Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD Yamaha CDX-530E

ginhop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tutaj nowy. Na początek chciałem przywitać wszystkich użytkowników tego forum.

Mam od lat odtwarzacz CD Yamaha CDX 530E. Trochę lezał szafie ale teraz jestem zmuszony go przeprosić i aktualnie go używam.

Podoba mi się ten odtwarzacz.

Słyszałem, że można go tuningować i uzyskać bardzo dobre brzmienie. Jednak nie ma wiele informacji jak to ma zrobić taki laik jak ja. Jedynie umiem posługiwać się lutownicą.

Mogę na ten cel wydać do 400zł.

Ktoś podpowie od czego zacząć? Może jakieś scalaki wymienić, może kondensatory?

Załączam zdjęcie płyty mojego odtwarzacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/112135-tuning-cd-yamaha-cdx-530e/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zdjęcie płyty odtwarzacza.

Tylko jakośc zdjęcia się pogorszyła niby pliki do 2mb.

Zdjęcie ma mieć jakąś max rozdzielczość?

Ukryta Zawartość

To zalezy czy potrafisz i ile potrafisz bardzo wdzieczny cdek do tuningu ale zacznij od schematu i ocen swe mozliwosci . Jesli potrafisz dorobic dwa nowe gniazda RCA to na poczatek na pewno ktos ci podpowie.Choc tutaj to same '' paniska '' i rzadko schodza na takie tematy hehe.Ja tez orlem nie jestem ale troche cdkow rewitalizowalem.Cos zawsze doradze chyba ze znajdziesz promotora z wyzszej polki, pozdrawiam.

Ps. w weekend chyba mnie nie bedzie ale za to masz czas na analize.

W kilku miejscach była mowa o tuningu tego odtwarzacza. Jednak brak czegokolwiek. Mam na myśli części jakie musze zakupić i gdzie ewentualnie wlutować czy zamienić.

To znaczy, że modyfikacja nie skonczy się tylko na płycie głównej?

Co do dorobienia RCA to jeśli masz na myśli, tylko wywiercenie otworów z tyłu i ich przykręcenie to nie jest problem.

Dla mnienaj gorszą sprawą będzie co kupic i w jaki sposób polutować, nie jestem elektronikiem nie znam się na schematach.

W sieci znalazłem tuning, gdzie widać lampy, ale dość grożnie cenowo to chyba będzie. Z drugiej strony pisano że lampy to nic dobrego w pewnych modyfikacjach. Już sam nie wiem.

Zdjęcia cdx 530 na samym dole.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim skromnym zdaniem warto iść drogą MacGyvera i wstawić tam lampy na wyjściu, na jego stronie którą podlinkowałeś jest rozpisane co i jak. Cała zabawa jak się dobrze zakręcisz wokół części nie powinna przekroczyć 300 zł, a dźwięk zmieni nie do poznania.

Ten cd ma generalnie swoje ograniczenia z racji bardzo budżetowej budowy, dobrej klasy są tam tylko przetworniki, kompleksowa przebudowa wymaga zaangażowania sporo czasu, wiedzy i środków. Dlatego mając na uwadze co napisałeś w 1 poście poprzestałbym na lampach, to i tak będzie wielki krok naprzód względem tego jak ta yamaha gra w stanie fabrycznym

Nie miałem nigdy okazji posłuchać tuningowanego cd na lampach.

Jaki charakter ma brzmienie w takim sprzęcie?

Jest naturalne, ocieplone, szczegółowe?

Chciałbym spróbować swoich sił z tuningiem na lampach. Ale bez pomocy osób z forum nie dam rady.

Na początek to zakup potrzebnych części.

Brzmienie determinują parametry układu i dobór lamp. Generalnie przy dobrze zaprojektowanym dźwięk się otwiera, jest głębia, detal i separacja instrumentów. Brzmienie raczej naturalne, w niektórych konfiguracjach z tendencją do lekkiego ocieplenia. Dla prostego cd moim zdaniem jeden z lepszych modów, a do przetworników ad1860, które są w tej yamasze lampowa analogówka pasuje jak ulał.

Na forum jest dużo informacji na temat montażu lamp w cd, warto poszukać.

Generalnie jak nie masz doswiadczenia to zamontuj tylko gniazda RCA wyciag sygnal z plyty za opampem i zrob sobie bufor lampowy na poczatek ja tak zaczynalem.Tutaj masz link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to moj pierwszy wynalazek po ktorym sie zaczelo.Bedziesz zaskoczony a nie masz ryzyka uszkodzenia sprzetu.Pozniej mozesz caly tor audio zastapic stopniem lampowym.

Ukryta Zawartość

Doświadczenie mam zerowe w tuningu odtwarzaczy.

Chciałbym zacząć od zakupu części.

Niestety z tym będzie też problem, bo nie wiem jakie i gdzie.

I może będę miał jeszcze szczęście i ktoś mnie poprowadzi.

Bo w innym przypadku muszę zrezygnować.

Pisałem że jestem totalnym laikiem, w tym temacie. Umiem jedynie posługiwać się lutownicą.

A połączenie tego, gdzie co polutowac niestety brak dokładnych zdjęć.

