Skocz do zawartości
IGNORED

który CD philips jest wart uwagi?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

miecz obosieczny - jakby nie ta dyskusja, to bym tego philipsa wogóle olał i kupił marantza za 3-4 razy więcej. na dobrą sprawę zyskują wszyscy, pod warunkiem utrzymania przez sprzedawców cen w granicach rozsądku. jak będą za pazerni, to nam będzie się bardziej opłacało kupić to, co już było wcześniej droższe, a zwykli nieobeznani z tematem ludkowie nie będą od ich kupować, bo za drogie jak na używane.

>chris

CD9000 zostal zdaje sie sprzedany za 370zl.

Ale cambridge CD3 ktos wycofal. Ciekawe za ile by poszedl.

Z tym CD9009 troche srubuja:) i to licytuja jacys tacy handlarze z allegro.

Tez sie zastanawialem ale chyba sobie odpuszcze. Chociaz fakt ze to jeden z najciekawszych klockow jakie pojawily sie na allegro.

Jest DENON DCD-1800R!!!, ale transport moze byc padniety.

Zgadzam się z tym, że im wiecej rozmawiacie na temat wybranych modeli na forum tym lepsze ceny one osiągają na Allegro - oto przykład CD PHILIPS - MODEL 960

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena rośnie i rośnie....

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>sirtom

chciales kupic CD960 za 100zl? A nie lepiej dolozyc 2kzl i kupic cos audiofilskiego:)

Taka jest rola forum - napedzac koniunkture na dobre klocki. Na te badziewne koniunkture napedzaja gazetki audio, no i ci ktorzy je czytaja a wypowiadaja sie na tym forum niestety.

>dht

"CD9000 zostal zdaje sie sprzedany za 370zl."

tak, ale bez licytacji, goście chyba dogadali się poza allegro i sprzedający zmienil cenę.

"Ale cambridge CD3 ktos wycofal. Ciekawe za ile by poszedl."

dcaudio - został zablokowany przez allegro - ciekawe co przeskrobał?

"Z tym CD9009 troche srubuja:) i to licytuja jacys tacy handlarze z allegro."

ano, śrubują.

Bartek1 miał rację. My tu gadu gadu, a na allegro ceny rosną....

pzdr

zgadza sie,

z tym grundigiem cd 9009 sporo przesadzili ":)))

Miałem kiedyś takie "cudo" i nie powiem, by to było na wysokim poziomie, philips cd 960 to przy nim naprawde cudo, choć jak już ktoś przede mną wspomniał nieźle przereklamowany.

wszyscy liczą na jakieś cudo a naprawde tam w srodku zbieranina wszystkiego - napęd cdm 4/19, filtr SAA7220p/1 i przetwornik TDA1541, jedyne co ciekawe to kwarc 5 ppm :)), ale jak za tą cene przesada.

widać jednak, że ludzie w naszym kraju naczytali sie wpisów na obcych forach i szaleją :)

Jeśli mają za dużo kasy, to czemu nie :)

> dht

nad tym dcd 1800 tez sie zastanawiełem, znalezłem coś o nim na polskiej stronie www.dcaudio.kgb.pl/toiowo.htm - miała być aktualizacja na temat tego odtarzacza, ale osoba zarządzająca tą stroną napisała mi, że to jest rocznik 83, miał ich duzo w naprawie i nigdy nie był uszkodzony laser :))

Przesłał mi zdjęcia środka, wygląda naprawde nieźle, stara dobra maszyna i kolor szampański :)) Cudo

jeśli cena nie pójdzie zbytnio w góre, to jak narazie najciekawszą propozycją jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>arek

" napęd cdm 4/19, filtr SAA7220p/1 i przetwornik TDA1541"

w ktorym CD? Cos mi sie nie wydaje. SAA7220P/1? Wiadomo mi tylko o /A, /B i /C.

Ktos wie co jest w BLAUPUNKT CP-2650, poza PCM54?

W aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest jednak CD75 , wystarczy powiększyć

zdjęcie tylnego panelu i spojrzeć na naklejkę .

Sprzedający powinien wspomnieć że szuflada wystawionego marantza jest pozbawiona maskownicy z aluminium .

W tej chwili jest tam goły plastik . Mam w częsciach CD65 wygląda identycznie .

Ukryta Zawartość

>dht

chodziło mi naturalnie o SAA7220p/A, jakiś błąd sie wkradł

co do tego marantza, to jest to model CD75, nawet w opisie na dole jest wzmianka, że sprzedający popełnił błąd podczas opisywani.

