Skocz do zawartości
IGNORED

a może odtwarzacz strumieniowy?

strausss

Rekomendowane odpowiedzi

XXI wiek to nowy pomysł na muzykę. Przeglądam oferty różnych renomowanych firm, które w swojej ofercie wprowadziły odtwarzacze strumieniowe. Jako posiadacz zestawu budżetowego Marantz PM 7004, Marantz SA 7003, plus kolumny B&W cm1 coraz bardziej zastanawiam się nad wymianą zestawu, który ma mi posłużyć przez najbliższe dłuuugie lata. Słucham muzyki klasycznej, ale czasami sięgam po płyty z muzyką jazzową lub rockiem. Coraz bardziej męczy mnie przekładanie płyt, ponieważ mam ochotę na posłuchanie 2,3 utworów z jednej płyty i znowu posłuchać innego wykonawcy.

Moje pytanie brzmi: jaki odtwarzacz strumieniowy lub odtwarzacz z wbudowanym wzmacniaczem zagra lepiej niż mój zestaw Marantza? Zależy mi na barwie, przestrzenności i muzykalności. Myślałem o Linn, Naim, a nawet o odtwarzaczu Yamahy. Kwota do przeznaczenia to max. 10-12 tys.zł. Zastanawiam się również nad wymianą kolumn. Na całość mam 20 tysł.zł i ani złotówki więcej. Oczywiście jeśli uda się znaleźć coś wartościowego i zaoszczędzić kilka tysięcy złotych to nie ukrywam, że będę mega szczęśliwy :)

Co z Linna, Naima, inne polecacie odsłuchać?

P.S. czasami można znaleźć promocję na naim SuperUniti, gdzie można kupić do 13tys.zł. Na ile ten Naim jest wart uwagi?

https://www.audiostereo.pl/topic/111052-a-mo%C5%BCe-odtwarzacz-strumieniowy/

Witaj,

zdecydowanie namawiam na odsłuchy. Przy takim budżecie spokojnie możemy znaleźcć system, który w pełni powinien Cię usatysfakcjonować.

Moim zdaniem zacząłbym od elektroniki. Na pewno warto posłuchać system Naim SuperUniti, chociaż pewną alternatywą, która powinna wypaść nawet lepiej brzmieniowo może być niższy model UnitiLite z jedna z końcówek mocy Naim.

Drugą propozycją, która powinna bardzo dobrze sprawdzić się w Twoim systemie jest integra Primare I32 z wbudowanym modułem strumieniowym. To rewelacyjnie grające urządzenie z pełną funkcjonalnością.

Kwestia kolumn to znacznie trudniejsze zadanie, gdyż poza prawidłowym połączeniem z elektroniką jest jeszcze akustyka pomieszczenia. Nie podałeś wielkości pomieszczenia, jednak domyślam się, źe nie jest to duźe pomieszczenie po zastosowanych CM1.

Na listę odsłuchów na pewno wpisałbym kolumny Xavian XN125 Junior, które świetnie współgrają z elektroniką Naim. Drugą opcją, oferującą jednak inne brzmienie, może być jeden z modeli Triangle.

Namawiałbym takźe na posłuchanie kolumn Harbeth.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z moich doświadczeń polecam do odtwarzania plików użyć dysku sieciowego NAS Synology ( model do wyboru ) podłączonego bezpośrednio do DAC USB , może być np. CA Magic + . Sterowanie Ipadem . Żaden z testowanych przeze mnie odtwarzaczy strumieniowych nie zbliżył się dopracowaniem, niezawodnością działania I komfortem do takiego zestawienia. Odtwrzacz CD już od dawna się kurzy.

Linn, Lumin klasa sama w sobie gorsza jakość to Naim, Coctail etc. CA jeszcze niżej ..

co do głośników to nie pytaj jak nie posłuchasz to się nie dowiesz i nie kombinuj bo mi się podoba coś co tobie niekoniecznie i tak do końca świata można opisywać...

