Skocz do zawartości
IGNORED

bezstratny dźwięk a leciwy amplituner

Jakub_52543

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

posiadam odtwarzacz Panasonic DMP-BD80 oraz amplituner Onkyo AV TX-SR504E. Czy jest szansa by dźwięk z odtwarzacza wyszedł przez amplituner w jakości wyższej niż zwykłe DTS czy DD? Czy można w tym celu wykorzystać liczne wtyki mieszczące się na tylnym panelu odtwarzacza? Czy jeśli jest to możliwe, to czy przy takim sprzęcie jaki mam, usłyszę różnicę w dźwięku czy może gra nie jest warta świeczki? ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Kuba

Odtwarzacz to Blu-ray ;) ,niemniej jednak też mi się tak wydaje...Dziś już tego nie zrobię, gdyż nie mam potrzebnych kabli - ale jutro mogę kupić.

Dzięki za odpowiedź.

A może ktoś z Was używa czegoś podobnego? Tzn chodzi mi właśnie o połączenie Blu-raya ze starszym amplitunerem bez HDMI.

pozdr.

Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty . Mam taki Blu Ray i niestety po analogach nie dostajesz Audio HD , wiem to na pewno bo sprawdzałem , nawet po analogach bas jest słabszy i nie ma regulacji w playerze poziomu " natężenia " basu .

W instrukcji jest szczegółowa tabela, a na wyjściach wielokanałowych jest opisane DD DTS , nie ma HD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj

Ukryta Zawartość

wciśnij "baza wiedzy" u góry po prawej i tam jest kilka ciekawych tematów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie - dziękuję za odpowiedzi i linki.

Cóż - teraz wiem na pewno, że jest to do zrobienia...Myślę, że warto spróbować - sam ocenie czy nowe rozwiązanie okaże się lepsze od połączenia koaksjalnego.

Myślę o tym, żeby wymienić swój leciwy amplituner na coś lepszego. Tzn. w grę wchodzi jedynie używka jakiegoś topowego modelu z przed lat, posiadającego już HDMI oraz dekodery DTS-HD i DolbyTrueHD.

Wiem, że to nie ten temat, ale czy można prosić o wskazanie kilku modeli z lat hmm 2008-2009 które wygrywały w swojej klasie? 1000 zł to dla mnie max.

Pozdrawiam serdecznie!

Kuba

Dodam jeszcze , że po analogach dźwięk jest jakby przestrzenniejszy ( porównując do SPDIF koaksjal , program w ampli Sur. Standart ) , ale wystarczy przełączyć w na Sur. ENHANCED i tak samo " mocno przestrzennie " ( ampli to Yamaha ) . Na dłuższą metę po osłuchani się to koaksjal lepszy . Zresztą sam sprawdzisz , tylko sprawdź ustawienia poszczególnych głośników w playerze , ja słuchałem na " poziom wyjściowy 0 " .

Za 1000zł topowe modele z lat 2008,2009 chyba żartujesz kupisz najtańsze modele i tyle.Chcesz wysokie modele musisz dołożyć kolejny tyśiąc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz blu ray z dekoderami HD,a amplituner ma wejście 7.1,to w połączeniu analogowym masz,jak najbardziej dźwięk HD! Zapewne jest też możliwość przeprowadzenia kalibracji tzn. ilości głośników,wielkości,odległości i również głośności (suba również).

Cześć - dzięki za odpowiedzi! Ostatnia prośba - poradźcie mi jakie kable audio kupić do tego połączenia? Najlepiej jakieś tanie a w miarę dobre interkonekty. Linki do sklepu/aukcji mile widziane!

Z góry dziękuje!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Kuba

Kup najtańsze z dobrze zarobionymi wtykami , ze względu na brak zdekodowanego " pełnego sygnału Audio HD " Na analogach w tym playerze dostajesz " Core " . Jeśli spodoba Ci się to myśl o dobrych porządnie ekranowanych , ale nie za drogich .

ze względu na brak zdekodowanego " pełnego sygnału Audio HD " Na analogach w tym playerze dostajesz " Core "

"czester", chyba coś Ci się pomieszało,skoro ma dekodery HD i wyjście 5.1,to jakim cudem nie będzie miał sygnału HD?

czester", chyba coś Ci się pomieszało,skoro ma dekodery HD i wyjście 5.1,to jakim cudem nie będzie miał sygnału HD?

