Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondów w mosfecie

WujekSamoZło

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

W starej końcówce mocy mosfet, wymieniłem na nowe kondy w zasilaczu.

Z braku większych funduszy na ten cel dałem do zasilacza czarne Jamicony.

Stare wymontowane to Marcom, miały 32 lata 10 krotnie wiekszy ESR niż te Jamicony..

Pograło sobie miesiąc, ale stwierdziłem że wymienie też wejściowe Wimy MKS i wsadziłem o tych samej pojemności czerwone Jantzeny Superior.

O ile z nowymi Jamiconami zagrało to lepiej niż na starych Marcomach w zasilaczu, to po wsadzeniu Jantzenów, w brzmieniu zanikło wiele ostrości na górze (słuchać że to lepsze kondy niż stare wimy) ale nie mogę opanować ilości basu...

jakaś wskazówki od doświadczonych w boju kolegów..?

Zastanawiam się czy zakup niebieskich Nipponów w miejsce Jamiconów to słuszny kierunek..

Kolumny które mam, mają głośniki w skrzyni zamkniętej, wcześniej na wimach był dość szybki mocny bas a teraz jest klucha..

https://www.audiostereo.pl/topic/115120-wymiana-kond%C3%B3w-w-mosfecie/

ale nie mogę opanować ilości basu...

tzn?

i nippon i jamicon to chinole ktore bardzo uwydatniaja bas. Sa jeszcze jakies tam chungcfy i inne tsengi i te jeszcze bardziej. Czasami stosuje je specjalnie rownolegle do istniejacych po to by dolozyc basu. Ale zastosowanie tylko takich jest bardzo zlym pomyslem. Moim zdaniem zamiana wimy na janztneny nie jest powodem, szukaj klopotu w zasilaniu. 95% grania to zasilacz, kond na sygnale 5%. Esr ma niewiele do gadania, sprawdza sie tylko w przetwornicach, i ma wplyw na przestrzen, jak chce miec wieksza z pojedynczym zasilaczem to obnizam esr w zakresie srednich tonów.

Jantzeny pewnei dales o wiekszej pojemnosci jak vimy?..

Cześć

Dzięki za odpowiedź

jak kupiłem końcówkę to bas był wolny, brzmienie nieco ostre.

Wymienione Marcomy 18 000uF 100V na Jamicony 22 000uF 100V.

Brzmienie zebrało się do kupy, ostrości się cofnęły, bas przyspieszył.

Jantzeny dałem dokładnie o tej samej pojemności, jedynie napięcie jest zupełnie inne.

Wimy MKS 4 były na 100V a Janzteny są na 800V. Oba 6.8uF.

Na wejściu jest jeszcze rezystor w szeregu przed kondem (470R), ale może jednak spróbować zmniejszyć pojemnośc kondów na wejściu, i dać testowo Wimy, tym razem może mkp zamiast mks, np 3.3uF..? Poprzednie końcówki tego producenta miały mniejsze kondy na wejsciu jak ustaliłem..

Daj zwyklego elektrolita rubycon zl -zlh, te sa w basie dosc oszczędne, dobrze graja srodkiem i górą. wartosc - 100 - 470uf/35v. Albo sie konda pozbądź jezeli masz w zrodle na wyjsciu jakiegos. i zobacz jak zagra.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Zamiast kolejnych kondów, zmieniłem kable głośnikowe z starej cynowanej plecionki na nowe SC, ostrości góry, i rozlazły bas wróciły do porządku.

underside.jpg

Pytanie,

czy takie okablowanie po 32 latach nie prosi się o wymianę na nowe i porządne kable..?

Mam na myśli kable sygnałowe i kable do gniazd wyjściowych na kolumny..

Wygląda na to że one są tak razem ze sobą poskręcane fabrycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.