Z dobrych marek to PrOac, T+A, Focal itd... i wieeelelele wielelele wiecej kwestia gustu ... powodzenia w szukaniu...

Witaj,

zdecydowanie namawiam na odsłuchy. Przy takim budżecie spokojnie możemy znaleźcć system, który w pełni powinien Cię usatysfakcjonować.

Moim zdaniem zacząłbym od elektroniki. Na pewno warto posłuchać system Naim SuperUniti, chociaż pewną alternatywą, która powinna wypaść nawet lepiej brzmieniowo może być niższy model UnitiLite z jedna z końcówek mocy Naim.

Drugą propozycją, która powinna bardzo dobrze sprawdzić się w Twoim systemie jest integra Primare I32 z wbudowanym modułem strumieniowym. To rewelacyjnie grające urządzenie z pełną funkcjonalnością.

Kwestia kolumn to znacznie trudniejsze zadanie, gdyż poza prawidłowym połączeniem z elektroniką jest jeszcze akustyka pomieszczenia. Nie podałeś wielkości pomieszczenia, jednak domyślam się, źe nie jest to duźe pomieszczenie po zastosowanych CM1.

Na listę odsłuchów na pewno wpisałbym kolumny Xavian XN125 Junior, które świetnie współgrają z elektroniką Naim. Drugą opcją, oferującą jednak inne brzmienie, może być jeden z modeli Triangle.

Namawiałbym takźe na posłuchanie kolumn Harbeth.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Panowie to tak we wszystkich wątkach zapraszają? reklamy po prawej stronie chyba wystarczą.
  • 2 tygodnie później...

Witam streamerowców?

Mam pytanie, czy streamery służące za radia internetowe odtwarzają portale typu SPOTIFY?

Jako posiadacz network playera Pioneer n-50 musze powiedziec ze NIE!

nie rozumiem pioneer dodal funkcje spotify do swoich urzadzen AV, glosnikow, prawie wszystkiego tylko nie do swojego network playera - ktos mi wytlumaczy logike?

Z moich doświadczeń polecam do odtwarzania plików użyć dysku sieciowego NAS Synology ( model do wyboru ) podłączonego bezpośrednio do DAC USB , może być np. CA Magic + . Sterowanie Ipadem . Żaden z testowanych przeze mnie odtwarzaczy strumieniowych nie zbliżył się dopracowaniem, niezawodnością działania I komfortem do takiego zestawienia.

Czy radio int tez z tego poleci?

Z moich doświadczeń polecam do odtwarzania plików użyć dysku sieciowego NAS Synology ( model do wyboru ) podłączonego bezpośrednio do DAC USB

W takim razie to chyba najlepsze rozwiazanie. Kupujac odtwarzacz strumieniowy trzeba sie zaopatrzyc w NAS tak czy siak. Zamiast ladowac pieniadze w streamer'a lepiej je wydac na dobry Dac i Nas. Zastanawiam sie tylko czy nie ma tu jakichs minusow?

Ps @ strausss teraz dopiero widze ze Cie zbanowali a juz mialem zapytac czy cos juz przetestowales :)

Przeczytaj uważnie wątek o NAS Synology ( "Synology + RDac" ) w zakładce PC Audio .

Znalazłem tylko jedną wadę : brak komunikacji z portalami typu SPOTIFY , choc może to ulec zmianie w przyszłości.

Poza tym - jak dla mnie wprawie ideał !

Przez dłuższy czas szukałem rozwiązania na stream i pliki.

Ja rozwiązałem to tak: ponieważ posiadam kilka urządzeń Apple dokupiłem AirPort Express podłączyłem optykiem do DAC.

Cała wartościowa biblioteka na zawsze pozostanie na CD a tzw śmieciówka czyli odsłuchiwanie wszelakiej maści nowości stacji internetowych etc jedzie z iPhona czy Laptopa czy iPada.

AirPort Express to groszowy temat więc mogę wszystkim posiadaczom DAC polecić bez cienia wątpliwości, poza tym dostaniecie extra ruter i możliwość podłączenia do nowszych telewizorów.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.