Skocz do zawartości
IGNORED

membrana bierna

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

>igod. Nie powiem, że nie ma rzeczy które mi się nie podobają w głośnikach Car Audio. Jeśli chodzi o solidność i budowe to trudno znaleźć coś ciekawszego. Możesz rzucić okiem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a co myslicie o takim rozwiazaniu ? 1-atkyw gl 2-mem bierna

[obrazekLUKASZ-183007_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym dał:

- ścianki z PR'ami jednak prostopadłe do przedniej (żeby siły znosiły się całkowicie) - sub jest zwykle za mały na fale stojące. Ukośnie można dać przednią lub górną ściankę.

- lepiej umieścić suba na podłodze, bas ulegnie wzmocnieniu i nie będzie problemów z pierwszym odbiciem (od sufitu i podłogi na raz!!!) w przeciwfazie do dźwięku dolatującego bezpośrednio - coś jak w pomiarach Grande Utopii Be (woofer wysoko) w pomieszczeniu na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dziura na 100Hz. Bezechowo / w polu bliskim pewnie wychodzi miodzio.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

a tak ?

[obrazekLUKASZ-189186_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

>misiomor

czy mógłbyś tak krok po kroku element po elemencie (dla zupełnego laika) przedstawić schemat projektowania obudowy z membraną bierną? wzory, zależności, itp. te które przedstawione są wyżej są dla mnie niezbyt czytelne.

np w tym wzorze nie wiem co to jest sqrt.

Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1)

stoję przed wielkim dla mnie wyzwaniem zrobienia sekcji niskotonowej w obudowie z mb. zależy mi na niskim zejściu i dobrej odpowiedzi impulsowej. posiadam już głośniki i membrany bierne (18W/8545 + 18W/00 ScanSpeaka). obudowa nie może być większa od kilkunastu dm3.

Tomant:

Schemat postępowania już przedstawiłem w moich dawnych wpisach. Dobierasz najlepsze strojenie BR (Vb, Fb, nie patrząc na ograniczenia wynikające z wymiarów portu) a następnie patrzysz czy Vb jest mniejsze niż Vap/3 (jak nie to wybierasz większy PR albo dajesz dwa). Następnie liczysz masę ruchomą konieczną żeby zapewnić strojenie Vb do Fb i tyle.

To co napisałem lata temu uzupełniłbym teraz o stwierdzenie że wskutek stratności mechanicznej membrany biernej dostajemy zwykle impuls lepszy niż z BR o takim samym strojeniu (jak zachowamy Vb < Vap/3) kosztem przesunięcia f3 trochę wyżej.

sqrt to pierwiastek kwadratowy, sqrt(x) = x^0.5

Jeżeli chcesz użyc jednego 18W0 to obudowa IMHO nie powinna mieć więcej niż 15dm3.

Zakładając parametry

Vap = 48dm3

Sdp = 150cm2

dostajemy Cmp = 1.52mm/N

Chcąc dostroić 15dm3 do np. 30 Hz (przyzwoite strojenie dla 18W8545, zwłaszcza do małego pomieszczenia) dostajemy Fp = 14.64Hz a więc Mmp = 78g. Nie wiem ile Mmp ma 18W0 bez obciążenia (producent powinien podać) ale masę należałoby uzupełniać do 78 - 80g (te 2 g więcej to na wypadek gdyby zawieszenia były sztywniejsze niż podaje producent).

PS. Strojenie 18W8545 + 18W0 15dm3 30Hz daje f3=54Hz (dość wysoko) ale za to już f6 jest przy 39Hz a f9 - przy 32Hz - a więc spadek jest łagodny, podatny na wzmocnienie pomieszczeniem a do tego poważne problemy z przesterami pojawią się dopiero poniżej 30Hz (membrana bierna może się przesterować, w końcu za duża nie jest) - a więc można na takich kolumnach słuchać praktycznie nawet najniższych zejść.

