Skocz do zawartości
IGNORED

membrana bierna

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

Znam ceny Tonsila, prócz Monacorów używam Tonsila, Tesli, a nawet Stx-ów. Podałem SF Extrema, jako przykład udanej aplikacji MB. Te paczki grają dobrze, a że były irracjonalnie drogie - to zupełnie inna kwestia. Rynek hi-end to w 80% sztuka nabijania klienta w butelkę.

Na ostatnim spotkaniu w Delta Studio zgodnie stwierdziliśmy, że w naszym kraju największy sens ma tworzenie dopracowanych konstrukcji na tanich nawet głośnikach. A jednak zbyt często spotykamy niezbyt udane (i zbyt drogie) aplikacje "renomowanych" przetworników.

Wracając do tematu wątku - zgadzam się z przedmówcami, że MB ma sens głównie wtedy, gdy rura BR nie mieści się fizycznie w obudowie. A że bas brzmi inaczej, niż z BR - to już kwestia gustu - kto inny może preferować brzmienie linii transmisyjnej...

Niepotrzebnie weszliśmy na wyżyny Hi-Endu. I zapomnielismy o innych słynnych niegdyś kolumnach z MB - Klipsch Kg-3.2, 4.2 i 5.2 Czyli tuba tratrix (czy tak jakoś) i membrana bierna o średnicy większej od głośnika.

Mnie podobało się to brzmienie średnio. Jeśli chodzi o kolumny wysokoefektywne to miałem wrażenie że sa to takie bardziej uspokojonie Altusy z nieco stonowanym basem i lepszymi średnimi. Ale rozwiązanie oryginalne choć także nie tanie.

pozdr.

Do koval:

Jeżeli budujemy kolumny dla siebie (ostatecznie to dział DIY a nie forum konstruktorów z firm) to biorąc pod uwagę ilość wkładanego w projekt czasu droższe przetworniki opłacają się chyba bardziej, bo tanie drivery raczej jednak limitują ostateczny efekt. Oczywiście bez przeginek, ale dobry midwoofer powinien mieć jednak wentylowane dolne zawieszenie i odlewany kosz z aerodynamicznymi żebrami oraz magnes którego nie trzeba szukać z lupą - taki CA15RLY Seas'a czy Peerless'y HDS do najdroższych nie należą.

Właśnie z tych powodów to maniacy DIY zastanawiają się nad takimi bajerami jak membrany bierne, podczas gdy konstruktorzy w firmach wskutek oszczędności stroją bassreflexy tak z 1.5 raza wyżej i w 1.5 raza większej paczce niż by należało a i tak średnica rury wychodzi im 4 - 5cm dla midwoofera 18cm.

Każdy ma jakiś cel, do którego dąży. W budowaniu kolumn (i nie tylko) limitem jest zawsze kasa. Jasne, że łatwiej jest zbudować dobry zestaw na głośniku, który ma dobre Q-parametry, liniową charakterystykę itp.

Jednak gdy się ma 200-300 zł na całą zabawę, to nawet o perlesach można tylko pomarzyć.

Wentylacja pod resorem (lub przez nabiegunnik) ani aerodynamika ramion kosza nie jest wyznacznikiem klasy głośnika. A magnes ma być w sam raz - ani za mały, ani za duży.

Moim zdaniem, to im lepsze przetworniki tym większy zysk z DIY, wystarczy popatrzeć na "wartość materiałową" Kody i ProAc'a, ci ostatni mają chyba jednak większe przebicie.

Co do magnesu, to dla mnie jest oczywiste, że im większy tym lepszy, bo przy większym magnesie możemy osiągnąć takie same parametry TS przy większym Xmax (z uwagi na większe B w szczelinie).

Wiem jedno (co do wyzszosci pr nad br) wystarczy sobie wyobrazic popujaca powietrze prawie idealna membrne (bo takie parametry osciagaj glosniki w dobrze zestrojonej obudowie z pr) a obok niej kolejna ideal. memb. popujaca jeszcze raz , a nie jakas tam rure .