W niższych i starszych playerach z dekoderami HD i wyjściem 5.1 , 7.1 te dekodery tylko " rozplatają " dla wielokanałowego LPCM HDMI , sygnał leci po HDMI cyfrowy wielokanałowy rozkodowany do amplitunera , a tam tylko Dace robią swoją robotę . W takiej sytuacji w trakcie odsłuchu HD w ampli nie świeci się magiczne oko HD , chociaż jest HD . Można w playerze ustawić na Bistraem , jak zwał to zwał i surowy sygnał leci do ampli , a tam już obrabiają dekodery HD , świeci się magiczne oko , tak nawiasem mówiąc .

Wracając do pytania , to producenci celowo nie podają na analogowe wielokanałowe wyjścia playera pełnego zdekodowanego HD , po to żeby klient mając starą sprawną maszynę kupił nowy ampli z dekoderami . Te nowe formaty Audio HD są kompatybilne wstecznie ze starymi , np. gdy odtwarzasz ścieżkę DTS HD po SPDFI , to na starym ampli otrzymujesz trochę lepszy DTS te " Core " .

"czester", trudno zrozumieć,to co napisałeś:-) Jeszcze raz, odtwarzacze z dekoderami HD,wypuszczają 100% sygnału HD po wyjściach analogowych i amplituner posiadający takowe wejścia,wypuści to na kolumny. I będzie to taki sam DTS HD MA,jak z amplitunera,który ma dekodery i przyjmuje sygnał w postaci bitstream z blu raya,który nie ma dekoderów HD. Natomiast jakość samego dźwięku zależy już od klasy użytych urządzeń. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tego,kogoś, kto ma wiedzę w tym temacie,bo nie chcę,aby zaczęła się jakaś "wojenka" między mną a kolegą "czesterem"

Jaka wojna ? W tym modelu playera pytającego wyjście wielokanałowe gdy leci HD to lipa , z analogu jest gorzej niż po SPDFI , tu jeszcze dochodzi wina Dacy w playerze . Ten player jest stary i pewnie pierwszy Panasa z wyjściem 7.1 . Współczesna Yamaha za 2500 PLN jest już lepsza w analogach ( choć to może być jeszcze klon nowszego Panasa . ) , a o OPPO to nie wspomnę , tam jest OK .

Temat o tym , że na analogach dostajesz " Core " jest znany na tym forum i na innych forach , tylko trzeba cofnąć się w czasie , gdy był produkowany np . player pytającego .

Edytuję : o widzę że kolega Rysio ma Panasa 500 . Weź sprawdź jak leci Audio HD po analogach , jeśli porównywalnie z dekodowaniem w ampli to na tym playerze dostajesz HD na analogach , a pewnie dostajesz .

Kilka fragmentów z artykułu pomocnego przed zakupem sprzętu w Komputer Świat

Wielu użytkowników dysponujących wysokiej klasy wzmacniaczami bez złączy HDMI chciałoby słuchać dźwięku w jakości HD, lecz nie zamierza inwestować w nowy sprzęt audio. Odpowiedni odtwarzacz Blu-ray może rozwiązać ten problem. Pamiętajmy, że dekodery audio HD znajdują się nie tylko w nowoczesnych amplitunerach czy procesorach audio, lecz także w odtwarzaczach Blu-ray. Nieliczne modele tego typu są wyposażone w wyjścia audio 7.1, którymi można przesłać zdekodowany w urządzeniu strumień HD (np. DTS HD High Resolution) do wejść 7.1 amplitunera.

