Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

XS jest na EL84 i - przepraszam, ale nie wzniecam wojny - miałem okazję porównywać go do chińskiego wzmacniaczyka na EL34; otóż Leben wykreował przestrzeń niezwykłą. I to był ten aspekt, który mnie uderzył. Dziwne więc, że w F brakuje przestrzeni. Rozumiem, że oba wzmacniacze były porównywane w tym samym systemie i warunkach akustycznych? Leben potrzebuje skutecznych kolumn, chińskie wzmacniaczyki mają na ogół więcej niż 15W, zatem warto pamiętać, że diabeł tkwi... Zresztą cholera wie, gdzie :-)

No widzisz chodzi głównie o tą przestrzeń. Barwa, rozdzielczość, gładkość jest po stronie Lebena. Tylko, że wzmacniacz La Audio za 3390zł budował 2x większą przestrzeń w głąb i trochę lepszą na boki. Kolumny ustawienie przetwornik, kable i pomieszczenie to samo. Co więcej lepszą przestrzeń zbudował w tym samym systemie Xindak PA-M i akurat to jest do zweryfikowania bo go jutro kolega przywiezie i podepniemy.

Liczę, że może jeszcze musi sporo pograć i się otworzy. Całą noc będzie grał cichutko to jutro będzie miał już pod 50h może będą jakieś postępy. CS-300XS miałem kiedyś i wiem, że tam nie było problemów z przestrzenią :-)

Ten chiński wzmacniacz był na lampach 6N7 miał wg danych fabrycznych 2x20W i przestrzeń która była niewiarygodna wręcz.

Ja wstawiłem Ampereksy i Marconi i naprawdę w życiu bym nie powiedział, że jest problem z przestrzenią; zresztą w XS nie było i na Sovtekach, a na 6p14p-ew i 12ax7 Psvane była naprawdę zaskakująca. Osobiście dlatego właśnie poszedłem w lampę: dla przestrzeni i barwy. Może to jest sprawa rodzaju lamp? Niech się inni koledzy od eFek wypowiedzą, jak to jest z przestrzenią...

CS-300XS miałem kiedyś i wiem, że tam nie było problemów z przestrzenią :-)

No widzisz, byłeś tak blisko.. Mam nadzieję że tylko z Lebenem, a nie z chińczykiem ;-)) Żartuję, może jest tak jak mówi piosenka : "..wspomnienia są zawsze bez wad.."

Życzę, żeby przepowiednia intensera się sprawdziła !

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Podobnie jak inne wzmacniacze- różnice są znaczące. Porównałbym z efektami jakie wnosi wymiana kabli głośnikowych. U mnie sprawdza się Van den Hul The Mainstream z wtykami Furutecha. No tak, ale ja mam 300XS...

Edytowane przez wpszoniak

Ja aż z ciekawości pozamieniałem pomiędzy jakimś amerykańskim pytonem a SO ( miedziany kabel grubości 11 mm ) i ten amerykański daje dźwięk wyraźnie potężniejszy, z większym basem i "tłustszy" . I to by się zgadzało, bo z Accu było podobnie. Więc słyszę różnice ;-))

Dzisiejsze odsłuchy zakończone. Było zdecydowanie lepiej, ale jeszcze trochę brakuje do chińczyka pod względem przestrzeni, ale już z większym optymizmem spoglądam w przyszłość. Jeszcze w poniedziałek zamówię bezpiecznik i zobaczymy.

Panowie pochwalcie się z jakimi głośnikami grają wasze trzysetki. Z Harbethami to mówi każdy jednak nie jest to do końca moje stuprocentowe brzmienie miałem przez krótko M30 i dłużej SHL5. Najbardziej interesują mnie monitory.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki może jeszcze ktoś się odezwie, pytam ponieważ zaczynam rozważać przesiadkę na jakąś trzysetkę metrów mam teraz trochę mniej to może będzie łatwiej. A i "lampów" w samym wzmacniaczu też mniej trochę taniej wychodzą różne doświadczenia :)

BTW,

A ćwiczył może ktoś temat z Berylową siedemset osiemnastką Ushera może to dać radę?

