Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt od zera do 7,5k

Bartosz_54300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przeczytałem juz całkiem sporo na temat audio i im więcej się dowiedziałem, tym bardziej utwierdza mnie to w temacie, że nie wiem zupełnie nic. Aktualnie zakupiony sprzęt złożyłem w sposób 100% losowy z okazji jakie trafiłem na eBay lub w lokbardzie. Efektem tego w moim pokoju (3m x 3.3m) staly:

- przedwzmacniacz Little Bear (2 x BK 6J1)

- wzmacniacz NAD 312

- głośniki Gale model 4

- DAC Hifiman HM-101

Z zestawu niestety została mi karta dźwiękowa, której obecnie używa moja zona do napędzania słuchawek oraz przedwzmacniacz, który leży w szafie. Była to moja pierwsza przygoda z HiFi i mimo, iż nie była to wygórowana inwestycja to narobiła mi smaku na przygodę z większymi wrażeniami. Także odłożyłem ile mogłem i zacząłem poszukiwania... Niestety bez większych skutków, dlatego też z podkulonym ogonem przychodzę po radę.

Sprzęt będzie wykorzystywany głównie do słuchania muzyki (90% ale raz na jakiś czas będę chciał by uprzyjemnil mi chwile z filmem). Odsłuchow będę dokonywał w 100% z komputera z DAC'a, którego mam nadzieje mi polecice. Słucham głównie rapu (bez uszczypliwych komentarzy proszę) oraz metalu. W proporcji 50/50. Przede wszystkim szukam ciepłego, ciemnego dźwięku z miękkim basem. Jestem bardzo zainteresowany wzmacniaczem Yaqin MC-100B, jednakże zupełnie nie wiem jak dobrać do tego resztę... Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/111068-sprz%C4%99t-od-zera-do-75k/

hm. pliki i lampa...? Może i plikom pomoże.

otwórz Nada, odłącz preampa, zostaw tylko potencjometr. Preampa na lampie podłącz do tego potencjometra a potencjometr do koncowki mocy. Będzie musiał zostać kond wyjściowy z lampy, oraz kolejny za potkiem. Potencjometr w preampie omiń. Sygnał podłącz prosto w siatkę lampy. Wyjście z lampy poprzez kondensator typu Mkp, najlepiej równolegle z MPP, daj na potencjometr, a za potencjometrem daj elektrolityczny np. rubycona (gra spokojnie skrajami) lub mundorfa (jedzie środkiem) zabocznikowanym kilka nf styrofleksem do koncowki mocy.

Jak za lampami są jakieś tranzystory w sygnale to wyrzuć, a jak sa do zasilania lub wyciszania zostaw je.

Przełącznik wejść w nadzie masz dobry, podłącz preampa za nim.

To tak w wielkim skrócie co by trzeba było z tego zrobić. Jak to po prostu połączysz tak jak jest zapewne wyjdzie cyrk na kólkach albo coś co będzie ciężko zdefiniować dźwiękowo bo dojdzie jeszcze niewiadome okablowanie.

Mówiąc szczerze, to co z tego było pozostaje już tylko wspomnieniem. Chociaż wbrew pozorom całkiem przyjemnym koniec końców. Sprzęt podałem tylko jako źródło z jakim miałem styczność, teraz potrzebuje złożyć zestaw od nowa. Jak wspomniałem do dyspozycji mam ciut ponad 7,5k i starczyć to musi na wzmacniacz, głośniki i DAC'a. Okablowanie w tej kwocie można pominąć. Chociaż propozycje są mile widziane i z całą pewnością zakupie i je kiedy złoże juz fundament zestawu. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki?

Gość numik

(Konto usunięte)

Mówiąc szczerze, to co z tego było pozostaje już tylko wspomnieniem. Chociaż wbrew pozorom całkiem przyjemnym koniec końców. Sprzęt podałem tylko jako źródło z jakim miałem styczność, teraz potrzebuje złożyć zestaw od nowa. Jak wspomniałem do dyspozycji mam ciut ponad 7,5k i starczyć to musi na wzmacniacz, głośniki i DAC'a. Okablowanie w tej kwocie można pominąć. Chociaż propozycje są mile widziane i z całą pewnością zakupie i je kiedy złoże juz fundament zestawu. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki?

posłuchaj Mingdy w jakimś salonie, chińska lampa, osobiście na nią zachorowałem po jednym odsłuchu. Dac to np. Arcam rdac, super rozdzielczość a z zasilaczem Tomanka zyskuje mega-kopa. Wzmak około 2 tys. zł już po negocjacjach, dac + zasilacz kolejne 2. Za 3,5 tys to można mić takie kolumny, że hej, ale najlepiej wybrać w odsłuchu na wybranym wzmaku. Nie kupuj kolumn trudnych do wysterowania, bo lampy mogą ich nie napędzić (np. Paradigmy). Posłuchaj Dali, Monitor Audio, Focale - 3 różne brzmienia, któreś podejdzie

posiadam monitor audio rx2 i yaqin mc 100b...w 15m pokoju.....i jest bardzo dobrze..po pol roku sluchania nadal uwielbiam te polaczenie rowniez w filmach rewelacja ,ciagle mnie cos zaskakuje w dzwieku i ta dynamika w filmach nawet z dekodera nki jest dobrze po analogu....karte w kompie mam asus essence st i jest miodzio...bas do rapu z tych glosnikow idealny ..ogolnie na calosc zestawu trzeba przenaczyc 2 miechy wygrzewania...janka kupilem z ebay,jade na orginalnych lampach i korci mnie na nowe z czystej ciekawosci ...pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.