Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Droga wyboru była inna. Miałem i mam pewne oczekiwania co do dźwięku jaki chciałbym słyszeć ze swojego przyszłego zestawu i na podstawie tego, jak również wielkości pomieszczenia, preferowanej muzyki itp. przesłuchiwałem różne konfiguracje, spośród których wspomniany Leben wywarł na mnie największe i najlepsze wrażenie. Ogólnie lampa, jej charakter brzmienia podoba mi się, i coraz bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu, przesłuchując kolejne wzmacniacze tranzystorowe.

Wracając do porównania cs 300f vs 300xs nie słuchałem tego drugiego.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Łukaszu to ja posłużę się garstką cytatów z którymi,jako posiadacz 300F w pełni się utożsamiam:

...w skrócie ujmując brzmienie reprodukowane przez 300F zrobiło się bardziej mięsiste,z jeszcze większym wykopem,a więc bardziej charakterne i zdecydowane.CS300XS brzmiał jednak nie o powściągliwie zwłaszcza jeśli chodzi o budowę podstawy basowej i środka pasma.

...bierze się to przedewszystkim z tego,że 300F ma nieco większą rezerwę prądową w odniesieniu do poprzednika co wynika z obrzerniejszego,bardziej dociążonego basu czy też gęściej zaprezentowanej średnicy.

...Leben 300F stanowi swego rodzaju fantastyczne podsumowanie dotychczasowych dokonań pana Taku Hyodo.Wyszukane lampy na pokładzie,nienaganne wykonanie i przepiękna forma...

...zainstalowane na pokładzie CS300F lampy są jednymi z najlepszych jakie można znaleźć wśród zapasów zalegających gdzieś na półkach w magazynach na całym świecie...

Wszystkie powyższe cytaty pochodzą z bardzo rzetelnej imo recenzji Arka Ogrodnika z polskiej edycji HiFi Choice z kwietnia br.

Zgadzam się z nimi w całej rozciągłości,bo słuchałem obie inkarnacje naszego ulubionego wzmacniacza:))

Dzięki wszystkim za zainteresowanie:) Nie pozostaje nic innego jak tylko przesłuchać i wersję xs by wyjaśnić całą sytuację. Dam znać o moich wrażeniach i ktory podobał mi się bardziej.

A jeszcze jak w wersję XS wsadzisz Ampereksy i Marconi na przykład to nie będzie to XS na Sovtekach ;-) Także wybór się komplikuje :-)

Tak nadzianego XS to i ja bym z chęcią osłuchał :-)) SzuB ma rację, posłuchaj , ale z czymś lepszym niż Sovteki.

Panowie trochę prywaty z mojej strony ale jakby ktoś chciał to mam do sprzedania lampy mocy do 300F,siedem kwadr oryginalnych JAN 6197 GE(nowe,nigdy nie używane w oryginalnych opakowaniach) i dwie kwadry RCA.Jak ktoś zainteresowany to pisać na priv.

Tak nadzianego XS to i ja bym z chęcią osłuchał :-)) SzuB ma rację, posłuchaj , ale z czymś lepszym niż Sovteki.

...i z czymś innym niż Harbeth'y, z którymi niekoniecznie sobie radzi.

Spendor (w mojej opinii) będzie lepszym wyborem.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

tak... F'ka ma tę wyższość, że od wstępu jest na lampach NOS, a my "poszkodowani" użytkownicy XS'a musimy se sami modyfikować. Ale może i dobrze, że tak jest bo robimy to pod swoje preferencje.

Edytowane przez wpszoniak

Aby uprościć sobie sprawę nie zrobię tego co radzicie, bo i tak nagiąłem i powiększyłem już budżet do absolutnego maksimum. Wybaczcie:) Przynajmniej widzę, że jest pole do dalszych ulepszeń i dopieszczania systemu. Przesłucham je tak, jak je konstruktor stworzył.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Szub, lepiej w ramach sporów klubowych, pomińmy ten o wyższości F'ki nad XS'em lub na odwyrtkę. Każdy z nas i tak będzie przekonany, że jego ulubieniec (w moim przypadku XS) jest lepszym! Słuchałem F'ki.... Pozostałem z XS'em. Nie znaczy to jednak, że XS jest lepszy. Nie znaczy też, że jest gorszy....

