Skocz do zawartości
IGNORED

żegnamy księcia AE700, witamy króla HS51

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

na cyferki w specyfikacjach nowych projektorów bardzo bym uważał

np. AE700 ma kontrast 2000:1, AE500 "tylko" 1200:1

przy prostym przeliczeniu wychodzi, że różnica w jakości obrazu powinna być jeżeli nie miażdząca, to na pewno wyraźna

tym czasem dochodzą mnie z wielu stron słuchy, że 700-tka ma tylko ciut lepszy obraz od 500-tki

jak wypada nowy Panasonic na tle Hitachi? ktoś widział i mógłby porównać?

Panasonic PT-AE 700, pierwsze wrażenia !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

MOJA OCENA PROJEKTORA SONY VPL-HS51.

Kilka godzin temu bylem w "The Forum Stores" kolo "Ceasars Palace" w Las Vegas w sklepie firmowym sony. Specjalnie dlugo siedzialem i marudzilem pracownikom sklepu w 2 pokojach z projektorami :)

Sony HS51 rzucal obraz na ekran 110 cali (gain 1.3). Najpierw lecial sygnal z HDTV. Soniak podlaczony byl na oko niezlym kablem component (3 chinche).

Obraz z HDTV byl dla mnie zaskoczeniem NA NIEKORZYSC. Byl bardzo slaby. Cyfrowe artefakty dosc widoczne, kolory wyprane i blade, odcienie szarosci malo rozgraniczone (cos z ta czernia na HDTV nie najlepiej ???)

Wyszedlem zniesmaczony z tego pokoju.

Po jakims czasie wrocilem, bo chcialem zobaczyc jak chodzi z DVD. Moze lepiej...

Pracownik grzecznie podlaczyl DVD i puscil Hellboy. Zapytalem czy aby na pewno projektor chodzi z funkcja "dynamic iris" wlaczona. Tak chodzil (funkcja DYNAMIC PICTURE).

Obraz z DVD mial troche lepsza czern, ale tez byl kiepski. Kolory byly bardzo slabe i nienasycone. Kontury bardziej rozmazane jak z HDTV i dla mnie za bardzo rozmazane (nie byla to kwestia focusa, bo literki z menu byly wyrazne).

Troche mi glupio, bo wczesniej pisalem, ze moze to byc swietny projektor (nawet tak dobry jak Runco DLP ) a dzis sie przekonalem, ze to NIEPOROZUMIENIE. Kolory chyba nawet Panasonic AE700 ma troche lepsze (choc tez to nie to co chcialbym). Czern troche lepsza jak z Panasonica, ale obraz taki jakiego nie lubie, w stylu LCD czyli nienaturalnym, jasne barwy tez jakies malo zroznicowane. Obraz plaski i nie wciagajacy. Moj stary soniak CRT przy tym to arcydzielo.

NATOMIAST: w drugim pokoju byl projektor Qualia (ekran troche wiekszy Stewarda GAIN tez 1.3). Zlodlo najpierw HDTV (jakis firm National Geographic podwodny...) Obraz znacznie lepszy jak z HS51 (ALE NIEZBYT DOBRA GRADACJA BARW I DIGITAL ARTIFACTS DOSC WIDOCZNE ! Zaskoczenie !). Moze te tunery HDTV maja do d... ?

Pozniej zmiana na DVD. ----> REWELACJA !!!

Obraz z Sony Qualia fantastyczny. Ostrosc, kolory prawie jak w najlepszych CRT nasycone i naturalne, te zielenie dzrzew i listkow, czern swietna, dynamika obrazu, wspaniala przyjemnosc ogladania. Qualia mnie powalila, to NAJLEPSZY projektor NIE CRT jaki widzialem! Wyraznie lepszy od Runco DLP i DWINA (dwoch najlepszych jakie widzialem jeszcze do dzis...) Ponadto Qualia na zywo jest piekna, te wyswietlane napisy na niej kojarza mi sie z CD Wadia 860/861 :)

Tak wiec niestety wyleczylem sie z Sony HS51. Teraz tylko pozostaje mi zobaczyc NEC HT1100 w akcji bo panasonic 700 tez odpada. LCD -ki na tym poziomie to niestety nie to. Nadzieja w NEC-u DLP, jesli nie on, to pozostanie mi kupic jedynie CRT na 9 calowych lampach :( - to jest poziom referencyjny. ALE TA QUALIA jest FANTASTYCZNA. Bardzo pocieszajace, bo pewnie za kilka lat taki obraz bedzie standardem za normalne pieniadze.

