Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Tonsil maestro II 180

levy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kolumny Tonsil Maestro II 180 (w sumie cały zestaw z subwooferem).

Grało to sobie z Yamaha Az-1 ale brzmiało bardzo sucho przeciętnie .

Pewnego dnia podłączyłem starego Kenwooda Ka-33 i co okazuje sie że te kolumny potrafią zagrać wyraźnie energicznie z ładnym basem a zarazem wyraźną górą.

O dziwo az1 (bez suba) w stereo grało fatalnie, a kenwood pozwolił mi uwierzyć w te kolumny.

Pożyczyłem od kolegi ampli Marantza SR4300 i wielkie zaskoczenie, w stereo brzmi ciepło pojawiła się fajna przestrzeń pojawił się nawet głębszy bas niż az1.

W rockowych utworach trochę brakowało jednak wysokich (detali) i mocnego najniższego basu.

Już w sumie miałem kupić Marantza SR6007, ale po podłączeniu wielkie rozczarowanie dźwięk o wiele słabszy niż w starym modelu.

Postanowiłem zamienić ampli na wzmacniacz stereo(każdy z tych ampli zagrał gorzej niż stary kenwood : Yamaha 350, 559 czy az1 jedynie Marantz był najbliżej zwycięztwa).

I teraz stoję przed wyboerm:

-Denon PMA 1510AE

-Marantz

-Cambridge Audio Azur 365

-Któryś z NAD-ów

Kwota jaką mogę przeznaczyć to 3000 z małymi odstępstwami (preferuje używki).

Słucham:

1)rock

2)czasem heavy metal

3)pop

4)jazz

5)czasem ogólnej hały

Szukam brzmienia w miarę ciepłego z dobrą przestrzenią, jako że maestro potrafią zamulić to miło widziana będzie ostra detaliczna góra.

Bass powinien nisko schodzić i być słyszalny (yamaha grała tak że musiałem się go doszukiwać)

Na co proponowali byście zwrócić uwage.

Czy znacie jakieś salony które po wpłaceniu kaucji (wartości sprzętu) pozwalają uruchomić go w domu na zestawie przetestować i ew bez konsekwencji za jakąś małą opłatą zwrócić jeżeli nic się nie wybierze ??

Witaj,

moim zdaniem najlepszym i bezpiecznym wyborem będzie wzmacniacz Nad C356BEE. To mocna, dynamiczna i szczegółowa integra, która optymalnie współpracuje z kolumnami Meastro II. Moźesz takźe wzmacniacz u nas wypoźyczyć do testu.

Alternatywą moźe być francuska integra BC Acoustique EX-322 oraz bardzo muzykalny Creek Evo 50A.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli, w przypadku pyrań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Piec za 3000 do tych kolumn to przesada. Kup jakas uzywke w granicach 1000zl i bedzie wystarczajaco. Chyba ze w niedalekiej przyszlosci chcesz wymienic kolumny.

?👈

U mnie grają z Marantzem PM 6005 na 18 metrach z laptopa poprzez audiotraka prodigu cube. W porównaniu do amplitunerów w ogólnej jakości dźwięku jest przepaść. Choć do większego basu przy cichym słuchaniu przydaje się lodness.

Ja marantza kupowałem w UK za 1300 zł w przeliczeniu.

Zastanawiam się jak Tonsile Maestro II 180 zagrają z Cambridge Audio Azur 651a, który ma większą moc i mocniejszy zasilacz. W UK jest w dobrej cenie.

Co do ceny wzmacniacza to oczywiście zgadzam się całkowicie. Jednak planuje odległą mniej lub bardziej zmianę kolumn.

Pierwszym moim typem był marantz PM 7200 boje się jednak że braknie mu wysokich.

W NAD obawiam się braku detali (wiedza czysto teoretyczna dlatego chętnie odpalił bym takowego na moim zestawie).

Co powiecie na temat denona 1510 AE przyznam się szczerze że to mój typ nr 1.

Jak boisz sie odrobine braku wysokich z pm7200 to z denonem powinno byc ok. Mialem ostatnio pma-1500r, a to bliska konstrukcja z pma-1500ae i tam gora jest bardziej zaznaczona niz w marantzach.

