Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny nudny temat ... zakup HiFi po 20 latach przerwy :-)

kondi!

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę, nie zastanawiałem sie nad kolumnami podstawowymi (scm11) ... Jakoś podświadomie odrzucalem je, jako opcja nie warta zastanowienia, biorąc pod uwagę tylko wolnostojące.

Chyba nadal Tak myśle.

Wobec tego czas zabrać się za słuchanie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Albo idź w kierunku polskich producentów kolumn - AA, S16Hertz, RLS i do tego jakaś elektronika po ciepłej stronie (Naim, jakaś lampa) i masz fajny dźwięk, albo bierzesz troszkę jaśniejszą elektronikę, bardziej neutralną i detaliczną w stylu Yamahy i do tego cieplejsze kolumny.

Kolega Zentaur bardzo mądrze Ci doradza . Jesteś ze śląska , więc bez kosztów szybko możesz te rady sprawdzić . Kierunek - Tychy i Studio 16 Hertz . Konstruktor , Grzegorz Rogala wyznaje podobne upodobania , więc jego kolumny są bardzo muzykalne , naprawdę warto sprawdzić . Wystarczy umówić się i podjechać ( tel. w sieci ) Możesz tam również sprawdzić brzmienie różnej maści elektroniki , z lampą na czele ( ale nie tylko )

• 2 tygodnie później...

Hej … zdecydowałem się jednak na serię 2000 !

Kupiłem wzmacniacz A-S2000 ... jest w nim moc !

Oczywiście pomijając fakt, że ledwo co go wniosłem do domu (prawie 30kg w kartonie) to muszę przyznać, że warto było. Przez ostatnie dni słuchałem różnych płyt … to jest prawdziwy kosmos vs. to co miałem !

Najlepsze jest to, że na razie zmieniłem wzmacniacz (podłączyłem moje Samby 250 od Tonsila i daremny DVD jako odtwarzacz CD) … już się boję pomyśleć co będzie jak podłączę nowy CD i kolumny.

Co do CD to mam prostą sprawę … będzie to CD-S2000 … ale dalej pozostaje mi wybrać kolumn.

Z tym zakupem nie będę się śpieszyć … myślę, że trochę to potrwa bo chce być zadowolony w 100%.

Jak na razie słuchałem tylko:

• B&W 684 ... gdzie brakowało mi wyraźnego basu ... góra była super, ale ostra
  • B&W 683 ... bardzo fajne lepszy bas ... góra super .. mniej razi, ale nadal ostrawa
  • Elac 62.8 ... mało basu, dużo góry ... coś pomiędzy 684, a 683
  • PSB tower 6 ... kurcze te kolumny mają moc BEATU i mocnego uderzenia basu ... w sumie przez chwilę pomyślałem, że podłączony jest subufer .. ale góra strasznie "za mgłą" i mało słychać szczegółów

jak na razie numer jeden dla mnie to B&W 683,ale .... szukam dalej!.

PS.

aha ... będę jeszcze szukał jakiegoś fajnego tunera :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

• 4 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za cenne uwagi .. temat poszukiwań mojego docelowego sprzętu mogę chyba zamknąć na jakiś czas ... obecnie gram na:

Yamaha A-S2000

Yamaha CD-S2000

Yamaha CT-710

Vienna Acoustics Mozart Grand SE

oraz kable głośnikowe (Audioquest Rocket 33 z konfekcją Audioquest) i RCA (Audioquest Red River) ... myślałem też nad XLR'ami ..ale chyba odpuszczę.

PS.

Musze przyznać, że z początkowych planów zamiany sprzętu na coć lepszego nie przypuszczałem, że tak mocno zasilę kasę AudioKlanu/TopHi-Fi :-) A tak na marginesie polecam oddziały Top-HiFi w Krakowie i Poznaniu - super sympatyczna obsługa !

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.