Skocz do zawartości
IGNORED

membrana bierna

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

A no, taka pianka jakaś. Miałem kiedyś podobne monitory na tych samych głośnikach i w tamtych też było jakieś coś w tunelu wetknięte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Akurat na tej fotce nie widać, ale innych i tak nie mam, bo to już dość odległa historia jest. W każdym bądź razie w tych była izolacja cieplna taka jaką rury z ciepłą wodą się owija. Przynajmniej tak wyglądało na oko i w dotyku.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Taka pianka/filc obniza strojenie, co przy duzym wychyleniu objetosciowym scana moze sie przydac;)

Jak nie mozna zbyt dlugiej rurki zastosowac, trzeba takim sprytnym zabiegiem obnizyc strojenie:)

Co jak co , ale akurat o niskim strojeniu wiem z autopsji. Pytałem , bo nigdy nie próbowałem pianki.

Ja w rurę BR wkładałem rulon prasowanego filcu , efekt zgodny z oczekiwaniami. Pianka powoduje dodatkowe opory przepływu powietrza ... sprawdzę to u siebie.

Parantulla:

- recepty na umiejscowienie PR względem głośnika są podobne jak dla BR, tyle że nie wolno PR-ów umieszczać na ściankach nie-pionowych (górna, dolna, mocno skośna)

- 18W0 raczej dostroi tą budę bardzo nisko, a odwrotu już nie będzie, niestety odejmowanie masy od 18W0 jest trudne jeżeli nie praktycznie niewykonalne.

- sam kiedyś myślałem o węglowym scanie w 15dm3 z PR, wyszło mi jednak że najsensowniej byłoby użyć dwóch Seasów SP18R na bocznych ściankach (membrany będą się równoważyć jak tłoki w silniku boxer) - dostałbym odpowiednie rozsunięcie rezonansów, możliwość łatwego próbowania różnych strojeń, niestety estetyka byłaby kontrowersyjna a koszt dość wysoki.

Co do moich doświadczeń - kolumny z membraną bierną zrobiłem, ale konstrukcja miała tak od początku, koaksjalny Seas T18RE/XTVFC w 8dm3 strojonych do 40Hz membraną bierną SP17R na tylnej ściance. Zrobiłem tak dlatego że rura BR musiałaby mieć bardzo małą średnicę żeby dostroić te 8dm3 do 40Hz. Bas bardzo dobry w małym pomieszczeniu, z racji wysokiego f3 i łagodnego spadku. Niestety - strojenie jest zupełnie inne niż to co osiągnąłbyś w swojej konstrukcji. Wątpię zresztą czy ktokolwiek próbował 18W0 w dużej budzie.

Chyba nie - transformator akustyczny zwieksza tylko zakres basowy ale bandpass tez z tego mozna zrobic. Przyklad Acoustic Lever znalazlem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Morda:

Czy to nie był aktywny głośnik? Przelicz sobie zresztą, na dolnej ściance membrana bierna XLS12 (Mmp=425g, Cmp=0.55mm/N) wychyli się "na dzień dobry" o 2.3mm w stosunku do położenia środkowego nie mówiąc już o tym że z czasem będzie osiadać coraz bardziej. Membrana bierna zdolna do pracy w układzie "downfiring" musiałaby mieć bardzo sztywne zawieszenie co negatywnie wpłynęłoby na charakterystyki impulsowe jako że podniosłoby jej rezonans własny w stosunku do możliwego do osiągnięcia na ściance pionowej. Przewaga dizajnu nad zdrowym rozsądkiem.

Jacek_Zagaja:

Ten wynalazek wygląda na coś podobnego do augmented passive radiaror (APR) opisywanego przez Dickasona w 5-tej edycji "The Loudspeaker Cookbook". Ideologicznie nie różni się to od zwykłych strojeń BR czy bandpass tak więc nie wydaje mi się żeby tkwił w tym jakiś rewolucyjny potencjał.