AHA jeszcze jedno. W pokoju z Qualia podlaczony byl nowy subwoofer SONY SA-WX900. Bardzo dobry sound w kinie domowym (nie wiem jak w audio). Ma 1000W wzmacniacz i dwa drivery 12 cali ! Zaskoczenie na plus! W necie mozna go wyrwac za $570 (a jakosc dzwieku w kinie porownywalna do Sunfire True Subwoofer czy Definitive Technology Super Cube I - a sa to suby znacznie drozsze). Zaznaczam, ze nie sluchalem muzyki, ale mysle, ze moze byc niezle... Subwoofer jest troche duzy (na zdjeciu tak nie wyglada).

Jeszcze wczoraj myslalem, ze subwoofer Sony moze byc kiepski, a projektor VPL-HS51 dobry (a okazalo sie odwrotnie).

Moze troche chaotyczny ten moj "test" ale jestem troche zmeczony chodzeniem caly dzien po Las Vegas. Sorry.

A moze ktos widzial jak chodzi NEC HT1100 lub poprzednik HT1000 w porownaniu do Panasonika 700 czy Sony HS51 ?

Zwlaszcza kolory i glebia czerni. Moze nie warto go tu szukac, NEC-i raczej nie widuje sie tu w sklepach, pewnie Runco je wykupuje i maluje na czarno :-)

Tak powaznie to kontrast 3500:1 w NEC-u DLP (nie LCD) z serii HT (czyli Home Theater) moze dawac naprawde przyzwoity obraz... Ale to sa tylko moje spekulacje, chcialbym aby tak bylo bo na Qualie mnie teraz nie stac a wole uniknac projektora CRT na lampach 9 cali bo to sa strasznie wielkie bydlaki, choc daja tak magiczne obrazy...

Z tego co pamietam to w Warszawie to firma IRS na Bartyckiej sprzedawala NEC-i.

Niech ktos z was (odwazny) wezmie pod pache swojego Panasa 700 i skoczy porownac do HT1100, please. Ja mam za daleko.

Otli

szczerze mowiac to widzialem Sharpa ktory mial identyczny wyglad zewnetrzny, ale nie wiem czy to byl ten model...

Nie moge wypowiedziec sie co do jakosci obrazu bo w sklepie bylo za widno...

Natomiast dokladnie 2 razy widzialem w akcji Sharpa model 12000, za pierwszym razem niezbyt mi sie podobal, a za drugim (na lepszym zrodle i dobrze podlaczony) chodzil naprawde dobrze (lepiej jak projektory z tego tematu bez watpienia). Ladne kolory, szarosci niezle, troche wydawal mi sie ogolnie ciemny (??) ale bardzo przyjemny i czysty obraz z topowego DVD Samsunga. Ma moj certyfikat :)

Może się to komuś przydać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano a myślałeś o Hitachi PJ-TX 100?

Jak wstępnie odrzucałem ten model to teraz poważnie się nad nim zastanawiam.

Zalety:

- bardzo dobre recenzje (m.in. www.Cine4Home.de)

- cena około 1350Euro

- rewelacyjna cena żarówki poniżej 200Euro (w USA chyba około $200)

Mnie korci jeszcze ten tuning opisany na www.Cine4Home.de. Czy jest firma/osoba, która coś takiego wykonuje w Polsce.

O Hitachi jest cały wątek

Ukryta Zawartość

(duża część to narzekania Amerykanów i Kanadyjczyków o wysokiej cenie tego projektora - jest on cenowo inaczej pozycjonowany w NA niż w Europie).

Ale można też wiele dowiedzieć się, w wątku wypowiada się również gość z cine4home.

Ukryta Zawartość

Grzenio

Do chwili dzisiejszej certyfikowanej osoby ISF'em w Polsce nie znajdziesz, mozesz probowac samemu dyskami kalibrujacymi albo znalezc kogos kto o tym ma jako-takie pojecie (musialby miec sprzet do tego). Jakbys chcial to miec porzadnie zrobione to musialbys wydac rownowartosc ok 250-300 USD + dojazd takiej osoby. Takie sa oficjalne stawki za 1 chipowca lub LCD :)

Obok Panasa 700 tez biorę pod uwagę tego Hitachi tym bardziej że jego sklepowa cena w kraju to coś ok.6200zł i nawet ma polskie menu.

A może jest tu ktoś z Katowic?

Bo mają tego Hitachi w salonie tutaj :

Studio AUDIO STYL

ul. Roździeńskiego 91

40-203 Katowice

tel. 032 258-95-76

Ukryta Zawartość

Czy jest ktoś z Katowic chętny do wybrania się tam i przetestowania tego projektorka. ??

