Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1605 + zestaw głośników 5:1 - jakie...

BM_Boss

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to głupota... ale lubie "nowinki"... cena 1000pln w tą czy w drugą nie robi mi znaczenia (dlatego spodobał mi się TX-RZ800 od Onkyo).

Sprzęt kupuję na 10 lat więc... :)

A i co do odsłuchu - lubuskie, zachodniopomorskie lub wielkopolskie (nie dalej niż od zachodu do poznania :)

I jeszcze jedno, bo nie rozumiem tego... Są przedzwmacniacze, wzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery stero... Za dużo tego :)

Co miałbym konkretnie kupić by mieć dobre stereo plus kino domowe - wzmacniacz (prosze podać na przykładzie Marantza czy Onkyo) i co by mieć 5.1? :)

Kurcze na papierze ten Onkyo wychodzi bardzo fajnie... 185W na kanał... wygląd też OK :D

Kurcze na papierze ten Onkyo wychodzi bardzo fajnie... 185W na kanał... wygląd też OK :D

to jak zwykle podana jest moc jednego wysterowanego kanału ( z podłączoną jedną kolumną). Przy podłączeniu każdej następnej moc w stereo spadnie do gdzieś 2x100 W, no może 2x120 a po podpięciu 5 kolumn może być już tylko 5x50-60 kilka Watów. W sumie nie jest zle ale to z kolei zależy jakie kolumny są/będą podłączone. Konkretnie chodzi o głośniki niskotonowe (3way) lub średnioniskotonowe (2-2,5way).

Co miałbym konkretnie kupić by mieć dobre stereo plus kino domowe - wzmacniacz (prosze podać na przykładzie Marantza czy Onkyo) i co by mieć 5.1? :)

musiałbyś kupic amplituner z wyjściami PRE-OUT a wzmak MAIN IN.

Marantz 7007, Onkyo 828 to są granice 3,5-4 tys zł

a wzmak zalezy tu od tego jakie wybierzesz kolumny bo one muszą się zgrać ze wzmakiem. Kwestia odsłuchów.

Hmm.. czyli na przykład taki TX-RZ900 powinien być okej.. kupuje go teraz... okazuję się ze mi mało mocy na stereo to dokładam wzmacniacz i jest ok? Kolumny chce Dali Zensor 7...

Nie... Sam juz nie wiem co robić.. Chciałem się cieszyć kinem domowym, TV 65 cali już wisi, kable w ścianach wpuszczone...

Ale wybrać klocki to jakaś masakra... Z 3K przeszedłem na 5K PLN za amplituner i wciąż czytam, że przecież to nie będzie grać...:) Ehh... :)

hehe mam to samo, zawsze miałem Maranza taki czy inny model. Ostatnio nawet 5009 ale cos miał skopany soft i zwrócili mi kasę. Nigdy nie miałem Onkyo ale te nowe modele bardzo mi się podobają bynajmniej na papierze. Z tego co wiem na Maranza jest 3 a nie 2 letnia gwarancja jak w przypadku Onkyo. Zastanawiałem sie jeszcze nad Onkyo 838 ale po opiniach na tym forum zrezygnowałem. Obecnie mam zestaw głośnikowy Radius 5.1 i planuje wymienić fronty na Monitor Audio Silver 2 i chyba centralny na model też z serii Silver ( ktoś cos mówił że dobrze mieć fronty i centralny z tej samej serii ale ile w tym prawdy?)

( ktoś cos mówił że dobrze mieć fronty i centralny z tej samej serii ale ile w tym prawdy?)

chodzi o zgranie się brzmieniowe głośników w tych kolumnach

Z 3K przeszedłem na 5K PLN za amplituner i wciąż czytam, że przecież to nie będzie grać...:) Ehh... :)

im dłuzej się zastanawiasz tym trudniej jest się zdecydować co wziąć. Myślę, że nad tym Onkyo nie masz co się zastanawiać. Zakup na lata.

