Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz MCR-510 - problem z głośnością

Bodiniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, używam wzmacniacza Marantz MCR-510 i mam następujący problem: podczas odtwarzania ze źródeł takich jak internetowe radio, usb, ustawienie głośności na poziomie 7-10 oznacza dość głośny dźwięk.

Z kolei używając wejścia optycznego (czy to z TV, czy odtwarzacza multimedialnego) dla podobnej głośności muszę ustawić "potencjometr" na pozium 30-40.

Macie pomysł czym to może być spowodowane i jak poprawić działanie?

Czy ktoś ma podobnie?

(poza tym dodam, że jestem zadowolony ze sprzęty; używam z kolumnami B&W CMD-1 w pokoju 20mkw i jest dobrze)

• 3 miesiące później...

Cześć, to jest mój pierwszy post na tym forum. Używam od 3-ech miesięcy tego samego odtwarzacza z kolumnami Dali Zensor 1. Mam dokładnie tak samo, jak ty. Podczas oglądania filmów na wejściu cyfrowym z tv muszę podkręcać do 20-30 kresek. Wydaje mi się, że to nie jest problem tylko po prostu takie są poziomy głośności wyjścia cyfrowego z tv.

Mógłbyś napisać jak rozkręcasz swojego Marantza? Ja próbowałem mój zestaw na jednym kawałku podgłośnić do 30-tu kresek i byłem bardzo pod wrażeniem. Dźwięk był bardzo głośny a mimo to czyściutki. Oczywiście to były tylko pojedyncze próby i na codzień staram się nie przekraczać 20tu.

Pozdrawiam

Piotr

Hej, dzięki za info. Potwierdza się z informacjami, jakie dostałem też na innym forum. Czyli trzeba będzie z tym żyć.

Szkoda, bo faktycznie wzmacniacz daje bardzo przyjemny dźwięk.

Z TV to czasami lepsze filmy oglądałem na 40-45. Muzykę zazwyczaj słucham tak jak Ty, a radio to na 3 do spania :-)

Ogólnie jest to fajny sprzęcik, ale ma kilka niezrozumiałych jak dla mnie braków. Np. automatycznego wyłączenia po automatycznym włączeniu. Albo stałego wyświetlania zegarka. Itp.

No i niestety pilot na black berry mi nie działa.

I miałem raz problem - nie było prądu w domu i połączyć sieciowe przestało działać: nie łączyło się ani nie mogłem wejść w ustawienia.

Pozdrawiam

Witaj, nie używam automatycznego włączenia więc nie mogę się wypowiedzieć ale co do zegara to masz rację, mógłby być wyświetlany w trybie ciągłym na stand by. Pilota na androida używałem bardzo krótko bo aplikacja nie jest dopracowana i powoduje przerwanie odtwarzania i uruchomienia od nowa aplikacji po każdy odblokowaniu ekranu. Poza tym przy odtwarzaniu z NASa muzyki sterowanej z androida nie ma możliwości przewinięcia i przeskoczenia utworu. Znacznie więcej możliwości i wg mnie łatwiejszą obsługę daje pilot (również szybsza reakcja na zmianę głośności).

Kilka razy miałem tak, że urządzenie samo z siebie zrywało połączenie z siecią. Pomagało tylko wyjęcie wtyczki ale i to ustało i od jakiegoś czasu się nie pojawia.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Ten Marantz daje dostęp do nieograniczonych zasobów muzycznych bez konieczności posiadania rozbudowanej kolekcji płyt (co wiąże się oczywiście z powierzchnią do przechowywania).

Czy ktoś na forum ma doświadczenia z kolumnami Dali Zensor 1? Producent podaje moc zalecaną wzmacniacza 20-100 Watów a jak to wygląda w rzeczywistości z górnym poziomem zasilania? Czy połowa mocy mojego wzmacniacza (30 kresek na 60) to będzie połowa jego mocy czyli 30 Watów czy to się inaczej przekłada?

Witaj. Używam z B&W CDM1SE (30-120W przy 8 ohm) i jest wyśmienicie.

Testowałem też z CM1 i mimo, że soprany były miodem na ucho, to jednak nie radziły sobie równie dobrze z niskimi tonami jak CDM.

Może kiedyś kupię sobie CM5 do tego wzmaka :)

Na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi, ale też nie bardzo rozumiem po co by mi ona była :)

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Jeszcze mam jedno pytanie jeśli można - jak włączam wzmacniacz na radio (czy to z pilota, czy sam się włącza o określonej godzinie), to dość długo trwa zanim zacznie grać. Świeci się na ekranie Internet Radio, Loading i latające kółko. Trwa to czasem do minuty i zdarza się, że się kończy niczym (pozostaje napis Internet Radio i stację muszę dopiero wybrać z pamięci).

Wydaje mi się, że był taki okres życia (nie na samym początku), w którym radio włączało się niemal natychmiast, ale po którymś padzie prądu i potrzebie ustawienia wszystkiego od nowa, już było jak na początku i teraz. Choć nawet nie mam pewności, czy był taki piękny czas :-)

Łączę się po WiFi,

Coś wiecie? Jakieś ustawienia sieci na routerze? W Marantzie? Coś innego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.