Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Monitor Audio RX2

54139

Rekomendowane odpowiedzi

cena nie zawsze idzie w parze z jakoscia dzwieku, patrz np. Technicsy

sony nie byl budzetowka w stosunku do grundiga pomimo roznicy w cenie.

Jesli chodzi o awaryjnosc to w sprzecie 20 letnim zawsze pojawiaja sie problemy z potencjometrami, mechanicznymi selektorami i przekaznikami, chcesz cieplejszego wzmaka to szukaj czegos z luxmana albo rotela ra 1010 jednak jesli chodzi o dynamike to tak jak pisalem to wina kolumn a nie elektroniki

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jesli chodzi o awaryjnosc to w sprzecie 20 letnim zawsze pojawiaja sie problemy z potencjometrami, mechanicznymi selektorami i przekaznikami

Zgadzam się,i dobrze podkreśliłeś(pojawiają się) ale mowa o klockach z przed 20-tu lat.:)

Ale jak ktoś podkreśla dokładnie daną firmę-jako całość-że jest awaryjna to sorry ale nie ma zielonego pojęcia.

Weryfikacja jakaś była z serwisów -czego najwięcej w ostatnich latach nam ludzie do naprawy przynoszą ?-nie czytałem. :)

Akurat tak się składa że mam kumpla w serwisie-i nie ma takiego określenia że dana firma ma większą awaryjność-dziś padnie marantz-a za 4 dni NAD,w salonie kupując kiedyś HK-980 CD,koledzy też mówili że bywają awaryjne(macie pojęcie :) sprzedawca do klienta-że są awaryjne :) ) ale szacun za to-i przez prawie trzy lata (fakt to mało-ale dłużej niczego nie trzymam) nawet się nie zawiesił.Więc określanie danej firmy-że jest awaryjna-to trochę nie na miejscu.

Swoją wypowiedź stosowałem do NAD'ów zaproponowanych przez forumowicza. Ja tego nie wiem, dopytuje się bo wyczytałem wiele rzeczy o potencjometrach wzmocnienia typu, nierównomiernie wzmacnia, psują się po 3 miesiącach itp.

Myślę że zapoluję na coś z tu wymienionych wzmacniaczy i wtedy będę miał lepsze rozeznanie jak to gra i ewentualnie czego dalej brakuję.

Ciężko rozłączyć się z Sony 550ES, bo jest bardzo dobrze wykonany i ładnie wygląda, no ale trzeba spróbować czegoś innego.

Czarne alpsy z silnikiem to straszny badziew, zresztą nie tylko montowane w NADach.Druga sprawa MA RX-2 pomimo, że to duży monitor to gra raczej lekkim dźwiękiem bez odpowiedniego wypełnienia do tego jasno na górze, wiem bo słuchałem ich w Top-Audio w Bielsku-B, ja tam wole bardziej dosadnie, miękko z wyraźną, ale nie ostrą górą.Być może faktycznie jest tak jak pisze kolega powyżej, że problemem są raczej kolumny, a nie wzmacniacz?

Moim zdaniem za dużo kombinujesz, budżet mały, a wymagania spore...skąd ja to znam ;) Nie szukaj gotowej recepty na super dźwięk bo tu jej nie znajdziesz tak naprawdę trzeba kupić, odsłuchać, sprzedać znowu kupić itd. do skutku aż wreszcie uznasz, że to jest to. Kupując używane możesz zawsze odsprzedać niewiele tracąc, co innego nowe ze sklepu.Jeszcze sprawa kolumn, może Ty też wolisz bas z kolumn podłogowych, tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)

Do spokojnego słuchania obecny zestaw jest bardzo dobry dla mnie. Tak więc myślę, że po prostu za dużo człowiek oczekuję, blokuje mnie fizyka przez brak możliwości porządniejszego przyłojenia, chwilami:) Najlepszym wyjściem jest drugi zestaw, znacznie większy, mocarniejszy, niestety koszta też będą znacznie większe:)

Poszukam coś z tych wzmaków które zaproponowano, ewentualnie będę pytał czy jest sens pakować się w mniej znane mi modele jak coś ciekawego się pojawi.

autor strasznie uparty na wymiane wzmacniacza, to sa male monitorki, podepnij w ich miejsce 8 cali w oz i zobaczysz co to dynamika. Chcesz poprzez wymiane wzmacniacza uzyskac cos czego one nie sa w stanie po prostu zaoferowac

... Czapkę z głowy trza zdjąć i przeprosić Sonego oraz Bumpalump.

Wychuchany, oryginalny Luxman L-430 (oraz L410) zagrał z moimi kolumnami jeszcze gorzej dołem, lepiej było na górze, bo mniej krzyczał i więcej detali było. Poza tym, Sony potrafi uderzyć szybkim basem, a Luxman strasznie zaokrąglony ma ten dół, taki wprost mdły...

A więc wydaje mnie się, że bardziej przypadnie mi do gustu Rotel, a najlepiej RA-980BX. Niestety, tu spodziewam się agresywnego nie tylko dołu, ale i góry co będzie skutkować złym efektem z moimi obecnymi RX2.

Wniosek prosty.

Cenie swojego TA-F550ES, a żeby spełnić braki które odczuwam w swoim stereo, po prostu musiałbym zmienić co najmniej kolumny...

Dzięki za rady wszystkim. Zawsze miło jest poznać inne brzmienie:)

• 2 tygodnie później...

Po przemeblowaniu i lepszym ustawieniu kolumn, uzyskałem to co chciałem.