Słuchajcie.. ale mam teraz rozkminkę...

Offlineowo pisałem z jednym kolegów i ten zaproponował mi Monitor Audio Bronze 6 - nowa seria, wraz z centralnym i sourundami FX (takie fajne płaskie).. Cena świetna... I już miałem zamawiać...

Przyjaciel podjechał wczoraj do sklepu w Petersburgu i posłuchał Monitor Audio i Zensory... i stwierdził, że Monitor Audio to Qpa.. że nie ma przestrzeni w dźwięku i Zensowy zjadają je na śniadanie...

No i teraz mam dylemat.. bo ani w Szczecinie ani Poznaniu nie mam możliwości odsłuchania Ikonów, Zensorów czy Bronze 6 w sobotę po 14stej czy w niedziele... A w tygodniu nie mam jak podjechać... Już nawet Berlin wchodzi w rachubę... jakiś pomysł?

A i jeszcze jedno, kolega poprosił o podłączenie zensorów pod wzmacniacz za 2K pln.. twierdzi, że amplituner za 5K można sobie w buty wsadzić...

EHHHHHH!!!

PS, a czy taki zestaw Zensor 7 + centralny i do tego tył Monitor Audio FX (bardzo podobają mi się płaskie tyły)....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj sobie ten artykuł i tu cytat :

TX-RZ900 został stworzony by spróbować zakończyć spór między miłośnikami stereofonii i miłośnikami dźwięku przestrzennego o to, które z urządzeń: wzmacniacz stereo czy amplituner multikanałowy jest lepsze do dwukanałowego odtwarzania muzyki. TX-RZ900 potrafi pogodzić wielu uczestników odwiecznej dyskusji. Ten amplituner gra w stereo tak dobrze jak zaawansowany wzmacniacz Hi-Fi.

Solidny i ponadwymiarowy zasilacz to jeden z filarów mocnego i stabilnego grania w stereo. TX-RZ900 posiada potężny transformator toroidalny (pobór mocy 870W) i dwa kondensatory filtrujące przeznaczone do stosowania w sprzęcie audio, o pojemności 18000 µF każdy. Drugi filar to wzmacniacz który odpowiada za wzmocnienie i pełną kontrolę nad współpracującymi z urządzeniem kolumnami głośnikowymi.

Mi wystarczy.

A i jeszcze jedno, kolega poprosił o podłączenie zensorów pod wzmacniacz za 2K pln.. twierdzi, że amplituner za 5K można sobie w buty wsadz

to Twój Kolega a Ty , słyszałeś różnicę, robiłeś takie porównanie. Twój Kolega słuchał tych kolumn podłączonych do tego Onkyo. Chyba nie więc nie można tak uogólniać. Może ten amplituner przełamie ten spór .

Ukryta Zawartość

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

TX-RZ800/900 to piękne maszyny. Cena też piękna 1300/1600 USD. I kto wykorzysta ich wszystkie możliwości w swoim normalnym M-ileś lub domku - np. 8 najnowszych wejść HDMI i do czego? Marzenia to piękna rzecz.

W tygodniu nie mogę jechać a na weekendy nie mam gdzie posłuchać w mojej okolicy...

Amplituner biorę TX-RZ900... jeszcze ich mie ma dostępnych ale nie ma ciśnienia bo i tak nie mam głośników... :)))))))))

No to głośniki 5.0 zamówione:

- Front Dali Zensor 7 białe

- Centralny - Dali Zensor Vokal Biały

- Tył Monitor Audio Bronze FX - białe...

TX-RZ900 jeszcze nie dostępny... więc na spokojnie :)

rozsadny wybor bo dali to calkiem fajne kolumny - nie wiem tylko czy jest sens kupowania az tak wysokiego modelu ampla do nich bo wtedy to one beda najslabszym ogniwem, mysle ze model 800 to az nad to do nich

przepraszam, że trochę nie na temat, ale może ktoś zechce odpowiedzieć...(pytam, ponieważ nie mam możliwości odsłuchu i bezpośredniego porównania).

