Skocz do zawartości
IGNORED

KEF XQ10, czy STUDIO MONITOR 65 SM65 ( Definitive Technology )

AUDI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przepraszam, że zawracam Wam głowę swoimi zmartwieniami... Jestem zmuszony do wyboeu międzu tymi modelami. Mają grać z NAIM-ami 5i ( chyba najtańsze klocki NAIMA - zakup sprzed 6-ciu lat) w pomieszczeniu dość dużym - ok 30 m2, ale o bardzo nieregularnum kształcie. Nie zależy mi na głośnym słuchaniu i makrodynamice, zależy na przestrzeni, kulturze, braku ostrości i - w miarę możliwości- na basie. Muszę się ograniczyć do oferty RMS i do pułapu poniżej 5 tys zł. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Trochę poczytałem sobie FORUM i ... pewnie powiecie, że ani jedne, ani drugie - bo KEF-y mogą ranić sybilantami i podobnymi ostrościami na górze, a DT grają w ogóle ofensywnie i "niespokojnie". Nic to. Dziś sobie posłucham obu modeli.

:))

Ale może jakieś sugestie macie. Wiem, że Harbethy, Spendory, ale trochę drogie i w Białymstoku nie ma dystrybutora. Może coś z "rynku wtórnego" ??

Do 30m2 wypadaloby raczej podlogowki (nie bedziesz mial prawie na 100% basu z tych niedrogich podstawkowcow w takiej kubaturze). Z tymi Naimami znakomicie graja nowe Eposy K2 (przemuzykalne glosniki z bardzo dobra przestrzenia), cena sklepowa blisko 5kPLN.

ps. uzywane Epos Elan 30 tez by sie sprawdzily.

Dlaczego do bani? Ustawiałem ostatnio swoje Def Tech w 28m kw i nie odczułem braków na basie lub w wypełnieniu czy obciążeniu dźwięku. Sądzę, że gra to nawet lepiej, bo z większą przestrzenią i głębią. Warunek to mocny wzmacniacz. Górę mają bardzo łagodną, nie wiem skąd określenie "niespokojne" granie?

Masz rację, to "niespokojne" napisałem jeszcze przed słuchaniem, myśląc tak na pdst. ifo w prasie. Tak naprawdę DT zagrały jak moje NAIM ARRIVY. Różnice? Trochę mniej gładki i jakby trochę wycofany środek, trochę gorszy, bo mniej zróżnicowany, bardziej ujednolicony i nie tak nisko schodzący i nie tak swobodny bas, przestrzeń może i odrobinę lepsza, ale tylko odrobinę. Tak w ogóle, to myślałem,że te Arriwy NAIMA są nic nie warte, ale teraz widzę, że gdyby nie mała przestrzeń to byłyby zupełnie dobre kolumny ( w porównaniu z tą parą za 4,5 kzł, to... nie ma porównania - grają dżwiękiem najbardziej swobodnym, naturalnym i rozciągniętym - z tej trójki oczywiście).

Dzięki za słuszną uwagę.

( KEF-y mega detaliczne ale prawie zupełnie bez basu i kłujące trochę sybilantami - b. dobre za to do cichego słuchania -np do cichego kina domowego - nie umknie żaden dżwięk, mimo, że cicho.)

No to nara

Pozdro

No to trudno o lepszą rekomendację dla Definitive'a - z porównania wyszło, że Studio Monitor 65 sprzedawane aktualnie za 1000 euro są prawie tak dobre jak podłogówki Naima sprzedawane 7 lat temu za cenę 2.400 euro :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zgadza się - różnice są natury "ilościowej" , a charakter bardzo podobny. Myślałem, że w moim pomieszczeniu przestrzenność monitorków będzie znacznie lepsza niż wolnostojących, ale jednak nie. No i inne aspekty brzmienia też są trochę słabszej jakości, ale nie jest tojakaś różnica porażająca. Pozdrawiam RMS i dziękuję za miłą i fachową obsługę.

Wziąłbym jeszcze poprawkę na fakt, że urządzenia Naima są dedykowane do pracy razem. Weź w obroty porządny wzmacniacz w cenie Twojego Naima np Roksan Candy i podepnij do tych kolumn. Ja z NADa C356 najpewniej przeskoczę właśnie na Caspiana. Słuchałem go ze swoimi Studio Monitor 65 i różnica była +1 klasa. Doprawdy, interes roku te kolumny.

Możesz mieć całkowitą rację, albo częściową. By być pewnym swojej opinii, musiałbyś wypróbować z ( np. z NAD-em) te NAIMY ARRIVA. To obudowa zamknięta całkowicie zamknięta, 3way, głośnik wysokotonowy pierścieniowy, taki z dużym "cycem" na środku, obudowa dość wysoka, ścięta skośnie przednia ścianka, stoi toto na takiej drewnianej wytłaczance do jajek, a na spodzie kolumn są te jajka do tej wytłaczanki. Ciężkie i solidne cholery. Piszę to, bo znany z minimalizmu NAIM nieżle przy nich nakombinował. Wydawało mi się, że nic to nie dało, ale po bezpośrednim porównaniu z innymi kolumnami zmieniłem zdanie. Pewny postęp w dziedzinie dźwięku daje chyba sprzęt w okolicach 8-10kzł. Tak mi się (teraz) wydaje. A te DT to naprawdę dobre głośniki, dużo bardziej wszechstronne i uniwersalne niż KEFy z tego porównania (które są bardzo specyficzne ).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.