?👈

Panowie jak to jest z tym Nadem? Gdzie nie czytam to Q21 do wszystkiego poleca Nada 356. Z tego co czytam to chyba najlepszy wzmacniacz na świecie? Z prawie wszystkimi kolumnami gra wybitnie.

Panowie dzięki uprzejmości Panów z Q21 mam możliwość porównania 2 wzmacniaczy na moim zestawie.

Jeżeli mówimy o NAD dźwięk jest ciepły z wyraźną średnicą ale jak dla mnie na moim zestawie góra lekko zanika.

Ten wzmacniacz gra i buduje dźwięk dolnymi i średnimi partiami wysokie są jakby dopełnieniem.

Pokusił bym sie nawet o porównanie do wzmacniacza lampowego, dźwięk jest ciepły i z przyjemnością się go słucha(z każdą chwilą chce się jeszcze). Niestety brakuje mi tu troche wysokich tonów, ale uważam że jest to wina mojego niskobudżetowego zestawu (tonsil ma wycofane wysokie). Ten wzmacniacz na dobrym zestawie zagra wręcz magicznie.

Denon 720 AE z Maestro II 180 zagrał tak jak oczekiwałem.

Niskie tony mocne zwarte, średnica i wysokie tu wszystko jest na swoim miejscu. Można by powiedzieć że nawet za ostro, ale mi coś takiego odpowiada. Trochę brakuje przestrzeni która jest rewelacyjna w Marantz-ie.

Mój wybór jest w miarę oczywisty i pada na Denona.

Waham się pomiędzy 720 a 1020 niestety jest tu przepaść cenowa ale i w samej konstrukcji jest spora różnica.

No nic tu już muszę sam podjąć decyzje.

Jeżeli chodzi o panów z Q21, to z tak profesjonalną i miłą obsługą się jeszcze nie spotkałem.

Panowie tylko pogratulować podejścia do klienta.

Jeżeli kupie nowy sprzęt to tylko u was. Tak trzymać !!!!

Chyba chodzi ci o 1520. Ja bym kupil starszego 1500r albo 1500ae jak nie masz siana. Ew 1055r a jak bedziesz chcial zmienic kiedys kolumny to zmienisz i wzmak. 1055r brzmi bardzo dobrze, napewno lepiej niz 720ae.

?👈

No i stało się kupiłem używany Denon PMA-1510EA jeszcze z gwarancją.

Pod wpływem chwili postanowiłem jednak że zmienie i kolumny.

Tutaj jednak już tylko świat używek i waham się pomiędzy:

- Mission M35i

- KEF Q9

- Monitor Audio BX6

-Tu już szaleństwo Dali Concept 8 Epicon

Potrzebuje niskiego ale mocnego i impulsuwnego basu średnica nie krzykliwa, wysokie wyraźne selektywne.

Tak jak pisałem wcześniej głównie słucham rock-a i cięższych brzmeiń gitarowych.

Pewnie , tylko chodziło mi bardziej o to że są bardziej pasujące do siebie konfiguracje.

Mission m34 posłucham u znajomka.

Bardzo podobają mi się KEF IQ9.(tych nie mam gdzie odsłuchać)

Coś czuje ze nie bedzie tak łatwo.

Pewnie , tylko chodziło mi bardziej o to że są bardziej pasujące do siebie konfiguracje.

Mission m34 posłucham u znajomka.

Bardzo podobają mi się KEF IQ9.(tych nie mam gdzie odsłuchać)

Coś czuje ze nie bedzie tak łatwo.

Oj nie będzie,i tu pojawia się uciekający zajączek.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• 1 rok później...

Levy mógłbyś coś więcej napisać na temat brzmienia tego Denona 720 AE z Maestro II 180? Więcej spostrzeżeń z odsłuchu? Właśnie mam te kolumny i zastanawiam się nad tym wzmacniaczem. Wcześniej grały z Onkyo Integra A 8650. Lubię ciepłe, lampowe brzmienie z głębokim basem, Onkyo grało za ostro. Czy ten Denon nie będzie za słaby do tych kolumn (2 x 50W)?

Wszystko zależy od tego cczego oczekujesz.

Denon 720 AE pasuje klasowo do tych kolumn. Jeżeli chodzi o ostre granie to denon również ma górę ostrą .

Powiedz jakie masz źródło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.