Możesz zresztą eksperymentować ze strojeniami między 28Hz a 35Hz a nawet może wyżej, choć wyższe strojenia tracą sens, bo można je uzyskac rurexem a poza tym pogarszają one impuls (choć f3 będzie się obniżało).

misiomor dzięki!

właśnie o obudowie 15-16 litrów myślałem. mając tak łagodny spadek chcarakterystyki mogę chyba spodziewać się także niezłego impulsu, oprócz wymienionych przez ciebie zalet.

Misimor

Tak sie zastanawiam nad dwoma zagadnieniami:

1> w niedużym pomieszczeniu ok. 25 m2 raczej trudno sobie marzyć o niskim basie , przekątna od głośników jest stosunkowo mała , więc raczej lepiej jest mieć efekt czystych 50 Hz z dobrym oddawaniem impulsu oraz z w miarę liniową charakterystyką. Innymi słowy niema sensu na siłę schodzić z niskimi częstotliwościami z np. małych 20 cm głośników.

2> zastosowanie membrany biernej jest chyba lepszym rozwiązaniem aby uzyskać dobra odpowiedz na impuls niż obudowa z otworem ?

Pamiętam do dziś z lat 70 w miarę spójne brzmienie starych Pewexowskich Tonsili z membranami biernymi [ z kratkowana, czarną , gąbkową maskownicą ].

Dogon:

Skoro w pomieszczeniu 20m2 nie ma co marzyć o niskim basie to w samochodzie (bardzo małe pomieszczenie) nie byłoby co marzyć nawet o wysokim basie, a słuchawki (ekstremalnie małe pomieszczenie) kończyłyby się w okolicach 1kHz albo i wyżej.

Małe pomieszczenie basy wzmacnia - i dlatego właśnie nisko strojona mała obudowa (praktycznie realizowalna tylko przy użyciu membrany biernej) jest godna polecenia, bo jej łagodny roll-off (przy relatywnie wysokim f3) jest kompensowany przez pomieszczenie, a niskie strojenie pozwala słuchać nawet niskich zejść organów bez groźby przesterów. W porównaniu z obudową zamkniętą mamy większą wytrzymałość i lepsze zejście.

Membranę bierną można zrobić zarówno bardzo dobrze jak i bardzo źle pod względem impulsu. Powyżej napisałem trochę od czego to zależy.

Do pawciowaty:

Chciałes zastosowac SLS 8.Nuie chesz go do bassreflexu i masz arcje on tak naprawde sie do nigo nie nadaje.Do PR moze byc ale po co?? jak mozna zastosowac go w OZ np. 40dm3.I to napewno bedzie najlepsze wyjscie.

>Ariel616

pawcoiwaty poruszał ten temat 2 lata temu! chyba odpowiedzi i porady dzisiaj nie mają już sensu.

odgrzebałem ten wątek bo szukałem odpowiedzi na temat membrany biernej i nie chciałem zakładać nowego wątku.

a tu się pochwalę głośnikami/membranami do mojej sekcji niskotonowej.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant:

Zacne stadko. Szkoda tylko że masy na tego scana nie ładuje się od tylca (jak to jest w Seasach - wyposażonych w konwencjonalną nakładkę przeciwpyłową) - będziesz musiał zakombinować nad estetyką dodatkowej masy i przykrętki a może nawet pomalować na czarno ten aluminiowy walec. No chyba że wstydliwie ukryjesz PR na tylnej ściance albo za maskownicą.

PS. Ile Mms ma ten scan fabrycznie, bez dokładki?

Dogon:

To dlaczego jednak w samochodzie słychać basy skoro jest zwykle mniejszy niż typowe pomieszczenie?

>Ariel616

na średnie nie pójdzie nic. założenie - kolumna dwudrożna :). a na górze tak jak przypuszczasz 9700 lub 9900, jeszcze nie zdecydowałem.

>misiomor

stadko rzeczywiście zacne - choć jeszcze niekompletne. na razie brak funduszów, ale że tak powiem damy radę - szczególnie, że nie gonią mnie żadne terminy a ja jestem bardzo cierpliwy.

co do estetyki takiego rozwiązania to już nad tym pracuję. postaram się zrobić taką pseudo nakładkę przeciwpyłową maskującą ten aluminiowy ciężarek. to chyba nie będzie zbyt trudne. za to łatwo będzie mocować dodatkowe obciążenie - zobacz fotkę.