Odtwarzacz wyposażono w komplet dekoderów audio HD (z Dolby TrueHD i DTS-HD MA włącznie) i rozbudowaną sekcję audio - każdy z ośmiu kanałów obsługuje oddzielny przetwornik DAC 192 kHz/24-Bit. Dzięki temu czyste, przestrzenne brzmienie jest wysokiej jakości, zarówno na cyfrowym wyjściu HDMI, jak i 8-kanałowym analogowym. Szczególnie ta ostatnia właściwość ucieszy posiadaczy dobrych wzmacniaczy pozbawionych dekoderów audio HD czy portu HDMI.

Ten (u góry) dotyczy odtwarzacza Onkyo BD-SP807

DMP-BD85 jest wyposażony w komplet najnowszych dekoderów audio (z DTS HD i Dolby TrueHD włącznie), lecz na wyjściach analogowych 7.1 generuje dźwięk nie najwyższej jakości - dosyć płaski i przeciętnie dynamiczny. Zdecydowanie lepszy jest na wyjściu cyfrowym HDMI. Odtwarzacz dysponuje także układem Re-Master, przeznaczonym głównie do poprawiania dźwięku odtwarzanego z plików MP3 czy ze ścieżek audio płyt DVD. Można uruchomić jeden z kilku trybów jego pracy. Pierwszy wyraźnie dodaje brzmieniu dynamiki, drugi z kolei sprawia, że dźwięk jest bardziej miękki. Trzeci, najmniej udany, za mocno uwydatnia bas i "podciąga" wysokie tony. Z kolei najnowsze tryby, których zadaniem jest imitacja dźwięku uzyskiwanego ze wzmacniaczy lampowych, wyraźnie ocieplają brzmienie.

Widać , że nawet wyższy model Panasa (BD85) miał kiepski dźwięk z analogowych wyjść wielokanałowych , ten fragment to tak dla ciekawości

Odtwarzacz został wyposażony we wszystkie dekodery audio HD z Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio i DTS-HD High Resolution włącznie. Korzystając z czytelnego menu ekranowego, można dokonywać regulacji parametrów ich pracy - np. określać głośność poszczególnych kolumn, odległość głośników od miejsca odsłuchowego czy zakres przetwarzanego przez kolumny pasma. Zdekodowany, wielokanałowy dźwięk można nie tylko wyprowadzić cyfrowym złączem HDMI, ale i 8-kanałowym wyjściem analogowym. W obu przypadkach jakość oferowanego sygnału audio jest bardzo dobra. Brzmienie jest bardzo przestrzenne, mocne, czyste i dynamiczne. Trzeba dodać, że urządzenie ma dedykowane wyjście stereo i dysponuje specjalną sekcją audio, wyposażoną w wysokiej klasy przetworniki Burr-Brown, oraz niezależną sekcją zasilania, obsługiwaną przez transformator toroidalny. Dzięki temu może także pełnić funkcję dobrej klasy odtwarzacza CD, generującego dynamiczny dźwięk, z prawidłowo kontrolowanym basem i dobrze budowaną sceną dźwiękową.

ten fragment dotyczy Philipsa BDP 9500

Ja osobiście posiadam Philipsa BDP 9600 i też ma wyjścia analogowe 7.1 oraz stereo z takimi samymi przetwornikami jak 9500 ale połączony mam go z amplem przez hdmi do kina oraz analogowo stereo do słuchania płyt CD , może skuszę się i dla przetestowania połączę analogowo wielokanałowo .

Amplituner przy połączeniu analogowym wielokanałowym robi tylko za wzmaka wielokanałowego więc skoro odtwarzacz ma wyjście wielokanałowe analogowe to ma i dekodery HD więc i ma taki dźwięk po analogu wprowadzany na ampla.

A jeśli to będzie core to nie rozumie, jakie to ma znaczenie skoro i tak jest lepszy od pierwszego DTS-u , który miał bitrate na poziomie 750 kbps dla zastosowań domowych (kinowe bitrate 1509,75 kbps) , zostało zmniejszone do 750 ponoć dla zrobienia miejsca dla większej ilości kanałów , przynajmniej tak podaje WIKI a jakość ich i tak będzie zależała od naszego sprzętu (patrz wyżej ) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.