Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory i kabelki do NADa

gregk

Rekomendowane odpowiedzi

-> krzych

no to czekamy. Jak beda to moze je wezme posluchac. W koncu na Zoliborz nie daleko ;) a i mojemu audiofilskiemu kotu moze do gustu przypadna to jakos na swoja pania wplymie zeby fundusze ruszyc :-D

>larson3, krzych

Właśnie napisałem do AA z pytaniem o te Dione. Czekam z niecierpliwością co odpiszą (dam znać). Po waszych wstępnych opiniach o nich, zaczynają być moimi faworytami, już nie mogę się doczekać, aby je posluchać :)

Niestety nie było mi dane być na AS, chociaż planowałem, nici wyszły a moich planów. Nie wiecie, czy na którymś z prezentowanych na forum zdjęć z AS nie widać przypadkiem tych Dione.

>larson3

3 metry, no właśnie obawiam się, że w moja kabina odsłychowa będzie niestety na nie za mała. Chociaz może stety w kontekście obiecujących widoków na AA Dione :)

>krzych

Forum przeszukałem, ale wątków o Dione nie znalazłem.

Diony ok, ale do 10m pomieszczenia poszukaj jeszcze innych monitorow. Na AS zainteresowalo mnie kilka monitorow. Kazde graly z inna elektronika wiec jak zagrac moga z NADem nie wiem. Nie mam tez raczej doswiadczen z monitorami. Szukajac mojego pierwszego zestawu zadne monitory za ok 1500 - 2000 oferowane w salonach mnie niezadowolily. Nie znalem wtedy jeszcze tego forum wiec szukalem po omacku tego co bylo akurat w salonach. Pamietam za bylem bliski kupienia B&W 602 choc graly ostro jak cholera.

Ale trafilem na AA.

No i tymi Dionami interesuje sie tez ze wzgledu na sympatie do firmy. A fotke Dionow gdzies widzialem na forum przy temacie AS. Jak wroce do domu zobacze czy nie mam jeszcze fotki na dysku. Ale o ile pamietam jakos specjalnie ladne nie sa :) ale jak komus podobaja sie z wygladu NADy ... :))))))))))

Nie przecze jadnak ze stosunek jakosc/cena moze wypasc bardzo interesujaca

Witam

Audio Academy DION ( między innymi) były tematem jednego ze spotkań we Wrocławiu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam kilka opiniina temat tej konstrukcji.

Osobiściw miałem okazję przez chwilę posłuchać tej konstrukcji na AS- wrażenia ( choć krótkie i niepełne)-bardzo pozytywne

Pozdrawiam

Waldek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry, że dopiero teraz, ale byłem "wyjechany". Chyba znowu zburzę Ci koncepcję, bo u mnie kolumny rozstawione są na 2,10 m (zmierzyłem miarką krawiecką). Ja swoje miejsce odsłuchowe, zajmuję jakieś 2,70 m od linii kolumn (inaczej niestety nie da rady). Ale To gra, i to jeszcze jak..

A nowe Phoebe (te 8 omowe) są naprawdę piękne. Mam na myśli ich wygląd.

Gdybym słuchał takiej muzyki jak TY, tj. klasyki, jakiegoś dżeziku, wybrałbym Azura 640 C.A., by poruszać się w obrębie klocków budżetowych. Słuchałeś? Jeśli nie- to posłuchaj.

No i napisz, co wybrałeś.

>greg_04

Faktycznie trochę mi namieszałeś :)

Prawie pogodziłem się, że AA Phoebe będą za duże dla mnie, ale humor ratowały mi AA Dione.

A teraz mam zagwozdkę od nowa, jeżeli u Ciebie grają to moze i u mnie zagrają. Zostało mi tylko żmudne odsłuchiwanie po kolei wszystkiego :) A na pewno Phoebe i Dione pójdą w pierwszej kolejności :)

Ale naprawdę to mi namieszałeś z tym CA Azur 640, dotychczas byłem przekonany, że CA to nie dla mnie, ale odsłucham choćby z ciekawości :)

Dziękuję za wpis, oczywiście, jak napisałem wcześniej, napiszę co wybrałem, a przede wszystkim dlaczego :)

Pozdrawiam

gregk > ponieważ zdaje się muzycznie lubimy podobne klimaty, nie zapomnij o Dynaudio... AA są też b. dobrym wyborem, ale Dynki - chyba jeszcze lepszym. A bywają, czasami, z drugiej ręki w świetnych cenach. Ja swoje upolowałem za 4kzł, ale Audience 42 niedawno ktoś sprzedawał za ca 1600 PLN - to super cena.

Aha - przy odsłuchach nie zapomnij, że w tym przypadku kabelki mają na dźwięk wpływ ogromny... to nie ułatwi Ci zadania, ale może doświadczenia innych Ci pomogą.

Powodzenia!

