Skocz do zawartości
IGNORED

POROWNANIE BUDZETOWEK

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

z metrazem troszke przesadzilem :)

Zrodlem ma byc komputer ,kolumny maja grac ze wzmacniaczem Reloop HA-200 2x120W 8om

Glowne zalecenia to dynamika cofnieta leciutko srednica ,dynamiczny basowo sopranowy dzwiek, paradigm spelnia moje ,tzn ten najwyzsze modele monitor ,ale to juz zawysoka cena

Mam jeszcze mozliwosc kupienia kolumn: Canton LE 107 za 1499zl nowki

Pozatym sprzedawca aproponowal mi dzis rozwiazanie 2.1 czyli kupic sub aktywny podpiac do niego 2 kolumny mniejsze, a bas czerpac z suba ktorego nie zapenia mi kolumny w tej cenie, co myslicie o takim rozwizaniu, moze jakies propozycje >? ale w takim razie jak sie ma do tego wzmacniacz ?

• Redaktorzy

misiowiec: uważam że pomysł sprzedawcy jest rewelacyjny. Bas, którego nie zapewnią kolumny W TEJ CENIE. W zamian ma go zapewnić najtańsza możliwa pierdziawka kinowa... Dopiero będziesz miał! Otóż, mówiąc serio, jeśli szukasz zestawów do muzyki, to w tej cenie nie ma mowy o przyzwoitym zestawie sub-monitory. Za jakieś 2-2.5 tysiąca możesz zapewne kupić poprawny zestaw głośników do kina w niewielkim pomieszczeniu, np. jakiś nowy Tonsil. Natomiast co do muzyki to sądzę, że tanie podłogówki jakiej takiej firmy są znacznie lepszym rozwiązaniem. Proponuję zainteresować się ofertą JBL - oni mają duże doświadczenie z dużymi zestawami o estradowych charakterystykach, i nie słyszałem żeby coś psuli.

czyli sadzicie ze koumienki typu Gale 3040 i jakis sub za 700zl z alegro z 2 reki o sprorej mocy to bedzie gorsze przedsiewziecie niz niskiej klasy krzykacze podlogowki typu np JBL ATX60 albo nawet tak bardzo krytykowany na tym forum ALTUS ?

Pozatym nie bardzo rozumialem do konca pozmysl sprzedawcy, on sugerowal cos o podpieciu kolumn do suba aktywnego, to poco mi wtedy wzmacniacz :) prosze o oswiecenie codo tego tricku?

Poprosze jeszcze o 2 zdanaka na temat tych Conton Le107, podobno to kolumny w cenie 3000zl ,a ja moge miec nowki za 1499zl

Prosty wzor: 2+1 do muzyki tak, tylko cena tego +1 musi byc 2 razy wieksza niz tych 2+. Sprzedawca sugerowal Ci combo p/t sub aktywny ze wzmacniaczem stereo? Nigdy nie widzialem przyznam sie czegos takiego, ale potencjalnie wszystko da sie zamknac w jednej obudowie. Mozna by jeszcze cos tam dorzucic :-) Pewnie to jakies rozwiazanie "pod komputer" wlasnie, jakos nie budzi mojego zaufania...

sprzedawca nie wiedzial ze to rozwiazanie pod kompa bo sluchalismy moich plytek na cd CA ze wzmakiem CA A500 i brakowalo mi basu ale niestety nie bylo aktualnie innego sensowengo wzmaka w cenie do 2000zl ,wtedy zaproponowal 2.1 ale do konca nie wiem jak on chcial to zmontowac, mowiac ze podepnie kolumny do suba, a ze wzmacniacza zapoda sygnal, nie znam sie na subach i na kinie domowym ktorego nie chce miec jak narazie, ale wydaje mi sie ze sygnal mozna zapodac bezposrednio na sub z karty muzycznej wiec poco wtedy wzmacniacz ,czy takie suby maja w swoim wzmacniaczy wzmacniacz na dodatkowe kanaly jesli on chcial podpiac tam kolumny ??

Suba podpinasz do wzmacniacza stereo, razem z kolumnami albo wykorzystujac drugie wyjscia glosnikowe kablem glosnikowym do wysokopradowego wejscia suba. Albo niskopradowym, o ile posiadasz takie (regulowane). Nie w tym zadnej filozofii. Wzmacniacz ktory jest w subie jest tylko monofonicznym silnikiem tegoz.

