Skocz do zawartości
IGNORED

Naped do MA Silver 8

zbyszek82

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm

Moj odtwarzacz CD to PS4 albo bluray Samsung bd-d7000.

Czesto odtwarzam z yamahy radio internetowe i pliki z nas.

I pytanie czy wtenczas nie bedzie bardziej praktyczne kupienie koncowki mocy?

No chyba ze dokupie jakis cd ale to kolejna kasa a wsumie malo tego uzywam.

Suba nie mam.

W tej sytuacji celuj jednak w solidną końcówkę mocy. Przy braku solidnego źródła stereo (cd lub DAC) lepszy preamp we wzmacniaczu i tak niewiele by zmienił.

Później zawsze możesz dołożyć do tego zestawu jakiś zewnętrzny preamp z funkcją by-pass, gdybyś odczuł potrzebę dalszego dopieszczania toru stereo, ale zanim to nastąpi najpierw i tak czeka Cię zmiana źródła..

a np. taki zestaw CA Stream Magic 6 plus i CA 651W?

najpierw bym kupił CA 651W czyli końcówkę mocy i podłączył do mojej yamahy 771 a z czasem dokupiłbym ten odtwarzacz sieciowy. Tylko nie wiem czy do ten końcówki będzie można podpiąć AV i odtwarzacz bo chyba ma tylko jedno takie wejście, a audiolab 8200p ma chyba 2 :)

Audiolab 8200p też ma tylko jedno wejście, a ta druga para rca to jedynie wyjście (przelotka) na drugą końcówkę mocy do podłączenia w trybie bi-ampingu. Generalnie trudno bedzie trafić końcówkę z dwoma wejściami, a przynajmniej mnie żaden taki model nie przychodzi do głowy.

Natomiast pomysł z DACem jak najbardziej trafiony, tym bardziej, że większość daców może spełniać tez rolę preampu i SM 6 do takich należy. W twoim przypadku musisz pamiętać jednak o jednej rzeczy - bez względu na to, czy zdecydujesz się na DAC z preampem, czy klasyczny pre analogowy musi to być urządzenie wyposażone w funkcję "by-pass", o której tu pisaliśmy wcześniej, bo tylko w ten sposób da radę to prawidłowo połączyć z twoją yamahą. Amplituner będziesz w tym układzie podpinał do dac/pre, a nie bezpośrednio do końcówki mocy - czyli dokładnie w taki sam sposób jakbyś zamiast końcówki kupił integrę.

I tutaj jest problem z SM 6, bo jest to pre wyłącznie cyfrowy (nie posiada żadnych wejść analogowych) i w związku z tym nie da się go wykorzystać do podłączenia ampli yamahy.

Da się to natomiast zrobić w przypadku DACa Audiolab 8200DQ, którego pre możne pracować w trybie zarówno cyfrowym jak i analogowym, posiada wejścia analogowe oraz funkcję by-pass (oznaczenie producenta: Home Theater Mode). Do tego masz jeszcze przedwzmacniacz słuchawkowy w komplecie, a to zawsze przydatna rzecz. Tak więc jesli chodzi o DAC to w Twoim przypadku 8200DQ będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż SM6. Natomiast w kwestii końcówki masz pełną dowolność.

Moc maja identyczną, ale jednak to dwa różne urządzenia, wiec na pewno będą grac inaczej,. Jest natomiast szansa, że każda z tych końcówek lepiej zagra w towarzystwie swojego firmowego pre ze względu na teoretycznie lepsze dopasowanie elektryczne. A przynajmniej tak być powinno jeżeli producent czegoś nie schrzanił.

Audiolab 8200p też ma tylko jedno wejście, a ta druga para rca to jedynie wyjście (przelotka) na drugą końcówkę mocy do podłączenia w trybie bi-ampingu. Generalnie trudno bedzie trafić końcówkę z dwoma wejściami, a przynajmniej mnie żaden taki model nie przychodzi do głowy.

