Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz z gramofonem Daniel + Sony STR-GX290

djoaza

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

12mm od czołowej powierzchni (krawędzi) headshella.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

e89b7c73819c8bfbmed.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Znajdowało się po przeciwnej stronie strzemiączka do unoszenia ramienia. To będzie sie pokrywać ze schematem jaki zamieścił @kangie.

W.

• Redaktorzy

Wg mnie Unitra nie zrobiła tego fachowo. Nieprawidłowo bazowanie. Dobre bazowanie tego wymiaru to powierzchni przylegania headshella do główki ramienia, bo tam jest styk. No, ale zawsze lepszy taki pomiar niż żaden.

Ukryta Zawartość

Namawiam do używania protraktorów. Eliminuje się błędy konstrukcyjno-technologiczno-jakościowe gramofonów. Niestety nie każdy producent gramofonów utrzymywał wymiary swojego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Czyli według tego drugiego schematu to jaka powinna być odległość ?

Bo jak zrobiłem 12 mm to prawie na samym końcu headshela jest wkładka, trochę dziwnie

• Redaktorzy

Czyli według tego drugiego schematu to jaka powinna być odległość ?

Zmierz sobie suwmiarką i odejmij 12mm.

Udało mi się odpowiednio ustawić wkładkę. Mam pytanie jeszcze czy jak kupię headshell Ortofon SH-4 BK to tutaj jaką metodę stosujemy przy montażu wkładki ? Też te 12 mm od czoła headshella ?

Każdy producent ramienia podaje swoje parametry .. Dlatego otwory mocujace wkładkę są podłużne aby było pole do regulacji przesiegu (overhangu).Od czoła to 12mm jest dla fonicowskiej glówki. Dla mnie bardziej miarodajnym jest przesięg względem szpinda .(j.w pisałem.) Właśnie dla tego że są głowki różnej długości i konstrukcji.

Dla mnie bardziej miarodajnym jest przesięg względem szpinda .(j.w pisałem.) Właśnie dla tego że są głowki różnej długości i konstrukcji.

A mógłbyś bardziej tak łopatologicznie wytłumaczyć jak to ustawić :) Bo czytałem tam wyżej i nie bardzo zrozumiałem

Gdy ramię (wkładka ) jest nad szpindlem .ostrze igły (Tip) powinno być wysunięte razem z wkładką o te 15mm od osi trzpienia talerza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

W Danielu nie pojedziesz ramieniem nad szpindel. Zostala Ci regulacja 12mm od konca headshella.

Ortofon SH-4 to inna konstrukcja i calkiem inne wymiary. Tutaj trzeba ustawiac do szablonu.

• 3 tygodnie później...

Mam takie pytanie wracając do kupna przedwzmacniacza. Co sądzicie o przedwzmacniaczu który ma opis "Na sprzedaż przedwzmacniacz lampowy zbudowany w oparciu o lampy ECC88.

Przedwzmacniacz nadaje dźwiękowi cieplejszego, lampowego brzmienia. Poprawia bas i łagodzi wysokie tony. Jest świetną alternatywą dla posiadaczy wzmacniaczy tranzystorowych i pozwala małym kosztem zbliżyć jakość dźwięku do jakości osiąganej we wzmacniaczach lampowych"

Dziękuje

• Redaktorzy

"Przedwzmacniacz nadaje dźwiękowi cieplejszego, lampowego brzmienia. Poprawia bas i łagodzi wysokie tony. Jest świetną alternatywą dla posiadaczy wzmacniaczy tranzystorowych i pozwala małym kosztem zbliżyć jakość dźwięku do jakości osiąganej we wzmacniaczach lampowych"

Jeżeli coś POPRAWIA bas i łagodzi wysokie tony, to jest to kiepski preamp. Preamp nie powinien niczego wnosić oprócz wyprostowania krzywej RIAA i wzmocnienia bardzo małego sygnału. Trudna robota. Oczywiście nikt nie lubi ostrego "krew z uszu" dźwięku, ale gdy posłuchasz sobie jak gra perkusista i jak napindala w talerze, czy jak gra trębacz czy puzonista i jak czasami ten dźwięk potrafi zakłuć w ucho... Takie "poprawianie" basu i łagodzenie wysokich tonów nalezy odłożyć na bok. Chyba nie na tym polega audio.

Żeby zrobić bardzo dobry preamp gramofonowy na lampach trzeba nie lada wysiłu. Kosztuje też niemało. Znacznie łatwiej wyszukać bardzo dobrze grający preamp "na kościach" oraz tranzystorowy. Wszystkie potrafią zagrać na poziomie i nie odjąć dużo z oryginanego sygnału.

Zamów tego NADa. Jeśli nie podpasuje Ci po kilku tygodniach odsłuchu, to odsprzedasz bez straty i kupisz coś innego. Może P-J PhonoBox (SE) Ci podejdzie? Może podejdzie Ci iPhono albo LAR LPS-1? Musisz sam trochę podziałać. Nikt przez net nie zbuduje Ci systemu, który akurat Tobie ma się podobać. Rozumiesz?

Mam takie pytanie wracając do kupna przedwzmacniacza. Co sądzicie o przedwzmacniaczu który ma opis "Na sprzedaż przedwzmacniacz lampowy zbudowany w oparciu o lampy ECC88.

Przedwzmacniacz nadaje dźwiękowi cieplejszego, lampowego brzmienia. Poprawia bas i łagodzi wysokie tony. Jest świetną alternatywą dla posiadaczy wzmacniaczy tranzystorowych i pozwala małym kosztem zbliżyć jakość dźwięku do jakości osiąganej we wzmacniaczach lampowych"

Dziękuje

Niech ten co sprzedaje napisze ile w db wynosi odchyłka krzywej rzeczywistej od krzywej wzorcowej RIAA w paśmie przynajmniej od 10Hz do 20kHz i nie ściemnia. Duże odchyłki tego parametru przez różnej maści lampowe i półprzewodnikowe pre phono to właśnie główny powód różnych brzmień tych urządzeń przy wszelkich porównaniach.

I niestety może wyjść właśnie tak, że urządzenie z wzorcową (odchyłka rzędu ułamka db) krzywą RIAA będzie subiektywnie gorsze, gdy porównamy z innym urządzeniem gdzie konstruktor poprzez zły dobór elementów korekcji np. uwypuklił ( na plus) średnicę. Inną kwestią wpływającą na różnice w brzmieniu pre phono to przesunięcia fazowe ale to już sprawa wtórna.

Chłopie zostan już przy tym NAD`zie i nie kombinuj z takimi wynalazkami. NADPP2i to jak na początek zakiem niezły przedwzmacniacz, a przy Twoim wzmacniaczu nawet przy lepszym pre więcej prawdopodobnie nie usłyszysz. Popatrz wyżej co Ci Kangie mądże radził. Jak kupisz ten wynalazek to potem nie sprzedaż

Rozumiem a NAD PP2?

Tu masz ranking:

Ukryta Zawartość

A tu opinię:

Ukryta Zawartość

I bierz bo za chwile już nie będzie. A 200 zł to okazja. Nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.