Mysle, ze koszt satysfakcjonujacego muzycznie suba jest wysoki. Nigdy takiego nie mialem :-( Jedyny w miare udany moj eksperyment z subem w stereo to polaczenie M1 z szerokiej bazy + sub kinowy na odcieciu 35-60Hz, ustawiony na srodku pokoju (!).

[OT] Strasznie mi sie teraz Lukar slimaczy, Wam tez?

powiedz mi gdzie w zwyczjanym wzmaku stereo dajmu na to z wyjsciem na 2 kolumny jest wyjscie na suba?

wogole z tego co mowil sprzedawca to on chcial wpinac kolumny do suba i sie zastanwiam jak to mozliwe przeciez sub nie ma wzmacniacza na 2 kanly na kolumny a jesli ma to wtedy poco mi wzmacniacz stereo >? czegos tu nie rozumiem nie potrafie sobie wyobrazic :( moze to moja nikla wiedza o subach aktywnych ?

Czytanie Xajasa jeszcze nikomu nie zaszkodzilo :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdzieś proponowałem to rozwiązanie, a tu je powtórzę: monitory Acoustic Energy Aegis Evo 1 + subwoofer. Jeżeli subem będzie np. Koda SW-1000, to cały koszt wyniesie ok. 2200 zł. Dźwięk będzie chyba nie do pobicia przez kolumny podłogowe w podobnej cenie (mówię o sprzęcie nowym, nie z drugiej ręki). Pokój 22m^2 nagłaśniam takim zestawem, gdy wzmacniacz jest na 9 - 9.30. Bywa, że kolumny podłącza się do suba. Po prostu wzmacniacz łączymy z subem, który dla siebie bierze to, co mu potrzebne, a "resztę" wysyła do kolumn.

JBL LX 2005 i problem rozwiazany... cena cos koło 2 tys. jest tylko problem że przestali je produkować ale jak znajdziesz bierz i nie pytaj... moim zdanie LX 2004 grają troche lepiej ale do twoich potrzeb LX 2005 beda jak znalazł (21 cm woofery powinny dać łomot że hoho, góra jest ostra a reszta też całkiem poprawna)

Z dwojga złego :) Quadrale

Jeśli górę poprawiono w stosunku do modelu 202 to całkiem niezły głośnik, z szybkim mocnym basem i z dużą czytelną średnicą, wysokie w 202 trochę syczały. Eltaxy czy ja wiem ? Quadrale chyba grają lepiej.

MAM!! :) zapominicjcie o subie i o innych zestawach, znalazlem 2 zestawy dla siebie, moim gustom to odpowiada inni moga sobie polemizowac :)

A wiec moj dylemat : 2 zestawy, tylko 2 :

1)Quadral QLX210 1600zl moge je miec , maja bardzo soczysty niski dol wycofana srednice i wyostrzona gore ,naprawde fajne

2)JBL ATX 60 1500zl -swietny dol jak na podawane 50Hz, reszta zblizona do quadrala ale chyba wiecej ciutke srednicy niz w QLX210 noi bas reflex sprzodu, minus brak bi-wiring co mnie zmartwilo ale czy to sie przyda ? druga rzecz to ten dol ...hmm niby 25cm wofer ale wydaje mi sie ze te quadrale nizej schodza, takie lekkie przeczucie ale moze mi sie wydawalo bo warunki byly inne, sopran w jednych i drugich mi sie podoba

Te roznice?

Moze to wina pomieszczen i odleglosci ,w pomieszczeniu gdzie bylo JBL sluchane na amplitunerze Yamaha(wiem wiem ale nie mieli nic w sklepie akurat ze wzmakow) siedzialem dalej od kolumn noi pomieszczenie bylo ciut mniejsze

W pomieszczeniu z quadralem siedzilem blizej a pomieszczenie bylo troszeczke wieksze ,sluchalem tez na ampli ale podobno jakies wysokiej klasy , w przedstawicielstwie EIC ,to byl chyba jakis Amplituner Integra ,dlatego nie mam dobrej relacji ,bo sprzet bedzie chodzil na 95% z wzmacniaczem Reloop HA-200 ktorego zamierzam juz niedlugo zamowic ,i chyba wtedy bede musial z nim pojechac na odsluch

Co o tym myslicie ,jakies rady ? tylko bez takich, typu stuknij sie w leb sluchasz chlamu ,podobno o gustach sie nie dyskutuje :)

Praktycznie oba zestawy podobaja mi sie tak samo i mam niezly dylemat :D

Do Walerego ach tak Reloop :) bo jest tani i niezly :P ale najleprzy wedlug mnie po odsluchach to HK 670 miodzio :) ale musialbym go miec za jakies 800zl w niezniszconym stanie ,a na to sa male szanse i dlatego zostawilem te 5%

