Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze Zestawu Stereo

zoombie

Rekomendowane odpowiedzi

Na sam początek witam wszystkich.

Przeglądam od jakiegoś czasu forum ale dzisiaj postanowiłem się założyć konto :). Czytam czytam na forum dużo fajnych tematów ale niestety im więcej czytam tym bardziej jestem głupi i to powiem dosłownie z powodu po prostu mojej niewiedzy :P

A przejdę teraz do rzeczy:

Posiadam mały sprzęt stereo jeszcze z czasów hmmmmm bardzo bardzo dawnych aż wstyd do was się przyznawać :P albo nazywać to sprzętem stereo:P

A mianowicie wszystko do kosza praktycznie bo już wysłużone i po regeneracjach DIORA ZgB-80-8-903 i stary mini wzmacniacz sony również do kosza.

No ale to w ramach takiego wyjaśniającego przywitania :D:D

A w sumie co do celu mojej wypowiedzi pragnę oczywiście wymienić ten sprzęt i zasięgnąć waszej porady gdyż nie znalazłem tak naprawdę odpowiedzi na moje pytania, albo w ilości informacji nie mogłem wyszczególnić tego czego potrzebuje.

Wiec do rzeczy.

Pragnę w pierwszej kolejności zakupić albo wzmacniacz stereo albo amplituner, do tego odrazu tuner radiowy i kolumny podłogowe, po jakimś czasie również CD.

Pierwszy zakup to bez CD czyli sprzęt do napędzania, tuner i kolumny. Na te 3 zakupy chcę przeznaczyć tak ok 3000zł pokój 30m2. Niesety nie będę dysponował przez dłuższy czas większa gotówką wie chcę sie tak w tej kwocie zmieści i abyście doradzili mi jak najlepszą konfigurację co do moich potrzeb.

Muzyka:

Muzyka najczęściej odtwarzana będzie z gramofonu, następnie cd, komputer i tuner. Muzyka jaka będzie płyneła to metal, heavy metal, rock, hardstyle i lata 80.

Zależy mi aby w dźwięku było słychać żywość tak jak bym był na koncercie, bardziej uwydatniony sopran i bas.

Niestety rozumiem was że w tej kwocie będzie ciężko sprostać moim wymaganią ale prosze o poradę z jakiej konfiguracji w tej kwocie będę najbardziej zadowolony.

Kolumny chcę aby były nowe, a wzmacniacz i tuner używane ale najlepiej coś takiego aby mozna były z jednej formy aby to był kąplet.

Z tego co napisałem to już może troszeczkę rozumiecie dlaczego mam taki problem.

Na kolumny oczywiście przeznacze z kwoty około 2000 tys. Wiec na wzmaka i tuner radiowy zostaje ok 1000zł.

Z tego co wyczytałem to kolumny może stx fs250, stx fx300, wharfedale, lub Dali.

wzmacniacz lub ampli + tuner- czy w tej cenie kupie coś innego niż technics? a jeżeli już to jaki?

Z tych propozycji co podałem ( możliwe że zupełnie błędnych) żadnego sprzętu nie słyszałem na uszy. W pierwszej kolejności kupie polecony wzmacniacz i po poradzie wzmacniacza będę kupował kolumny podłączone już pod zakupiony wzmacniacz.

Bardzo was proszę o poradę i prosze o wyrozumiałość dla zupełnego "świerzaka"

Pozdrawiam zoombie :D

https://www.audiostereo.pl/topic/111314-pomoc-w-wyborze-zestawu-stereo/
Gość numik

(Konto usunięte)

Na sam początek witam wszystkich.

Przeglądam od jakiegoś czasu forum ale dzisiaj postanowiłem się założyć konto :). Czytam czytam na forum dużo fajnych tematów ale niestety im więcej czytam tym bardziej jestem głupi i to powiem dosłownie z powodu po prostu mojej niewiedzy :P

A przejdę teraz do rzeczy:

Posiadam mały sprzęt stereo jeszcze z czasów hmmmmm bardzo bardzo dawnych aż wstyd do was się przyznawać :P albo nazywać to sprzętem stereo:P

A mianowicie wszystko do kosza praktycznie bo już wysłużone i po regeneracjach DIORA ZgB-80-8-903 i stary mini wzmacniacz sony również do kosza.