O nakładce na klapke moze nie wiedzieć, ja na ebayu też widziałem ich mnóstwo bez nakładek :) One chyba po pewnym czasie same odpadają.

960 rzeczywiście wysoko idzie, ale na ebay też ceny za niezłe klocki są wysokie np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Moze trzeba bedzie jednak zaprzestac tego chwalenia philipsow:)

>pitdog

Z tymi cdekami to chyba nie dokonca jest tak jak z winem. To TDA1540 to jest jakies takie, sam nie wiem:)

Poszukaj na diyaudio i podobnych.

304mkII to i owszem, latwo z niego wycisnac dobry dzwiek pod kazdym wzgledem. Ale te na TDA1540 to nie wiem, byc moze. Tez mam takie CD ale jeszcze ich gruntownie nie dopracowywalem:), jakos nie ma czasu, robie tylko modele z SAA7210 / 7310.

Ostatnio miałem przyjemność modyfikować kilku CD i pozwolę sobie na zaprezentowanie wniosków.

Były to:

1. Musical Fidelity A3 przetwornik oraz CD (napęd Sony).

W cD założyłem zmodyfikowany generator LC Audio, poprawiłem zasilanie, dodałem filtr sieciowy, wytłumiłem mechaniczne machanizm i obudowę. Tor analogowy nie był ruszany ze względu na to, że Cd pracuje tylko jako transport z przetwornikiem A3.

2. Pioneer (starszy, najtańszy model z odwróconym laserem) - poprawione lekko zasilania (kondensatory), wytłumiony mechanicznie mechanizm i obudowa, dodany filtr i ekranowany kabel sieciowy.

3. Philips CD950.

Wszystkie modyfikacje były robione pod kątem użycia CD wyłacznie jako transportu a do testów został użyty przetwornik Musical Fidelity A3, który poddałem gruntownej modyfikacji - m. in. zmienione zasilanie akumulatorowe), zmodyfikowany tor cyfrowy i całkowicie wymieniony tor analogowy.

Pierwsze porównanie - zdecydowanie najlepiej wypadł MF A3. Porównanie Pionera i CD-950 budziło wątpliwości. Na Pioneerze zdecydowanie lepsza dynamika, timing, ale mniej szczegółów niż w Philipsie. Większośc słuchaczy wybrała Pioneera jako lepszy. Testy nie były zaskoczeniem po wcześniejszych niezbyt udanych próbach użycia Philipsów i Marantzów jako transporty (tych z mechanizmami CDM9 i 12). Ponieważ jednak z CDM9 miałem jednak dobre doświadczenia z modyfikacji Meridianów Philips został poddany gruntownej przeróbce:

1. Wytłumienie i usztywnienie mechanizmu - wolne przetrzenie w loaderze zostały wypełnione masą bazującą na żywicach poliestrowych + trochę mat bitumicznych, także na metalowej obudowie pickupu i silnika oraz samym silniku. Mocowanie zostało przerobione tak aby mechanizm był mocowany tylko bezpośrednio do obudowy a nie dwoma śrubami do płytki drukowanej.

2. Usztywnienie i wytłumienie obudowy - dużo mat bitumicznych i sklejka przyklejona od spodu obudowy, MDF do pokrywy.

3. Zasilanie - filtr sieciowy, kondensatory większej pojemności po prostowniku a sam prostownik diody Shottky'ego. Dodatkowe zasilacze stabilizowanie dla TDA8808 i 8809 (+/-5V), dla SAA7310 (+5V), dla wjścia cyfrowego (+5V), kondensatory ultra low ESR od 1000 do kilku tys. uF + ceramiczne różnych pojemności na wymienionych scalakach i jescze paru innych (TCA, NJM, procesory). Dodatkowe zmostkowanie mas linką i usunięcie większości połączeń mas do górnej warstwy miedzi płytki. Oryginalne połączenie mas jest debilne (pętle) o czym w wątku było wspominane.

4. Elektronika - usunięcie zbędnych scalaków począwszy od filtru cyfrowego, na OP toru analogowego skończywszy. Nowy generator, podłączony bezpośrednio do SAA7310 (oryginalnie synchronizacja z 7350).

Efekt zmian - Philips jest już najlepszy, na skomplikowanych utworach symfonicznych przewaga nad MF A3 jest dobitna.

Wniosek - warto zainwestować w gruntowną modyfikację (głównie czas bo koszt elementów jest wielki) gdyż jest duży potencjał do wykorzystania. "Dziewiczy" odtwarzacz jest niestety kiepski.

