Skocz do zawartości
IGNORED

Kto pyta, nie błądzi czyli jaki gramofon...

platon

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko :). A tak na poważnie to ja nie widzę się sprzętowo w streamerach itp. U mnie gra stare Sansui z 78-go z tunerem z tej samej serii i bardzo sobie cenię stary analog ze smakiem.

Na Audio Show pokoje z cyfrowymi nowinkami raczej omijam, jakoś mnie to nie interesuje i tyle.

A z tym gramofonem automatycznym, to trochę taka wygoda. Poza tym, od jakiegoś czasu nosze się z planem podkręcenia mojego Thorensa (wkładka, okablowanie, gniazda, solidna podstawa) i trochę będzie mi szkoda męczyć go słabszymi kondycyjnie płytami (szczególnie wkładki).

Stąd pomysł na drugi gramofon, który będzie do takich także celów.

Nie wiem jakie ceny sa w Polsce ale najlepszy z gramofonow jakie mialem (i mam) i stosunkowo tani to technics sl-1210 mk2. Z drugiej reki na polskie kosztowal mnie ok 900zl plus drugie tyle na latwe modyfikacje i drobne ulepszenia. Zasilacz i 5A trafo w osobnym pudle, nowe lozysko bo w uzywanych trzeba wymienic, ramie z okablowaniem ofc od mk6 z Japonii, wymiana kondensatorow i nogi. W tej kategorii cenowej nie do pobicia. Gra doskonale z wkladkami at440ml ofc, at150mlx i Stanton 681eee mk2S (stereohedron).

preamp RIAA mozna samemu zaprojektowac i zrobic albo kupic kit na EBay i ulepszyc. Z pudlem do 600zl.

pozdrawiam,

Zauważyłem, że 99.99 proc. winyl-omanów uważa, że najważniejsze w jakości brzmienia w świecie winylowej jest dobór gramofon + wkładka + preamp. MZgadzam się z tym, mam tylko pytanie, na ile wzmacniacz i kolumny mogą ograniczać takie brzmienie? A na ile właśnie gramofon + wkładka + preamp poprawią brzmienie? No i czy analityczność i "czystość" brzmienia kolumn B&W które posiadam będą niwelować jakość brzmienia analogu?

Zauważyłem, że 99.99 proc. winyl-omanów uważa, że najważniejsze w jakości brzmienia w świecie winylowej jest dobór gramofon + wkładka + preamp.

No tak,bo uważamy,że jeśli dotarłeś do gramofonu to kolumny itd. masz już za sobą.Gramofon+wkładka+pre a ja dodam jeszcze ramię-dotyczy samego źródła,reszta toru to reszta.

No trochę dziwnie zabrzmiało to stwierdzenie, bo jak gramofon, to co jak nie gramofon, wkładka i pre ? No to ostatnie nie musi być koniecznie zewnętrzne. Ale reszta to całe zaplecze ...

A kolumny swoją drogą, bo wzmacniacz także, ale kolumny będą miały decydujący nacisk na brzmienie.

Jak lubisz ciepłe analogowe brzmienie, podchodzące pod brzmienie lampowe, to B&W troszeczkę nie idzie z tym w parze. Miałem swego czasu monitory 602 i mi ich brzmienie kojarzyło się nieco metalicznie. Ale te kolumny właśnie tak grają.

Ja bym widział tutaj bardziej Rogersa, Spendora, czy choćby Celestion z serii Ditton. Ale na to jeszcze masz czas. Póki co skupiłbym się na osłuchu z analogiem i szukaniu tego co chcesz poprawić itp.

A może tylko delektować się muzyką ?

• Redaktorzy

Jak lubisz ciepłe analogowe brzmienie, podchodzące pod brzmienie lampowe, to B&W troszeczkę nie idzie z tym w parze. Miałem swego czasu monitory 602 i mi ich brzmienie kojarzyło się nieco metalicznie. Ale te kolumny właśnie tak grają

A jakie źródło miałeś tam podpięte? Nie wszystkie Bowersy grają metalicznie - wg mnie rzecz jasna.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Nigdy nie gra jeden element systemu!Gra cały system.

Dokładnie i to kompletowany wiele lat. Musi wiele wody w Wiśle upłynąć zanim wszystko zostanie osłuchane ,dopasowane i zaakceptowane wraz z kompromisami. Za to wiedza zdobyta na takim placu boju bezcenna.

Wszystko się zgadza.

Co do pytania Kolegi Kangie, to trafna uwaga, w sumie to powinienem napisać o tym wcześniej.

Swego czasu te monitory były podpięte pod Yamahę AS-700. I uważam, że ten wzmacniacz miał także wielki wkład w wykreowanie, takiego a nie innego brzmienia całości.

Potem kolumny grały krótko ze wzmacniaczem Marantza, nie pamiętam jaki model, starszy.

Zapewne z typowo ciepłym piecykiem, te 602, zagrałyby inaczej. Nie miałem okazji pobawić się wtedy tymi klockami na tyle. W mojej opinii, brzmienie kreowało taki właśnie obraz. Co nie znaczy, że grało to tragicznie. To do czego czepia się ktoś, dla innego może być niezauważalne, albo mu się podobać. Każdy słyszy troszeczkę inaczej.

Dlaczego pytasz miałeś też doświadczenia z tymi kolumnami ?

• Redaktorzy

Wszystko się zgadza.

Co do pytania Kolegi Kangie, to trafna uwaga, w sumie to powinienem napisać o tym wcześniej.

Swego czasu te monitory były podpięte pod Yamahę AS-700. I uważam, że ten wzmacniacz miał także wielki wkład w wykreowanie, takiego a nie innego brzmienia całości.

Potem kolumny grały krótko ze wzmacniaczem Marantza, nie pamiętam jaki model, starszy.

Zapewne z typowo ciepłym piecykiem, te 602, zagrałyby inaczej.

Znam dobrze wzmacniacz A-S700. On nie kreuje metalicznego grania.

Jakie źródło miałeś podpięte?

• Redaktorzy

Nie znam tego Onkyo. W audio wszystko jest możliwe. Gra cały system wraz z akustyką pomieszczenia. Możliwe że Twoje Bowersy w Twoim systemie grały metalicznie. Nie mówię, że nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.