Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory i kabelki do NADa

gregk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczki i forumowiczów :)

Dopiero od niedawna chwyciłem bakcyla dobrych dźwięków, i jestem całkowicie zielony. Po kilku miesiącach grzebania i czytania (przede wszystkim tego forum) zdecydowałem się wreszcie złożyć swój pierwszy system stereo, a ponieważ jak ktoś wcześniej napisał, złożenie pierwszego systemu jest najważniejsze i najtrudniejsze, stąd moja prośba o poradę.

Zdecydowałem, że na początek, zestawem spełniającym moje oczekiwania będzie zestaw NADa. Jestem już szczęśliwym posiadaczem NAD C521 i noszę się z kupnem NAD C320 lub NAD C320BEE. I tu natrafiłem na opór nie do przejścia dla mnie. Kompletnie nie mam pojęcia (mimo grzebania po forum), jakie monitory i kabelki (interkonekt i głośnikowe) mogą współgrać z tym wzmacniaczem i cd, kupno jakich powinienem rozważyć. Jestem kompletnie nieosłuchany, i jeżeli dobrze zrozumiałem barwne i obszerne opisy na forum, to zależy mi aby system był zrównoważony, grał czysto, przejrzyście, naturalnie, bez podbarwień (?), a basu tylko tyle ile powinno być.

Moja kabina odsłuchowa :) ma około 10m2 (3x3,50), raczej wytłumiona, monitory muszą mieć bass reflex z przodu, bo niestety będą stały na półce w meblach (niestety konieczność).

Muzyczka to zdecydowanie klasyka (m.in. opera) i jazz, ale i czasami coś z innej beczki, jak Frank Zappa, U2.

Na monitory jestem w stanie przeznaczyć 1500 PLN, ale to już górna granica, mając na uwadzę jeszcze kupno wzmacniacza, chętniej na początek wydałbym do 1000 PLN. O kablach i cenach kabli nie mam pojęcia, więc jakieś w rozsądnej cenie.

Zastanawiałem się nad Wharfedale Diamond 8.1 lub 8.2 albo (od października) 9.1 lub 9.2. Każda wskazówka, na jakie monitory mam zwrócić uwagę chodząc na przesłuchania :) będzie dla mnie cenna.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11190-monitory-i-kabelki-do-nada/

> eMiL

Dziękuję za podpowiedź. Co do półki, zdaję sobie sprawę, że niestety miejsce tragiczne, lecz inaczej nie da rady. Próbowałem na różne sposoby przemeblować pokój, bezskutecznie.

hehe zrób tak jak ja:) gdy rodzice wyszli z domu na pare godzine wziąłem pod pache regał i po 2 godzinach wynoszenia go z pokoju do smeitnika nie było po nim sladu, zmęczyłem sie strasznie regał zajmował całą sciane 2,5 metrową:) no ale efekt... 100% lepszy niz wymiana kabli:))) zupelnie inny lepszy dźwiek:) tak że pomyśl o tej półeczce:) p.s. rodzicom po 2 tyg dopiero przeszło po stracie mebli:)

Dziękuję wszystkim za wskazówki

> NADek

Pomysł zaskakujacy w prostocie, lecz nie chcę mamy narażać na tak ogromny stres, ale może następnym krokiem rozbudowy sprzętu będzie wymiana regału na coś innego :)

> eMiL

Tak, bardziej skłaniam się ku nowemu C320BEE, chyba że trafi się właśnie coś taniej na początek.

> Harvi

Na razie o wysokich modelach mogę pomarzyć.

> mateuszek

Mowa o B&W DM 303? Gdzieś na forum (nie pamiętam w jakim watku) wyczytałem, że po dłuższym słuchaniu są męczące.

Na razie zrobiła mi się już mała lista :), KEF Q1, Tannoy Fusion2, B&W DM 303 (?).

> mateuszek

B&W DM 303 nie mają bass reflex z przodu (właśnie znalazłem zdjęcie), więc czy to może chodziło o B&W DM 601 S3 lub B&W DM 602 S3?

