Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w skompletowaniu zestawu

myyz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Szanowni forumowicze proszę o pomoc. Obecnie korzystam z zestawu Yamahy (odtwarzacz DVD/CD, amplituner, kolumny, słuchawki Senheiser 555). Duże przywiązanie do tej marki. To już mój drugi zestaw tej firmy. I chciałbym tym razem także pozostać przy Yamaha. Ma on już swoje lata stąd postanowiłem trochę odświeżyć mój sprzęt, głównie do słuchania muzyki i oglądania koncertów. Kolejny powód to dzieciaki, które są na tyle duże, że wciskanie membran nie grozi i kręcenie gałkami nie jest już ich ulubioną zabawą ;-) Moje ulubione gatunki to hard and heavy, rock progresywny, jazz, blues. Jeśli to jest pomocne. Kompletowanie rozpoczynam od wymiany głośników na B&W 683. Na razie tylko dwóch. Posiadam w swoich zbiorach kilka tysięcy płyt CD. Ilość zaczyna mi doskwierać. Nie mam już na nie miejsca, dlatego pomyślałem o zdigitalizowaniu części płyt CD na formaty bezstratne i umieszczenie ich na dysku. Czytałem o takich specjalnych, zgrywających muzykę, robiących backupy, itp. Jaki polecacie? A może jakieś inne rozwiązania znacie? Do tego zdaje się potrzebował bym amplitunera (ze względu na wszechstronność i wygodę zastosowania, cenę) oraz odtwarzacza CD/DVD. Proszę o radę i pomoc za co z góry bardzo dziękuję. Przy kompletowaniu zestawu, nie licząc kolumn, chciałbym zamknąć się w 10 tyś zł. Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzień dobry. Szanowni forumowicze proszę o pomoc. Obecnie korzystam z zestawu Yamahy (odtwarzacz DVD/CD, amplituner, kolumny, słuchawki Senheiser 555). Duże przywiązanie do tej marki. To już mój drugi zestaw tej firmy. I chciałbym tym razem także pozostać przy Yamaha. Ma on już swoje lata stąd postanowiłem trochę odświeżyć mój sprzęt, głównie do słuchania muzyki i oglądania koncertów. Kolejny powód to dzieciaki, które są na tyle duże, że wciskanie membran nie grozi i kręcenie gałkami nie jest już ich ulubioną zabawą ;-) Moje ulubione gatunki to hard and heavy, rock progresywny, jazz, blues. Jeśli to jest pomocne. Kompletowanie rozpoczynam od wymiany głośników na B&W 683. Na razie tylko dwóch. Posiadam w swoich zbiorach kilka tysięcy płyt CD. Ilość zaczyna mi doskwierać. Nie mam już na nie miejsca, dlatego pomyślałem o zdigitalizowaniu części płyt CD na formaty bezstratne i umieszczenie ich na dysku. Czytałem o takich specjalnych, zgrywających muzykę, robiących backupy, itp. Jaki polecacie? A może jakieś inne rozwiązania znacie? Do tego zdaje się potrzebował bym amplitunera (ze względu na wszechstronność i wygodę zastosowania, cenę) oraz odtwarzacza CD/DVD. Proszę o radę i pomoc za co z góry bardzo dziękuję. Przy kompletowaniu zestawu, nie licząc kolumn, chciałbym zamknąć się w 10 tyś zł. Pozdrawiam

na początek posłuchaj Dali Zensor 7, Paradigmów, na 100% jesteś pewien co do B&W? może warto porównać? Amplituner? Dobrze grają HK, ale to jest awaryjna marka, słaba gwarancja. Polecam Onkyo, dla mnie gra lepiej niż Yamaha w stereo, "zauważalnie" lub Marantza, solidny dobry sprzęt

Witaj,

Jeśli mówisz o urządzeniu kompleksowym do Twojego celu czyli coś na czym zgrywasz i przechowujesz muzykę i jest dość uniwersalne czyli ma wbudowany DAC, wzmacniacz itd., zobacz na takie rozwiązanie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest wątek poświęcony na forum temu urządzeniu więc możesz więcej poczytać i zapytać użytkowników tego urządzenia o ich zdanie.

Co do sugestii kolegi numik a mianowicie Dali Zensor 7 to w cenie tych B&W masz cały komplet do kina, koncertów video czyli 5+1 i tu przykład:

Ukryta Zawartość

Napisałem tak gdyż chcesz jak zauważyłem dokupywać następne głośniczki do kina, oglądania koncertów a to dobry zestaw i dużo zaoszczędzisz ale zadaj sobie pytanie co jest priorytetem bo jeśli oglądanie to dodatek do słuchania, to ja poszedłbym w innym kierunku , dobra integra + dobre głośniki do stereo i koncerty leciałbym na stereo i dokupił Coctaila X30 do Twojej archiwizacji płyt, masz dość duży fundusz na uczynienie sobie frajdy dla ucha. Inną kwestią jest, że od lat nie udało mi się połączyć kina ze stereo i postanowiłem zbudować dwa oddzielne zestawy : do kina i do stereo, masz klocki do kina i masz fundusz na dobry zestaw głośników do tego co masz ale i masz 10 koła na zestaw stereo więc jest pole do popisu :-). Jest kilka fajnych opcji ale poczekam co napiszesz i jakie są Twoje preferencje czyli na ile Ci zależy na kinie a na ile na stereo :-).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje rady:

