Skocz do zawartości
IGNORED

Niedoświadczony...

Ezmoden

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, może trochę dla Was śmieszne jako znawców, ale będę wdzięczny za pomoc. Po 1: Czy obecnie wszystkie wzmacniacze mają już wejścia na 4 głośniki?? Po 2: Co kupić?? Wzmacniacz i tuner, czy amplituner?? Nie będę miał kina domowego, więc powininem wybrać wzmacniacz+tuner, jednak koszt wynosi okolo 2200 zł. Natomiast amplituner Yamaha RX-V550, to około 1800 zł. Co robić?? Jaka jest różnica między nimi??

https://www.audiostereo.pl/topic/11364-niedo%C5%9Bwiadczony/

Musisz określić:

1) przeznaczone fundusze

2) co ma wchodzić w skład zestawu

3) powierzchnię pokoju

4) rodzaj muzyki

Jeśli interesuje Cię kino domowe to pytanie należy umieścić na zakładce "Kino Domowe"

Jeśli słuchasz muzyki - to wzmak i tuner.

Piszesz, że nie będziesz miał KD, a amplituner o którym piszesz jest właśnie do Kina Domowego.

Więc ma zbędne da Ciebie elementy pogarszające dźwięk.

Zdecyduj się co jest Ci potrzebne...

Jeżeli nie masz planów robienia kina domowego to po co ci amplituner??? To jest urządzenie dedykowane do odsłuchu wielokanałowego, w stereo traci rację bytu.

I skąd te 2200 za wzmacniacz + tuner?? Planujesz do tego jakieś kolumny podłączać? :))

Pozdrowienia ;)

Aha - ja sam odpowiadałem na to pytanie co najmniej 20 razy więc... pamiętaj że szukajka nie gryzie :))

Nie robię kina domowego, więc nie potrzebuję amplitunera, tyle że jest on tańszy niż wzmacniacz+tuner:) Ale o tym że pogarsza jakość dźwięku nie wiedziałem:) Dzięki za informacje:) Ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział na pierwsze pytanie:) Czy obecnie wszystkie wzmacniacze mają wejścia pod 4 głośniki??

Pod głośniki są WYJŚCIA, a nie wejścia. I jeżeli są na 4, to wcale nie snaczy że ma tak grać. Każdy wzmacniacz stereo jest (powinien być) dwukanałowy, co oznacza, że należy do niego podłączyć dwie kolumny (no, chyba że gra na wiejskim weselu, to trzeba cztery, ale wtedy to już nie jest stereo tylko niewiadomoco). Wbudowanie drugiej pary terminali głośnikowych z reguły ma na celu:

1. umożliwienie nagłośnienia dwu różnych pomieszczeń

2. ułatwienie porównań dwóch par różnych kolumn

3. ułatwienie podłączenia 1 pary kolumn w biwiringu.

Sporo wzmacniaczy ma tylko wyjścia tylko na jedną parę głośników i częściej sie to spotyka w sprzęcie droższym niż tańszym. Wyjścia na dwie pary kolumn to standart w masówce wielkich koncernów choć i zdarzają się w drogim sprzęcie ale wtedy służą do czegoś innego ;-)

Dobry, a nawet bardzo dobry używany tuner (zarówno cyfrowy, jak i analogowy) kupisz za 100-200 złotych. Więc jak w reklamie Dosi - po co przepłacać? Tym bardziej, że te stare są takie śliczne... Zajrzyj do wątku zatytułowanego, a jakże: "śliczne tunery", to dowiesz się więcej. I może od razu tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poczytaj, pooglądaj i... Witamy w klubie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.