No ale to w ramach takiego wyjaśniającego przywitania :D:D

A w sumie co do celu mojej wypowiedzi pragnę oczywiście wymienić ten sprzęt i zasięgnąć waszej porady gdyż nie znalazłem tak naprawdę odpowiedzi na moje pytania, albo w ilości informacji nie mogłem wyszczególnić tego czego potrzebuje.

Wiec do rzeczy.

Pragnę w pierwszej kolejności zakupić albo wzmacniacz stereo albo amplituner, do tego odrazu tuner radiowy i kolumny podłogowe, po jakimś czasie również CD.

Pierwszy zakup to bez CD czyli sprzęt do napędzania, tuner i kolumny. Na te 3 zakupy chcę przeznaczyć tak ok 3000zł pokój 30m2. Niesety nie będę dysponował przez dłuższy czas większa gotówką wie chcę sie tak w tej kwocie zmieści i abyście doradzili mi jak najlepszą konfigurację co do moich potrzeb.

Muzyka:

Muzyka najczęściej odtwarzana będzie z gramofonu, następnie cd, komputer i tuner. Muzyka jaka będzie płyneła to metal, heavy metal, rock, hardstyle i lata 80.

Zależy mi aby w dźwięku było słychać żywość tak jak bym był na koncercie, bardziej uwydatniony sopran i bas.

Niestety rozumiem was że w tej kwocie będzie ciężko sprostać moim wymaganią ale prosze o poradę z jakiej konfiguracji w tej kwocie będę najbardziej zadowolony.

Kolumny chcę aby były nowe, a wzmacniacz i tuner używane ale najlepiej coś takiego aby mozna były z jednej formy aby to był kąplet.

Z tego co napisałem to już może troszeczkę rozumiecie dlaczego mam taki problem.

Na kolumny oczywiście przeznacze z kwoty około 2000 tys. Wiec na wzmaka i tuner radiowy zostaje ok 1000zł.

Z tego co wyczytałem to kolumny może stx fs250, stx fx300, wharfedale, lub Dali.

wzmacniacz lub ampli + tuner- czy w tej cenie kupie coś innego niż technics? a jeżeli już to jaki?

Z tych propozycji co podałem ( możliwe że zupełnie błędnych) żadnego sprzętu nie słyszałem na uszy. W pierwszej kolejności kupie polecony wzmacniacz i po poradzie wzmacniacza będę kupował kolumny podłączone już pod zakupiony wzmacniacz.

Bardzo was proszę o poradę i prosze o wyrozumiałość dla zupełnego "świerzaka"

Pozdrawiam zoombie :D

do tej muzy Paradigmy będą najlepsze, dla osób z przewagą ostrego rocka to chyba optymalne rozwiązanie, ale posłuchaj też Monitor Audio i Dali Zensor 5 (na allegro można kupić Concept 6). Z dobrych wzmaków w tej cenie i do Twojej muzy to albo Rotel albo Audiolab. Pójdź do salonu, posłuchaj, potem kup używkę, stawiam na Audiolaba. Szansę daj też Roksan Kandy KA-1 mkiii słuchając Roksana Kandy K2, miałem takie połączenie z Paradigmami i grało świetnie. Na upartego czwarty wzmak to Cambridge Audio. ODPUŚĆ SOBIE STX i WHARFEDALE!!! I WZMAKI TECHNICSA!!!!!! :) :D

ODPUŚĆ SOBIE STX i WHARFEDALE!!! I WZMAKI TECHNICSA!!!!!! :) :D

Kolego

sam polecasz badziewne Dali Concept - przy tych paczkach STX FX300 (i nawet FS 250) to HI-END...

Za używane Concepty ludziska "krzyczą" prawie tysiaka - a to co najwyżej poziom tonsilowskich Maestro (które w tej muzie sprawdzą się znacznie lepiej niż najtańsze Dali).