>"Ile Mms ma ten scan fabrycznie, bez dokładki?"

no i tutaj mam spory problem. spędziłem sporo czasu na znalezienie tej informacji i niestety nic nie znalazłem. sklepy, które handlują tymi membranami nie podają żadnych parametrów. jest niedobrze. membrana jest robiona na bazie 18W/8545 a ten ma Mms=20g. jednak porównując inne membrany bierne tej firmy, widzę że ich masa jest zawsze wyższa od tej z głośnika jakich są odpowiednikiem. przecież ten aluminiowy walec też na pewno swoje waży. zadałem dzisiaj pytanie o te parametry sprzedawcy. czekam na maila z odpowiedzią.

acha i tak przy okazji, znalazłem błąd w twoich wyliczeniach dla tej membrany. bląd który zmienia ostateczny wynik o 6g. mi wyszło 72g - tobie 78g :).

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>misimor

W swoim samochodzie [ wyjściowym ] mam nagłośnienie aktywne na Focalach z 15" basami.

Bas to mam dopiero wtedy gdy wyjdę z samochodu na parę metrów , wewnątrz gdy są zamknięte drzwi nie nazwałbym tego basem. Tylko pomrukiwaniem .

Pomijam fakt że cos mi na starość odwaliło i się chyba tego pozbędę .

Tomant:

Ja liczyłem dla 15dm3 (Fb=30Hz, Fp=14.64Hz), jak dasz 16dm3 i 30Hz (Fp=15Hz) to wyjdzie 74g. Przeliczyłem jeszcze raz i błędu nie znajduję. Cmp przyjmowałem równe 1.52mm/N (Sdp uznałem za równe 150cm2 a Vap=48dm3).

A co do Mmp samej membrany - masę aluminiowego walca możesz oszacować z jego wysokości i średnicy, przydałoby się z kolei odjąć masę nakładki przeciwpyłowej i cewki napędzającej 18W0 (pytanie jeszcze czy sama membrana nie jest cięższa). No a jak to wszystko by zawiodło, zawsze możesz oszacować, dodać na próbę masy i zmierzyć krzywą impedancji - w ten sposób upewnisz się zresztą czy wszystko wyszło dobrze.

Dogon:

W takim razie nie pozostaje nic innego jak nagrać płytę z przebiegiem 20Hz, puścić w samochodzie i zmierzyć SPL mikrofonem. Jeżeli tylko nie ma filtrów subsonicznych albo BR, wyniki mogłyby być ciekawe. Tak czy siak w "The Loudspeaker Cookbook" można znaleźć pomierzone odpowiedzi różnych kabin samochodowych (względem bezechowego SPL głośnika) i basy są podbite. To samo zachodzi w pomieszczeniu, tylko podbicie jest przesunięte w stronę niskich.

Tomant:

No to chyba mamy źródło rozbieżności - w nowych kartach katalogowych Sd jest 145cm2, natomiast w starym papierowym katalogu Scana (z którego korzystałem) było 150cm2.

Tak czy siak różnica między 78g a 72g jest niewielka, odpowiada to 1Hz przesunięciu Fb.

właśnie też znalazłem tę rozbieżność :). mam nadzieję że jednak zdobędę te dane od sklepu i obędzie się bez szacowania mas itp. z drugiej strony ciekawe, że takich danych nigdzie nie ma. nawet tutaj

Ukryta Zawartość

w innych membranach biernych scanspeaka masa efektywna membrany jest mniej więcej 4 razy większa od masy membrany takiego samego głośnika. raczej więc nie mam co przyjmować tych 20g.

Ukryta Zawartość

Tomant:

Te membrany bierne są produktem OEM i dlatego nie ma ich na stronie Tymphany, a podanie informacji spoczywa na dystrybutorze, albo wręcz na pomiarach własnych klienta - musi być nie lada specem skoro porywa się na tak profesjonalne części.

Podobnie rzecz ma się zresztą z Vifą M18WH której na stronie nie ma, a setki ludzi zrobiły na niej projekty.