>daGambus

Tak nad Audience42 też myślałem (Zegarmistrz też polecał), ale niestety, chyba będę zmuszony ograniczyć wybór spośród kolumn z bassreflexem z przodu. Tak myślałem nad kolumnami z bassreflexem z tyłu, ale mam za małą powierzchnię pokoju i nie będę, prawdopodobnie, w stanie ich odpowiednio odsunąć od ściany. W miarę możliwości jednak spróbuję :)

Klimaty faktycznie podobne, niewątpliwie po części jest to wpływ wątku o violi da gamba :)

>Gryzoń

No właśnie, trochę daleko jak na moje warunki.

gregk

To ja sie przypomne i zaoferuje swoje Monitor Audio Brozne 1 ( NIE B1! ) Z podstawkami z granitu robionymi na zamowienie i specjalnie tloczonymi kolcami i podkladkami wartymi 200 zl calosc sprzdam za 900 zl:) Cena atrakcyjna i oczywiscie przed zakupem konieczny odsluch. Jak wiadomo te brozny graja glownie srednica ktora powala na kolana ze tak powiem:) Wiecej nie bede sie rozpisywal:) zapraszam do posluchania:)

>gregk

Z tą koniecznością odsunięcia tylnego bassrefleksu to też nie ma co przesadzać. U mnie jest w tej chwili dokładnie 26,5 cm i nie ma żadnych problemów z basem. Odsunięcie metr od tylnej ściany nieco poprawia głębię natomiast wpływu na bas nie stwierdziłem. Inna rzecz, że może mieć w tym udział wzmacniacz, który skutecznie trzyma głośniki za ryje :-) Ważniejsza od odległości od tylnej ściany może być odległość od narożników pomieszczenia.

>Zbig

Policzyłem dzisiaj dokładnie powierzchnię jaką mogę wykorzystać do ustawienia sprzętu. Na całe szczęscie nie jest to ściana z oknem :) Na ustawienie monitorów i szafki na sprzęt (planuję coś w rodzaju komody, gdyż potrzebuję dodatkowo kilka półek) mam jakieś 2,10m x 0,60m:

- 2,10m (licząc od szafy do zasłony) i

- 0,60m (licząc od ściany w głąb pokoju, w stronę słuchacza).

Mam nadzieję, że na takiej powierzchni będzie można to wszystko jakoś ustawić :) aby grało :)

Myślisz, że jest to możliwe?

Pozdrawiam

U kolegi Dynaudio Audience 5 stały na szafce w 12 metrach i nie było problemów z basem.

Wydaje mi się, że na półce, której przedni brzeg jest oddalony od ściany o 60 cm monitorki o głębokości 20-25 cm spokojnie ustawisz bez względu na położenie otworu br.

>Zbig

Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie to uspokoiło :)

Warianty są dwa:

1. szafka na całej długości (2,10m) a na niej monitory (stojące, jeżeli to w ogóle ma sens?, na marmurowych płytach),

2. monitory na podstawkach, a między nimi mniejsza szafka (tylko nie wiem jak to wpłynie na dźwięk?, czy to ma sens żeby monitory na podstawkach stały pomiędzy meblami?, coś w stylu -> szafa-monitor na standzie-szafka-monitor na standzie-ściana?), aby zmiescić sie w 2,10m.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

>gregk

Zdecydowanie polecam węższą szafkę i monitory na standach. U mnie szafka ma wymiary 160x50x50. Monitory stoją na bazie ok. 230 cm - rozstaw pomiędzy osiami głosników, na 73 cm standach. Odległość od bocznych ścian to ok. 115 cm. Odległość przedniej ścianki głosnika na osi od tylnej ściany to 53 cm.

>Zbig

Skłaniam się raczej ku węższej szafce, ale chcąc maksymalnie wykorzystać miejsce zastanawiam się, ile może mieć maksymalnie szerokości w moich warunkach, tzn. ile minimalnie miejsca po obu stronach muszę zostawić na standy z kolumnami. Zastanawiałem się nad szafką o podobnych do twojej wymiarach (trochę większa), tj. 120x60x100(90) (szerokość x głębokość x wysokość), ale wtedy na standy z kolumnami zostanie mi tylko po obu stronach około 50cm. Kolumny miałby niewiele miejsca po bokach.

Czy to wystarczy? W tym problem :)

>riot

Nic o nich nie slyszałem, gdzieś coś mi się obiło o uszy o Totemach, ale nic o Mite. Chciałem raczej ograniczać powoli listę, a tu nowa pozycja :)

Pozdrawiam

>larson3, krzych

Dostałem odpowieź z Audio Academy - Dione w fornirze naturalnym są już dostępne, cena 2.700 PLN, natomiast w okleinie mają być pod koniec stycznia (problem z obudowami), a prawdopodobnie w lutym, cena 1.950 PLN.

• 6 miesięcy później...

Obiecałem, że dam znać, na czym w końcu stanęło. Tak więc od kilku dni stoją u mnie AA Phoebe II (tak, tak skorzystałem z okazyjnej ceny w promocji) i dochodzą do siebie. W tygodniu nie miałem za wiele czasu na słuchanie, tak więc szerszy opis spróbuję wrzucić za jakiś czas. Na razie jedno mogę powiedzieć, z dotychczasowych odsłuchów, jest dobrze, a nawet lepiej niż dobrze :) Nagle i niespodziewanie większość z barwnych opisów o dobrym dźwięku zmaterializowała się u mnie w pokoju (no teraz to pojechałem) :)

-> gregk

No to się cieszę, że jesteś zadowolony ;-D Okazuje się, że moje i larsona3 porady przyniosły skutek... ;-) To teraz kup jeszecze głośnikowe DNM Reson LSC mk2 (chyba tak się to pisze ;-) cena - nowe - ok. 4 PLN/m; używane znacznie taniej; inerkonekt - najtaniej jest zrobić na Klotzu LaGrange (ok. 10 PLN/m plus kilka złotych na wtyki). I będzie jeszcze lepiej... ;-D A jak masz więcej kasy, to - moim zdaniem - coś od XLO będzie pasowało.

p.s. wiem, co mówię - słyszałem u larsona3 AA Phoebe z NADem C352 i było świetnie! ;-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.