A może ktoś mi polecić jakiś gotowy interkonekt, przyzwoity ale w rozsądnej cenie?

z kolumnami na tym poziomie cenowym jest sprawa prosta - warto szukać okazji (wyższe modele za mniejsze pieniądze) bo postęp jakościowy jest tu bardzo szybki, oczywiście może się zdarzyć, że coś nie zapasuje, ale wtedy o ile cena zakupu była dobra możesz taki sprzęt łatwo odsprzedać - może kogoś innego uszczęśliwi. Panowie z górym mają sporo racji - wyższe modele Dali ito właściwie tylko Royal Menuet można czasem utrafić we w miarę dobrej cenie, Q15 to też dobry wybór. Dla mnie NAD z B&W DM gra jednoznacznie za ostro. a z konkretów:

1. na www.hifi.pl Audiowave 141 (0,8kzł)- ambitnie grający monitorek o fantastycznym wyglądzie (prawie Sonus;)

2. na allegro Triangle Titus (0,99kzł)- ciut mniej atrakcyjna propozycja od tej powyżej, ale kolega miał kiedyś Zephyry i NADa 304 - po kombinacji kablami nieźle to grało

3. Z droższych propozycji Dynaudio 42 w lukarowych ogłoszeniach - klasa wyżej

Potwierdzam opinię Zegarmistrza. B&W DM 602 S3 z Nadem gra zdecydowanie za ostro. Żeby posłuchać tego zestawienia, specjalnie wybrałem się do Tych, gdyż po licznych pochwałach w prasie wiązałem z B&W spore nadzieje. Niestety Bowersy wypadły najsłabiej ze wszystkich testowanych wtedy kolumn. Nie zachwyciły mnie zupełnie niczym i do tego te ostre soprany, które z miejsca je zdyskwalifikowały. Wybrałem Kefy Q1, które jak mi się wydaje, spełnią większość Twoich wymagań, czyli niezła czystość, przejrzystość i przyzwoita naturalność.

Cypis: mnie w Katowicach sprowadzali z audiosystemu bo oni są dystrybutorem, zerknij - jest cennik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We Wrocławiu może będą je mieli na sklepie tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) musisz popytać, a z Allegro: może u Audiola lub Maxwella777 tylko ze już w ciemno - bez odsłuchu:(

Więcej nie poradzę.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli moge coś dorzucić,

to do nada koniecznie posłuchaj jakiegoś tannoya ,niestety nie znam tych tanich modeli ale ludzie sobie chwalą np.m2,chodz ja mierzył bym troche wyżej teraz wyszła nowa seria ktoś wyżej o tym pisał,z głośnikowych reasona a jak za drogo to xlo er 14( pewny strzał w 10),a konekt albo ixos ewentualnie znowu xlo - polecam.

swoją drogą gdy szkałem monitorów do nada to m.in przerabiałem dynaudio - u mnie strzał zupełnie nie trafiony

(tak to teraz na forum podpadłem ;) )

Miałem B&W 303 i 601S3 i . . . . . mam od 3 dni KEF Q1. Zupełnie inna prezentacja dzwięku. Przestałem podniecać się tym "jak wyraźnie wszystko słychać" i mam teraz "jak miło słuchać muzyki". Z Bowersami rozstawałem się bez żalu, a na KEFy czekałem z niecierpliwością. Miałem je wcześniej w domu na odsłuchach i wtedy zrozumiałem jak przyjemne, a nie męczące może być słuchanie muzyki. Teraz czekam na ich wygrzanie bo po wyjęciu z kartonu lekko się przeraziłem. Na szczęście słyszałem wcześniej ostrzeżenia co do wygrzania tych głośników, więc obecnie uzbroiłem się w cierpliwość. Ciekawe czy sąsiedzi wytrzymają.

KEFy kupowałem właśnie u Maxwella i on sam doradzał aby połączyć je z NAD'em (pewnie jednak coś w tym jest). NAD musi grać dość jasno, gdyż w KEFach góra jest lekko wycofana i prawdopodobnie ta elektronika to kompensuje. Jeśli tak to NAD i B&W byłoby dla mnie małżeństwem niestrawnym. Ale . . . jednemu blondynki drugiemu Sistars....

Pzdr

Jakby co to pisz.

Słuchając rozumu....

Ponownie, wszystkim dziękuję za podpowiedzi, z uwagą przeczytałem wszystkie wpisy.

