Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze ALEPH MINI, ALEPH 3 oraz ZEN: modyfikacje techniczne

elektron18

Rekomendowane odpowiedzi

Obecne zdjęcie zestwu na jakim napędzam Musical Fidelity MC2.Para monobloków ALEPH 3 porządnie wygrzanych przez dwa lata u dwóch właścicieli,sterowana z przedwzmacniacza ALEPH L wersja 2.Źródło stanowi NOS DAC na PCM 56P z konwersją I/U opartą na OPA627 na kanał.Transport to Philips 160.Obudowa Alepha 3 ma wymuszony obieg powietrza w środku za pomocą 12cm wentylatora ustawionych na małą prędkość obrotów.Całość po ok 35 minutach wstępnego wygrzania osiąga temperaturę ok. 52*C w środku obudowy,zatem kondensatory na temperaturę 85*C powinny pociągnąć ok. 16000 h słuchania.Jeśli ktoś jest z okolic Warszawy to z chęcią mogę zaprosić na odsłuch (można zabrać swoje źródło,kolumny lub nawet wypożyczyć wzmacniacz do przetestowania za pół litra :).

Płytki PCB wykonałem sam,bo jest o wiele taniej(kawałek laminatu 35cm na 8 cm w zupełności wystarczy na dwa kanały) niż te z EBAY oraz w dodatku każda ścieżka jest ocynowana,pogrubiona i zabezpieczona kalafonią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dawno temu pisałeś że źródło prądowe zrobiłeś na bipolarnym (st. wejściowy) i wychwalałeś to rozwiązanie a w twoich schematach jest mosfet, dlaczego ?

Prawdą było ,że żródło na tranzystorze bipolarnym miało większą rezystancję dynamiczną(mniejsze zmiany prądu wypływającego ze źródła w takt zmian napęcia na wyjściu żródła prądowego).Dużą zaletą było również to jak zastosowałem źródło oparte na 2SA1837,że tętnienia występujące w zasilaniu mniej "modulowały" prąd źródła.Podsumowując było lepsze,wzmacniacz miał większy PSSR.Testy robiłem na tranzystorze z wylutu i porównując te kupione w sklepie (zdjęte charakterystki wzmocnienia prądowego) okazało ię,że odbiegają od 100% oryginału wzmocnieniem oraz co gorsza jego linniowością.Po prostu się przestraszyłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.