Ukryta Zawartość

W pixmanii Hitachi jest za 6192, i jest to chyba najniższa cena na rynku, jeszcze z ciekawych to sanyo Z2 mają za 5200zł, ale ten hitachi wygląda bardzo ciekawie , choć panasa 700 można dostać u Tipów już za 6000 zł a nawet trochę taniej bo euro spadło. Z dlp optoma H30 jest za 4500zł, ale niestety tylko 800:600, choć jej cena w innych polskich sklepach nie schodzi poniżej 9000 zł!!!, za to za dychę jest optoma H 57 którą widziałem w akcji i obraz ma znakomity.

Oj żeby tak u nas była taka cena tej Optomy

Ukryta Zawartość

A moze ktoś by się przeszedł do Audio Stylu i podzielił się wrażeniami odnosnie tego Hitachi ?

Ukryta Zawartość

>Cinematic<

to w cine4home koszt około 180Euro łącznie z filtrem. Mało czy dużo trudno powiedzieć ale za ten kwotę można mieć nową żarówkę.

Hitachi jest bardzo wdzięcznym modelem to wyregulowania. Większość zaawansowanych opcji do kalibaracji obrazu dostępna jest ze zwykłego menu. Zauważalne w niektórych egzemplarzach VB i shading można wyeliminować w menu fabrycznym.

Aby zabrać się do tuningu to po zakupie projektora należałoby kupić filtr korygujący tzn. przepuszczający czerwony a osłabiający zielony i niebieski.

Ukryta Zawartość

Po wyregulowaniu pj-tx 100 zdaje się być lepszy od króla z tego tematu.

Jeszcze raz poza tematem:

>Cinemtic<

może warto zdobyć ten certyfikat. Masz orientację jaki jest popyt na takie usługi? Czy trzeba go samemu wykreować?

Ukryta Zawartość

Od pixmani jest jeszcze taniej:

Ukryta Zawartość

Pzdr,

Ukryta Zawartość

Projektor wybierałem bardzo, długo bo ok. 1,5 roku. Internet wycisnąłem do cna, i naoglądałem sie różnych cudów bez liku i doszedłem do jednego wniosku: porównywanie poszczególnych parametrów i ich ocena daje tylko bardzo przybliżone pojęcie o jakości projektora (cóż z tego ze jakość obrazu w Infokusie 5700 jest bez zarzutu skoro jego szum dominuje nad wszystkim tak dalece że pryska czar z oglądania na nim czegokolwiek). Mój wybór (w tym przedziale cenowym) był zdecydowany: AE500! W tym projektorze poszczególne parametry dawały taką wypadkową żę to co ogłądałem na ekranie powodowało że po kilku, kilkunastu minutach projekcji oglądałem już tylko film a nie obraz z projektora. Na moje nieszczęście dokładnie w tym czasie zaanonsowano AE700 więc przyszło poczekać, jako żę nowsze nie zawsze oznacza lepsze. Okazało się że nie jest gorsze a na dodatek mogłem uniknąć mocowania na wieszaku pod sufitem. Teraz cieszę się 700-ką i jedyne do czego się jeszcze przymierzam to S-97 aby w pełni wykorzystać zalety transmisji cyfrowej (HDMI) a zwłaszcza upsamplingu do 720p lub 1080i, czego i wam życzę.

Tak więc testy z gazet i internetu powinny wytyczać tylko kierunek poszukiwań, resztę trzeba samemu ZOBACZYĆ!!!

Fajna stronka ta nomatica, niektóre rzeczy są rzeczywiście taniej niż w PiXmanii, ale co ważniejsze to twierdzą że jeśli znajdzie się gdzieś w kraju lepszą ofertę to oni obniżą swoją tak aby była jeszcze korzystniejsza!!!, to mi się podoba, wreszcie pojawia się konkurencja dla naszych rodzimych dystrybutorów u których ceny są jeszcze z kosmosu.

Zgadzam sie, ze kazdy powinien sam zobaczyc dane urzadzenie przed zakupem. Kazdy ma inne wymagania. Ponawiam apel o sprawdzenie NEC HT1100 w technologii DLP. Ja napewno bede sie staral go znalezc...

Niewiadomo dlaczego ta firma nie jest "na fali" a robi swietne projektory oraz najlepsze matryce plazmowe. To byli zawsze liderzy w tej dziedzinie. Poza tym mam TV Neca ktory kupilem w Pewexie ze 20 lat temu, ktory jeszcze nigdy sie nie zepsul i chodzi jak malina do tej pory!