Kolumny: Sprawdź Studio 16Hz

Nie kupuj amplitunera tylko zwykłe stereo, najlepiej używane, po co Ci amplituner? A jesli już koniecznie chcesz, to można kupić taki wzmacniacz, który będzie miał wejście na końcówkę i odpowiednio zintegrowac to z już przez Ciebie posiadanym amplitunerem. Wtedy stereo jest osobno, ale jak puszczasz video, to kolumny stereo ida przez wzmacniacz stereo, a areszta z amplitunera.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dokładnie tak samo uważam jak kolega dd6 jeśli chodzi o kwestię zakupu amplitunera. Co do głośniczków do stereo nie wypowiadam się bo pewnie na 10 wypowiedzi będzie kilkanaście propozycji więc tu najlepszym jest stworzenie sobie swoich preferencji, wybranie ze 3 które wygrają w podsumowaniu i umówienie się na odsłuch tych 3 wybranych w jakimś salonie który masz blisko.

Napisz może na jakim obecnie sprzęcie lecisz bo wiemy tylko, że to Yamaszka ale nic więcej czyli czy spokojnie na tym dalej da się oglądać Twoje koncerty a tylko dokupić do tych klocków zestaw głośniczków czy niestety problem jest bardziej złożony bo chciałbyś wszystko wymienić :-).

Czego brakuje Ci w tych klockach które używasz obecnie do oglądania ?

Kolego

jeśli chodzi o zmagazynowanie płyt polecam urządzenia CocktaiAudio. Osobiście używam X30 ale są już nowe kolejne dwa klocki w ofercie. Moj X30 jest podlaczony w stereo do Chario Delphinus i chociaż teoretycznie nie powinno to grać - gra super (duża poprawę dała listwa Supra MD, od listwy do CA kabel zasilający to IsoTek EV03 Premier - dla mnie poprawa zauważalna od razu). Polski przedstawiciel producenta potwierdził mi możliwość zastosowania kolumn 4 ohm. Tutaj jedna uwaga, gram maks na pół gwizdka mocy - małe dziecko. Do kina domowego używam jako oddzielny system Harman Kardon 255 + zestaw Boston Acoustics SOUNDWARE S 5.1. (z subwooferem).

Zatem, jako magazyn płyt urzadzenie CA - świetne rozwiązanie, jesli i tak przewidujesz podpiąć amplituner to mozesz wybrać X12 lub X40. Natomiast amplituner warto zgrać z głośnikami - tutaj musisz poszperać po forach a najlepiej wybrać się na odsłuchy. U mnie poza Chario Delphnus brałem pod uwagę KEF 300R (mam wrażenie że mogą się sprawdzić w muzyce którą słuchasz) - perfekcyjne wykonane kolumny z doskonałym dźwiękiem - niestety sam X30 nie dał im rady.

Odtwarzacz CD masz w CA, DVD/BlueRay kup tej samej firmy co ampli - obsłużysz jednym pilotem.

Tak czy inaczej, polecam kupić listwę i dobry kabel - nie sądziłem że usłyszę taką poprawę.

Przy tej kasie poskładałbym to tak:

CA X12 - ok.2200 zł

Amplituner - ok.4000 - 4500 zł

kable + listwa - ok.1700

Odtwarzacz DVD/BlueRay - ok.1800 zł (zamiast wziąbym konsole PlayStation która doskonale odtwarza płyty)

pozdrawiam

Dzień dobry. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie było mnie ostatnio stąd brak odpowiedzi. Cocktail Audio ciekawe rozwiązanie. Właśnie o coś takiego mi chodzi. Poczytam i zgłębię wątek CA. Co do głośników to rzeczywiście jak piszecie ile ludzi tyle głosów. Odsłuchiwałem kilka na przestrzeni ostatnich lat także Paradigmy. B&W powaliły mnie. Może tym bardziej pod wpływem sprzedawcy, reklamy i wszechobecnej opinii ;-) O KEF wspominał mi znajomy zajmujący się realizacją nagrań. A najlepiej wcisnąłby mi dobre monitory studyjne :-) Ale nie ukrywam, że chodzi też o wygląd. Podłogowe jednak jak mawia małżowina "wyglądają lepiej" :-) Pytacie co jest priorytetem. Zdecydowanie odsłuchiwanie płyt. Oglądanie koncertów. A filmy, kino? Nie zależy mi. Wystarczają mi głośniki wbudowane w TV. Zatem 5.1 czy 6.1 odpada. Stereo. Podaliście mi CA. OK. Jest w nim i radio. Tylko co z DVD/BR? Odtwarzacz i zgrać go ze wzmacniaczem stereo?

Pytaliście o to jakiego sprzętu używam teraz: Yamaha S550 i RX-V350 czyli wiekowy już sprzęt i mocno średniej klasy. Kolumny Eltaxa. Uwierzcie wymagają wymiany.

Czyli podsumowując: Cocktail Audio + wzmacniacz stereo + głośniki stereo i da się do tego dołożyć jeszcze odtwarzacz DVD?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.