Skocz do zawartości
IGNORED

wzm.stereo+DVD+2 kolumny - dobre stereo?

Pocz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów - po raz drugi : )

Do napisania tego wątku skłoniła mnie lektura AUDIO-VIDEO nr 09/2004. Otóż w teście o DVD jeden z autorów stwierdził, że DVD Samsunga (oznaczenia nie pamietam) za 1.1 tys. zł gra nie gorzej jako odtwarzacz CD

(a z opisu wynikało że chyba nawet lepiej niż np. NAD 521 za 1,4 tys. zł)!

Nie chcę tu przytaczać innych korzyści z posiadania DVD (bo to nie to forum).

Proszę tylko o szczerą opinię (bez złośliwości) na temat sensu nabycia następującego zestawu /jako stereo/:

wzmacniacz stereo + dobre (jako CD) DVD + 2 kolumny.

Interesuje mnie przedział budżetowy (do ok. 7 tys. zł - całość).

Szczerze mówiąc nie interesuje mnie kino domowe - plątanina kabli i kolumn (których nie ma gdzie ustawić).

Ale z kolei jeżeli za mniejsze pieniądze (mam na myśli DVD zamiast CD - bo o bezsensie zakupu amplitunera KD jako wzmacniacza stereo nie trzeba chyba nikogo przekonywać) mogę otrzymać lepszy brzmieniowo zestaw, który dodatkowo! jest bardziej użyteczny (np. do obejrzenia zdjęć zrobionych aparatem cyfrowym czy odsłuchania SACD) to jest to moim zdaniem argument przekonywujący za zakupem DVD zamiast CD.

Krótko mówiąc pytanie jest następujące: czy w budżetowych przedziałąch cenowych jest istotna różnica w odtwarzaniu CD przez odtwarzacz CD a odtwarzacz DVD /w podobnej cenie/ zakładając, że pozostałe elementy toru są jak dla konfiguracji stereo?

https://www.audiostereo.pl/topic/11197-wzmstereodvd2-kolumny-dobre-stereo/

To zalezy czy chodzi o sprzet nowy czy uzywany. Jezeli deklarowane kwoty dotycza sprzetu nowego, to w okolicach 1kzl roznica miedzy DVD a CD moze byc znikoma lub zadna. Moja rada jest zatem taka - kup najpierw wzmacniacz i kolumny, a potem posluchaj tego zestawu najpierw z DVD a potem z CD (kazdy z nich mniej wiecej za kwote, ktora ci zostanie) i wtedy sam zdecydujesz. Warto tez zorientowac sie, co moglbys za te pieniadze nabyc biorac pod uwage rowniez sprzet z drugiej reki.

"Na papierze" - całkiem rozsądne podejście. Ale tak jak pisze gonarek, trzeba zdecydowanie posłuchać. Dwie uwagi dodatkowo: (1) dla nowego sprzętu w tych granicach cenowych wybór odtwarzaczy DVD będzie zapewne kilkukrotnie większy od CD i (2) jest chyba dużo odtwarzaczy DVD w cenach 200-300 zł, więc jeśli chodzi wyłącznie o funkcjonalność (zdjęcie czy film z gazety raz na miesiąc), to nie trzeba wydawać dużo.

za dobre dvd (takie ktore jest do zniesiena w stereo) trzeba jednak zaplacic kolo 1000pln

dobre cd mozna kupic za 500pln a calkiem ok dvd za nastepne 500 - moza oczywiscie o allegro itp

funkcjonalnosc obu z osobna jest duzo wieksza niz samego dvd

kumpel kupil osobno ( bo byla przecena) najlepsze DVD NADa po czym odniosl to tak szybko jak kupil i zamienil na najtansze CD NADa. sprzet ma nienajgorszy i stwierdzil ze jednak nie to jednak nie to samo - dziwiek jest ok ale...

ja osobiscie wlasnie sie intensywnie zastanawiam nad tym samym wyborem - czy oba czy dwa w jednym

na papierze wszystko cacy - inne przetworniki itp ale...

dyskusja na temat przetwornikow i laserow w cdkach i dvd byla juz walkowana wielokrotnie

najlepiej posluchaj

>mateuszek

Wszystko to prawda. Ale do napisania wątku skłoniła mnie opinia bądź co bądź osoby która zawodowo zajmuje się odsłuchiwaniem sprzętu stereo (a za taką uważam dziennikarza AUDIO-VIDEO).