Natomiast pomysł z DACem jak najbardziej trafiony, tym bardziej, że większość daców może spełniać tez rolę preampu i SM 6 do takich należy. W twoim przypadku musisz pamiętać jednak o jednej rzeczy - bez względu na to, czy zdecydujesz się na DAC z preampem, czy klasyczny pre analogowy musi to być urządzenie wyposażone w funkcję "by-pass", o której tu pisaliśmy wcześniej, bo tylko w ten sposób da radę to prawidłowo połączyć z twoją yamahą. Amplituner będziesz w tym układzie podpinał do dac/pre, a nie bezpośrednio do końcówki mocy - czyli dokładnie w taki sam sposób jakbyś zamiast końcówki kupił integrę.

I tutaj jest problem z SM 6, bo jest to pre wyłącznie cyfrowy (nie posiada żadnych wejść analogowych) i w związku z tym nie da się go wykorzystać do podłączenia ampli yamahy.

Da się to natomiast zrobić w przypadku DACa Audiolab 8200DQ, którego pre możne pracować w trybie zarówno cyfrowym jak i analogowym, posiada wejścia analogowe oraz funkcję by-pass (oznaczenie producenta: Home Theater Mode). Do tego masz jeszcze przedwzmacniacz słuchawkowy w komplecie, a to zawsze przydatna rzecz. Tak więc jesli chodzi o DAC to w Twoim przypadku 8200DQ będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż SM6. Natomiast w kwestii końcówki masz pełną dowolność.

Napewno posiada wejscie analogowe ??

8200DQ posiada 3 wejścia analogowe (tuner, video, aux), z których każde może pracować w trybie liniowym albo jako "by-pass".

Dodatkowy plus jest taki, że regulacja głośności odbywa się tutaj w domenie analogowej, więc unikasz teoretycznej utraty rozdzielczości jaka ma miejsce przy cyfrowej regulacji głośności w SM 6. Czy będzie to w ogóle słyszalne, to inna kwestia, ale potencjalnie audiolab jawi się jako lepszy pre.

czyli lepiej będzie jak kupie sobie końcówkę mocy audiolaba 8200p jeśli w przyszłości zamierzam kupić 8200DQ?

czy lepiej będzie jeśli kupie 2x 8200m można kupić używane :) ?

To że coś jest droższe wcale nie oznacza ze będzie grało lepiej. Ważniejsze niż cena jest wzajemne dopasowanie poszczególnych elementów.

Cena za te monobloki jest dobra, a pewnie ze 2 stówy są jeszcze do urwania. Nie wykluczone, że sprzęt jest jeszcze na gwarancji producenta.

Masz możliwość odsłuchu przed zakupem?

no właśnie nie za bardzo chociaż dla chcącego nic trudnego :)

a może tak w ogóle to zrezygnować z kupna końcówki mocy, a sprzedać moją yamahę i kupić lepszy AV np Arcam AVR 380 ?

dźwięk nie będzie podobnej jakości ?

Tak szczerze, to chyba przestaję za Tobą nadążać...

AVR 380 to tylko dość kosztowny amplituner KD i może poza lepszą od yamahy wydajnością prądową jakiś innych cudów bym się po nim nie spodziewał. Na pewno nie będzie to dźwięk na poziomie 8200DQ + monobloki, ale może też okazać się, że mimo to uznasz go za wystarczająco Ciebie satysfakcjonujący. Bez odsłuchu obydwu opcji ze swoimi kolumnami się tego jednak nie dowiesz.

Mam wrażenie, że troszkę się w tym zamotałeś, dlatego napiszę Tobie jeszcze tak:

Przede wszystkim musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co ma być priorytetem w tym zestawie. Tutaj zasadniczo masz 2 opcje:

a) odsłuch muzyki stereo z płyt, plików lub streamingu w jak najlepszej jakości - w tym przypadku należy stopniowo dążyć do wyeliminowywania wszystkich urządzeń AV typu amplituner, BD czy konsola z czynnego toru sygnałowego i zastąpienie ich dedykowanymi urządzeniami stereo. Tak więc w pierwszej kolejności dokładasz do zestawu końcówkę mocy (lub monobloki) pozbywając się wąskiego gardła w postaci słabego zasilania sekcji mocy amplitunera, co przełoży się na lepszą kontrolę basu i wyższą dynamikę. A w kolejnym etapie dokupujesz DAC z preampem, usuwając z systemu "zaszumiony" pre amplitunera (dalszy zysk na dynamice) i kiepską zazwyczaj sekcję analogową odtwarzacza BD/konsoli (lepsza barwa i rozdzielczość dźwięku). W ten sposób uzyskujesz całkowicie autonomiczny, "czysty" tor stereo od wejścia do wyjścia (dodatkowo w przypadku omawianych tu kompletów audiolaba lub CA będzie to tor zbalansowany) , a więc optymalne warunki do odsłuchu muzyki.

