Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszcie się, że chłopu udało się choć na tą chwilkę oderwać od słuchania, żeby wpis uczynić ;-)))

I oczywiście witamy w Klubie! :-))

Edytowane przez donegal

Wersję XS zakupiłem, ponieważ ktoś sprzedawał :-). Gdyby była do kupienia wersja F to pewnie też bym kupił. Kierowałem się wyłącznie testami i opiniami. Leben zwrócił moją uwagę niebanalnym wyglądem. Myślę, że każdy Lebenik jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny :-)

Świetnie! Nie zmieniałeś lamp? Jakie kolumny napędza twój Leben?

Lampy mocy były już zmienione na Baldwin RCA. Zastanawiam się nad zmianą sterujących Sovteków. Mój egzemplarz ma wymieniony potencjometr na DACT oraz wstawione lepsze gniazda wejściowe CD. Może ktoś z klubowiczów ma do sprzedania jakieś fajne 12ax7? Gram na kolumnach JMlab Electra 905, a źródłem jest Ayon 07s.

Gratulacje, ale pamiętaj ma wady...... siadasz w fotelu , chcesz posłuchać tylko jednej czy dwóch płyt... kończy się słuchaniem do późna i niewyspaniem ;)

Zdążyłem się już o tym przekonać :-)

Cieszcie się, że chłopu udało się choć na tą chwilkę oderwać od słuchania, żeby wpis uczynić ;-)))

I oczywiście witamy w Klubie! :-))

Fajnie by tak było :-). Niestety miałem co innego do zrobienia. Dzięki za miłe przywitanie w klubie.

Mój egzemplarz ma wymieniony potencjometr na DACT oraz wstawione lepsze gniazda wejściowe CD

Czy ja dobrze kojarzę, że te zmiany wszystkie w Nautilusie zrobiono? W lampach nie pomogę, bo ja F-Classe jestem ;-))) Ale Koledzy to już chyba wszystkiego posmakowali .

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Ok.... Zróbmy tak- niech każdy napisze jakie lampy stosuje, bez porównywania co lepsze. Ja stosuję 5751 General Electric, podobno (nie odczuwam tego) daje pewną degradację mocy w stosunku do lamp 12ax7

Szub ma naprawdę szlachetne lampki, chłopaki muszą coś dokupić ;) ... El84 BugleBoy są simply the best ...podobno GEC lepszy, ale jak ktoś znajdzie kwadrę w uczciwych pieniądzach... temu szampan. Można się mocno zdziwić po zaaplikowaniu takich lamp do 300Xs, wzmacniacz wchodzi wówczas na inny poziom grania.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

I o to chodzi, i o to chodzi... Dopowiem, że u mnie w gniazdach mocy siedzą se wygodnie i bezpiecznie (bo ich zapewniłem, że nie zmienię na inne) 6P14P.

Szub ma naprawdę szlachetne lampki, chłopaki muszą coś dokupić ;) ... El84 BugleBoy są simply the best ...podobno GEC lepszy, ale jak ktoś znajdzie kwadrę w uczciwych pieniądzach... temu szampan. Można się mocno zdziwić po zaaplikowaniu takich lamp do 300Xs, wzmacniacz wchodzi wówczas na inny poziom grania.

A prosiłem bez klasyfikowania co lepsze lub najlepsze... Tobie jednak wybaczę, choć się nie zgadzam.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Przepraszam, nie chciałem nic i nikogo klasyfikować ... po prostu jestem wielkim fanem BugleBoy'a i Marconi'ego. Genialne combo, chciałem tylko wyrazić wielki respekt dla tego wyboru.

Chodzi mi bardziej o to, że zabierasz nowemu członkowi klubu przyjemność próbowania, wsłuchiwamia się i wybierania wreszcie wg własnych upodobań.

nie musisz się czerwienić :) :) , różnica między bugle a rusem to rów mariański

Demonizujesz wpływ lamp (zwłaszcza mocy) na barwy i inne parametry fal dźwiękowych.... O wiele większe ma znaczenie odpowiednie, akustycznie możliwie najlepsze, przygotowanie pokoju odsłuchowego.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

pozostanę przy swoim , Ty też możesz.....