Na koniec zmieniłem jeszcze wyjście cyfrowe (transformator) co też przyniosło pewną poprawę. Na pewno warto też zmienić transformator sieciowy.

Modyfikacje o zbliżonym zakresie zmian napędów CDM12 z Philipsów serii CD710, 720 niestety nie dają aż takiej poprawy walorów sonicznych, które są wyraźnie gorsze.

Ostatnio modyfikowałem też Marantza Cd74 (CDM1), tu niestety znacznym ograniczeniem w osiągnięciu hi-endowych rezultatów są przetworniki TDA1540. Słuchałem też opisywanego wyżej Philipsa 960 - jako napęd OK, jako całość pozostawia wiele do życzenia - dźwiek ma dobrą barwą ale jest plaski. Moim zdaniem trzeba by tu sporo zainwestować w całkowita wymianę toru analogowego i zasilania, ew. przetwornika choć tu mam wątpliwości gdyż 1541 jest niezły (ale to juz kwestia sprawdzenia).

Wkrótce porównania z synchronizacją z przetornika i bezpośrednim wykorzystaniem magistrali I2s.

Dzieki za podzielenie się bogatymi doświadczeniami.

Ciekawił by mnie wynik takiego na przykład Philipsa Cd 304MKII (CDM1/TDA1541),czy po tych samych przeróbkach byłby lepszy od CDM 9.Ma duze szanse patrząc jak naped CDM 1 jest zbudowany i jak pracuje.

Jak byś miał okazję spróbuj sie pobawić.Myśle ,że jako baza na transport CD 304MKII może być nawet lepszy niż CD 960.

Co do dźwięku tych odtwarzaczy jako dziewiczych to wiadomo ,że w kategoriach bezwzglednych jest raczej kiepski,ale ich zaleta jest właśnie dobry napęd,przetwornik i filtr.

Kupując takiego staruszka można w jeden wieczór paroma prostymi ruchami i nakładem kosztów -200-400zł zrobić maszynę która gra jak nowe "audiofilskie" CD-ki po 2,5-4tys. zł.

Oczywiście mozna wyciagnąć znacznie wiecej ale wtedy już z dobudową nowej analogówki i rozbudową zasilań.

Do tego dochodzi jeszcze charakter dźwięku TDA1541A ,który jest bardzo "przyjemny" w odbiorze i znaczenie bardziej preferowany przez wielu niż dzisiejsze delta-sigmy,mashe i inne.

W końcu wiele dobrych maszyn używało tego przetwornika-Naimy,Arcamy,Quady,Revoxy,Mcintoshe,Krelle żeby wymienic tylko kilka.

Rzeczywiście większość nowych napędów CDM 12... są bardzo kiepskie i CDM 9 ma znaczną przewagę.

Ale moim zdaniem CDM1 oraz CDM2 i CDM1/MKII mają jeszcze wiekszy potencjał , głównie za sprawa silników bezszczotkowych.

Jak chyba pisałem wcześniej porównywałem CDM1/MKII z CDM 4 (również niezły) i różnica była ewidentnie słyszalna.

Co do używania starszych Marantzów/Philipsow jako napedów to wazne jest to o czym napisałeś ,czyli wymiana trnsformatora na wyjściu cyfrowym na "dzisiejsze"

>Bartek1

mam philipsa na cdm4, tda1451 i saa7210P, saa7220P/A

co radziłbyś w nim zmienić/poprawić, aby brzmienie było lepsze? mam w planach zmianę opampów na BB tylko...na razie nie wiem gdzie ten opamp siedzi u mnie :/

znalazłem opampy! dwie sztuki lm833N.

po nowych opampach spodziewam się trochę lepszej przestrzeni, reszta może pozostać bez zmian. chociaż jeśli może być lepsza, to czemu nie :)

z góry dziękuję za pomoc!

Panowie, a czy ten Philips jest wart swej ceny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w CD600 jest CDM4/19, SAA7310, SAA7220, TDA1543, LM833 o ile dobrze pamietam.

130 zl to duzo. Cdek gra fatalnie, bez modyfikacji ani roz (same kolce) :)

>beerfan

w CD473 masz CDM4/xx? dziwne. xx=? 19?

Wydawalo mi sie ze CDM2/10 a na wyjsciu MC34072.

mam na naklejce cdm4. w rzeczywistości może być inny, nie odróżniam ich :/

mam, co napisałem. przepisałem dane ze środka, więc nie ma mowy o pomyłce.

dht> pisałeś, że je tuningujesz. na ile oceniasz koszt takiego upgreade'u?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.