Jeżeli podoba Ci się wycofana średnica, to nie przepłacaj i kup coś z Tonsili - nawet starszych, bo nowych nie znam. To nie kpina. Może Scherzo vel. Voyager? To nagłośni 50 m2 bez problemu. Bi-wiring to według wszelkich oznak tu i tam - kolejny mit.

nie powiedzialem, ze maja calkiem wycofana ale ze wydaje mi sie, ze w JBL jest jej wiecej ,a w quadralach abstrakujac juz od JBL jest na 1 plan wysuniety wysoki i ten soczysty basik, problem tylko ze kolumny beda staly najwyzej 25cm od sciany to juz max, a quadrale maja basreflex z tylu ,a noi jak to jest z tym bi-wiringiem czy naprawde warto kupowac kolumny z tym? Bo powiem ze pomimo basu ktory zdawal mi sie glebszy w quadralach ,to mam jakas chetke na te JBL, sa ladne masywne duza obudowa, mozliwosc tuningu w przyszlosci leprza, noi bass reflex sprzodu ale zato brak bi-wiring hmm ciezki wybor ....

apropo tonsila to moge kupic tylko jedne kolumny ALTUS 300 :) ale to juz bedzie chyba zbyt duza potega mocy, noi boje sie troszke ze te wysokie przy glosnej myzyce moga mnie zabic :D

polecam ww gale 3040 jak na budzet to w tej cenie ( w polsce kolo 1000pln ) nie ma konkurentow - mam na mysli nowe sprawy oczywiscie. ale ostroznie - najpierw posluchac - ale warto poswiecic troche czasu

• Redaktorzy

Ponieważ widzę że temat trochę się wyczerpuje, to ja pytanie z zakresu budżetowego, ale mniej. Czy ktoś z obecnych wie ile w Polsce kosztuje wzmacniacz MF z nowej X-serii, najniższy model, coś bodaj X-A80, albo jakoś podobnie? To teraz najtańsza linia Musicala...

"Nieprawda. Wystarczy Ci kabel 6-7 zł/mb (2x2,5mm^2, jeżeli nawet nie 2x1,5). " a mozna taki kabel kupic na te okragle zlaczki wciskane chyba bananowe czy jakos tak sie to nazywa :P czy to rzecz zbedna ? i lepiej wziac normalnie kabel ciety (na koncu otwarte druciki)?

Apropo gale 3040 sluchalem ladny klarowny dzwiek jak za ta cene ale to male kolumienki do malego pokoju nie potrafiace zbudowac poteznej sceny i ostrego akustycznego uderzenia, pozatym zamalo soczystego basu, no ale czegoz spodziewac sie po tak malych rozmiarach, na marginesie jakosc naprawde niezla za ta cene ale to nie to o co mi chodzi :)

i jeszcze pytanko do ZK-120, jak widzisz opcje biwiringu dla tej kalsy kolumn ,czy oplaca sie zdecydowac na quadrale ze wzgledu na bi-wiring ktorego jbl nie posiada, czy wtedy bede mogl zrobic jeszcze leprza gore i sredni ? a jesli tak jak drogie kable musialbym w takim przypadku zastosowac?

Crossover frequency (Hz): 1.100/3.200 dla quadrala

Crossover frequency (Hz): 800/3500 dla JBL

czy to tez ma jakies znaczenie a jak tak to jakie ,wogole o co chodzi w czestotliwosci podzialu i jak sie ona odklada na brzmienie? czy to sa niewazne roznice ktore nalezy zaniechac?

Możesz kupić wtyczki bananowe, co ułatwi ewent. późniejsze wymiany kabli (testowanie). Ja mam już własne zdanie na temat kabli w "moim" przedziale cenowym sprzętu, więc nie będę wymieniać, dlatego końcówki zacynowałem i jest ok. Z tego co słyszałem, to bi-wiring może poprawić bas, a nie górę czy średnie. Dla mnie w tej klasie cenowej, to drogie kable czy bi-wiring są nieporozumieniem, czytaj wyrzuceniem pieniędzy w błoto, zamiast sprawienia sobie lepszych kolumn.

corvin vega znam :) mozna tym burzyc sciany :) ale trudno to u nas kupic ,i glownie to zestawy estradowe wysokoefetywne ,darujmy sobie

ZK-120 a czy ma racje taka zasada ze kable do kolumn nalezy dobierac jak najkrotrze w miare mozliwosci swojego ustawienia ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.