Skocz do zawartości
IGNORED

Brzęczenie w głośniku Mission mx5

Mikołaj Grzywacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dłuższego czasu irytowało mnie brzęczenie w jednym z głośników w kolumnie mission Mx5, konkretnie drugim od dołu.

Dzwięk ten był słyszalny tylko czasami , potem odkryłem że występuje przy nisko schodzącym basie wyłącznie w niektórych utworach, najbardziej słyszalny w Black Sabbath "Planet Caravan"

W końcu nie wytrzymałem i odkręciłem głośnik , na wyjętym z obudowy brzęczenie było o wiele wyrażniejsze , i tu odkryłem że wystarczy lekko ścisnąć palcami koszyk metalowy i brzęczenie ustaje, jednak po odpuszczeniu siły powraca.

Aktualnie przykręciłem dwie śruby mocujące mocniej , a dwie słabiej i brżęczenie ustało.

Moje pytanie brzmi czy jest to jakaś wada sprzętu i czy jest szansa żeby to reklamować na gwarancji?

Czy ktoś potrafi wyjaśnić takie zjawisko?

Proszę o pomoc.

Wada, wygląda o ile dobrze rozumuję Twój opis, że magnes odkleił się od kosza...? Takie rzeczy występują przy mocnym rzucaniu towarem itp.

Nie wiem czy tam było klejone, skręcone czy co tam innego....

Mówisz o jakiś śrubach, to rozumiem były oryginalnie z tyłu i tylko je dokręciłeś, tak>? Czy coś wykombinowałeś dodatkowego?

Jeżeli wersja że po prostu poprawiłeś przykręcenie magnesu do kosza, to jest ok.

Zjawisko to po prostu wibrację, przy mocnym basie za który odpowiada głośnik. Przez poluzowany kosz zaczynał brzęczeć kosz. Chyba:)

Nie , nic się nie odkleiło , a już na pewno nie magnes.

Chodziło mi o śruby którymi głośnik jest przymocowany do obudowy :)

Po prostu jak ścisnę dwie przeciwległe krawędzie tej metalowej obramówki na której trzyma się membrana to brzęczenie ustaje, czyli moim zdaniem występuje tam jakieś nie pożądane naprężenie tego kosza czy jakoś tak.

Aaaaaaaaaaa

To możliwe że gwinty (o ile są) w które wkręcasz śrubę są luźno i nabierają wibracji pulsując na metalowym koszu.

P.S

Żeby to sprawdzić, może owiń podejrzane śruby izolacja czy kawałkiem papieru i wkręć, wtedy "dzwonienie" powinno nie być słyszalne.

My się do końca nie zrozumieliśmy.

Głośnik jest całkowicie wyjęty z obudowy i brzęczy , wówczas wystarczy wziąść go w rękę za krawędzie i leciutko ścisnąć palcami i wtedy nie pożądany dzwięk zanika i jest idealnie tak jak na załączonym obrazku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

brytyjski kolega audiofil, w dodatku inżynier, (ph001) twierdzi, jeśli dobrze rozumiem, że mx5 mają wadę konstrukcyjną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Witam ponownie.

Posprawdzałem dokładniej ten głośnik i wyszło na to że jeden z kolegów wyżej ma racje , po prostu głośnik był niewycentrowany i moim zdaniem cewka ociera o magnes.

W każdym razie nie reklamowałem tego bo jak pomyślałem o wszystkich niedogodnościach z tym związanych (stracony czas , kurierzy itp)

to sobie odpuściłem ponieważ znalazłem w necie nowy głośnik oryginalny w śmiesznej cenie i dzisiaj go kupiłem i zamontowałem , brzęczenie od razu zniknęło :) (WRESZCIE!!!)

Jednakże aby nie było tak kolorowo to ten nowy głośnik jest owszem nowy (zapakowany fabrycznie) ale przeleżał kilka lat na magazynie i kartonik "zabezpieczający" przez te lata przygniatał lekko zawieszenie gumowe tegoż głośnika w związku z czym położenie spoczynkowe membrany jest cofnięte w stosunku do normalnego.

Gość od którego to kupowałem twierdził że guma powinna dojść do siebie po jakimś czasie,co o tym sądzicie?

Odsłuchowo to ciężko mi stwierdzić czy jest jakaś różnica, wiadomo że membrana trochę inaczej pracuje jak guma jest odkształcona ale ja chyba tego nie słyszę ...

Co o tym sądzicie?

hm... Powinien wrócić, jeżeli nie był robiony w sensie klejony od nowa. No, ale podobno nowy.

Sprawdź jeszcze czy po delikatnym wciśnięciu membrany, nie słyszysz (czujesz) ocierania cewki o karkas. Pamiętaj żeby wciskanie powtarzać w różnym ustawieniu, bo chodzi o to żeby go równo z każdej strony wcisnąć, a jednocześnie nie uszkodzić membrany.

Jak coś będzie nie ok, to wszystko słychać. Idealny, nowy fabryczny głośnik nawet do końca swoich możliwości nie ociera, jeżeli jest dobrze wykonany.

Z tym dzwonieniem z poprzednim zastanawia mnie, czy te kabelki co idą do podłączenia cewka - zwrotnica czasem nie wibrują stukając o coś. Czasem zdarzało mnie się że złe ułożenie bądź zła długość tych "wąsów" powodowała uderzanie o membranę od spodu itp.

Pamiętaj że nie znam konstrukcji tego głośnika, ale posprawdzaj go dokładniej, może sprawa jest prostsza.

Sprawdziłem nowy można wciskać do woli i nic nie ociera jest tak jak powinno być , natomiast na tym starym wyraznie przy wciskaniu słychać i czuć ocieranie czyli wada wrodzona tegoż głośnika.

Mam tylko nadzieję że ten nowy "leżak magazynowy" dojdzie do siebie gdyż jak mówię zawieszenie jest trochę cofnięte bo było dociśnięte kartonikiem przez okres magazynowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.