Między czasie wpadł mi w łapy fajny Fine Arts A-9000 i mega spodobało mnie się jego granie; ta średnica jest czarująca, tyle szczególików, tak bardzo miło się go słucha. Przy mocniejszym graniu przyjemność pozostaje, bo nie wyostrza góry jak Sony ta-f550ES. Wypełnienie dźwięku zdaje się znacznie pełniejsze niż na sonym, czy luxmanie L-430. Bas nie należy niestety do pogromców szybkości, taki misio, ale z RX2 nawet pasuje.

No i mam mały dylemat, czy warto zostawić Grundiga a-9000 mając na uwadze że to starszy sprzęt, a mimo to wszystko jest oryginalne, tylko stk wymieniony.

Chciałbym porównać go z Audiolabem 8000S, który jest nowszą konstrukcją.

P.S

Ile powinien wynosić w A-9000 napięcie między punktami pomiarowymi TP1 <-> TP2 i TP3 <-> TP4? W tej chwili ustawiłem 9mV, wcześniej do próby ustawiłem 24mV, ale jedyna różnica jaką zauważyłem, to mocniejsze się grzanie radiatorów i trafa... Przy 9mV wielkie radiatory nawet ciepłe nie robią się podczas słuchania np. radia.

Hehe a jednak Grundig :) o tej szerokiej scenie i kolorowym, przyjemnym brzmieniu już nie raz pisałem z jasnymi kolumnami ten piecyk super się zgrywa. Co do tych napięć czy Tobie chodzi o prąd spoczynkowy końcówki? nie znam się też na tym, a właśnie muszę też sprawdzić u siebie czy nie potrzebna będzie korekta.

Znalazłem coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam problem z wklejeniem tego fragmentu z serwisówki A-9000, musisz ściągnąć sobie z neta, tam jest wszystko jak to ustawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, chodzi o prąd spoczynkowy. Mierzymy poprzez spadek napięcia na rezystorach emiterowych o ile dobrze pamiętam.

Gdzieś znalazłem info że ma być 28mV, ale na stronie z jakimiś przeróbkami i nie wiem czy to z uwzględnieniem ich czy nie...

Z drugiej strony wyczytałem że ma być 9mV, ale wydaje mnie się to fałszem.

Zastanawiałem się czy wymieniać kondensatory filtrujące, ale po sprawdzeniu pojemności 2 z nich okazało się to mało potrzebne... Straciły średnio 2% pojemności. Są jak najbardziej sprawne. Zakładam zatem, że ich wymiana poprawy dźwięku nie zrobi.

Czekam na STK3152III, bo mam STK3102III i trochę mam obawy czy da radę z moimi 6 ohm kolumnami, bo ich spadek impedancji dochodzi do 4,5 ohm.

Troszkę denerwują mnie selektory wejść, lekko słychać delikatne zniekształcenia przy przełączaniu, ale nie wiem czy się za to brać konkretniej, bo tragedii nie ma...

Myślałem też o zaimplementowaniu nowego OPA2604, ale obawiam się że stracę barwę która mnie się bardzo podoba, a przede wszystkim że zmniejszą się niskie tony... Może jak mnie się będzie nudzić to podmienię i posłucham, koszty są małe.

No i podświetlenie muszę zrobić, bo 1 żarówka od podświetlania plexi niestety nie działa, a przez nią nie działa następna:) Może ktoś ma pomysł co tam wstawić? Tak małych żarówek jeszcze nie widziałem... A samochodowe 12V, 1,2W ledwo się żarzy...

P.S

Najbardziej zaskoczyły mnie od strony technicznej potencjometry. Regulacja głośności jest bardzo dokładna, to samo z potencjometrami od korekcji dźwięku. Nawet nowsze sprzęty miały problemy typu, nie wyciszanie do "0", nierównomierne wzmacnianie przy małych głośnościach...

Aaa, dzięki za instrukcję, czyli jednak ma być 28mV :) Teraz będzie grzejniczek

Z tymi selektorami jest trochę zabawy i lepiej to zrobić raz a porządnie tzn. wylutować (chyba ze 40 nóżek, bez odsysacza do cyny lepiej do tego nie podchodzić) i wyczyścić styki drobnym papierem ściernym oraz na koniec "kontakt s".Co do podświetlenia ja kupiłem cały komplet żarówek dedykowany specjalnie do A-9000 na ebay.de, ale nie było tanio, no i przesyłka...Układ STK słusznie wymienić na STK3152III z tym OPA to nie wiem jak jest mi brzmienie oryginału pasuje :) Te potencjometry w tym wzmacniaczu są nie do zdarcia u mnie też zero trzasków, balans od początku do końca, bez zastrzeżeń.

Hm, sprawa wygląda teraz tak, że z żarówkami poradziłem sobie wstawiając inne z odpowiednim rezystorem:)

I dorwałem STK3102IV wraz z oryginalnym kompletem tranzystorów do tego modelu, z wylutu.

Teraz pytanko, czy ten STK można po prostu tak normalnie grając uwalić? Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na zmniejszenie napięcia jakie dochodzi do tego STK. Dołożyłem dodatkowy radiator póki co i testuję.

Sprzęcik naprawdę fajny i świetnie gra, ale trzeba przyznać że w naprawach upierdliwy jak cholera... Szczególnie z tymi selektorami. Niestety mikro szum przy przełączaniu został, ale nie chciało mnie się odlutować ich.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.