Skocz do zawartości
IGNORED

Co ma w sobie Garrard ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem cię doskonale, ale wierz mi, że to "macanie" jest w tym wszystkim najgorsze. Z reguły polega to na restauracji, lub montażu takiego sprzętu, który mimo swej "klocowatości" jest dosyć delikatnym i precyzyjnym żelastwem. Często trzęsą się ręce - żeby czegoś nie spieprzyć, bo z częściami zamiennymi nie jest tak łatwo, chociaż są ludzie zajmujący się zaopatrzeniem w części do tego typu urządzeń.

A słuchanie to już sama radocha... :)

Skoro siedzisz w tym "temacie" to zapytam czysto teoretycznie z ciekawosci jedynie: zalozmy, ze mam niekompletna "trzystajedynke" lub "stodwudziestkeczworke" bez rolki napedowej. Zalozmy, ze takich rolek NOS nigdzie na swiecie nia ma. Ile kosztuje dorobienie takiego elementu z zachowaniem najwyzszej (oryginalnej) jakosci u jakiegos mechanika o zlotych rekach ?

Regułą jest poszukiwanie takich części na ebayu. Jak tam nie da rady - trzeba wesprzeć się na znajomościach. W przypadku gumy - Darkul ma rację, w zasadzie nie ma tu wyjścia... :)

Całą resztę da się wytoczyć, odlać, wyfrezować itp. Koszta są różne, ale z reguły cała 301 po restauracji powinna zawreć się w kwocie pomiędzy 1200 a 1800 euro.

Napisalem przeciez: pytam czysto teoretycznie. Ja nawet wspolczesnego gramofonu nie mam (jeszcze !) a co tu dopiero jakiegos klasyka. Po prostu ciekawi mnie jaki to mniej wiecej koszt, to wszystko.

• 6 miesięcy później...

Stronka z Garrardami do pooglądania i poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze parę słów o automatyce.

Jakieś cuda-wianki sąfaktycznie zupełnie zbyteczne. Ale nie miałbym nic przeciw temu, żeby gramofon na końcu nagrania podnosił ramię i wyłączał silnik, albo nawet tylko jedna z tych funkcji.

I nie chodzi wcale o wygodę, tylko o to, że jakbym czaem przysnął, to żeby mi igła nie jeździła po płycie przez całą noc. Albo też, jak po zakończeniu nagrania chciałbym jeszcze posiedzieć chwilę w ciszy, to żeby to była cisza, a nie jakieś "pryk... pryk..." co dwie sekundy (no, prawie dwie).

Zatem bardzo ograniczona automatyka ma swoje zalety.

Janusz z Torunia

• Redaktorzy

W najnowszym HiFi News ciekawy artykuł o Garrardach. Nawiasem mówiąc, autor preferuje 401. Szacowany tam koszt 401 po renowacji Loricrafta, ze SME 3009 i Ortofonem SPU - ok. 1300 GBP. Kiedyś sobie sprawię, dla samej sztuki.

401 wyglada bosko. Nie zgadzam sie z plastycznym gustem Japonczykow w sprawie 301. A w kwestii technicznej dodatkowo sa sceptycy, ktorzy twierdza, ze 301 jest bardzo "be", poniewaz jego lozyskowanie nie jest przystosowane do zapisu stereofonicznego (pionowe ruchy igly).

• 2 lata później...

Witam!

Chciałem odświeżyć nieco ten wątek. Właśnie odpaliłem swój pierwszy gramofon i jest nim nabyty na allegro Garrard. Niestety nie wiem o nim nic, nawet model jest owiany tajemnicą. Ma napęd Belt Drive, wkładkę Audio Techniki, wygląda klasycznie pieknie i gra bardzo ładnie, jeszcze bez żadnych regulacji. Na wszystkich stronach o Garrardach mowa o modelach 301, 401 ale zdjęć mojego nie wypatrzyłem nigdzie. Pewnie w najbliższych dniach rozbiorę gramofon na części i poznam co to za model.

Szczerze to czaiłem się na jakiegoś idlera Lenco, ale nabyłem tanio Garrarda. Może ktoś zna inne strony na temat gramofonów tej firmy? Ja swoją przygodę z winylem zaczynam. Właśnie odsłuchuje zbierane od kilku lat nowe płyty i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony efektem dźwiękowym. Dla mnie zabawa się zaczyna.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

• Redaktorzy

Daj jakieś zdjęcie, Garrard robił dużo tanich gramofonów, zdaje sie nawet plastikowe dd, ale wysoko cenione są 301 i 401. Co niestety przekłada się na cenę.

>jozwa maryn

Bardzo proszę. W załączeniu fotki. Nadal nie wiem co to za model. Nigdzie w necie - a szukałem sporo, nie znalałem identycznego modelu. Za chwilę zabiorę się za rozbiórke gramofonu. Może przy tej okazji trafię na jakąkolwiek specyfikację. Z wkładką AT o podobnym wyglądzie już się spotkałem (chyba nawet na tym forum). Ale co to za model i jaka jest jego jakość dźwięku na tle konkurencji nie wiem. Podobnie ramię - też jest dla mnie tajemnicą. Może ktoś z Was pomoże mi rozszyfrować ten model. Wszędzie głośno wyłacznie o 301 i 401 i poza tym chyba jeszcze wymienia się 2 modele, ale niestety żaden z nich nie jest tym samym modelem co mój.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Ukryta Zawartość

post-11636-100009647 1182618889_thumb.jpg

post-11636-100009648 1182618889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa kolejne...

Ukryta Zawartość

post-11636-100009645 1182618953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehehehe. Taki ze mnie spec od gramofonów, że juz drugi dzień próbuje się dotać do wnętrzności tego urządzenia. Posiłkowałem się w tym celu nawet wątkiem Lenco 75. Ale chyba nic z tego. Gramofon ma 3 śruby. 2 z nich usztywniają pływające zawieszenie. Ich odkręcenie powoduje jego unieruchomienie. Od spodu natomiast te 2 śruby sa zblokowane jakimiś plastikowo, metalowymi zaślepkami. 3 mała śrubka przy ramieniu mocuje regulację (może antyskatingu). Zgodnie z tym jak zbudowane są Lenco, próbowałem się dostać przez talerz. Ale za chiny talerza nie da się podważyć. A nie chcę traktować go jakimiś narzędziami by go nie uszkodzić. Przyznam, że nie mam już pomysłu, jak dostać się do środka.

Przy okazji pytanie, czy ktoś zna jakiegoś speca od techniki gramofonowej w Wlkp? Któremu możnaby było polecić, serwisowanie tego gramofonu?

Niestety ale po 24 godzinnym rozruchu zamilkł silnik mojego nabytku (świetny zakup) i bez interwencji fachowca się nie obędzie. Już ktoś kąśliwie mi się zapytał, czy sprzedawca udzielił 24 godzinnej gwarancji rozruchowej. Śmieszne.

Mebel mi się podoba i zagrał bez regulacji bardzo obiecująco, ale chcę go jeszcze posłuchać a nie na niego patrzeć. I dalej nie wiem, co to za model?

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.