Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie laptopa pod amplituner

dude8q

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Zakupiłem amplituner Denon avr-x3000 z głośnikami 5.0.

Posiadam Kartę dźwiękową ASUS Xonar U7.

Doradzono mi bym kartę dźwiękową odłożył na bok i podłączył wszystko pod HDMI. Czyli laptop wyjście HDMI do amplitunera HDMI in i amplitunerem HDMI out do monitora.

Narodziło sie wiec pytanie w mojej głowie.

1.Jeśli podlacze to pod HDMI to dźwięk z komputera nie będzie przechodził przez zintegrowana kartę dźwiękowa? Nie chce stracić na jakości.

2. Słuchał muzyki przez aimp w formacie FLAC. Czy nie bede mial żadnego problemu by ustawić tak by wszystkie głośniki działały. Wiem ze muzyki sie słucha z frontów. Ale zależy mi na efekcie w którym dźwięk mnie otacza. Wiem ze jest to absurdalne. Ale tak po prostu lubie :).

3. Czy potrzebne mi będzie jakies oprogramowanie? Jak system sobie radzi z takim czymś? Mam Windowsa 7.

Proszę was ogólnie o wskazówki, jak mam sie do tego zabrać.

Wczesniej wszystko leciało z kart dźwiękowych ASUS i podlaczalem głośniki komputerowe. Niedosyt czułem w podsłuchu i zrobiłem wielki krok do przodu.

Pozdrawiam

Doradzono mi bym kartę dźwiękową odłożył na bok i podłączył wszystko pod HDMI. Czyli laptop wyjście HDMI do amplitunera HDMI in i amplitunerem HDMI out do monitora.

W sumie możesz podłączyć tak, jak Ci doradzono, czyli za pomocą HDMI.

Musisz jednak sprawdzić, czy takie połączenie sprawdzi się w praktyce. Jeśli mnie pamięć nie myli, to u mnie na jednym z laptopów występował problem - w momencie wyłączenia odbiornika obrazu przestawała grać także muzyka. Oczywiście wyjście HDMI było nadal wybrane w systemie/programie odtwarzającym jako output.

1.Jeśli podlacze to pod HDMI to dźwięk z komputera nie będzie przechodził przez zintegrowana kartę dźwiękowa? Nie chce stracić na jakości.

Jeśli wykorzystasz wyjście HDMI, to zintegrowana karta dźwiękowa (i jej przeważnie marnej jakości przetwornik cyfrowo-analogowy) jest całkowicie omijana.

2. Słuchał muzyki przez aimp w formacie FLAC. Czy nie bede mial żadnego problemu by ustawić tak by wszystkie głośniki działały. Wiem ze muzyki sie słucha z frontów. Ale zależy mi na efekcie w którym dźwięk mnie otacza. Wiem ze jest to absurdalne. Ale tak po prostu lubie :).

Jeśli lubisz w tak "niekoszerny" sposób słuchać muzyki, to najlepiej dostarczyć sygnał bez zmian (czyli w czystym stereo) do amplitunera i dopiero tam skorzystać z trybów surround (Dolby Prologic, DTS Neo, 5-Channel Stereo itp.).

3. Czy potrzebne mi będzie jakies oprogramowanie? Jak system sobie radzi z takim czymś? Mam Windowsa 7.

Nie trzeba żadnego specjalnego oprogramowania. W końcu proces uprzestrzenniania dźwięku będzie zachodził dopiero w amplitunerze i jego dekoderach/procesorach.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzieki wielkie za pomoc ;)

Zastanawia mnie jedna rzecz.

Co z filmami?

Jeżeli film jest ustawiony na stereo. To będzie mi film działał tylko na frontach. A jeżeli film będzie przystosowany na 5.1 to tak mi odtworzyć?

Zależy mi na tym by filmy odbierały należycie dźwięk przestrzenny.

1.Jaki polecacie odtwarzacz do filmów?

2.Czy potrzeba mi jakiś pakiet sterów? Obecnie posiadam kl-codec.

3.W systemie wyłączyć mam wszystkie karty dźwiękowe i rzeczy z tym powiązane?

4.Nie wiem jak za to wszystko mam sie zabrać by bylo po prostu wszystko dobrze.

Pozdrawiam

Co z filmami?

Jeżeli film jest ustawiony na stereo. To będzie mi film działał tylko na frontach. A jeżeli film będzie przystosowany na 5.1 to tak mi odtworzyć?

Zależy mi na tym by filmy odbierały należycie dźwięk przestrzenny.

Jeśli film posiada ścieżkę dźwiękową w postaci stereo, to można skorzystać z układów surround amplitunera (Dolby Pro Logic, DTS Neo) - dźwięk zostanie wtedy sztucznie uprzestrzenniony i będzie odtwarzany przez kompletny zestaw kolumn.

Jeśli zaś film posiada dźwięk surround, to należy postarać się, żeby dźwięk ten został przesłany do amplitunera bez jakiejkolwiek ingerencji (passthrough) - amplituner będzie wtedy w stanie za pomocą swoich dekoderów prawidłowo zdekodować sygnał.

1.Jaki polecacie odtwarzacz do filmów?

2.Czy potrzeba mi jakiś pakiet sterów? Obecnie posiadam kl-codec.

Ja używam CCCP i Media Player Classic. U mnie się sprawdza.

3.W systemie wyłączyć mam wszystkie karty dźwiękowe i rzeczy z tym powiązane?

Możesz, ale IMHO nie musisz.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.