• 2 tygodnie później...

na pytanie o parametry membrany otrzymałem od sprzedawcy odpowiedź, której część, nieco zredagowaną przytoczę:

"... zmierzona w obudowie 12dm3 częstotliwość rezonansowa wyniosła 32Hz, a ponieważ wzrosła zgodnie ze

wzorem pierwiastek z Vas/Vb+1, więc dla membrany niezabudowanej wynosi bardzo niskie 14Hz ..."

jak mogę tę informację wykorzystać do potrzebnych mi wyliczeń?

moje kolumny zaczynają nabierać realności. właśnie zamówiłem sobie materiał na wewnętrzną część obudowy. zaczynam więc myśleć nad różnymi aspektami, m.in. nad wyglądem. zacząłem od łatwej rzeczy - chyba w tej chwili najłatwiejszej. "nakładka przeciwpyłowa" maskująca ten okropny aluminiowy walec i gwint do dokręcania obciążenia. dosyć łatwo udało się nadać odpowiedni profil (wklęsły). pozostanie mi jeszcze nasączyć to czymś co zbliży wygląd do węglowej membrany głośnika 8545.

Ukryta Zawartość

post-4633-100007340 1170298692_thumb.jpg

post-4633-100007341 1170298691_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant:

Masz w takim razie wszystko czego potrzebujesz, troche przekształcania wzorków i gotowe.

12dm3 i 32Hz oznacza że (dla Vap=48dm3) mamy Fp=14.3Hz. Tak więc w 15dm3 będziesz miał Fb=29.3Hz - co jest wartością zupełnie dobrą. Dziwne jednak że na tej membranie jest aż tyle masy (Mmp=76g) - Seas SP18R ma tylko 21.5g a jak trzeba więcej, to można dodać.

Maskowanie walca zrobiłeś pierwszej klasy - gratulacje.

w sumie to podejrzewałem tak wysoką masę. ten walec ma średnicę 4,5cm i wysokość ok 2-2,5cm. to musi tochę ważyć. praktycznie oprócz nakładki maskującej nie będę musiał chyba niczego dodawać. to się nazywa mieć fuksa :).

• 1 rok później...

Witam.

Podnoszę temat, gdyż ponieważ AkustyK standardowo mnie zlał, nie pierwszy raz zresztą, więc zapytam tutaj.

Mam kolumny gotowe, grające. Fabrycznie policzone i tak dalej, więc nie będę przynudzał bzdetami. O co chodzi...

Chodzi o to, że jak to co roku w jesienno zimowe wieczory bywa, zaczyna mnie dupa swędzieć na zmiany i usilne szukanie dziury w całym. Tym razem padło na "membrany bierne" właśnie, a konkretnie na zastąpienie fabrycznego bass reflexu membraną. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy istnieją jakieś "złote" przepisy na umiejscowienie tejże membrany względem głośnika, ścian pomieszczenia itd.

2. Czy wyrżnięcie dziury w obudowie bez żadnych obliczeń, zmian w zwrotnicy itp. oraz zamontowanie membran, może się udać na chybił trafił, czy raczej może się skończyć wyrzuceniem kasy w błoto i bezsensownym oraz nieodwracalnym zdewastowaniem skrzynek.

3. Czy ktokolwiek przeprowadzał tego typu eksperymenty na "żywej materii" a nie tylko na programach i symulatorach?

P.S.

Moje kolumienki są wyposażone w woofery SS 18W/8545K a wyglądają (jeszcze) jak na fotce poniżej. Z pomiarów zwijaną metrówką ;) wychodzi mi na to, że membrana bierna na styk mi wejdzie w miejscu obecnie zainstalowanych tuneli BR czyli na tylnej ściance, powyżej głośnika i jakiś metr od ściany pokoju za kolumną.

Ukryta Zawartość

post-6358-100000185 1194690137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Acha, zapomniałem dodać, że w grę by wchodziły oryginalne membrany Scan Speaka 18W/00

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pytanie czwarte i pewnie nie ostatnie, to czego konkretnie można się spodziewać po tego rodzaju tjuningu w pokoju ok. 25mkw?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.