Skocz do zawartości
IGNORED

Pre do Clearaudio Performance - sugestie

basil102

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta jest już w drodze, przyda się też do innych ustawień. Zależy mi na poprawnym ustawieniu azymutu bo scena ucieka w lewo. Tego "na grafit" nie ustawię więc tylko program a skoro już rozreguluje całość montując płytkę to przy okazji azymutu można załatwić resztę wykorzystując firmę z softwarem. Jest taka ponoć w Toruniu, może to jakieś rozwiązanie na początek.

Dzięki

Rafał

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jeśli już próbujesz ustawić azymut na ucho, to znajdź płytę z nagraniem wokalu, który na pewno jest ustawiony w samym środku sceny. Na klasykę tego bym nie robił. Możesz posiłkować się nagraniem tego samego materiału w wersji CD i porównywać z wersją winylową. To trochę zaklinanie rzeczywistosci, ale zdobyte doświadczenie bezcenne. Miłej zabawy.... Co do Moon'a to nie wiedziałem nawet, że ma tak dziwną opcję jak "zasilania sieciowe". Moja wersja tego na szczęście nie ma.

miniabyr, może źle sformułowałem o co chodzi z tym zasilaniem. 310LP, podobnie ja Twój ma możliwość zasilania bezpośrednio z gniazdka ( użyłem "z sieci", mając na myśli sieć energetyczną :) ) lub z zewnętrznego zasilacza 320S. Z fabryki wychodzi standardowo ustawiony na zasilanie z gniazdka ( ustawienia 2 zworkami ). Jeśli ma być podłączony do zewnętrznego zasilacza to zworki trzeba przestawić na taki właśnie rodzaj zasilania. Właściciel mojego zestawu pozostawił zwroki w pozycji zasilania z gniazdka ale pre było zasilane z zasilacza. W instrukcji jest napisane, że może to doprowadzić do uszkodzenia nie objętego gwarancją. Tutaj nic się nie stało ale różnica w jakości dźwięku była olbrzymia.

Jeśli chodzi o blaszkę - przejrzałem instrukcję wkładki i ze zdziwieniem znalazłem takie zdanie: "If you are using a Wood cartridge we recommend to adjust the delivered metal platter between the headshell and the cartridge" Czyli wyciągam z tego wniosek, że Clearaudio sugeruje, że że bez względu na to jaki mam adapter, ramię ( a zatem masę efektywną ), jeśli instaluję wkładkę Clearaudio wykonaną z drewna, to blaszkę lepiej założyć. Dziwne to, nic nie sprawdzać, nie liczyć tylko montować. To tak jakby na dzień dobry Clearaudio mówiło, że ich drewniane wkładki są za lekkie do poprawnej pracy. Nie mam precyzyjnej wagi więc przed założeniem zważę ten ciężarek i śrubki u złotnika bo wolałbym wiedzieć ( policzyć ) co to spowoduje.

Pozdrawiam

Rafał

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

☺A ja myślałem że w dobie muzyki z sieci Moon wymyślił coś specjalnego. W końcu to nowa linia w porównaniu z moją. Ok teraz jasne. Co do doważania to próbuj, to daje bardzo słyszalne efekty. Tej zabawy z podwieszeniem cyny pod belkę bym nie odpuszczał, bo to szybki sposób na sprawdzenie co się wydarzy, i nie trzeba demontować wkładki.

Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował od razu tym bardziej, że na stevehoffmann forum znalazłem opinie, że to oczywista sprawa. Obecność tej płytki w zestawie jest związana z faktem, że Clearaudio robi ( robiło ?? ) wkładki z różnych materiałów. Te wykonane z drewna wymagają "doważenia". Różnica ? Olbrzymia. Najbardziej humorystyczne określenie to więcej dźwięku a parafrazując Cesarza Józefa z Amadeusza - jest więcej nut :) A tak na poważnie, świetnie "doważony" dźwięk z mnóstwem detali, nieznanymi mi dotąd wybrzmieniami instrumentów i tym czymś co dopiero teraz zaczynam rozumieć - analogowym brzmieniem, na razie słyszę to wyraźnie w niskich zakresach ale to zapewne kwestia osłuchania. Znalazłem też opinie na 2 - 3 forach, że w przypadku tej wkładki warto odchylić ramię delikatnie do tyłu. Sprawdzę. W Toruniu nie ma niestety nikogo, kto byłby w stanie zrobić kalibrację softwarem Feickerta ale jest firma, która zrobi to odpowiednim hardwarem i po wstępnych zabawach z rożnymi ustawieniami zlecę finalne ustawienie.

Pozdrawiam

Rafał

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.