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Be718 to dość trudne kolumny z mojego doświadczenia. Oczywiście może da radę ale tam jest problem z basem żeby był zebrany to wzmacniacz musi być mocny i konturowy a z Lebenem może to być niemozliwe do osiągnięcia. Swoją droga lubię te kolumny ale wersja DMD jest wyraźnie lepsza.

Edytowane przez Iceman007

No właśnie chodzi o ten nieszczęsny bas. W sumie to przerzuciłem kilka par głośników i w większości przypadków jest ten problem i teraz się zastanawiam czy to ja taki jestem wybredny, jak widzę czasami opis: wielki mięsisty bas itp, to odrazu się wzdrygam i nawet nie podchodzę bo tak nie lubię. Kiedyś słyszałem Soudecco jakieś podłogówki te większe i one były całkiem przyjemne lecz jakoś zbyt mało wyrafinowanie no i do obecnych 17kwadratów za duże.

Panowie pochwalcie się z jakimi głośnikami grają wasze trzysetki. Z Harbethami to mówi każdy jednak nie jest to do końca moje stuprocentowe brzmienie miałem przez krótko M30 i dłużej SHL5. Najbardziej interesują mnie monitory.

A Lebenka już masz? Jeśli tak, to jakiego?

Spokojnie najpierw chcę się dowiedzieć czegoś o sensownych połączeniach trzysetek. Szczerze pisząc rozczarowuje mnie trochę poziom współczesnych głośników z przedziału 5-10kzł, włączając Harbethy miałem 30 i 5 niestety w połączeniu z Manleyem niby fajnie ale w małym metrażu już trochę kupa. Dlatego zaczynam rozglądać się za innym wznacniaczem. Zbyt wiele pieniędzy już straciłem aby podejmować jakieś pochopne kroki tak więc spoko. Na razie są to takie sobie rozmyślania. Bo może to ja sobie coś ubzdurałem albo zbyt wiele od Maleya oczekuję i może rzeczywiście Manley jest do dupy i potafi tylko grać z głośnikami pow 15kzł a najlepiej +20kzł a tak przecież nie powinno być. A może niema już przyzwoitych monitorów w umiarkowanej cenie grających z 40W wzmacniaczem :(

Gość intenser

(Konto usunięte)

niby fajnie ale w małym metrażu już trochę kupa

szkoda , że nie spróbowałeś 40-tek - może miałbyś grającą całą ścianę :)

ech..., szkoda słów - można tłuc i tłuc że lepsze kolumny o numer mniejsze niż pół nr za duże ale co tam

A może niema już przyzwoitych monitorów w umiarkowanej cenie grających z 40W wzmacniaczem :(

Nie wiem, czy to będzie złośliwość, ale może jakiś vintage w zastępstwie Harbetha polecany w Klubie? ;-)))

szkoda , że nie spróbowałeś 40-tek - może miałbyś grającą całą ścianę :)

ech..., szkoda słów - można tłuc i tłuc że lepsze kolumny o numer mniejsze niż pół nr za duże ale co tam

Ale czytaj wszystko co napisem albo ze zrozumieniem: objaśniam miałem 30 i też dupa a trójki mi nie odpowiadają z samego wyglądu. Mam prawo nieć takie zdanie i czy też mam wszystko łykać jak miliony much żrą gówno.

Gość intenser

(Konto usunięte)

wystarczy przecież odczytać oznaczenie na fabrycznym bezpieczniku by dojść do tego samego

co zresztą było już kilkukrotnie napisane..

Edytowane przez intenser

Było, ale gdzie na Fuji jest oznaczenie? Wedle świętych pism zwłoczny jest oznaczony literą T, a szybki F (lub bez oznaczenia). Na Fuji nie znalazłem...

Przy okazji:

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/62_099.pdf

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/63_102.pdf

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/64_102.pdf

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.