Misiomor. Rzeczywiscie gdyby byl w tym potencjal to Dr Geddes ktory rozwijal ten pomysl zastosowalby go w Summie a tak stosuje BR. Chociaz z drugiej strony on podobnie jak Toole preferuje osobna sekcje subwooferow zwielokrotniona i w odroznieniu do Toole rozmieszczona chaotycznie w celu maksymalizacji ilosci mod.

>misiomor

Okej, już mi przeszło ;)

Może w przypływie weny (i gotówki) sobie strzelę komplecik głośników i wystrugam skrzynki do testów, a te póki co niech sobie stoją w spokoju :)

Morda:

Mi nie chodziło o aktywność suba (jako całości) tylko o to czy głośnik na dolnej ściance był aktywny (z cewką i magnesem, podłączony do sygnału) czy był membraną bierną (pasywną).

Aktywność bądź pasywność suba jako całości nic nie zmienia w kwestii usytuowania membran biernych.

• 2 miesiące później...

Może ktoś tu jeszcze zagląda?

-> Misiomor

Czym napędziłbyś aktywnego suba ca 30 l, 10XLS + PR 10XLS? Z jakim wzmacniaczem te głośniki spiszą się najlepiej ? (moc, klasa AB, może "D", inne parametry na razie pomińmy...) Sub głównie do kina.

Gdybyś miał wybierać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (być może 500W ?!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (są chyba też wersje 230V)

Dlaczego te? Mój człowiek jest aktualnie w US.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Morda:

Na gotowych modułach się nie bardzo wyznaję. Nie wiem jak działa ta technologia BASH - piszą o adaptywnym zasilaczu, nie piszą na czym polega ta adaptywność, jeżeli zasilanie jest przełączane między kilkoma napięciami mogą pojawić się jakieś glitch'e. Jeżeli jednak działa w sposób zbliżony do wzmacniaczy w klasie D, IMHO nie ma problemu. Z kolei ten moduł z partsexpress wygląda dość solidnie, radiatora za bardzo nie żałowali.

Inna sprawa że zamiast suba 30dm3 na zestawie XLS10 + XLS10PR wolałbym 45dm3 na XXLS10 DVC (830846) z dwoma XLS10PR na przeciwległych ściankach, żeby się równoważyły jak tłoki w silniku boxer. Bas będzie lepszy impulsowo (nie trzeba będzie stosować EBS-a jak przy XLS10) potencjał w najniższych basach będzie 6dB większy (dwie membrany zamiast jednej) a także nie będzie ryzyka że sub zacznie jeździć po pokoju z racji niewyrównoważonej masy drgającej jednego PR-a (słyszałem o takich przypadkach). Do tego seria XXLS ma bumped backplate przez co groźba zbottomowania jest mniejsza.

-> Misiomor

Dzięki za odp.

Czy XLS10 jest trudny do napedzenia? Zakładając, że moc RMS podawana przez producentów paneli jest rzetelna wystarczy 150 przy 8 do układu 10XLS + PR 10XLS? Czy masz może pomiary 10XLS-a?

Znajdziemy sposób na ewent. przesuwanie, gorzej będzie jak usłyszymy różnice w pracy PR a nie-PR...

...Na razie zostańmy przy ca 30,0 l i XLS10 + 1 PR XLS10, czy układ PR na pionowej ściance + aktywny pod spodem (oczywiście z zachowaniem "odstępu" od podłogi) byłby OK?

A jeśli 2 PR XLS10 + XLS 10 to jaki litraż byłby optymalny ?(zawsze możemy zrobić większą obudowę i "wypełnić" ją, ale 40 l raczej max)

Morda:

XLS10 jak dla mnie nie jest dobrym głosnikiem - wysokie Fs/Qts = 111Hz (wyżej niż dobre midwoofery 18cm) sprawia że w celu osiągnięcia jako takiego zejścia trzeba dawać obudowę za dużą w stosunku do wychodzącej z teoretycznych modeli na czym niestety mocno cierpi charakterystyka odpowiedzi na skok napięcia. Kształt charakterystyki SPL w 30dm3 z 265g wersją XLS10 PR jest po prostu koszmarny, z dzwoniącym "kolanem" przy 30Hz - jak chcesz to możesz to sobie przemodelować. Takie strojenie może IMHO potwierdzać opinię o mułowatym basie XLS-ów.