Spróbuję przesłuchać KEF Q1, Tannoy Fusion2, DALI blue 2002 i concept2(ta nowa seria), a także, gdyż mnie zaintrygowały Triangle Titus. B&W raczej odpadają patrząc po opiniach, a także Audiowave 141 i Dynaudio Audience 42 powodu braku bass reflex z przodu, choć Dynaudio Audience 42 są piękne. Niewatpliwie KEF Q1 zdają się być faworytami, ale posłuchamy, zobaczymy :)

Co do interkonektów na pewno przetestuję wszystkie polecane, jezeli będzie możliwość, z głośnikowymi powinno być prościej.

Ogólnie zrobił się duży wybór, czego się nie spodziewałem, a ponieważ w tygodniu brak czasu to weekendy spędzę pracowicie :)

Oczywiście po złożeniu całości, co trochę potrwa, poinformuję z czym skończyłem :)

Nie wiem czy jesteś "szczęśliwym" posiadaczem NADa 521. Słuchałem 522 i stwierdzam, że to chała, konstrukcja jak z innej epoki. Nie znam 521, ale to chyba coś mniej według producenta, a więc z tym szczęściem to różnie może być. To samo tyczy się wzmacniaczy. C320 i C320BEE to chyba coś mniej niż C350, a ten to też żadna rewelacja. Do tej "klasy" sprzętu potrzebne Ci są najzwyklejsze druty. Niestety o KEF Q1 mogę powiedzieć tylko tyle, że grają "środkiem", który jest bardzo ważny, ale tylko wtedy, gdy jest reszta. Inaczej jest to "rzempoła", która nie bardzo zmęczy, ale też nie da satysfakcji. Przykro mi, że mój głos jest niesympatyczny, ale na pewno uczciwy.

i na pewno inny niz przewazajace opinie (jestem jak najdalsza od mowienia ze ilosc tutaj rzadzi i jak wiekszosc cos mowi to tak wlasnie jest, ale opinie o nadach sa generalnie swietne i o tym nie mozna rowniez zapominac)

No ale co wynika z tej inności? Sugerujesz, że lepiej było nie odzywać się, bo większość mówi inaczej? Bo jak inaczej mogłem "nie zapomnieć" o dobrych opiniach o NADzie? Jeżeli ktoś dopiero zaczyna przygodę, to niech pozna różne opinie, bo niestety, ale pełno jest mitów.

>ZK 120 - jeśli juz wygłasza się opinię na jakiś temat to chyba nie na miejscu jest użycie słowa "chyba", które dyskfalifikuje w/w . Model 521 jest akutat nowszym od 522 , który tak przy okazji jest jednym z gorszych modeli cd NADa.

Co do NADa to polecam do tego zestawu AE aegis evo I .

Pozdrawiam

ZK-120,

Szczerze mowiac nie wiem dlaczego robisz takie kategoryczne wpisy o NAD i ironizujesz o sprzecie tej 'klasy' wstawiajac klasy w cudzyslow.

NAD to dobry sprzet. Mialem nizszy model ich CDP i gral naprawde niezym dzwiekiem, duzo lepszym niz podobni cenowo konkurenci. Podobnie jest z ich wzmacniaczami 3020, 320 czy 320BEE. Za ta cene jest to naprawde fajny sprzet.

Frustracja?

pzdrw

soso

Jako posiadacz sprzetu NADa moge smialo powiedziec ze sprzet gra naprawde bardzo ladnie, dynamicznie. Cala szerokosc paska zrownowazona. Fakt, ze wczesniej bylem posiadaczem Diory i pewno dla mnie wszystko teraz bedzie lepsze :-) ale wiem ze slon na ucho mi raczej nie nadapnal, gdyz slysze roznice w kablach :-))) (to nie jest prowokacja :-)

Odpowiadam. Nie chciałem przyłożyć NADowi. Za mało znam sprzętu tej firmy, aby generalizować. Ale akurat miałem wątpliwą przyjemność obcowania z 522 i temu modelowi rzeczywiście się ode mnie oberwało. Wiem też co to C350, a więc tu nie trzeba żadnych specjalnych kabli ani interkonektów i dlatego użyłem cudzysłowu, a nie żeby deprecjonować NADa. Co do Evo 1 to sam bym zaproponował, ale one mają bass-reflex z tyłu, a miał być z przodu. Nie chcę, aby wątek rozwinął się w kierunku obrony NADa, bo nie było ataku, ale rozumiem, że mogliście tak to odebrać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.