Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C320BEE incydent napełnejmocy help!

mig71

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni

Od 6 mies. cieszę się pierwszym w zyciu jako takim zestawem audio: NAD C521BEE+C320BEE + podłogowe AE Aegis Evo 3.

Jak do tej pory nie miałem zastrzeżeń, do brzmienia chwilke sie przyzwyczajałem, ale efekt został osiagnięty: jak dla mnie detal, stereo i proporcje (za te pieniądze) znakomite.

Pod moja nieobecność ktos z rodziny włączył MUTE, potem probował uruchomic głosność wykręcając Volume z pilota do OPORU!!!! co oczywiście nie dało nic - i wtedy wyłaczył MUTE atakujac głośniki i wzmac. pełna mocą.

Nie było mnie przy tym, nie wiem jak długo biedak ciagnał na oporze (normalnie Vol. na g.10-11 to drżenie szyb w oknach), ale obawiam sie najgorszego.

Na niskim volumie niewiele sie zmianiło, ale wyższy poziom gł. mam wrazenie mocno zniekształca dzwięk.

Prosze o poradę do jakiego uszkodzenia mogło dojść i czy musiało.

Dopadł mnie odsłuchowy kryzys - może to sugestia, a może pownienem dac zestaw do obejrzenia fachowcom?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Marcin

Proponuje troche odczekac. Moze faktycznie to przeczulenie. Swoja droga NAD na godzinie 10-11 pewnie juz wchodzi w zakres nasycenia stad wrazenie znieksztalcen calkiem naturalne. Jezeli na sredniej glosnosci gra poprawnie to pewnie nic sie nie stalo. Radze takze przetestowac na bialym szumie (plyta testowa Hi-Fi i Muzyka)czy obie kolumny i oba kanaly graja identycznie.

pzdrw

soso

Dziękuję Panom

spróbuję z białym szumem, w razie dalszej niepewności zwrocę się do jakiego elktroakustyka,

incydent wydarzył sie jakieś 2 tyg temu, po powrocie nie od razu się dowiedziałem co się stało, od tamtej pory nie znajduje juz wczesniejszej frajdy z odsłuchu.

dzięki za podpowiedzi

M

zegarmistrz

wielkie dzieki za słowa otuchy, mam nadzieję, ze nic się wielkiego nie stało

w sumie to kiedy zestawiłem moj set i dodałem solidne i wygrzane Transparenty do bi-wiringu, usiadłem i otworzył się dla mnie nowy świat barw i przestrzeni dzwięku

przed Acoustic Energy Evo 3, testowałem: Audiovectory M1 na standach, Avance Dana 503 i AudioAcademy Hyperion, po włączeniu AE - nie miałem wątpliwości ale teraz juz mam :(

dzięki uprzejme i pozdrawiam

m

hej fademan

powiem tak, 26 lat, ciemne włosy i oczy, wspaniała, dobra i czuła ...siostra mojej zony

cóż, troche techniki i najczęściej kobieta ginie, ale takiej volty sie nie spodziewałem

także okaleczenie nie bardzo wchodzi w grę nawet w odwecie

ale juz nikogo nie dopuszczam, opracowuję zamykana szafke ;))))))

pzdr

Ja też łączę się z tobą w cierpieniu ;( a tak nawiasem niezaszkodziłoby

montować układy programujące i ograniczające stopień wzmocnienia sygnału

np; Mark Levinson z tego co pamiętam (ale cena ;)

Kompel mi podpowiada ale nie ręcze głową za to co mówi ze może jakiś kondzior piepsznął poprostu, najlepie jak zaniesiesz tego nadzika na przegląd.

Pozdrawiam i ubolewam razem z Tobą.

Nie no juz tak ekstremalnie nieinteligentny to nie jestem :-) jasne ze wyjalem :-) Myslalem jednak ze wymiar banana jest jakos znormalizowany a tu sie okazuje, ze nie. Oki bede szukal IXOSa, dzieki.

ukłony wszystkim współczującym

soft clipping - wiem, że tam jest, mam wrazenie, że wstaje automatycznie przy takich sytuacjach, nie mam wyłacznika w tym modelu

przy zakupie zapytałem o kontrolkę od sc i kiedy sie uaktywnia, zyczliwy sprzedawca powiedział, że lepiej nie wzbudzac tej diody experymentalnie, bo to oznacza jakies przeciązenie

nie wiem czy sie uaktywnił w momencie boomu

co do wrażeń odsłuchowych to jeszcze wczoraj miałem taka refleksje, że górne partie jakby straciły kontur, zrobiły sie syczące, a bas jest bardziej rozmyty niz wczesniej

sugestia odnosnie kondensatora - czy jest szansa zeby uszkodzony k. dawał tylko takie subiektywne, delikatne zniekształcenia, czy raczej kiedy pada kond. to kicha jest wyraźnie słyszalna?

pozdr

W moim telewizorze Sony jak wcisnę "mute" to mogę go tylko skasować przyciskami sły głosu .Tak więc rozkręcenie na maksa głosu na "mute' nie wchodzi w grę.

Też już raz rozkręciłem maksymalnie głos w moim 320BEE mimo mrugająącej diody.Ale nie spanikowałem i skręciłem głos ,oczywiście cały czas na mute.Ale jak się zorientowałem co zrobiłem to oblał mnie zimny pot.Moje Q1 wyleciały by w powietrze. Jest to błąd konstrukcji,którą powinni poprawić.

W 320BEE jest na 100% przelacznik z tylu obudowy, dymyslnie z wylaczonym Soft Clippingiem

Ja juz dawno nie korzystam z pilota odkladam do szafki, wiec nie mam problemu z funkcja mute, malymi dziecmi, czy tez siadaniem na pilocie. Polecam kazdemu, a i brzuszki beda mniejsze.

krzych

rzeczywiście musze to sprawdzic, wielce prawdopodobne że nie zadziałał

marekwj

zgadzam sie, że MUTE powinno reagowac na VOL "+,-" - to wada funkcjonalnosci w pilocie, zwłaszcza kiedy ktos traktuje go (np. baba) jak pilot TV

pieknie wszystkim dziekuje za porady, po testach słuchawkowych wiozę moją 'Nadię' albo skrzynki do serwisu i się wszystko okaże

jeszcze raz dzieki

za chwilkę będę poszukiwał posiadaczy Acoustic Energy żeby porównać doznania ;)

pozdrawiam

Stef

szanuję fakt, że mi to tłumaczysz ...;)

ale tak przy okazji - jakie skrzynki zestawiłes do swojego C320BEE i jakich dzwiekow na nich głównie słuchasz

jestem ciekaw opinii uzytkowników tego setu NADa i wyborów jakich dokonali w kwestii kolumn

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.