Skoro nie masz kasy na XLS-y to masz dwa wyjscia - albo sprowadzic sobie z USA te dayton'y za 20-30 USD, albo spróbować gdzieś kupić spalone ARN312 Tesli - amputacja magnesów będzie raczej przydatna, bo są one cienkie i cewka łatwo bottomuje.

maciekw - tak wiemy, XLS'y są najlepsze i najszybsze, już to pisałeś... no i nikt oprócz Ciebie ich nie miał. Profilaktycznie dodam, że ten wzmacniacz klasy D jest najlepszy do subwoofera, co byś nie musiał tego pisać w następnym wątku :-)

Z dobrym DIY w piwnicy może konkurować tylko, jak to się mówi, sklepowy hi-end. Taka jest prawda.

Chętnie poduskutuję na temat wielkości magnesu i wynikających z tego parametrów głośników, ale nie wtym wątku.

Mam swobodny dostęp do różnych części głośnikowych (kosze, membrany, zawieszenia). Mogę sklecić rozmaite membrany bierne (i komletne głośniki) wedle uznania.

Do koval:

W temacie wielkości magnesu nie ma co dyskutować, sprawa jest oczywista.

Co do membran biernych, to na Twoim miejscu spróbowałbym np. zmajstrować coś na kształt 25W0 Scana - Sdp=3.3dm2, Cmp=1.5mm/N (Vap=229dm3) na dostępnych komponentach i sprawdziłbym ile dodanej masy taki sprzęt wytrzyma bez osiadania zawieszeń. Np. żeby dostroić Vifę MG22 do 21Hz w obudowie 30dm3 potrzeba by było 330g Mmp, mógłby z tego być mały sub o dobrym impulsie, ale nikt o zdrowych zmysłach nie kupi PR-a w cenie współpracującego z nim głośnika aktywnego.

>misimor

To czemu prawie wszystkie estradowe głośniki z magnesami 220 mm i większymi nie są w stanie zagrać niskim basem niezależnie od Xmaxa? Czemu Focal stosuje do swoich głośników takie, a nie inne magnesy, choć mógłby do każdego dowalić prawie równy średnicy kosza?

Głośniki z bardzo dużym Xmaxem nadają się tylko jako pompy do basu w car audio lub kinie domowym. Stwarzają takie problemy z wysterowaniem, że na ogół dobywa się z nich bezkształtny, bełkotkiwy pomruk, a nie bas w rozumieniu impulsu, barwy, czytelności instrumentów itp. O robieniu zestawu dwudrożnego na głośniku z Xmax > 6 mm trzeba raczej zapomnieć. Nie ma więc najmniejszego sensu podejście "im wiekszy magnes, tym lepiej"

Jeśli czyimś ideałem jest Qt < 0,2 to składam wyrazy współczucia...

To fakt, że głośniki z wysokim Xmax (ponad 15mm) są niestety wolne (np. XLS czy nowy Scan). Przy efektywnościach 75-80dB trzeba wpakować sporo watów. Jedyny szybki głośnik (Xmax liniowe 20mm) wypuścił kiedyś Focal, bardzo dawno temu.

Nie zgodzę się natomiast, że głośnik estradowy nie ma basu!

Skąd taka teoria?

Sam używam głośników estradowych, kiedy je testuje przed wypuszczeniem (w większości tuby) i mogę zejść nawet do 35Hz (w pokoju mamy 25). Szybkość basu natomiast nie ma sobie równych.

wezme sls 8-350 zl i tego daytona 12 tylko jak go sprowadzic ? wedlug winisd razem w 180 l obudowie bedzie liniowe pasmo od 30 hz tak wiem co to wytrzymalosc mocowa ale ja mam slabiutki wzm wiec nie slucham powyzej 60 db .

no jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7 baniek hehee

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak chcesz tego Dayton'a, to albo spróbuj go sprowadzić przesyłką do Polski, albo poproś znajomego z USA żeby zamówił i przywiózł (albo wysłał paczką). Innych sposobów nie znam.