Na poczatek masz zadanie.Zamontuj nowe gniazda RCA i podlacz sie z plyty z punktow jak na fragmencie schematu.Nozka 1 opampa do kanalu lewego nozka 7 do kanalu prawego oczywiscie przez kondensator staly np.MKP 1do 2,2 mikro jak najlepszej jakosci napiecie bez znaczenia.Nie zapomnij do gniazd podlaczyc mase z plyty.Jesli USLYSZYSZ roznice w brzmieniu to bedzie dobry znak.Jesli poradzisz sobie z tym podlaczeniem to bedzie dobrze swiadczyc o twoich umiejetnosciach.Wybacz jesli nie bedziesz w stanie tego wykonac to odpusc sobie samodzielny tuning zlec komus bo mozesz poslac swoj odtwarzacz do krainy wiecznych snow...Pozdrawiam,w zalaczeniu ''pomoc techniczna''

Ukryta Zawartość

post-40379-0-81299100-1402982784_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc wiem ;) od czego zacząć.

Mam tyle pytań na początek, że trudno powiedzieć od czego zacząć.

Czy ten projekt modyfikacji to będzie to co podałem klila postów wyżej?

Ukryta Zawartość

Czy może coś innego?

Druga sprawa. Sorki za moje lamerstwo i upieranie się przy swoich, może dla Was nie do końca zrozumiałych moich przemyśleń, jak miałbym to zaczynać robić z Waszą pomocą mam nadzieję.

Otóż mieszkam w takim rejonie, że brak tu sklepu elektronicznego. I muszę wszystko kupić w necie.

Chciałbym jednak, jak to to możliwe kupić już wszystko za jednym zamchem co będzie potrzebne do modyfikacji, bo nawet gniazd RCA nie mam. Nie mówiąc o innych rzeczach.

W jakich punktach internetowych Wy się zaopatrujecie?

I czy ktoś kto modyfikował Yamahe, może podpowiedzieć spis części co będzie potrzebne?

Bo to, co podpowiedział @kolega yaro666 jest do zrobienia, ale to jest właśnie prowadzenie punkt po punkcie za rączkę, bo czytanie ze schematu to trochę kulawe u mnie.

Ukryta Zawartość

Ja kupuje na miejscu wiec w tym temacie nie wiem poza tym lampizacja cd to temat na kilkaset postow a dopiero nauczyc kogos to juz na granicy mozliwosci.To zalezy czy chcesz uklad SRPP czy WK-WA czy zwykly uklad WK czy WA (wspolna katoda czy wspolna anoda) wszystkie one maja wady i zalety,wszystkie maja zwolennikow i przeciwnikow,a do obliczenia prawdopodobienstwa jaki uklad wybierzesz musisz dodac jakie lampy cie interesuja.Robia na 6N1P plus 6N6P jako wtornik,robia na ECC88,E88CC,6N23P(polecam ja ja lubie) Spotkalem rowniez stopien na ECC82 itd.Do tego dochodzi czy lampy nowe czy tzw.NOS-y.Czy mam dalej wymieniac? Czy wybirzesz zarzenie pradem zmiennym czy stalym,a wtym przypadku bedziesz robil stabilizacje napiecia?...To wszystko musisz juz znac aby samodzielnie zbudowac stopien lampowy audio.Na dokladke mowimy o wpinaniu sie w uklad za opampem,jesli chcialbys go wywalic to znow dylematy ale tu troche wyzszej polki.Przemysl to raz jeszcze i moze ktos z forumowiczow zrobi ci na gotowo z elementow posiadanych przez siebie i daje sobie j..a ogolic ze jesli bedzie uczciwy to wyjdzie cie taniej niz same nowe czesci.A w przypadku jakiegos sprawdzonego ukladu mozesz zonglowac lampami,Wybacz ale podstawy elektroniki MUSISZ znac bo wszystkiego do budowy stopnia lampowego nie da sie napisac i zrobic po drugiej stronie jesli wykonawca dopiero sie uczy.To tyle ja dalej na poczatek poleca zbudowac lub kupic gotowy uklad bufora lampwego i bedzie satysfakcja i cdek zywy caly i zdrowy.I nie jest to kryptoreklama mojego bufora na OLX i pozostalych ''stworow''.Moze spytaj czy ktos ci zrobi moze ktos mieszka blisko.Taka moja rada...Tylko sie nie zniechecaj pamietaj ze najcenniejsza jest wiedza ktora dostajesz za darmo a ja zdabedziesz sam wiec probuj i pytaj.Na poczatek stronka ''skarabo'' milej lektury.

Jeżeli napęd w dobrej kondycji to może lepiej dorobić DAC lub zrobić jako zewnętrzny moduł. Dac CS4398 + resampler 24bit/192khz koszt 170pln gotowiec + zasilanie. Zmieścisz się niemal w połowie zakładanego budżetu a CD dostanie współczesną specyfikację :)

Ze sprawnością napedu w mojej starej jamaszcze bywa różnie. W zasadzie to działa ok, nawet na dosyć porysowanych pytach. Jednak czasem coś powoduje że zaczyna skakać laser nawet po płytach idealnych, ale trochę poskacze i już dalej działa.

Nie wiem co tego może być powodem - kondensatory?

Co do Twojej propozycji Dac CS4398 + resampler 24bit/192khz.

To znaczy że byłoby to osobne urządzenie zewnętrzne pod które podłączam cd?

Bo jeśli tak, to jednak wolałbym modyfikację w samym odtwarzaczu. Uważam że jak robić, to w tym kierunku.

Można i jako osobne urządzenie (masz nawet w cd wyjście cyfrowe) lub w środku o ile jest miejsce na dac i dodatkowy zasilacz. Sporo wypasionych daców kilku mistrzów na tym forum zdziałało, czasem ktoś zbywa w "różnych kostkach do wzięcia", są też na alledrogo już zmontowane, np ten na cs o którym wspomniałem. Co do podłączenia wewnątrz cd to ci magicy diy-owi na forum co i jak pewnie skrobną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.