Do tego brak bumped backplate sprawia że łatwiej zniszczyć go przez zbottomowanie (ten problem producent rozwiązał w dość podobnym parametrycznie XXLS10 4ohm 830842).

Dwie membrany bierne nie pasują do XLS10 jako że trzeba by je bardzo mocno przeciążyć żeby osiągnęły w miarę niski rezonans w i tak za dużej dla XLS10 obudowie 30dm3. Taki wariant byłby możliwy w obudowie 40dm3 ale z głośnikiem XXLS10 DVC - wersja 400g membrany biernej z dodanymi jeszcze 60 - 120g na każdą powinna dostroić suba gdzieś w okolice 23 - 22Hz. Zejście będzie miało dużo lepszy kształt, z f3 równym uczciwe 36Hz bez wspomagania lowpassem (a nie 80Hz jak w XLS10 30dm3), taki sub w odróżnieniu od XLS10 pozwoli na zejście nawet do 20Hz gdzie będzie miał ok. 12dB przewagi w efektywności mocowej, popartej na dodatek wychyleniem objętościowym dwóch PR-ów.

Być może charakter dzwonień XLS10 da "upiększanie" akurat pod Twój gust, dlatego nie odradzam wariantu 30dm3 XLS10 kategorycznie, ale od strony technicznej 40dm3 XXLS10 DVC + dwa PR-y jest o niebo lepszy.

PS. Po co ten aktywny głośnik pod spodem?

-> Misiomor

"Po co ten aktywny głośnik pod spodem?"

Jakoś nie pasuje mi estetycznie widok 2 w sumie membran na trzech wolnych, pionowych ściankach (może przeginam). Wielkość i kształt obudowy to własciwie rzecz błaha, w tym sensie, że mogę zrobić dowolną.

Pośpiech, wiemy wszyscy, jest do bani, ale często o tym zapominamy.

W moim przypadku jest tak, że posiadam 10XLS + PR i trzeba z tego coś wycisnąć. (To, że słuchając swego czasu w Holandii WŁASNIE XXLS + 1PR myślałem, że to "zwykły XLS" to już inna historia..., trafiły się 10XLSy to jeszcze inna sprawa...)

Jak spisałby, się 10XLS w B-R?

XLS10 ma Mms=135.3g oraz Cms=0.52mm/N. Mnożąc Mms przez przyspieszenie ziemskie dostajemy 1.32N a więc wychylenie 0.7mm jeżeli damy go na dolnej ściance. Nie jest to bardzo dużo wobec całego Xmax=12.5mm dlatego układ downfiring nie jest wykluczony - nawet uwzględniajc fakt że z czasem zawieszenia mogą troche osiąść. Fizyka - szkoła podstawowa.

Co do pracy XLS10 w BR - dla mnie nie ma to w ogóle sensu, albo będa silne turbulencje albo port będzie musiał mieć nierealną długość rzędu 1 - 2m. Jeżeli masz już MB to ją zastosuj, pytanie która masz wersję - 265g czy 400g. Ta druga IMHO powinna pracować w nieco niższej objętości niż 30dm3.

W sprawie XXLS-a - może był to ten 4ohm podobny do XLS10, wersja DVC w 40dm3 z dwoma MB da bas o klasę albo dwie lepszy.

Tak. B-R to kiepski pomysł, długa rura i pewnie szumy z niej duże...blisko max exc...

Sprubuję XLS + PR. Nie wiem jaką dokładnie ma masę. Wiem, że są dwie wersje. Sprawdzę czy 265 czy 400g. Łącznej masy membran z dodaną pewnie trzeba będzie coś koło 1000 g.