W sprawie objętości obudowy i drivera aktywnego, to IMHO:

- 8 cali SLS jest trochę za mały do współpracy z 12 calowym PR, ja bym dał SLS'a 10 cali.

- 100dm3 to za dużo dla tego PR'a, jego Vap to 147dm3, ja bym nie przekraczał objętości 50dm3, jak dasz mu dodatkowe 155g masy (355g total Mmp), to dostroisz 50dm3 do 25Hz, a częstotliwość rezonansu samej membrany będzie jakieś 2 razy niższa (dokładnie 12.6Hz), co poprawi impuls, dla 100dm3 będziesz miał rozsunięcie Fp i Fb tylko 1.57 raza, co będzie skutkowało bardzo gwałtownym spadkiem SPL zaraz poniżej Fb i dennym impulsem. Ja bym za bardzo nie przejmował się wyższym f3 dla mniejszej objętości, oprócz impulsu poprawie ulegnie wytrzymałość mocowa a najniższe basy zostaną i tak wzmocnione przez pomieszczenie.

- Jeżeli jednak koniecznie chcesz większą objętość, to możesz spróbować dwóch PR'ów 10 cali, razem mają one 220dm3 Vap, co pozwala stosować je w objętości do 75dm3, jak dasz je na przeciwległych ściankach, to masz dodatkowy bonus w postaci wzajemnego znoszenia się sił generowanych na obudowie przez przyspieszające dość duże masy membran biernych (w skrajnym przypadku przy jednej membranie sub może wręcz jeździć po pokoju jak wirówka z nierówno włożonym wsadem).

HS200 (a teraz jego następca ES200) kosztuje troszkę ponad 300zł na audiocar.pl.

A dlaczego?

Ten głośnik to hi-end w pełnym tego słowa znaczeniu. Ich wada to to, że wymagają mocnego wzmacniacza, TDA i LM'y się nie nadają (chyba, że dasz 8-10 szt). SLS przy nim to zabawka. Polecam.

Estradowe głosniki - np Tonsil GD-38/300 czy 30/150 sa głosnikami szerokopasmowymi. Mają dośc wysokie Fs, wielkie magnesy i male wychylenie - (wysokośc ceki 16 wysokość szczeliny 12mm). W normalnym BR rzeczywiście nie ma zbut niskiego basu ale za to jest 97db efektywności średniej. I właśnie o to chodzi.

Jeżeli taki głosnik ma jeszcze niskie Qts, to jest doskonały do tuby. Przy okazji małego wychylenia głośnik jest szybki.

pozdr.

Co źle wychodzi przy 10" PR? Jeżeli dasz dwa takie, to możesz traktować je jak jeden o parametrach:

Vap=220dm3 (110dm3*2)

Cmp=0.335mm/N (0.67mm/N /2)

Mmp = 200g (100g*2) - bez dodanej masy

Mmp max=1000g (500g*2) - po 400 g dodatkowej masy na obu PR'ach

Sdp=680cm2 (340cm2*2)

Xmax=10mm one way (bez zmian)

Oczywiście oba trzeba będzie dociążyć tak samo, jak nie to ten z mniejszym Mms będzie wychylał się bardziej niż drugi.

Ja bym nie przekraczał objętości Vb=Vap/3, bo wtedy dziura w SPL przy fp (częstotliwośc rezonansu PR bez obudowy) będzie zbyt blisko częstotliwości strojenia obudowy fb, i będziesz miał problemy z impulsem. Dla jednego PR'a 12" Vb_max wychodzi 50dm3, a dla dwóch 10" jest to 75dm3.

pawcio-waty - nie 4R, tylko 2,5R ;-)

Znam, ale po diabła sobie utrudniać życie z membraną bierną?

Przecież jest tyle głośników do b-r, albo taki SLS10 w zamkniętej ~40l zejdzie w pomieszczeniu poniżej 30Hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.