Chcąc poprawić jakość stereo amplitunera marantz sr7008 (która w sumie i tak jest więcej niż niezła...) - co lepiej podpiąć pod pre-out:

1. pm8005

2. MM7025

??

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Jak chcesz posłuchać to umów się w pabianicach w q21 - wydajesz parę złotych na sprzęt to warto pojechać . Byłem posłuchać - nic nie kupiłem , było miło i bez problemowo , a rozjaśniło mi w głowie . Co do wyboru - moja i tylko moja opinia - marantz 1504/1605 jako procesor ( funkcjonalnie bardzo dobry ) do niego końcówka marantza , lub ..... i tu do wyboru do koloru NAD ( "wielki" dźwięk) , końcówka audiolaba , końcówka atolla i uwierz różnica jest na plus . Kwestia funkcjonalności jest właśnie najgorsza a tam sprawdzisz i doradzą CI co z czym spiąć . Dla porządku u mnie gra marantz 6004 + creek evo 2 - funkcjonalnie nie jest najwygodniej ( dużo pilotów ) ale gra bardzo fajnie.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

No to sprzęt przyjechał :)))

Jak gra? Nie wiem bo dziecko się pospało i żona pozwala mi tylko delikatnie pyrkać :) Pierwsze wrażenia:

Amplituner - O FCUK! Jakie to wielkie i ciężkie :) Wygląda genialnie :) Jest tak duży, że niestety nie wejdzie mi do szafki RTV i tym o to sposobem żona zgodziła się na jej wywalenie (dopiero co kupiona :) ale wstawie mniejszą i będzie miejśce na dużego SUB-a :))))

Co do samej pracy, jak na razie odpaliłem po kolei urządzenia - wszystkie HDMI działają elegancko. Bluetooth i muza z apla też śmiga.

Jutro pobawię się w ustawienia.. dzisiaj po prostu mam już dosyć :)

Co do Dali Zensorów 7 - wyglądają lepiej niż na zdjęciach (wysoki połysk frontów wygląda bardzo dobrze, reszta po prostu okej). Co do muzyki - teraz leci jakaś elekroniczna.. i do słuchania sub nie potrzebny, wystarczy mi bas generowany z samych głośników frontalnych.

Tył, Monitor Audio FX - wyglądają super, ale jeszcze ich nie powiesiłem.. zresztą bez centralnego i tak kina nie odpale pewnie....

Jedno pytanie, Sourroundy FX mają z tyłu przełącznik Bi i Di-Pol... mogę prosić o wyjaśnienie? :)

A można zapytać ile kosztował Cię RZ ?

Co do BXFX to tu masz wyjaśnienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki BX-FX są oznaczone jako prawy i lewy i należy je ustawić, bądź powiesić na ścianie

zgodnie z tym opisem. Głośnik może być skonfigurowany tak, by pracował jako bi lub di-polarny.

W trybie bi-polarnym wszystkie głośniki grają w fazie. Ustawienie to jest odpowiednie dla

typowego systemu surround 5.1, gdzie głośniki te są umieszczone z tyłu.

W trybie di-polarnym głośnik wysokotonowy pracuje w przeciwfazie w stosunku do drugiego

przetwornika wysokotonowego oraz nisko-średniotonowego. To ustawienie jest najlepsze dla

systemów 7.1, gdzie BX-FX usytuowane są po bokach słuchacza.

Prawidłowe umieszczenie głośników zgodnie z opisem (lewy/prawy) ma znaczenie przy

zastosowaniu ich w systemie 7.1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KANSAS, dzięki śliczne.. czyli u mnie bi-polar...

Głośniki już wiszą.. Wpasowały się za firanki i tym sposobem zniknęły w salonie. A szkoda bo takie ładne :))))))) (joke)

A teraz czas na to co najważniejsze... idę posłuchać.... :)))))))))))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.