300F z RCA w końcowce i Np.Admiral w pre

A co to za Admirale ???? Nic nie wspominałeś.. A do RCA się przekonałeś? Bo ja jeszcze nie żonglowałem lampami.

Łukasz, wsadziłeś kij w gniazdo os :-))) Ale temat wdzięczny!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A co to za Admirale ???? Nic nie wspominałeś.. A do RCA się przekonałeś? Bo ja jeszcze nie żonglowałem lampami.

Łukasz, wsadziłeś kij w gniazdo os :-))) Ale temat wdzięczny!

Admirale wsadził int,jego pytaj o wrażenia:)do RCA się przekonałem-dobre są:)

Co do "sporów" to oczywiście poruszamy się w sferze preferencji i doboru reszty toru i byłoby skrajną nieodpowiedzialnością z naszej strony aby z tego powodu rozsadzać klub.Pewnie za jakiś czas Hyodo wypuści kolejną wersję CS300 i znajdą się kolejni wyznawcy,to naturalny bieg spraw bo cały czas improwizacje trwają wokół tematu i dobrze. Może byc też jak pisze t2et2o,że 300XS lepiej zaśpiewa z innymi niż Harbeth paczkami,coś w tej wydajności prądowej jest na rzeczy,bo była to pierwsza cecha,która mnie zastanowiła po przytarganiu F do domu,ta wersja ma po prostu więcej "pary" ale dla admiratorów 300XS lub właścicieli, najlogiczniejszą propozycją będzie ta SzuBa,chyba że z kolumn nie chcą rezygnować(np Harbeth) a chcą mieć Lbena CS 300, to wtedy ja namawiam do zakupu 300F.

Pozdrawiam Lebeniarze:))

Admirale wsadził int,jego pytaj o wrażenia:)do RCA się przekonałem-dobre są:)

Skoro je polecasz, to myślałem, że próbowałeś. Rozumiem zatem, że ten zestaw lepszy jest od fabrycznego?

A może to są te nasze zamówione?

Czy ja dałem asumpt do "rozsadzania Klubu" ??? No zamiaru takiego nie miałem, apage! :-)))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Skoro je polecasz, to myślałem, że próbowałeś. Rozumiem zatem, że ten zestaw lepszy jest od fabrycznego?

A może to są te nasze zamówione?

Czy ja dałem asumpt do "rozsadzania Klubu" ??? No zamiaru takiego nie miałem, apage! :-)))

Nie to nie te zamówione,zamówione?? intenser kiedyś kliknął Admirale na ebay i jak się z nim ostatnio widziałem to mówił,że świetne lampy,przymiotników lepsze,gorsze czy też inne w odniesieniu do stockowych japońskich nie zwerbalizował. Jak wszyscy świetnie wiemy w lampiakach głównie grają drivery w sekcji pre,lampy mocy a i owszem ale to niuanse. Mnie te japońskie NOSy w pre bardzo pasują i jak gdzieś będzie koszyk to kupię jako back-up dożywotni i zapominam o sprawie. One mają w sobie tą hi endową atramentową czerń i kompletny brak nerwowości,bez dwóch zdań świetne żarówki.

Gość intenser

(Konto usunięte)

...i z czymś innym niż Harbeth'y, z którymi niekoniecznie sobie radzi.

dlatego uważam, że "F" radzi sobie z H znacznie lepiej niż XS , podobnie zresztą z Vandersteenami

oczywista nie znaczy to, że jest lepszym wzmakiem ale do w/w na pewno - sprawdzone empirycznie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.