Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JM Lab

Marcin T.

Rekomendowane odpowiedzi

kolezanka ostatnio zakupila electry 905 (majac rotela 855 i wzmaka exposura 15 super)

nie wiem dlaczego ktokolwiek uskarza sie na brak basu z tych monitorow; w pomieszczeniu 19 m2 bas jest tak mocny i miesisty ze przy gorszych nagraniach wrecz jest go zbyt wiele (oczywiscie jak dla mnie)

a srednica i gora jest po prostu znakomita (jak na ten przedzial cenowy)

moze muza nowoczesna (elektroniczna) nie wybrzmiewa na nich "najsoczysciej" ale za to tw2orzona przy urzyciu instrumentow "naturalnych" - wspaniale

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11727
Gość Mik.

(Konto usunięte)

Sluchalem ostatnio JMlab Chorus 715 i bylem zachwycony. Bas tak jak lubie, stereo jak trzeba, moze jak na moj gust troche zbyt wyeksponowana gora. Poza tym to pieknie, bardzo elegancko wykonczone kolumny. Powaznie sie nad nimi zastanawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11738
Gość brunet wieczorowa pora

(Konto usunięte)

czytam, czytam i jestem coraz bardziej zdziwiony.

posiadam chorusy 715+Qaudio+yamah cdx 396 LC Audio+ cable talk 3.1 bi-wire.

rzeczywiscie kiedys spotkalem sie z opinia ze JMLaby sa zimne, ale wlozylem to miedzy bajki.

Moze ma jakis dziwny system ale za najwiekszy atut tych kolumn uwazam wlasnie wysokie tony.

Sa zrownowazone, poukladane i na b wysokim poziomie po prostu nie wiem o czym mowicie :)

Przed zakupem porownywalem je bezposrednio z esa vivace, te dopiero jazgocza!!!

No i wczesniej mialem wzmaka yamahy + eltaxy liberty 5+ ten zestaw tez nie oszczedzal uszu.

powiedzcie mi czy mam unikalny egzemplarz czy moze jestem gluchy? ;)

ps.

pozdrowienia od trenera Hessa.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11999

Ja jestem wlasnie posiadaczem JM Lab Chorus 715. Udalo im sie je kupic normalnie w sklepie (Luzak Tychy) za okazyjna cene 2450 zl (po negocjacjach). Porownywalem te kolumny z Mission 773e, B&W 602.5 S3 (straszny badziew) i Dynaudio Audience 52. Musze przyznac, ze mialem pewien dylemat z wyborem pomiedzy Dynkami a Chorusami. Ostatecznie wzialem JM Laby - wiekszy bas, dynamika, latwiejsze obciazenie dla wzmaka no i sliczne podlogowce :-)

Wada tych kolumn jest gora, ktora jest niezwykle szczegolowa i dokladna - ale potrafi troche dac po uszach (zwlaszcza na poczatku, gdy kolumny sa niewyrobione). Wysokim tonom brakuje jakby troche wyrafinowania, finezji. W tym przedzialem cenowym to i tak jednak rewelacja. Trzeba byc ostroznym w doborze elektroniki i okablowania.

Dziwi mnie, ze nikt nie pisze o tych kolumnach. To jedna z ciekawszych propozycji w przedziale cenowym 2500-3000 zl (obok Dynaudio 52).

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11747
Gość Sid (wege.aid@wp.pl )

(Konto usunięte)

tomecz, masz racje PS 5.1 nie sa juz produkowane, ale to nie przeszkadza w tym zeby je kupic.

dodam jeszcze ze stereofonia PS 5.1 tez jest wzorcowa ...

Moj znajomy ktory słuchał rowniez Elektry 905 i 906 twierdzi, ze firmie JMlab nie udało sie już powtórzyć sukcesu PS 5.1, a 906 nawet ustepuje 905.

i podobnie jak Kask, nie płakałbym nad tym basem, który wrecz jest b.dobrej jakosci (i bardzo konturowy), poprostu nie schodzi w najnizsze rejestry.

z kolumnami to wogole jest tak, że nie jest najwazniejsze jak drogich głosników użyto, tylko jak wypadło brzmienie w całości - przykładem równiez Virgo 2, których głosniki sa taniutkie jak barszczyk, a efekt naprawde dobry :)

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11751

(Konto usunięte)

dzieki Marcin. ja to juz nawet czytałem kiedys, ale jak graja 905? pewnie b. dobrze, ale poznałbym chetnie kogoś jeszcze kto słuchał ich w porównaniu z PS 5.1 ...

Seria Elektra zastąpiła PS, tak, ale z jakim skutkiem? Nie wiem czy wiesz, ale w nowych modelach czasami albo robi sie oszczednosci, albo po prostu nawet lepsze skladniki razem w nowej konstrukcji grają gorzej niż w poprzedniej.

Takie jest jednak prawo rynku, że trzeba wydawac nowe rzeczy na rynek, bo klienci lubią zmiany. A czesto nie mają możliwości bezpośredniego porównania, tylko czytają recenzje reklamowe ... takie życie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-11753

(Konto usunięte)

jozwa maryn - dzieki za info !

do bruneta ... > JMLaby PS 5.1 dla przykładu (o tych sie bede wypowiadał), są przezroczyste akustycznie, czyli ze jak ktos ma NAD z wyakcentowaną górą, to może mu być za ostro.

