Skocz do zawartości
IGNORED

Składanie zestawu do kina

MiTr

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem tu nowy, witam wszystkich serdecznie.

Nie chcę za bardzo się rozpisywać ale... mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe.

Kilka miesięcy temu zakupiłem sobie amplituner yamaha htr-5930 i monitory interaudio by bose 1000xl, jako mały zestaw głośników do komputera. po pewnym czasie dokupiłem jeszcze suba m-audio sub 8.

Dopiero sub dopełnił całości. Później dokupiłem jeszcze dvd denon 1730, ale to już fanaberia. Wszystko używane z powodu ograniczonych funduszy.

Wszystko było by ok gdyby nie to, że zacząłem słuchać więcej muzyki. Od jakiegoś czasu zacząłem dostrzegać, że czegoś mi brakuje. Przestawiłem zestaw w okolice tv dzięki czemu zaczęło grać to jeszcze lepiej a i oglądanie filmów nabrało nowego wymiaru. Przy Gwiezdnych wojnach poczułem się prawie jak w kinie, tylko to prawie. Niestety dostrzegłem braki w tonach średnich, co ciekawe oraz przestrzeni dźwięków.

Postanowiłem rozbudować ten zestaw o kolejne głośniki.

Poczytałem trochę na forach i wyszło mi, że najlepiej będzie dać głośniki jednego producenta a jeszcze lepiej z jednej serii.

Rozważałem różne opcje jeśli chodzi o producenta ale yamaha ponoć lubi yamahę. Miałem już sobie kompletować jakiś zestaw ale ostatecznie zakupiłem sobie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zostają mi kolumny bose oraz komputer bez głośników. Początkowo myślałem o zakupie jakiegoś taniego ampli do kompa, ale pomyślałem sobie, że moja stara yamaha wraz z głośnikami może wrócić do kompa a do nowego zestawu kolumn mogę sobie kupić może coś ciekawszego.

Przechodząc do meritum, ogółem myślałem o jakimś ampli yamahy. tylko wyższym modelu. Napiszę od razu, że chcę wydać na ampli ok 200 zł ale mogę dołożyć jeszcze 100 zł.

Moje pytania są takie:

Jeśli yamaha, to który model. Jaka będzie różnica pomiędzy serią htr a rx?

Opcja druga jest taka, że może ktoś z was poleci coś równie ciekawego. Podobają mi się wizualnie onkyo i pioniery, sony trochę mniej.

Nie jestem melomanem ale lubię dobre dźwięki ( proszę się nie śmiać :) Sprzęt, który posiadam sprawdzał się przez długi czas i nadal się sprawdza.

Wiem, że kino nie jest zestawem stereo do audio ale to już inny temat.

Dotychczasowy zestaw wydaje ładne, naturalne dźwięki i satysfakcjonuje mnie to. Jak trafię 6 w toto to kupię duże mieszkanie z pokojem na moje fanaberie i dopasowany sprzęt do tego.

Na temat świeżo zakupionego zestawu, w sieci nie znalazłem zbyt dużej ilości informacji a jedyne co mnie skłoniło do tego, to to że były sprzedawane m.in. w zestawie z ampli i dvd denon za ok 5 tyś.

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i przepraszam jeśli przynudzam.

Pozdrawiam

MiTr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/115179-sk%C5%82adanie-zestawu-do-kina/

Cięzko tak z rękawa cokolwiek doradzić, bo to może być wina samej akustyki pomieszczenia. Ja zupełnie inaczej bym wydał te 5k:) Po pierwsze, jak zresztą sam zauważyłeś, amplitunery KD średnio się nadają do odsłuchów stereo. Do tego same kolumny, to też nie jakieś wybitnie grające konstrukcje, więc podejrzewam że nic to nie da jak dokupisz kolumny Yamahy. Chociaż wszystko to kwestia gustu, więc samemu trzeba gdzieś posłuchać. Akurat do lepszego stereo, bym wybierał marki typu Denon, Marantz, NAD , Cambridge Audio czy HK. Onkyo, Pioneer i Yamaha grają dość jasno w górze pasma, Yamaha wręcz ostrawo. Do kina te sprzęty są fajne, ale do stereo...A może opyl ten swój sprzęt i coś dobierzemy lepszego za te 5k? Jaki masz ogolnie metraż i jakiej muzyki sluchasz?