Tymczasem obudowa jest mi już właściwie obojętna, bo zrobię-zrobimy może nawet jej trzy wersje. Właśnie okazja polegała na tym, że kupiłem 3 x XLS, 3 x PR.

Jak usłyszę podbicie powyżej 30Hz to jak pisałeś można bedzie jakiś filterek założyć a może mi się spodoba, a może poszli do lasu...

W każdym razie postanowione z PR, czyli z tym co mam.

Misiomor, dziękuję.

(Fizykę, kurs podstawowy miałem -dziesiąt lat temu, jak pomyslę o tych jednostkach ze wzorów, Twoich wyżej, to mi zasycha...)

morda, 18 Sty 2008, 19:33

>Czy zna ktoś technologię BASH, najlepiej z praktyki?

Zdecydowałem się kiedys kupić taki wzm. niestety nadal leży w pudełku. Zastanawiam sie jak wypada porównanie do Hypexa.

Ukryta Zawartość

post-10226-100002797 1200909483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Morda:

Na podstawie masy całego PR-a trudno będzie wyczaić masę ruchomą. Spróbowałbym może pomiaru suwmiarką, dystans kosz - obciążenie membrany (od tyłu) w pozycji normalnej (membrana pionowo), potem downfiring a następnie ciągle w pozycji downfiring dołożyłbym znaną masę (np. odważnik 200g) i zobaczyłbym ile jeszcze się wychyli. Potem elementarna matematyka i mamy wyznaczone Mms.

To jest dość istotne, jako że membranę 400g z XLS-em lepiej stosować w obudowie 20dm3 natomiast 265g - w 30dm3.

Trochę z tymi łacznymi gramami pomerdało mi się.

Otóż posiadam na pewno:

10XLS (830452) Mms 135,3 g (te 0,3 g to pewnie odrobina kleju...)

10XLS PR (831481) Mms 400 g (btw, z tyłu na nalepce także m.in. "Designed in Dennmark Sonus Faber...." ?!)

-> Misiomor

Poeksperymentujemy, czy 20 czy 28 l (uzupełni się mdf-em...). Odejmować objetość głośnika i PR? Wytłumienia chyba tu będzie co kot napłakał, więc za dużo nie "doda" do pojemności. Może odjąć wzmocnienia a głośnika i PR nie odejmować - zrównoważy wytłumienie?- czyli standard (głośnik na oko 3,0l, PR ca 1,0)

-> marko3T

Mnie korciłoby, aby coś podpiąć. Ciekawią mnie te Bash-e, ponoć niskie thd się "słyszy". Z tyłu widzę ze 2 kg części, więc nie powinno być żle. Najbardziej interesuje mnie czy te ich 150/8R to prawdziwe jest, czy utrzymają 10XLSy za twarz, jak zestroi się układ na połowę Xmax.

Wypróbujemy OAudio(link u góry), obfotografujemy...najwyżej sprzedamy...ktoś musi być pierwszy.

Morda:

Wersja 400g dostroi 30dm3 w okolice 21Hz - bardzo nisko jak dla XLS10. Z symulacji w takim przypadku wychodzi jedno wielkie zbocze 3dB/okt pomiędzy 30Hz a 200Hz, dopiero poniżej 30Hz pojawia się "kolano" związane z rezonansem.

Obudowa 20dm3 powinna dostarczyć nieco więcej basu w zakresie 30 - 200Hz, do tego kolano jest słabiej zaznaczone. Co prawda strojenie podwyższa się do 25Hz ale XLS10 nie dostarczy 20Hz nawet w najbardziej wymyślnej obudowie.

Co do wytłumienia - obudowa jest bardzo mała w stosunku do długości fal przetwarzanego zakresu więc wytłumienie nie jest IMHO potrzebne w ogóle. Co do objętości - liczy się rzeczywista objętość powietrza jaką widzą głośnik i PR. Inna sprawa że jeżeli będzie np. 22dm3 zamiast 20dm3 to tragednia się nie stanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.