od muzycznej prezentacji.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Ja byłem na tym pokazie i uważnie słuchałem. Niestety nawet ja, stary wróbel, dałem się naciąć :(

Grało to bardzo sympatycznie i w efekcie kupiłem M2 dla dziecka.

Za głupotę zapłaciłem z własnej kieszeni

No wlasnie, szkoda ze nie kupiles jednak R1 - bo to byc moze to nie kolumny byly winne.

Gość vasa

(Konto usunięte)

szkoda ze nie kupiles jednak R1

Nie mam żadnych przesłanek żeby sądzić że R1 zagrałyby znacznie lepiej od M2. Trochę lepiej by nie wystarczyło :(

Na cenowej górze high endu (co by to nie znaczyło) korelacja pomiędzy ceną a jakością istnieje lub nie. Na poziomach niskich taka korelacja jest pełna i nie ma co się łudzić że coś co kosztuje 5zł więcej zagra dużo lepiej.

Trzeba było poszukać czegoś z drugiej ręki.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Nie mam żadnych przesłanek żeby sądzić że R1 zagrałyby znacznie lepiej od M2.

No jak nie masz, jak masz:

Ja byłem na tym pokazie i uważnie słuchałem.

...

Grało to bardzo sympatycznie

Po prostu wykluczasz, ze nawet po przyniesieniu tego zestawu z AS, nie graloby dobrze.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Po prostu wykluczasz, ze nawet po przyniesieniu tego zestawu z AS, nie graloby dobrze.

Ja potrzebowałem jedynie niedrogich kolumn. Kupienie zestawu w tamtej konfiguracji to było chyba jakieś autko :)

Druga sprawa to moje podejrzenia co do grzebania w kolumienkach przez Kena I. Obawiam się że identyczne klocki (cały zestaw) kupiony w sklepie zagrałby kompletnie inaczej.

Czytaj: gorzej.

Szukam analogowego brzmienia, szerokiej sceny muzycznej z separacją instrumentów. Zależy mi na przyjemności słuchania, czyli nie męczącym dźwięku.

Wbrew pozorom na tranzystorze można to też uzyskać, ale droga jest długa i bolesna. Większość urządzeń w ww. cenie gra na dwa sposoby; albo efektownym, szczegółowym, dosadnym dźwiękiem, który po 2-tygodniowej euforii zaczyna męczyć, albo zawoalowanym miłym dla ucha misiem, który też Cię nie zadowoli.

Nie wiem jak grają Vienna Acoustics Bach Grand. Nie słuchałem tych kolumn. Relacja ceny komuny / wzmacniacz trochę dziwna, choć należy zaznaczyć że na dobry, wydajny wzmacniacz nie należy żałować kasy.

Nowe wbrew pozorom też się może zepsuć, a jeśli pudło było otwarte wcześniej to też może być z tym różnie. Na Twoim miejscu rozważył bym rynek wtórny. To zupełnie inna liga. No i w żadnym razie nie spieszyłbym się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.