Jesli jednak podłączysz do nich elektronike ktora podaje góre naturalnie to tak jak piszesz, wysokie tony będą wzorowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-12023
  • 33 lat później...
Gość Marcin do ----> Adamk

(Konto usunięte)

Tak tak oczywscie ... :-) ... jak posłuchasz przez 2 minuty kawałka i dogniasz lub odginasz to fakt - zajmuje to godzine ... tu własnie wypada ... niedoskonałośc i pospiech wielu AUDIOFILI czy jak ich tam zwał :-) ... wez sobie kolumny, wyznacz ze trzy miejsca w pokoju które nadaja sie do ewentualnego ustawienia kolumn - poobliczaj sobie troche rzeczy ktore znajdziesz na wielu stronach ... i ustaw kolumny mniej wiecej docelowo ... zaznaczam mniej wiecej - bo roznica jest taka ze albo gra labo nie gra ... potem na 1 ustawieniu puśc sobie pierwszy kawałek rozpisz rozlokowanie instrumentów ( tak ze 3 kawałki rozne - klasyka , jaz i rock np ) to masz 15 minut na słuchanie przy "mniej wiecej" ustawieniu - a potem z linijeczką jezdzij z kolumnami tak zeby dojsc do ideału ... zresztą BOŻE co ja pisze - powinienes sam wiedzieć co to jest akustyka ...a jesli tego nie wiesz i ustawiasz mniej wiecej i doginasz odginasz mniej wiecej --- to choćbys miał sprzet za niewiem ile kasy to i tak Ci nie zagra ... przy moich składowaych pokoju - podniesienie kolców przednich o 4 mm - i odgięcie zewnetrzne o 9 mm - dało niesamowity efekt akustyczny - zblizony do ideału - nie bede pisał o odległosciach kolumn od siebie od scian , o tlumieniu. Wyobraźnia - tu bedzie Ci pomocna ... szukacie w wielu wypadkach nie tam gdzie trzeba ...a to nie to a to nie tamto - a moze wzmacniacz a moze kompakt - zgadza sie to wszystko jest ważne !!! - ale najwazniejsze jest prawidlowe ustawienie i akutyka - roznice na kablach znajdziesz wtedy i ja dostrzeżesz tak naprawde jak akustycznie bedziesz miał swój mały ideał ... co do interkonektów to słuchałem na slepo kilku modeli - i dlatego wybrałem audioquesta Pythona - sluchałem tez Anacondę - ale wypadła słabo - a moze lampy lubia/wola miedz ? ... dobra koniec mojego wątku - na zakonczenie ustawień kolumn - efekt jest taki ze bebny np w dire straits - zauwazalnie dochodza jakieś 7-8 metrów w gląb za sceną - a sprzet mam nie znowu taki hi-end :-) jesli wogole to mozna nazwac hi-end bo moim zdaniem nie - ciekawy jestem kto majac 2, 3 razy drozszy sprzet - potrafi tak sobie ustawic żeby osiagnąc podobna akutyke ? i ostatnia sugestia - MNIEJ WIECEJ ... TO MOZNA SOBIE SOSU DO SPAGETTI DODAC - takie sa realia ... ale wolnoc tomku - masz taki dzwięk na jaki sam sobie zapracujesz ... nie tylko wydawjaac pieniadze ... A jesli ktos nie widzi roznic w prowadzeniu basu , scenie , wysokich tonach , rozróznialnosci instrumentów - pomiedzy ustawieniami o nieraz milimetry zmienionymi - znaczy sie ze nie ma SŁUCHU ... a to czeste w dzisiejszych przypadkach ... ale to juz temat na osobny wątek

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-16018

Dwa lata temu na Audio Show Piotrek Nykiel obracał kolumny, przestawiał, zasłaniał, a stereofonia i brzmienie były tak samo dobre.

Jak jakość obrazu telewizora czy monitora zmienia się w zależności od kąta patrzenia, to się o nich mówi, że są kiepskie. Natomiast o kolumnach mówi się, że wymagają precyzyjnego ustawienia.

A co do spaghetti, jak sos jest dobry, to jest mniej ważne ile się go doda.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-16175

Ja jak słyszę, że jakiś sprzęt jest, cytuję: wymagający od reszty toru, wymagający precyzyjnego ustawienia, bezlitosny dla źle zrealizowanych płyt, itp., to omijam go z daleka.

Może to błąd i nigdy nie uda mi się usłyszeć bębnów Dire Straits z odpowiedniej głębi z dokładnością do pół metra, ale za to zamiast tracić czas na ciągłe poprawianie i pasowanie wykorzystam go na słuchanie muzyki. No i zdołam w ten sposób zachować resztki szacunku w oczach małżonki, która uprzejmie toleruje mój audiofilzm, ale choć ma lepszy słuch ode mnie, zupełnie jej wszystko jedno gdzie siedzi słuchając muzyki, może być nawet w sąsiednim pokoju.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-16183
  • 1 miesiąc później...

Mam Electrę 926. Doskonała kolumna: bardzo gładka góra i środek, świetna kontrola mocnego basu, pirunująca dynamika, bardzo muzykalne i naturalnie grające.

Minusy: stereofonia mogła by być ociupinkę lepsza i mogły by być trochę bardziej otwarte.

https://www.audiostereo.pl/topic/1155-kolumny-jm-lab/page/2/#findComment-23067
  • 11 miesięcy później...

Witam

Właśnie poszukuję brzmienia dynamicznego, z dobrym wykopem, po prostu coś żeby ożywić swojego Creeka 4330 w muzie rockowej :) Jak Panowie uważają ? Kolumienki Jm Laba Cobalt 806S będą dobre ? Chyba są 8 ohmowe, o skuteczności 90 db...więc do Creeka jak znalazł :-)

Michał

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.