Gość numik

(Konto usunięte)

Kolego

sam polecasz badziewne Dali Concept - przy tych paczkach STX FX300 (i nawet FS 250) to HI-END...

Za używane Concepty ludziska "krzyczą" prawie tysiaka - a to co najwyżej poziom tonsilowskich Maestro (które w tej muzie sprawdzą się znacznie lepiej niż najtańsze Dali).

mam odmienne zdanie i tyle Kolego :)

No to chociaż poczytaj o tych STXach...

Tu masz test tańszych FS250

FX300 są droższe i znacznie lepsze.

Nowe Dali Concept 6 niedawno wyprzedawali w cenie 1500zł - tyle kosztują Maestro (lepsze przetworniki i obudowy od serii, której Dali chyba się trochę "wstydzi")

Jeżeli kolumny muszą być nowe, to od siebie polecam tonsilowskie Premium na GDN 13/50/9 - moim zdaniem najlepsze kolumny na polskim rynku w regularnej cenie do dwóch tysiaków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16753-0-11674600-1398782027_thumb.jpg

post-16753-0-52628900-1398782056_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzadko kto grzebie bez sensu w takich kolumnach za 2000zł. A jak coś zmienił, to pisze.

Takie grzebanie typu chałupnictwo występuję najczęściej w kolumnach do 500zł; Tonsila trudno kupić w oryginale dziś, fakt.

Nie obawiaj się tak używek porządnych marek, domorosły "geniusz" nie kupi np. Dali, bo co to niby za marka dla niego?:) "888" itp, to są firmy :D

Odkąd przesiadłem się z polskiego sprzętu jeszcze nie trafiły mnie się grzebane używki. A niektóre miały 10 lat i nawet nie rozkręcane, bo po co jak nikt nie szalał i nie spalił; a spalić można tylko głupotą, no chyba że wzmak jakiś dziwny i popali się wraz z kolumnami...

Najczęściej używki dziś warte 2000zł kiedyś kosztowały 3500zł, a może i więcej, więc raczej nikt zepsuć kolumn za takie pieniądze nie chce, każdy szanuje.

Teoretycznie używki za 2kzł powinny być lepsze niż nowe za taką kwotę.

Gość numik

(Konto usunięte)

No to chociaż poczytaj o tych STXach...

Tu masz test tańszych FS250

FX300 są droższe i znacznie lepsze.

Nowe Dali Concept 6 niedawno wyprzedawali w cenie 1500zł - tyle kosztują Maestro (lepsze przetworniki i obudowy od serii, której Dali chyba się trochę "wstydzi")

Jeżeli kolumny muszą być nowe, to od siebie polecam tonsilowskie Premium na GDN 13/50/9 - moim zdaniem najlepsze kolumny na polskim rynku w regularnej cenie do dwóch tysiaków.

czytałem megarecenzje sprzętów, które u mnie odpadały od razu, może są obiektywnie dobre, ja wolę Dali, choć mam Zensor 5 to Concepty były ok, co kto lubi

Stamtąd pochodzą komponenty tych kolumn. Zapytaj się RADULA co jest tam produkwane albo poszukaj wątku o tych kolumnach. Wszystko zostało tam opisane. To typowa chińszczyzna składana u nas.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Stamtąd pochodzą komponenty tych kolumn. Zapytaj się RADULA co jest tam produkwane albo poszukaj wątku o tych kolumnach. Wszystko zostało tam opisane. To typowa chińszczyzna składana u nas.

Jak wszystkie Scany i inne cenione marki :) Scan Speak i STX ma tego samego producenta membran..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jeśli masz ochotę się pobawić w doinwestowanie kolumn, to mogę Ci odsprzedać swoje Infinity RS5001. Do kolumn należy dokupić głośnik średniotonowy polyspherite (+/-200zł z wysyłką z de). Sprawne chodzą za 1300zł w oryginalnych "budach". Moje są zmodernizowane (niskotonowe+budy). Kolumny są wystawione w popularnym serwisie aukcyjnym, także z powodzeniem je znajdziesz. Do ostrego brzmienia dadzą radę z powodzeniem.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.