Albo masz pieniądze i kupujesz w odpowiedniej jakości albo daj sobie spokój.

Po przeczytaniu tego:

Napiszę od razu, że chcę wydać na ampli ok 200 zł ale mogę dołożyć jeszcze 100 zł.

pomślałem sobie o błoga nieświadomości.

Właśnie pozbywam się amplitunera za którego zapłaciłem 400 Euro z powodu kiepskiej jakości.

Prawda jest taka że nie stać cię na kino domowe które by cię usatysfakcjonowało. Radziłbym skoncentrować się na stereo. Szansa na zadowolenie jest o wiele wyższa.

Ten amplituner + ten zestaw "ns" uzupełniony posiadanym subem będzie ok, poziom przeciętnego popularnego zestawu w Polsce ;) Już mu nie zamulajcie, będzie zadowolony.

Do kompa i głośniczków bose, niech dokupi jakiś wzmak stereo okazyjnie i bedzie temat załatwiony...

Witam.

Na wstępie napiszę, że zestaw kolumn yamahy odebrany i podłączony. Okazało się, że tylne kolumny nawet nie były używane (były oryginalnie zapakowane), a w zestawie dostałem jeszcze trzy przewody. Wszystko za 700 zł.

Całość sprawia wrażenie całkiem przyjemne, choć wydaje mi się, że okleina na moich bose jest trochę wyższej klasy, jakby mniej plastykowa.

Jeśli chodzi o kwestię dźwiękową to całość brzmi całkiem przyjemnie, udało mi się uzyskać większą przestrzeń dźwięku i mam tu na myśli stereo, czasami mam wrażenie do dźwięków dodany jest jakiś pogłos i na jednym z utworów Boba Marley'a doprowadziłem głośniki do delikatnego rzężenia.

Bas jako taki nie jest zły, i na dobrą sprawę pozwala słuchać muzyki a także oglądać (czasami jest go nawet za dużo), w związku z czym trzeba się pobawić ustawieniami.

Wracając do mojego głównego tematu...

Po pierwsze, to mam wrażenie że Panowie krzysiek1980 a w szczególności KrzysiekA nie przeczytali w pełni (lub z właściwym zrozumieniem) mojego posta i właściwego pytania.

Po drugie, to mam świadomość klasy sprzętu jaki mam i jaki chcę ew kupić. Wiem też, że są ludzie którzy nie są w stanie schylić się tak nisko by mieć chociaż świadomość, że w przyrodzie występują też sprzęty tej klasy.

Napiszę tylko jedno, dźwięk z głośników się wydobywa i nie jest charczący. Grają lepiej niż wbudowane głośniki w mojego sony kdl.

Na chwilę obecną na więcej mnie nie staći zastanawiam się, w którym miejscu napisałem coś o 5 tyś. zł.

Ponowię moje zapytanie.

Czy ktoś może podać mi jakieś konkretne modele amplitunerów w systemie 5.1, które będą grały wraz z wcześniej wymieniony zestawem kolumn, a który to zastąpi ampli yamaha posiadany obecnie.

Rozmawiamy oczywiście o sprzętach używanych i tak jak napisałem wcześniej w cenach około 300 zł.

I kolejne pytanie czy będzie jakaś znacząca różnica pomiędzy tym co mam a proponowanymi przez was.

Zasadniczo zależy mi bardziej na jakości dźwięku niż na mocy.

Pisałeś wcześniej że ten zestaw kolumn wraz z amplitunerem i DVD Denona kosztuje wyjściowo 5k. Nigdzie nie napisałeś że kupujesz kolumny z drugiej ręki (linka do aukcji nie otwierałem)? Jedynie napisałeś że szukasz amplitunera za max. 300zł. KrzysiekA też Ci dobrze napisał odnośnie wzmacniacza. Wszystko idzie do przodu i szkoda kupować jakiś zabytek bez wejść HDMI i bez nowych dekoderów, a za 300zł ciężko znaleźć coś mocniejszego i sensownego. Ja rozumiem że budżet mocno ograniczony, bo w dzisiejszych czasach nikomu się nie przelewa, ale trzeba realnie stąpać po ziemi. Możesz albo pozostać przy tym co masz, albo sprzedać tan amplituner i dołożyć do czegoś lepszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.