Przestancie czytac tesciki a wezcie sie za sprawdzanie sprzetu NAOCZNIE. Rozumiem ze jak sie czlowiek naczyta, to kupuje nawet w ciemno takiego Sony HS-51 (bo np. nadarza sie okazja za $2500 - sam mialem takie ciagoty), tylko potem sie okazuje, ze za ta kase mozna bylo kupic NEC-a HT1000 albo nawet CRT-ka NEC XG-135 w idealnym stanie :) ktory ROZWALA takie badziewia LCD (ale trzeba o tym wiedziec wczesniej, a nikt testu porownawczego nie opublikowal...). Jesli przykladowo z 5 miernych projektorkow jakis tam 1 jest najlepiej oceniany, to nie znaczy, ze jest to jedyny i optymalny wybor.

Nie gniewajcie sie za ostre slowa...

polo

Tak na przyspieszenie Twojej decyzji napisze ze mam wlasnie 700-tke wpiętą do S97 poprzez HDMI (kabelekiem Oehlbach - 7,5m) i obraz jest wyśmienity - krystalicznie czysty i naprawdę widać różnicę golym okiem w porównaniu do componenta. Pozdrawiam i zycze powodzenia w zakupach (ten kabelek mozna z niemiec za poniżej 500zł przywiezc a niejaki importer expres tip ma s97 w cenie 1400zł)..

>Tak na przyspieszenie Twojej decyzji napisze ze mam wlasnie 700-tke wpiętą do S97 poprzez HDMI

>(kabelekiem Oehlbach - 7,5m) i obraz jest wyśmienity - krystalicznie czysty i naprawdę widać różnicę

>golym okiem w porównaniu do componenta. Pozdrawiam i zycze powodzenia w zakupach (ten kabelek mozna

>z niemiec za poniżej 500zł przywiezc a niejaki importer expres tip ma s97 w cenie 1400zł)..

Jaką masz wersję firmware w S97? Czytałem na zachodnich forach że po zmianie firmware z wersji E528 na E536, gołym okiem widać poprawę jakości obrazu, zostały również poprawione pewne procedury obróbki sygnału co pozwoliło wyeliminować niewielkie błędy w obrazie (macrobloking). Wkażdym razie wszyscy którzy wgrali nowy soft pieją w zachwytach. Czy wiesz coś o tym? Tak na wszelki wypadek juz go pobrałem z internetu i wypaliłem na płytce - niech czeka.

Trochę gorzej ma się sprawa z nowym softem do AE700 bo taki mogą wgrać tylko w serwisie (jest już wersja R 1.07) a serwis Panasonica w Polsce 700-ki chyba nawet jeszcze nie widział, nie mówiąc o zaglądaniu do środka. Na szczęście zmiany dotyczą przede wszystkim współpracy 700-ki z PC-tem a u mnie raczej się na to nie zanosi (no chyba że HDTV). Jeśli chodzi o kabelek to mój musi mieć 12m. Można u nas dostać szwedzkiej Supry za ok. 600zł. Mam nadzieję że te 12m to nie za dużo (podobno standard HDMI to 15m).

Jeśli chodzi o NEC HT1000/HT1100 interesująca jest sztuczka w postaci soczewki anomorficznej, która z matrycy 4:3 robi obraz 16:9. Oczywiście za soczewkę trzeba zapłacić extra. Trudno powiedzieć jak takie rozwiązanie wpływa na jakość obrazu.

Poza tym jeśli zrobił to NEC to dlaczego inni producenci nie umożliwiają zakupu takiej soczewki do projektorów z matrycą 4:3.

Wiesz co do firmware to nic nie zmieniałem od nowości, ponieważ jak dla mnie obraz jest idealny i nie mogę mu nic zarzucić - a cztając na forach miliony wpisów o treści: "Co zrobić zgrałem nowy soft i .... nie działa - pomóżcie" zniechęciłem sie do grzebania w oprogramowaniu :) - po co zmieniać coś co idealnie zaspokaja moje potrzeby...

Co do kabla HDMI to bez problemu 12m będzie chodzić w takiej konfiguracji - tak ja piszesz HDMI charakteryzuje się dużymi możliwymi długościami połączeń.

Tak w ramach porady nie polecam nic kupować w polsce w sklepach :) a zwlaszcza kabli HDMI - dużo taniej wyjdzie Ci kupić przez net w niemczech - ja za mój dałem nieco ponad 400zł a jest to wysokiej klasy produkt...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.