b) odsłuch radia, tv, oglądanie filmów, niezobowiązująca muzyka, czyli krótko mówiąc zestaw do tzw. zastosowań ogólnych. W tym przypadku proponowałbym zostawić wszystko tak jak jest i dokupić jedynie aktywny subwoofer.

mialem podobny dylemat do ciebie,jako ze slucham muzyki z internetowego radia i muzyki ktora mam w kompie . lubie oberzec filmy z w miare dobrym dzwiekiem.posiadam denona 3808 i chcac poprawic dzwiek-jakosc i moc dokupilem dwukanalowa koncowke(rotel rb981 moc 130watt przy 8 ohm-koncowka pasujaca moca jako ze posiadam 4 ohm kolumny i moc w tym wypadku jest 160-200 watt-rozne zrodla podaja rozna moc przy 4 ohm)-chodzilo mi tylko o moc przednich kolumn do stereo tak samo jak tobie.

podlaczony rotel jest przez preout denona.dzwiek jest troche lepszy,wiecej szczegolow szczegolnie tonow wysokich i srednich-chociaz bas stal sie ,,krotszy,mniej miekki,, moim zdaniem.dzwiek jest o wiele lepszey przy wyzszym poziomie glosnosci - ale to jest oczewiste(mowa caly czas o stereo)

w kinie jako ze denon zostal odciazony od podlaczenia przednich kolumn(a uzywalem do tego 4 kanalow denona) mam wrazenie ze tylne glosniki i centralny graja lepiej,sadze ze da sie wylapac dzwieki ktorych wczesniej nie slyszalem. glosniki takze graja glosniej...

podlaczenie rotela jest przez 2 rca cable z pre out denona.wszystko sterowane jest tylko i wylacznie przez niego a sam wzmacniacz w tym wypadku nie potrzebuje zadnej innej obslugi procz osobnego wlaczenia i wylaczenia zasilania

trudno mi bylo znalezc wzmacniacz przy ktorym nie bede musial nic ustawiac ,przekladac kabli lub osobno dodawac glosnosc lub przeprowadzac inne korekcje.ten jest idealny pod tym wzgledem.

wczeniej bylem nakrecony na denona 4520 ale po przejzeniu danych na temat mocy na kanal 4520 mialo identyczna moc jak na moim starym 3808.owszem,4520 ma wiecej kanalow ale akurat tych wiecej nie potrzebowalem.

nie jest to moze sprzet audiofila ale mnie na ta chwile calkowicie zadowala.mam nadzieje ze moje doswiadczenia w czyms ci pomoga...

zapomnialem dodac ze koszta takie ,,operacji,, to 1000 zl(czy drogo czy tanio,nie wiem-jakie jest wasze zdanie ?

).tyle kosztowal mnie wzmacniacz.jest to juz stary model. a jego nastepca byl chyba model rotel rb 1070...

• 2 tygodnie później...

arcam jest znany z dobrego dzwieku wiec sadze ze zagra lepiej ale jako ze nie slyszalem to nie powiem.

wiem tylko ze koncowka poprawila u mnie dzwiek i to bardzo(wlasne doswiaczenie).no to milej zabawy...opisz pozniej rezultaty.pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Witam

Okazyjnie kupiony Arcam 380 NOWY (3500zl) juz troche wygrzany i kolumny tez.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony ze zamienilem yamahe na arcama :)

Co sie poprawilo... wszystko hehe wkoncu kolumny zaczely zyc.

Pewnie bylo by jeszcze lepiej jakby dokupic do samego stereo jaka koncowke albo a38 no ale narazie musi wystarczyc.

Za te pieniazki nic lepszego nie moglem miec yamahe sprzedalem za 1000zl wiec wydalem tylko 2500 :)

Teraz mozemy zbierac na koncowe albo a38.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.