Jeśli więc DVD za 1,1 tys. zł gra nie gorzej niż odtwarzacz CD (NAD 521 - poniekąd uznawany za dobry) to wniosek nasuwa się taki jak w temacie.

gorzej nie ale lepiej w ogole

pomysl ile bedziesz uzywal dvd a ile cd i o cenach obydwu

co do innych formatow to odnosilbym sie z pewna doza sceptycyzmu - nie tak latwo znalesc plytke nagrana inaczej niz poczciwe stereo

witam

sam posiadam taki zestaw,lecz jesli chodzi o dzwiek to jestem za cd,a to co pisza w audio lub podobnych pismach,trzeba brac z przymruzeniem oka,choc warto sie kierowac opiniami,lecz tylko odsluch daje skale porownawcza

Sam posiadam podobne zestawienie odtwarzacz dvd marantz 7010, wzmacniacz nad 320 bee, kolumny tannoy r2. Gra to całkiem przyzwoicie,zamiast dvd marantza wstawiałem na próbę podobno referencyjny odtwarzacz yamahy cd 396, zupełna kaszana. Brakowało finezji dvd marantza w górnym paśmie. yamaha obcinała górę (szczególnie dotkliwie na odsłuchach damskich wokali) kup sobie dobry odtwarzacz dvd to będziesz miał przyzwoite stereo. Mój kosztował 1000 euro (lekko używany można kupić za 1000 pln.) niezłe są też odtwarzacze dvd denona za ok 6000pln. Grają lepiej w stereo niż Theta 100.

Też przerabiałem ten temat, dvd, czy cd, kino domowe czy stereo. Kupiłem nawet kino Yamahy, które szybko sprzedałem. POrównywałem w bezposrednim odsłuchu dvd Yamahy 530 z Cd Cambridga d 500SE, podłączone do Creeka 4330mkII. Róznicy w dzwięku nie stwierdziłem. Porównywałem również Dvd Yamahy, Dvd Panasonica za około 2000zł z Cd Primare D20. Klęska odtwarzaczy Dvd. Nie słuchałem Dvd Denona za 6000, ani Marantza za 1000euro, ale mając taka kwotę na odtwarzacz można kupić Cd o bardzo dobrym, audiofilskim dzwięku i dvd, na którym można oglądć filmy i zdjęcia w bardzo dobrej jakości ( dvd Panasonica można już kupić za 600zł w sklepie). Ja słucham muzyki na Primare sria 20 i naprawdę jest świetnie

jest jeszcze jedna opcja - kupic dvd z lepszym wyjsciem cyfrowym (coax lub bnc) i w przyszlosci, kiedy ewidentnie stwierdzisz, ze w brzmieniu czegos brakuje dokupic do tego zewnetrzny przetwornik c/a.

to i ja dorzuce swoje 3 grosze,mam 540 yamahy gra z vicentem 129 i kodami 702,gra znosnie bez rewelacji ale jest ok,podlaczylem zamiast 540 yamahe 393, to i to byla porazka brak przestrzeni i wysokich tonow,dlatego oddalem ja bratu a sobie zostawilem dvd,dalej wincent s2 gral,tu roznica byla juz slyszalna, na korzysc cd ale bez przesady napewno nie byla to roznica warta 1800zl.,potem grala yamaha 596 po tuningu od neela warta ok 1500zl, i to bylo to: cdek zagral pieknie a dzwiek calkowicie oderwal sie od kolumn,wniosek z tej opowiastki jest taki, nic naprawde nie wiadomo,trzeba samemu posluchac i pozyczac sprzet;) pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.