A więc pozostaję przy swoim!

To prawda...zmiana lamp i słuchanie..ponowna zmiana i .... aż trafia się na ten układ który nam pasuje... i wtedy zostaje nam rozkosz słuchania muzyki :)

I o to chodzi i o to chodzi....

Mocy Telam/ Polam, sterujące Raytheon Black Long.

Koledzy, wytłumaczcie mi proszę jaka jest różnica pomiędzy Philipsem E84L, a Amperexem Bungle Boy EL84, prócz osławionego grania tych drugich. Interesują mnie różnice w parametrach, budowie itp. nie w tym jak grają. Na pierwszy (i nie tylko) rzut oka, wyglądają tak samo.

Edytowane przez flly

Czy ja dobrze kojarzę, że te zmiany wszystkie w Nautilusie zrobiono? W lampach nie pomogę, bo ja F-Classe jestem ;-))) Ale Koledzy to już chyba wszystkiego posmakowali .

W Nautilusie wymieniona potencjometr i lampy mocy na Baldwiny RCA. Gniazda wejściowe wymienione były gdzie indziej. Jest przyklejona z tyłu tabliczka. Lampy mocy niedługo pomierzę u znajomego. Jak się okaże, że wyeksploatowane to będę myślał o nowych. W tej chwili interesują mnie 12ax7. Skoro wszyscy wymieniacie Sovteki to i ja spróbuję. Rozumien, że nikt nie ma na handel 12ax7?

Jeśli moje pytanie nie będzie niedyskretne, to proszę odpowiedz dlaczego wymieniłeś potencjometr i gniazda?

Ta wymiana to chyba dzieło poprzedniego właściciela.

Te lampki 6P14P występują jeszcze w wersji K(?) i EW ( militarna) . Gdzieś czytałem , że ta K jest sonicznie najciekawsza. Czy to prawda ?

Moim zdaniem, K jest najlepsza, ale to moim zdaniem, bo EW ma inne zalety, które mogą się podobać - ale jak mantra powtarzam: uszy, własny system i własne preferencje. Bez prób (jeśli ktoś chce) się nie obędzie.

Za granicą nawet lampki Sovteka 84 się podobają, ja tak sobie tańszą wersję kalkuluję.. Ale takiego luksusu finansowego, jaki daje F-ka ( sterujące i mocy po 1,5 $ :-)))) się i tak nie osiągnie. Nawet lebenowski set lamp w Eterze za 800 pln jest atrakcyjny w porównaniu do cen wysublimowanych NOS'ów do XS.

Jeśli moje pytanie nie będzie niedyskretne, to proszę odpowiedz dlaczego wymieniłeś potencjometr i gniazda?

Tak jak napisał donegal zmian tych dokonał poprzedni właściciel. Chociaż mój znajomy, Muzg z forum stwierdził, że to dobra zamiana, bo Alps, zwłaszcza niebieski to lipa :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Panowie, ja nie chcę nikogo namawiać do złego ale w swoim pre (nie jest to Leben ale nie o to tu chodzi) wymieniłem niebieskiego Alpsa na Dacta.

Uwierzcie mi, że nie spodziewałem sie tak ogromnej różnicy na plus.

Wymiana kabli za 10k nawet ułamka takiej poprawy nie wniesie jak ruch z potencjometrem.

To nie jest gigantyczna kwota, na oko jakieś 3 bezpieczniki :)

Ja również uważam , że nie należy nic kombinować w Lebenie. Ja mam wszystko tak jak fabryka dała, jedynie lampy można wymieniać do swoich preferencji. :) i ewentualnie bezpiecznik

Edytowane przez Andy09

No proszę, a jednak coś w tym jest! Ciekawe dlaczego Nautilus zmienił tego Alpsa. Na życzenie właściciela?

Ciekaw jestem czy i ja bym tę różnicę usłyszał, w co wątpię :-((( I nie podważam bynajmniej Twoich wrażeń, masza ! To tylko deprecjacja moich " zdolności" ..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.